Fejlődő világ: 167 milliárd hazautalásokból

Vágólapra másolva!
A Világbank szerint a fejlődő világ az idén mintegy 167 milliárd dollárhoz (143 milliárd euró) jut hozzá a külföldön dolgozók átutalásaiból.
Vágólapra másolva!

A Világbank szerint a fejlődő világ az idén mintegy 167 milliárd dollárhoz (143 milliárd euró) jut hozzá a külföldön dolgozók átutalásaiból. Ehhez jön még mintegy 80 milliárd dollár, amely nemhivatalos csatornákon kerül vissza a fejlődő világ országaiba. A pénteken Berlinben közzétett jelentésből kiderül, hogy a magánjellegű átutalások több mint kétszeresét teszik ki a fejlődő világnak juttatott fejlesztési segélyeknek.

Az átutalások nagy mértékben enyhítették a szegénységet és gyorsították a gazdasági növekedés ütemét. A Világbank ugyanakkor bírálta az átutalások magas, gyakorta 10-15 százalékot kitevő átutalási terheit. Az ajánlattevők közötti erősebb verseny vihetné le alacsonyabb szintre az átutalási díjakat, ami növelné a külföldön dolgozók jövedelmét, egyben ösztözné a pénzek hazautalását is.

A Világbank általánosságban megállapítja, hogy a migráció globális jelenség: az ipari és a fejlődő országok egyaránt munkavállalók kibocsátói és befogadói. Világszerte mintegy 200 millióan dolgoznak az anyaországukon kívül és az idén összesen 225 milliárd dollárt utalnak haza. Az átutalások főként az ipari országokból történnek, a fejlődő országok közötti átutalások- a Dél-Dél közötti pénzáramlás - az összes átutalás mintegy 30-45 százalékát teszi ki.