Nem lett népszerűtlenebb a magasabb eva

Vágólapra másolva!
Az adókulcs 15-ről 25 százalékra emelése nem befolyásolta érzékelhetően az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) iránti érdeklődést. Az adótípust választók nagy része ingatlanüzletekkel vagy gazdasági szolgáltatásokkal foglalkozik.
Vágólapra másolva!

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) adataiból kiderül, hogy az evás adóalanyok száma 2007 végén meghaladta a 98 ezret - 53 százalékuk társas vállalkozás -, a korábbi évekével közel azonos.

A vállalkozói kör összesített árbevétele tavaly közel 620 milliárd forintot tett ki, 6,8 százalékkal kisebb az előző évinél és egyharmad-kétharmad arányban oszlik meg az egyéni és társas vállalkozások között. A bevételek fajlagos összege tavaly közel 6,4 millió forint volt, ezen belül az egyéni vállalkozók átlagosan 4,5 millió, a társas vállalkozások átlagosan 8 millió forint bevételt értek el.

Az eva adóalanyok mintegy 40 százaléka 2,5 millió forint alatti, 57 százaléka 5 millió forint alatti éves bevételt ért el. Az evások 62 százaléka ingatlanügyletekkel, gazdasági szolgáltatásokkal foglalkozik, náluk keletkezett a bevételek kétharmada.