Elindult a lejtőn az építőipar

Vágólapra másolva!
A teljesítménycsökkenés még nem komoly mértékű, de az októberi szerződésállomány már megmutatja, mi vár az építőiparra a közeljövőben. Az adatokat csak az autópálya-építések kozmetikázzák valamelyest.
Vágólapra másolva!

Az építőipari termelés volumene 2008 októberében kiigazítatlan adatok alapján és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 2,2 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 0,2 százalékkal haladta meg az előző havit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az év első tíz hónapjában az építőipari termelés 7,3 százalékkal alacsonyabb volt a 2007. azonos időszakinál, ezen belül az épületek építése 9,2 százalékkal, az egyéb építményeké 4,8 százalékkal mérséklődött. Szeptemberben egyébként az ágazat teljesítménye még magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Idén októberben a legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 3,8 százalékkal emelkedett 2007 októberéhez viszonyítva, évkezdettől viszont 9,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

A két építményfőcsoport termelése októberben ellentétesen alakult. Az épületek építésének volumene 11,1 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építéséé 9,6 százalékkal magasabb volt az előző évi rendkívül alacsony bázisnál.

Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 14,5 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya egynegyedével, az egyéb építményeké 2,4 százalékkal csökkent.

Az októberben kötött szerződések volumene egyharmadával alacsonyabb volt az előző évi magas bázisnál. Ezen belül épületek építésére 41,1 százalékkal, egyéb építményekre 24,7 százalékkal kisebb volumenű szerződést kötöttek.

Az év első tíz hónapjában létrejött szerződések volumene 11,7 százalékkal alacsonyabb volt a 2007. január-októberinél. Évkezdettől épületekre 32,6 százalékkal kisebb, egyéb építményekre 18,9 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek - utóbbi az út- és autópálya-építésre vonatkozó januári, illetve július és szeptember közötti nagy értékű szerződések eredménye.