A GDP 73 százaléka az államháztartás adóssága

Vágólapra másolva!
Az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2008-ban a GDP 3,4 százalékát, a háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP 0,8 százalékát, a nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási igénye pedig a GDP 5,4 százalékát érte el, így a nemzetgazdaság finanszírozási igénye a GDP 8,6 százaléka volt, az államháztartás adóssága pedig a GDP 73 százaléka - közölte az MNB szerdán.
Vágólapra másolva!

Tavaly az államháztartás nettó finanszírozási igénye 888 milliárd forint volt, a negyedik negyedévben a negyedéves GDP 9 százalékát érte el, 632 milliárd forintot. A számok tartalmazzák a MÁV-nak nyújtott támogatást - az éves GDP 0,4 százaléka - amelyet a MÁV Cargo eladása finanszírozott.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett, maastrichti adóssága - a túlzott hiány eljárás (EDP) keretében az Európai Bizottságnak jelentett mutató - 2008 végén a GDP 73 százalékát tette ki, 19 320 milliárd forintot.

2008 negyedik negyedévében a központi kormányzat a finanszírozási igényét, amely 404 milliárd forint volt, alapvetően hosszú lejáratú külföldi hitelek felvételével fedezte.

A helyi önkormányzatok 119 milliárd forint finanszírozási igényüket elsősorban a hitelintézeti betéteik csökkentésével, valamint a hitelviszonyt megtestesítő értékpapír-tartozásaik és hiteltartozásaik növelésével finanszírozták.

A társadalombiztosítási alapok 110 milliárd forintos finanszírozási igényét a Magyar Államkincstárnál elhelyezett betétek csökkenése és az Államkincstártól felvett hitelek növekedése finanszírozta.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2008-ban a GDP 0,8 százalékát érte el, 219 milliárd forintot. A negyedik negyedévben a háztartások nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP 5,3 százaléka volt, 371 milliárd forint.

A külföld nettó finanszírozási képessége (a nemzetgazdaság finanszírozási igénye) a negyedik negyedévben a negyedéves GDP 6,8 százaléka volt, 481 milliárd forint.