Pelle Andrea jogvédő: "Nem a harc kedvéért harcolunk"

Vágólapra másolva!
Javarészt a könnyűdrogokról, fogyasztásuk büntetéséről, legalizálásáról kérdezték olvasóink Pelle Andreát, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetőjét. Szó került így arról, hogy mely országokban legális és hol tervezik engedélyezni a könnyűdrogok fogyasztását, és választ kaphattunk arra a kérdésre is, hogy kinek áll érdekében, hogy a könnyűdrogok legálisak legyenek. A drogkérdésen kívül a rendőri túlkapásokról és az unióban várható új adatvédelmi szabályokról érdeklődtek olvasóink, de kiderült az is, mi a személyes motivációja, és hogy nem csak "a harc kedvéért" harcol.
Vágólapra másolva!
Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

Mindenkit üdvözlök, a Társaság a Szabadságjogokért szervezet nevében. Drogpolitikával, adatvédelemmel és betegjogokkal foglalkozunk többek között...

Milyen szervezeten keresztül ismerhetjük önt? (cool)
- A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű emberi jogi szervezet jogsegélyszolgálatának vagyok a vezetője.

Milyen eredményeket ért el a drogpoltikában az utóbbi években? (vidék)
- Részt vettünk a Btk.-módosítások véleményezésében, szorgalmazzuk az ártalomcsökkentő szolgáltatások szélesítését és legutóbb az utcai "motozásos igazoltatások" ellen léptünk fel. Eredménynek tekinthető az is, hogy ismét minden kábítószer-fogyasztó részt vehet elterelésen.

"1 grammért 6 hónap?"

Mostanában láttam egy szórólapot, ahol bizonyos drogokat soroltak fel, és a szórólap szerint például, ha 1 gramm füvet birtoklok, akkor azt a törvény nem bünteti! Ez igaz? És ez a szabály már él, vagy ez még csak egy tervezet... (z0mBieX)
- Az 1 gramm THC az nem a büntethetőség "határa", hanem a csekély mennyiség felső határa, ez is bűncselekmény, csak ebben az esetben egy 6 hónapos kezeléssel el lehet kerülni az eljárást. Nem tudok olyan tervezetről, ami dekriminalizálná a kis mennyiségű drog saját használatra történő birtoklását.

Nem zárhatják ki a hepatitises gyereket az iskolából/itthon/20030923titkolhatjak.htmlA tiltakozások ellenére kiforgatják a zsebeket a rendőrök/itthon/20030911belugyi.htmlA pártok megakadályozzák a drogtörvény enyhítését/politika/20030717nemvarhato.htmlA TASZ honlapjahttp://www.tasz.hu

1 grammért 6 hónap? Nem sok ez egy kicsit? (bad_girl_pepe)
- Mint mondtam, nem értek egyet azzal, hogy büntetik a kis mennyiségű drog saját használatra történő birtoklását, így soknak tartom a 6 hónapot. :) Van, akinek nincs szüksége sem kezelésre, sem "tanfolyamra", mert kontrollálni tudja a drogfogyasztását, de jelenleg ez a hatályos magyar szabályozás

Úgy tudom, a Btk. nem bünteti a fogyasztást, csak minden "kiskaput" a megszerzéshez büntet. Igaz ez? (teavaj)
- A fogyasztás szó jelenleg nincs benne a Btk.-ban, de a megszerzés és a tartás igen, ezen keresztül büntetik a fogyasztót

Egyetért-e azzal, hogy Magyarországon lehessen engedélyezni a könnyű drogok használatát? (bad_girl_pepe)
- Egyetértek azzal, hogy a kenderszármazékok fogyasztásának kockázata nem olyan mértékű, hogy akár a forgalmazását is legálissá lehet tenni, azaz nem értek egyet a tiltással, de a többi illegális drog esetében sem értek egyet azzal, hogy a fogyasztót büntetik

Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

"Kinek áll érdekében, hogy a könnyűdrogok legálisak legyenek?"

Ön nem tartja hihetetlenül álszentnek azt, hogy még egy kenderhez kötődő életmódmagazin is a piacon van, százezres az "elkövetők" száma, s közben hivatalosan még mindig úgy teszünk, mintha a tiltás megoldás lenne? (Persze lehet, hogy a tiltás maga a probléma...) (neurotoxin)
- Egyetértek azzal, hogy a kender esetében a használat és a kereskedelem tiltása több kárt okoz, mint a fogyasztása, Európa több államában éppen ezért legalizálást terveznek, és nem pusztán civil szervezetek lépnek fel ennek érdekében, hanem politikusok is, sőt kormánypártok is. :)

Mely országokban tervezik a legalizálást? (neurotoxin)
- Hollandiában kvázi legális, Svájcban, Belgiumban tervezik a legalizálást, Csehországban is van ilyen javaslat, és számos országban, bár törvény szerint büntetendő, de a gyakorlatban a rendőrök nem foglalkoznak azokkal, akik füveznek.

Egyetért-e azzal, hogy hazánkban a legalizálás rövid távon kaotikus állapotokhoz vezetne, hiszen semmi kultúrája nincs a könnyűdrog-fogyasztásnak? (Marc0hh)
- Nyilván nem egyik napról a másikra történik egy szernek a legalizálása, de azzal nem értek egyet, hogy Magyarországon ne lenne kultúrája a marihuánafogyasztásnak. A fiatalok életében ez már sokkal inkább jelen van, mint a korábbi generációkéban, és több információjuk, tudásuk van erről a témáról, mint a "felnőtteknek". Viszont amíg valami tilos, addig a kultúrája nyilván lassabban fejlődhet.

Kinek áll érdekében, hogy a könnyűdrogok legálisak legyenek? (Spook23)
- Mindenkinek érdeke, hogy az állam csak indokolt esetben avatkozzon be az emberek magánéletébe, főleg, ha büntetőjogi beavatkozásról van szó. Az olyan magatartásokat, melyek másoknak nem ártanak, legfeljebb mások helytelenítenek, nem lehet büntetőjogi eszközökkel "szabályozni".

Egyáltalán miért merült fel a legalizálási kérdés? (de3)
- Régóta és sok alkotmányossági aggály fogalmazódott meg a drogok használatának büntetőjogi szankcionálásával kapcsolatban, de nem csak elvi, hanem gyakorlati hasznossága is megkérdőjelezhető a prohibíciónak (tiltásnak). A marihuána esetében pedig a hozzáférés, a kereskedelem tiltása is sokak szerint értelmetlen, mivel a szer egészségügyi kockázata alacsony. Gondolom, azért is ez a legnépszerűbb téma ma a drogpolitikában, mert sok fiatalnak saját élménye is van ezzel kapcsolatban, és nem szeretnének hatósági beavatkozást az életükbe.

"Van az EU-nak álláfoglalása a marihuánával kapcsolatban?"

Hallottam olyasmit, hogy minden budapesti iskolában drogtesztet fognak végezni a diákokon, mit szól ehhez? (parafenomom)
- Az iskolák nem kötelezhetik a diákokat drogteszt elvégzésére, megítélésem szerint ez egy "rémhír". A GYISM és az Oktatási Minisztérium korábban már kiadott ezzel kapcsolatban egy állásfoglalást, miszerint nincs az iskolai drogtesztelésre törvényes lehetőség, de egyébként is értelmetlen.

Van az EU-nak álláfoglalása a marihuánával kapcsolatban? (neurotoxin)
- A kábítószerekkel kapcsolatban hivatalos állásfoglalása nincs az EU-nak, kötelező előírás sincs, viszont vannak nemzetközi egyezmények, amelyek megítélésem szerint elavultak. Ilyenek az ENSZ kábítószer-egyezménye és a bécsi egyezmény, amely a pszichotróp anyagokkal kapcsolatos.

Ismered személyesen Csernust? Mi a véleményed róla? (drumlin)
- Ismerem Csernus Imrét, szakmai kapcsolatunk van, tisztelem az erőfeszítéseit. :)