Debre Krisztina: Egyenlő esélyeket kell biztosítani mindenkinek!

Vágólapra másolva!
Debre Krisztina a Program ÖT (Összetartó Társadalom) szóvivője válaszolt olvasóink nem mindig előítéletektől mentes kérdéseire.
Vágólapra másolva!

Sziasztok! Mindenkit üdvözlök, jöhetnek a kérdések!

Üdv! Mivel foglalkozik ez az ÖT? (cool)
- Az ÖT az Összetartó Társadalom rövidítése, és az előítéletek lebontására, csökkentésére jött létre. Az utcákon óriásplakátok a tévében pedig társadalmi hirdetés formájában már sokan láthatták.

Maga szerint ez a társadalom még egyáltalán összetartó? (_Alexa_001)
- Remélem igen, de nem véletlenül jött létre a program.

Milyen érzés ilyen munkát csinálni (_Alexa_001)
- Nagyon jó, azt hiszem, fontos, hiszen a törvényeket be kell tartani, sajnos mégsem mindig tesszük ezt, ez a program pedig nem rákényszeríteni akar valamire, hanem informálni, elgondolkodtatni.

Sokak szerint sértő a magyarokra nézve ez a kampány amit most plakátokon és tévében nyomnak. Ön szerint miért? (cool)
- Célunk nem az, hogy megsértsünk ezzel bárkit is, hanem szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy sokkal összetettebb kérdés a munkahelyi diszkrimináció, és beszélni kell róla. Sokszor találkozunk rossz beidegződésekkel, előítéletekkel, pl. hogy a romák nem szeretnek dolgozni - mi arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sok esetben nem a lustaságuk miatt élnek segélyből, hanem azért, mert nem kapnak állást. A NEKI tesztelési módszerei nem egy esetben bizonyították be, hogy létezik munkahelyi diszkrimináció. Ha két hasonló képességű ember munkát keres, és az egyik történetesen roma, a másik pedig nem, akkor nagyobb eséllyel veszik fel azt, aki nem roma, utána pedig felháborodva konstatálják a tényt, hogy a romák nem szeretnek dolgozni.

Szerintem nem a magyarokon múlik az összetartás,sokkal inkább a romák miatt nem jön ez létre. (Zita___)
- Nehéz bemenni egy olyan ajtón, ami kulcsra van zárva. Például ma Magyarországon 600 homogén cigány osztály van, és az itt tanuló gyerekek - felmérések is igazolják - nem kapnak olyan színvonalú oktatást, mint nem roma társaik. Az eltérő tantervű osztályok (régi nevén kisegítő osztályok) előszeretettel fogadnak be roma álfogyatékosokat, akik idővel valóban fogyatékossá válnak, kvázi munkanélkülit termelnek.