Tarlós István: "Nem vagyok gonosz, de ütődött sem"

Vágólapra másolva!
Szinte bármit kérdeztek a Vendégszobában olvasóink Tarlós István független - többek között a Fidesz által is támogatott - főpolgármester-jelölttől, mindig riválisánál, Demszky Gábornál kötött ki.  A fővárosi zavargásokat elítélte, és szerinte jobban teszik az emberek, ha tüntetés helyett otthon maradnak. Beszélt arról is, nem tetszenek neki a világvárosi illúziók, de a régióban vezető szereplővé tenné Budapestet. 
Vágólapra másolva!

Köszöntöm az Origo kedves olvasóit és kérdezőit, Tarlós István főpolgármester-jelölt vagyok, a következő egy órában szívesen várom kérdéseiket. Mindenkinek szép napot kívánok.

Az első kérdésem az lenne, hogyan tud koncentrálni a választásokra ebben a zűrzavarban, és mit kívánnak tenni a forradalom megakadályozására? [Katóca]
-
Racionális beállítottságú emberként rég megtanultam koncentrálni. Forradalom nem szükséges. A garázdákat, rombolókat bűncselekmény-elkövetőket keményen el kell ítélni, politikailag magam is élesen elhatárolódom tőlük, bármelyik politikai csoporthoz is tartoznak. Mindig is a rend és a szervezettség mellett érveltem szemben Demszky Gáborral, aki csak a legutóbbi napokban szakadt el e tekintetben a 16 évig alkalmazott, épp ellenkező értelmű retorikájától. Köszönöm a rendőrség egyre hatékonyabb fellépését azokkal a félig alvilági csoportokkal szemben, amelyek a békés tüntetők legitimitását is megkérdőjelezik. A város értékeit közösen meg kell védenünk, hiszen mindannyian budapestiek vagyunk.

Mit várhatunk a szombat estétől, még ha le is mondták a Fidesz gyűlését? [bankos csaj87]
-
A magam részéről arra kérek mindenkit, hogy a jelenlegi helyzetben - bár a békés közterületi megmozdulások a demokratikus alapjogok közé tartoznak, melyeknek valamikor épp Demszky Gábor volt az egyik apostola - tekintettel a körülményekre, mellőzzék a kockázatos közterületi demonstrációkat. Engedjük a feszültséget csillapodni, ne veszélyeztessük az emberek biztonságát és az önkormányzati választások békés lebonyolítását.

Mennyibe került az adófizetőknek az eddigi rongálás a fővárosban? [...harcos@]
-
Pontos összeget én nem tudok, de azt tudom, hogy a bűnözőket meg kell büntetni, és olyan mindenkire kötelező szabályokat kell érvényesíteni, amelyek az ilyesfajta mentalitást visszaszorítják a városban. Épp az én szemléletemmel állt szemben 16 évig Demszky Gábor, aki még egy hete is úgy érvelt, hogy Tarlós rendpárti szemlélete elszívja a szabadság levegőjét. Nemrég a graffiti kérdésében is azt nyilatkozta, hogy az nem jogi, hanem művészeti kérdés. Az utóbbi napokban Demszky Gábor megijedt és jellemtelen módon az én jelszavaimat használva úgy tesz, mintha ő lenne rendpárti. Ez egyszerűen nevetséges.

Miért csak most került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc beszéde? [ToM @ vf 21]
-
Kedves kérdező! Higgye el, ez engem is nagyon érdekelne mint állampolgárt. A legelképesztőbbnek azt tartom, hogy egyesek felvetik, miszerint az ellenzék csempészte volna ki ezt a kazettát egy másik párt zárt frakcióüléséről, egy többszörösen ellenőrzött kormánybázisról. Feltételezhetjük azt is, ami a legkevésbé életszerű, de én még más logika szerint gondolkodó iskolákban kaptam a képzést.

Mi volna az első lépése, ha megválasztanák? [Dream world]
-
Azt mondanám az új közgyűlésnek, hogy nem egyik vagy másik oldalé a város, együttműködés és közös felelősségvállalás szükséges. Konstruktivitást, a város szakmai alapon történő működtetését csak így tudom elképzelni. Utána áttekintem a város tényleges pénzügyi helyzetét, amit a főpolgármester eltitkol. A fejlesztések mértékét és preferencia-sorrendjét csak a meglévő, illetve reálisan elérhető források ismeretében lehet eldönteni. Harmadik lépésként átszervezem a városháza intézményeit, közszolgáltató cégeit, mert jelenleg többségük széteső állapotban van. Negyedik lépésként megkezdem a városban elharapózott, többféle rendetlenség felszámolását. Nem akarok több tévészékház-szétverést sem. Demszky Gábor most sem tudta megvédeni a várost és lakóit.

Valamely nagyobb európai várossal szorosabbra fűzné a szálakat? [Tomekk 18]
-
Talán Berlinnel, Varsóval, Kijevvel és néhány nagyobb határon túli, magyar várossal.

Van-e lehetősége olyan dokumentumok nyilvánosságra hozatalára, amelyek egyértelműen és világosan igazolhatják Demszky hazugságait? [Szerva ott! Nö]
-
Magam is kíváncsi vagyok - bár, ahogy kétszemélyes vitára nem mer kiállni, úgy nyilván ilyen kérdésekre sem válaszol -, hogyan áll Demszky Gábor a hazugságokhoz. Ebben a kampányban is számos alkalommal hazudott, és nem is kicsit. Mindazonáltal nem vagyok sem nyomozó hatóság, sem gonoszkodó, elsősorban arra koncentrálok, hogy az én főpolgármesterségem idején őszintébb és átláthatóbb stílus és módszerek honosodjanak meg a városházán. Például, hogy ne szinte valamennyi közbeszerzést a Strabag nyerje meg. Például, hogy ne dugdossák az általam aláírt, közpénzen kötött szerződéseket.

Miért jó a főpolgármesteri poszt? [gyopszy2]
-
Nem tudom, hogy jó-e a főpolgármesteri poszt. A kerületi szintű politizálást én már mindenképp befejeztem volna, akkor is, ha nem lettem volna főpolgármester-jelölt, mivel más fontos dolgok is vannak az életben. A fővárost azonban ismerem, vannak határozott elképzeléseim a főváros problémáinak kezeléséről, melyek nem egyeznek Demszky Gábor elképzeléseinek nagy részével. Utóbbiakat ugyanis nem elképzeléseknek, hanem ábrándozásoknak tartom, ezért vállaltam el a főpolgármester-jelöltséget. Természetes, hogy nyerni szeretnék, és ezért minden megengedett eszközt igénybe veszek, de nem küzdök olyan nemtelen, övön aluli, személyeskedő ütésekkel, mint Demszky Gábor és köre. Ha az elmúlt 16 év után a város mégis Demszky Gábort szeretné, azt is zokszó nélkül tudomásul veszem, számomra nem megélhetési kérdés a főpolgármesterség.

Tarlós István főpolgármester-jelöltet támogatja az októberi önkormányzati választáson a Jobbik Magyarországért Mozgalom a szervezet vezetőinek bejelentése szerint. [fi26.....]
-
A Jobbikkal én semmilyen megállapodást nem kötöttem, mindenféle ellentételezés és igény nélkül jelentették be a támogatásukat, ahogy számos más párt és nagy szakmai civil szervezet is. Egy ilyen támogatásnak nincs semmiféle politikai jelentősége az én programomra, értékrendemre, személyiségemre nézve. Mindazonáltal már két napja bejelentettem, hogy amennyiben beigazolódna egyesek állítása, miszerint a Jobbik állna a randalírozások mögött, az én elhatárolódásom kész ténynek tekinthető. Egyébként pedig nem tudom, hogy a városvezetés szempontjából egy ilyen támogatás bejelentése miért annyival fontosabb a városvezetési, működtetési, üzemeltetési kérdéseknél, hogy míg utóbbiakról szinte egyáltalán nem lehet Demszky Gáborral sem beszélgetni, sem vitatkozni, addig a bejelentett támogatókról napjában húszszor kell semmitmondó, felfújt értekezéseket folytatni. Demszky Gábornak - a strabagos-combinós és egyéb takargatni valók kerülgetésén, a megvalósíthatatlan és fedezet nélküli Podmaniczky-program lebegtetésén túl - csak az alap nélküli hazugságok híresztelése és a politikai lózungok durrogtatása a mondanivalója a budapestiek irányában.