"Adóügyben kizárt a közmegegyezés"

Vágólapra másolva!
Radikális adóreformötletekkel és egyéni kérdésekkel bombázták olvasóink a Vendégszobában Vámosi-Nagy Szabolcsot, az Ernst & Young adószakértőjét, az APEH volt alelnökét. Szóba került, hány százalék lenne az áfa, ha eltörölnék a többi adónemet, és az is, miért olyan nagyon bonyolult a magyar rendszer.
Vágólapra másolva!

Tényleg kevesebb, mint 3,5 millió magánalkalmazott adója tartja el az országot? [ketttes]
- A személyi jövedelemadó esetében 3 millió, más adónemben ez nyilván nem igaz, hiszen az adómentes jövedelemből élő is megfizeti a boltban vásárolt termék árában az általános forgalmi adót.

Lát-e esélyt arra, hogy valaki szakmai befolyásával stabillá tudja tenni a jelenlegi adórendszert? Követhetetlen! [kjj]
- Nem látok rá esélyt. Az adózás minden országban napi politikai kérdés, nálunk ez fokozottan igaz.

Egyszerűsödnek vagy bonyolultabbá válnak az adótörvények a világban és Magyarországon? [fakutya]
- Szerintem minél fejlettebb egy társadalom, egy gazdaság, annál bonyolultabb a jogrendszere és a gazdasági szabályozórendszere is. Rövid példa: 500 évvel ezelőtt kinek jutott volna eszébe KRESZ-t készíteni vagy a szerzői jogvédelemről értekezni? A kérdés a mi esetünkben inkább az, hogy a mostani törvények bonyolultsága arányban áll-e társadalmunk, gazdaságunk fejlettségével. Ami az adót illeti, az szerintem aránytalanul bonyolult.

Mikor érjük meg, hogy a kormány nem adóemeléssel, hanem a túlköltekezés mérséklésével próbálja meg az ország gazdasági helyzetét javítani? [legyenéletbenne]
- Nem tudom. Ma a kormány a hiány kétharmadát adóemeléssel, egyharmadát a költségvetési kiadások visszafogásával próbálja fedezni. Ez az arány egy-két év alatt megfordul, legalábbis a konvergenciaprogramból ez olvasható ki.

És mikor lesz kiszámítható gazdaságpolitika, olyan, amivel a vállalkozások hosszú távon tervezhetnek? [legyenéletbenne]
- Ezt én is szeretném tudni. A jelenlegi, túl gyakran változó rendszer valóban zavarja a stabilitást. Vannak szakmai elképzelések arról, hogy az Országgyűlés úgynevezett adóchartában korlátozza magát abban, hogy havonta változzanak az előírások (idén például a személyijövedelemadó-törvény már négyszer módosult).

Adóemeléskor nem merül fel, hogy pont az adó csökkentésével jutna a költségvetés több bevételhez? Pont a magas adókulcsok miatt van annyi adócsalás... [legyenéletbenne]
- Ma az összes adóterhelés Magyarországon a GDP 38 százalékát teszi ki, tegyük fel, hogy, mondjuk, 35 százalékra csökkentenék. Ön azt hiszi, ha valaki különösebb kockázat nélkül eltitkolhatja az adóját, akkor ilyen csökkentés hatására befizetné? Én nem hiszem. Reagan amerikai elnök csökkentett olyan mértékben adót az Egyesült Államokban, hogy az okozott hiányt húsz év múlva tudták helyrehozni a költségvetésben. A nagyobb mértékű magyarországi tb-járulék-csökkentésnél azért nem következett be járulékkiesés, mert a csökkentéssel egyidejűleg a kötelező minimálbért csaknem megduplázták.

Mit érdemes adóztatni, a vagyont, a jövedelmet vagy a költekezést? [gozhenger]
- Mindegyiket, csak megfelelő arányban. Egyébként mindegyiket adóztatjuk is, például gépjárműadó, szja és áfa formájában.