Nádasdy: A magyar nem nehéz

Vágólapra másolva!
A Társalgó vendége volt Nádasdy Ádám nyelvész, költő, a Mindentudás Egyetemének előadója, akitől megtudhattuk, mi is a Horger-törvény és hogy a nyelvész miért nem gondolkodik értékkategóriákban.     
Vágólapra másolva!

Fotó: Varga Ferenc - [origo]Van arra valamiféle kimutatás, kutatás, hogy milyen kapcsolatban állnak a nyelvek a (logikus) gondolkodással és annak kialakulásával? (adam77)
- Az mindegy, hogy milyen nyelvről van szó, de a nyelv kell a gondolkodás kialakulásához. Ezért például a süketen születettek gondolkodási fejlődése hagyományosan nehezebb volt. Azt nem tudjuk, hogy az ősembernél a gondolkodás segítette a nyelv kialakulását, vagy fordítva. Alighanem párhuzamosan történt, bár erről csak nagyon homályos elképzeléseink vannak.

Mindegy tehát, hogy mi az ember anyanyelve, ez alapvetően nem befolyásolja gondolkodásmódját? (adam77)
- Ezt a kérdést a 20. század első felében élénken vizsgálták. Az ún. "nyelvi relativizmus" elmélete azt mondta, hogy igen, befolyásolja. Ma inkább azt tanítjuk, hogy nem, mert a kétnyelvűség, a fordíthatóság (pl. Biblia) azt mutatja, hogy minden nyelv beszélői el tudják gondolni mindazt, amit a többiek.

Állítólag az angolban kb. 1000 szó teszi ki a beszélt nyelv kb. 75%-át, a németben ezt a 75%-ot jóval több szó teszi ki. Mi melyikhez állunk közelebb? (adam77)
- Ezeket az adatokat nem tudom kommentálni, a statisztikával vigyázni kell ("mi mennyi").