Baráth László: Az én sündisznóm teljesen absztinens volt

Vágólapra másolva!
Az [origo] Vendégszobájának vendége volt dr. Baráth László állatorvos, akit olvasóink kérdezték koplaló kutyáról, agresszív macskáról, hörcsögről, vadászgörényről, "alkoholfüggő" sündisznóról, törpenyúlról, patkányról, csincsilláról, műanyagevő tengerimalacról, matuzsálemi kort megélt dzsungáriai törpehörcsögről, ivarérett madárpókról, hímfaló fekete özvegyről, szomjas halakról, "izmosabb" kullancsokról...
Vágólapra másolva!

- Szeretettel köszöntök mindenkit, Baráth Lászlónak hívnak, Budapesten dolgozom egy állatorvosi rendelőben, ahol kutyákkal, macskákkal és egyéb főként kedvtelésből tartott állatokkal foglalkozom. Remélem, hasznos órát töltünk együtt.

Ön szerintem mennyire felkészültek a hazai állatorvosok a hirtelen népszerűvé lett "különlegesebb" állatok, például vadászgörény kezelésére, a velük kapcsolatos tartási, etetési tanácsadásra? (qwer)
- Az állatorvos-hallgatók egy féléves tantárgy keretében tanulnak kedvtelésből tartott állatokról, a görényről kifejezetten részletesen, úgyhogy szerintem nyugodtan érdeklődjön állatorvosánál efelől.

Miért van az, hogy a madárpók könnyen elpusztul, miután ivaréretté válik? (siccc)
- Sajnos madárpókokkal kapcsolatban teljesen rutintalannak számítok.

Meg szeretném kérdezni, hogy a halak szoktak-e vizet inni. (Kobika)
- A szó klasszikus értelmében nem.

Miért eszi meg a hímet a fekete özvegy az együttlét után? (Kobika)
- Bizonyára azért, mert nincs rá szüksége a továbbiakban.

Esetleg tudna olyan kistestű állatot ajánlani (mint például a görény), amit szabadon lehet tartani a lakásban, anélkül hogy nagyobb "vicceket" csinálna? (Daneex)
- Erre a célra kifejezetten a nyulat ajánlanám.

Egyre több állatorvostól hallom, hogy óvatosan kell bánni a mai állateledelekkel, mert rákot okoznak. Ez igaz? Ha igen, akkor miért és hogy engedhetik? Arról nem is beszélve, hogy szerintem függővé válnak az állatok tőlük. (rumcajsz)
- Egyik állítást sem tudom alátámasztani, az én kutyám 10 éve tápot eszik, és remélem, hogy legalább további 6 évig velem marad. Ha függővé nem is válnak, de esetleg idővel megszerethet egyfajta tápot, ami után az új eleséget nehezen fogadja el, ilyen esetben keverni kell az új és a régi eleséget, hogy legyen ideje megszokni.

Igaz az, hogy az "izmosabb" kullancsok az avarban is áttelelnek, ezért télen is oltani kell Frontline-nal a kutyát elővigyázatosságból? (teavaj)
- Nem is az évszak, hanem a hőmérséklet számít, hiszen decemberben is lehet plusz 10 fok, és esetenként ilyenkor is találunk kullancsot a kutyában. Nyilván kisebb az esély télen a kullancsfertőzésre, de ha egy mód van rá, érdemes kezelni ilyenkor is riasztószerrel.

Forrás: EPAÉn azt kérdezném, hogy hol tart a kormány az állatkínzók büntetésében? (GC love)
- Ezt tőlük kéne megkérdezni... sajnos nem tudom, de én is csak reménykedni tudok benne, hogy minél előbb tető alá hozzák ezt a törvényt.

Igaz-e, hogy a sündisznók többsége "alkoholfüggő", mert egy ismerősömnek van három, és csak a rohadt gyümölcsöt szeretik? A friss gyümölcshöz nem is nyúlnak. (ESA7)
- Ezek szerint rájuk igaz, bár nekem is volt sündisznóm, és ő teljesen absztinens volt.

Melyik állatmenhelyet ajánlaná esetleges kutya- vagy cicaelhelyezés céljából, és ami még fontosabb, melyiket nem ajánlaná? A Rexről csak jókat hallottam, ezzel szemben úgy tudom, hogy az Illatos úti telep kész katasztrófa. Amelyik állat oda bekerül, az már nem jön ki onnan, vagy ha igen, akkor csak nagyon betegen. Mi a véleménye erről? (guppi)
- Én kifejezetten egy-két olyan helyre küldöm az ilyen gazdikat, ahol tudom, hogy biztosan jól bánnak az állattal, illetve folyamatos állatorvosi felügyelet van. A Rex alapítványnál például még semmilyen negatív tapasztalat nem ért. A legnagyobb problémát az szokta jelenteni, ha nincs elég hely az új állatok számára. Személyesen nem láttam soha az Illatos úti telepet, ami katasztrófa lehet, az valószínűleg az, hogy rengeteg kóbor kutyát kell begyűjteni, és nyilván egy ilyen zsúfolt telepen az állatok ellátása nem lehet ugyanolyan színvonalú, mint ahova csak megfelelő számú állatot vesznek fel. Lehet, hogy itt csak a legszükségesebbre szorítkozik az ellátásuk, de minden bizonnyal ez így is rengeteg munkát ad.

Azt szeretném kérdezni, hogy a görényeket hány éves kortól lehet, illetve kell beoltani, és mi ellen mi az oltás neve? (amyleee)
- 8-10 hetes kor körül szokták elkezdeni oltani őket, szopornyica ellen és veszettség ellen, ezt megismétlik 12-13 hetesen, majd utána évente.

Nyilván altatott már el örökre állatot, mit érzett akkor? (GC_love)
- Nem ez a legkellemesebb része az állatorvosi szakmának, de sajnos háziállataink életében elkövetkezhet az a pillanat, amikor a különböző kezelésekkel nem tudunk javítani az állapotán. Ilyenkor az állatorvos megfelelően tájékoztatja a tulajdonost az állat állapotáról, és természetesen a tulajdonosnak kell döntenie. Egyébként rendkívül rossz érzés.

Magának milyen háziállata van, ha van, és melyik a kedvenc állata? (amyleee)
- Van egy dalmatám, és ez a kedvenc állatom :)

Ön hisz abban, hogy néha történnek csodák, amikor a gyógyszer már nem segít? (GC_love)
- Ha nem is nevezném csodának, de tény, hogy vannak ilyen esetek.