Besznyák István: A siker további munkára sarkall

Vágólapra másolva!
"A daganatos halálokok egyik legnagyobb oka az elhanyagolódás, és ez többnyire nem pénzre vezethető vissza." Vendégünk volt dr. Besznyák István sebészprofesszor, aki az emlődaganatokról tartott előadást a Mindentudás Egyetemén.
Vágólapra másolva!

Fotó: Fábián ÉviBesznyák István: Tisztelettel és szeretettel köszöntöm kedves partnereinket. Remélem, a következő egy óra hasznos lesz mind Önök, mind az én számomra. Az Önök számára azért, mert kérdéseikre megfelelő, kompetens szakmai választ kapnak, számomra pedig még nyilvánvalóbbá válik, mi az, ami a lakosságot érdekli, elsősorban az emlődaganatok témakörében.


Professzor Úr! Hazánkban teljesen elérhetők a korszerű sebészeti eljárások emlőrák terén?
- A teljesen jelzőt nem tudom pontosan értelmezni. Ha arra gondol, hogy mindenki számára és minden vonatkozásban, akkor a válaszom az, hogy igen.

Hogyan tudom megállapítani, hogy valami tejmirigy vagy csomó?
- Az emlőben lévő csomó a megvastagodott vagy tejes tejmirigytől nem mindig különíthető el még szakember számára sem. Azt javaslom, ha valaki az emlőjében csomót észlel, forduljon megfelelő szakterület képviselőjéhez (sebész, radiológus stb.), aki a gyanút kizárhatja, vagy meg tudja erősíteni.

Azt szeretném kérdezni, hogy az idejében észrevett emlődaganat általában milyen százalékban gyógyítható?
-
Az idejében észrevett kifejezés önmagában jelzi azt, hogy a beteg meggyógyul, tehát erre egyszerűen 100 százalékot mondanék. De hogy idejében történt-e a daganat észlelése, azt csak utólag lehet megmondani. Jelenleg a válaszom az, hogy az operálható, rosszindulatú emlődaganatokban szenvedők mintegy 75 százaléka a 10 évet megéri, és legalább 50 százaléka gyógyul is.

Az emlődaganatok diagnózisa és kezelése/mindentudasegyeteme/besznyak/20040517drbesznyak.htmlBesznyák István előadása a Mindentudás Egyetemén.Daganatok.hu/daganatok/index.htmlŐszintén a daganatos betegségekről.

A mellben lévő ciszták és a daganatképződés között van összefüggés?
- Lehet, de nagyon kis százalékban. A ciszták általában jóindulatúak, eltávolítás után nem újulnak ki, és rosszindulatú átalakulásuk is pár százalék csupán.

Professzor Úr! Édesanyámat 2002-ben műtötték, egyik mellét eltávolították, mert rosszindulatú daganatot találtak. Az volna a kérdésem, hogy örökölhető-e a hajlam az ilyen daganatok kialakulására, már ha létezik ilyesmi?
- Bizonyos hajlam (viszonylag nem nagy százalékban) valóban van, de nem sorsszerű, hogy akinek családjában emlőrák volt, annak magának is kell találkoznia ezzel a problémával a saját szervezetében.

Az emlőrák sebészetében Magyarországon kiveszik az őrszem-nyirokcsomókat elemzésre? Ez minden intézményben jellemző?
- Az őrszem-nyirokcsomók vizsgálata számos intézményben ún. rutinmódszer, de sajnos ma még nem mindenhol van erre mód.

Mit javasol, a ciszták felismerése után jobb-e, ha eltávolításra kerülnek? Csökkenti-e ez a beavatkozás a daganatképződés lehetőségét?
- Ha daganatos átalakulás merül fel, a ciszta eltávolítandó. Ha jóindulatú cisztáról van szó, egyszerű leszívással (egyetlen tűszúrás) meggyógyítható. Ha ezzel az egyszerű módszerrel nem gyógyul meg vagy kiújul, eltávolítása indokolt lehet.

Valahol azt olvastam, hogy a melldaganatok már vagy jó-, vagy rosszindulatúak. Ezek szerint a jóindulatúak azok is maradnak?
- Az emlődaganatok az esetek nagyon nagy százalékában (majdnem mindig) megfelelő kórszövettani vizsgálattal vagy citológiai vizsgálattal megítélhetők a jó- és rosszindulatúság tekintetében. A jóindulatúak közül egyesek sohasem, mások nagyon ritkán alakulnak át rosszindulatúan. De évtizedes távlatban százszázalékos biztonsággal azt mondani, hogy átalakulás ilyen irányban lehetetlen lenne, nem lehet.