Vágólapra másolva!
Sípos Józseffel, az Allianz Hungária kommunikációs igazgatójával olvasóink elsősorban az ilyenkor időszerű gépjármű-felelősségbiztosítás témakörében faggatták. Ugyanakkor szóba kerültek olyan fontos témakörök is, mint a nyugdíjbiztosítás, vagy a természeti katasztrófák elleni védelem.
Vágólapra másolva!

Üdvözlet mindenkinek, ilyentájt meglehetősen sok kérdés szokott felmerülni a gépjármű-felelősségbiztosításokkal kapcsolatban, állok elébe!

Mitől tud többet az Önök biztosítója, mint a többi? (kerdezobiztos11)

Azáltal, hogy hosszú évek óta a magyar autósok fele bennünket tisztel meg bizalmával és velünk szerződik, olyan statisztikai bázisunk van, ami talán a legigazságosabb díjmegállapítást teszi lehetővé minden kategóriában.

Egy egyszerű példával: köztudottan nem azonos a kockázata egy friss jogosítvánnyal rendelkező fiatal budapesti férfinek mint mondjuk egy kisvárosban élő jelentős autóvezetési tapasztalattal bíró társának.

Az utóbbi nyilván nem örülne, ha díjában kellene finanszíroznia az előbbi által sokkal gyakrabban okozott károk értékét. Idén is látható volt, hogy pontosan ezen az alapon tudtuk a piac legátfogóbb kedvezményrendszerét kínálni, mi úgy mondjuk, hogy az egyes veszélyközösségeknek. a másik előnyünk, a kárrendezési képességeinkben van, hiszen több mint 800 szerződött szervizben a mi ügyfelünk helyben bejelentheti a kárát, helyben - ezért a károsult autósnak nem szükséges akár több százezres , néha milliós összegeket saját magának előteremtenie, hogy majd később elszámoljon a számla alapján a biztosítóval.

A gépjárműfelelősség-biztosításnál is bevezettük az idén már az úgynevezett aktív kárrendezést, aminek az a lényege, hogy megfelelő feltételek fennállása esetén az ügyfél kérésére akkor is mi javíttatjuk meg a kocsiját, ha az egyébként a balesetben vétkes fél biztosít. Ügyfelünket tehát ilyenkor is a számára készpénzmentes kárrendezés várja, az pedig őt már nem terheli, hogy mi hogy tudunk végül elszámolni a károkozó fél biztosítójával.

Néhány nap múlva hirdetik meg a biztosítók a kötelező biztosítások 2006-os díjait. Számít arra, hogy a tavalyi évhez hasonló botrányok lesznek? (Szkeg)

Természetesen nem számítok rá, de hozzáteszem, hogy én igazándiból olyan dolgokat tartok botrányosnak, amelyek mintha nem kerültek volna az érdeklődés homlokterébe. Ön hallott például arról, hogy tavaly volt olyan biztosító, amelyiknél a PSZÁF azt kellett hogy megállapítsa, hogy a cégnél pénzügyi szükséghelyzet állt elő?

Vagy tud egy másik biztosítói egyesületről, ahová felügyeleti biztost kellett kiküldeni? Sajnos ilyesmire is sor került, de meggyőződésem, hogy a piac már középtávon is ki fogja szűrni azokat a "vállalkozókat", akik nem a gépjármű-felelősségbiztosítás által megkövetelt hosszú távú biztonságot, hanem csak egy-két éves látszatsikert akarnak szolgálni.

Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

Jó tudni, hogy a törvény kimondja: egyetlen gépjárműfelelősség-biztosítási kár esetén is egymilliárd-hétszázötvenmillió forint értékben kell tudni jótállni, magyarán fizetni bármely biztosítónak. Látszólag lehetetlenül magas az összeg, de ha belegondolnak abba, hogy mi történhet mondjuk egy alagútban vagy akár egy jelentősebb buszbaleset után az ott elhunyt vagy rokkanttá vált főkeresők hosszú éveken keresztüli egészségügyi ellátásával...

Nemsokára eldönthetem, hogy váltsak-e gépjármű-felelősségbiztosítást vagy sem. Megéri majd Önöket választanom? (moni1234)

Természetesen. Ugyan 29-én nyilvánosságra hozandó díjainkat és szolgáltatásainkat még nem fecseghetem ki, de már az idén is bizonyítottuk, hogy tudunk olyat, amit senki más a piacon. Gondoljon az ingyenes segélynyújtásunkra, az aktív kárrendezésünkre, és így tovább. A számok is beszédesek, 2004-e nem egész 1,7 millió felelősség-biztosítással indítottuk, 2005-öt most már 1,8 millió fölött vagyunk egy 3,6 millió gépjárműből álló piacon.

Tavaly az Allianzot büntette meg elsőként a PSZÁF. Idén már félre raktak néhány milliót a büntetésre vagy a szabályokat betartva fognak díjat hirdetni? (Szkeg)

Természetesen tavaly sem számítottunk büntetésre, hiszen abból a felfogásból kiindulva cselekedtünk, hogy a szerződés bármiféle módosítása, így a díjak változása is megköveteli, hogy személy szerint értesítsük minden konkrét ügyfelünket. A felügyelet úgy értékelte, hogy ez ugyan több mint amit a jogszabályok megkövetelnek, de ennek ellenére más formában is közzé kellett volna tenni a meglévő ügyfeleink díjait.

Azt senki nem vitatta, tehát nem is büntette, hogy az egyébként mindenki által választható díjainkat pedig közzétettük. Mi természetesen összecsaptuk a bokánkat és egyrészt fizettünk, másrészt azonnal eleget tettünk a felügyelet értelmezéséből következő eljárásnak. Egészen biztos vagyok abban, hogy a kollegáim mindent elkövetnek, és az idei díjközlést már semmilyen kritika nem érheti majd.