Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Egy-egy ugatást is szívesen fogadok

Vágólapra másolva!
Az [origo] Társalgójának vendége volt a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítója. Dr. Király Péter beszélt a készülő állatszigetről, nyomorgó vízilovakról, az állatvédők bokros teendőiről, és a lelkes kérdezőknek elmondta, miként segíthetnek önkéntesként a négylábúakon.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGO- Szeretettel köszöntöm a kétlábúakat és négylábúakat egyaránt! Elsősorban kétlábúaktól várom a kérdéseket, de egy-egy ugatást is szívesen fogadok :)

- Hány kutyájuk van jelenleg, és milyen arányban sikerül gazdit találni nekik? (Akiteki)

- Két ideiglenes panziónkban jelenleg kb. 70 kutya, ideiglenes befogadóinknál pedig közel 150 cica vár gazdára. Az elmúlt évben az azt megelőző évhez hasonlóan közel 1000 kutyát és cicát sikerült szerető otthonhoz juttatnunk.

- Hol van a kutyaotthon? (Szandra)

- Az egyik panzió a Népszigeti kutyaiskolában van, a másik pedig Mogyoródon.

- Sajnos az én kutyám most halt meg, nagyon hiányzik, mit tudsz ajánlani ilyenkor? Nagyon hiányzik...:(( (Cartman)

- Azt javaslom, hogy minél előbb töltsd ki ezt a szomorú űrt, pl. egy új kutyus befogadásával. Ha kutyát vagy cicát szeretnél befogadni az alapítványtól, a lenti e-mail címre, illetve a 06/30/30-30-268-as számra küldhetsz üzenetet, a befogadni kívánt állat pontos leírásával.

- Mikor lesz kész az állatsziget? (zumike)

- Az állatsziget első egysége, az ún. örökbefogadási központ reményeink szerint ez év nyarán megnyithatja kapuit.

- Ha jól tudom, akkor Káposztásmegyeren épül egy kutyaotthon, és csak azt szeretném megkérdezni, hogyan lehetne besegíteni az ottaniak munkájába. Pl. etetés, sétáltatás. (larkinka)

- Érdemes lenne bekapcsolódni az ún. kutyatárs munkacsoportunk tevékenységébe, amely már jelenleg is foglalkozik az örökbeadásra váró kutyák felkészítésével. Önkéntes jelentkezési lapot a marketing@rex.hu címen kérhettek Kállay Ritától, alapítványunk önkéntes koordinátorától. Ezenkívül még számos munkacsoportba várjuk önkéntesek jelentkezését, így a katasztrófavédelmi csoport, a kísérleti állatvédelmi csoport, a macskavédelmi csoport, a vadvédelmi, egzotikusállat-védelmi csoport, az oktatási, PR- és marketingcsoport, valamint a gazdasági állatvédelmi csoport várja a segítő kezeket.

- Mit csinálnak azokkal a kutyusokkal/cicusokkal, amiknek huzamosabb időn keresztül nem találnak gazdit? (zumike)

- Feltesszük őket az internetes honlapunkra, így lelt gazdára a nemrég pl. egy közel másfél éve a mogyoródi panzióban "parkoló" kutyusunk. Egészséges állatokat nem altatunk el.

- Ivartalanítják-e, és ha igen, mennyi idő után az ott lakókat? (Akiteki)

- Rendszerint csak ivartalanított állatot adunk örökbe, a nőivarú egyedeket akár már féléves korban ivartalanítjuk.

- Az Önök jóvoltából nemrég befogadhattam egy cicát. Köszönöm...(raszta_NINCS)

- Jó egészséget kívánunk neki és önnek is.

- Vannak-e egyéb állatvédő programjaik az otthon fenntartásán kívül? (Akiteki)

- Igen, a közelmúltban zajlott és idén is folytatódik az ún. Washingtoni Egyezmény hatálya alá tartozó fajok védelmét szolgáló kampányunk, mely során az egzotikus országokba utazó magyar turisták figyelmét próbáljuk meg felhívni azokra a veszélyekre, amelyek az egzotikus fajok kereskedelmével kapcsolatban felmerülnek. Aki többet akar megtudni erről a témáról, látogasson el honlapunkra és nézze meg az egzotikusállat-védelmi csoport bemutatkozását. Hamarosan részletes képes beszámolót teszünk közzé a katasztrófavédelmi csoport őszi gemenci mentőakciójáról is.

- Láttam olyan kifogásolható plakátokat, amelyeken például egy hajléktalan látható ezzel a felirattal: "Ha kutya lennék, segítenél?" Mit szólsz ehhez? (Oxygene)

- Véleményem szerint ez a reklám meglehetősen félresikeredett, hiszen akarva-akaratlan odafricskáz a hasonló nemes célokért küzdő állatvédőknek, azonban nem kínál fel értelmes alternatívát. Nem egymással kellene viaskodnia a civil szervezeteknek, hanem vállvetve kéne orvosolni a közös problémákat.

- Macskákkal egyáltalán nem foglalkoznak? Ha látnak egy "elesett" macskát, azon is segítenek bármilyen módon? Amúgy ön tud olyan "intézményt" mondani, ami kifejezetten macskákkal foglalkozik? (Festett_Srac)

Forrás: ORIGO- Macskavédelmi csoportunk az elmúlt 5 esztendőben több mint hatezer kóbor macska ivartalanítását végezte el, és a jelenleg épülő örökbefogadási központ egyik 250 m2 alapterületű állattartó épülete épp a macskák részére épül. Sajnos a macskatartó épület kivitelezését vállaló Alapítvány a macskákért szűkös anyagi helyzete miatt az épület elkészülése csak az év végére várható.

- Mire lesz képes az állatsziget? Miben tud majd többet, mint más hasonló szervezetek otthonai? (hakapepsi)

- Az állatsziget egy olyan többfunkciós létesítmény, amely a gazdára váró állatok szakszerű felkészítésén, örökbeadásán túl az itt felépülő oktatóközpont révén komoly szemléletformáló szereppel is bír. Ugyancsak szeretnénk egy autentikus parasztudvart kialakítani, ahol a városi gyerekek is megismerkedhetnek a paraszti kultúra állattartási módszereivel, valamint néprajzi hagyományainkkal. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bevonásával ugyancsak szeretnénk egy madármentő állomást létrehozni, a terület közepén pedig egy vizes élőhelyet kialakítani.

- Ön tisztában van azzal, hogy más - itt neveket nem említek - otthonok embertelen módon bánnak az állatokkal? Ezek a szervezetek nem az állatok megmentéséért tevékenykednek szerintem. Mit gondol erről? (cool)

- Tudomásom szerint a hazai állatvédő szervezetek és állatotthonok jó része erején felül teljesítve, komoly anyagi gondokkal küzdve próbálja meg a lehetetlent. Olyan munkát vállalnak magukra, amely eredetileg az önkormányzatok feladata lenne. Igaz, sajnos negatív példák is akadnak, de éppen ezek visszaszorítása érdekében jött létre az elmúlt évben az Állatotthonok Országos Szövetsége, amely a vadhajtások visszametszését is felelős lesz elvégezni.

- Mit gondol az állatkertekről? A véleményem szerint az állatok ott csak szenvednek. Egy víziló például szörnyen érezheti magát egy akkora helyen! Arról nem is beszélve, hogy a nagymacskáknak az egész állatkert is kicsi lenne, nemhogy az a ketrec! (Bandycoot)

- A klasszikus állatkertek világszerte átalakulóban vannak, és egyre inkább az állatok természetes igényeit kielégítő parkok veszik át a helyüket. Véleményem szerint értelmetlen nagy mozgásterű állatokat olyan állatkertben tartani, ahol a legalapvetőbb igényeik sem elégíthetők ki.

- Próbálnak-e fellépni és milyen módon a kutyatenyésztők és kereskedők tevékenysége ellen? (Akiteki)

- A közelmúltban összeállított törvénymódosítási javaslataink között szerepelt a hazai eb-tenyésztés (melynek sokszor semmi köze nincs a komoly felkészültséget igénylő tenyésztői munkához) megregulázása. Számos módosító indítványunkat elfogadta a parlament, a tenyésztéssel kapcsolatos témák várhatóan idén kerülnek terítékre.

- Miből él meg a Rex alapítvány? Hogyan tudja fenntartani magát? (wacskamati)

- Állatvédelmi szolgálatunk működését és az állatsziget építését jelenleg - komolyabb állami támogatás híján - szinte kizárólag civil forrásból finanszírozzuk, ezért nagy segítséget jelent, ha minél többen felajánlják az adójuk egy százalékát. SMS-ben is lehet küldeni adományt a 06/90/63-50-33-as számra - egyetlen SMS elküldésével 375 forinttal járul hozzá az alapítvány működéséhez. Akik segíteni szeretnének, a 10402283-22802398-00000000 számlaszámra küldhetik jóindulatú adományukat. Ha valaki bővebben szeretne informálódni az állatszigetről, az alapítvány, valamint az építkezés támogatásának lehetőségeiről, az a www.rex.hu honlapon talál információt.

Örülök, hogy itt lehettem, és továbbra is várom a kérdéseket a kiraly@rex.hu e-mail címen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről