ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Aáry-Tamás Lajos: nyolcan vagyunk 4 millió emberre
2002. október 11., péntek, 17:55|Utolsó módosítás: 2003. április 16., szerda, 19:35

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Szünidő, óraszámok << 3/3. oldal

Fotó: Varga Ferenc [origo]Megteheti-e a magyartanárom, hogy érettségi felkészítő néven plusz egy órát kötelezővé tesz, azon íratja a tételes dolgozatokat, s aki nem megy be megírni, annak 1-est ad? (Flimo)

Aáry-Tamás Lajos: Nem. A kötelező óraszámokat jogszabály rögzíti. A meglévő óraszámokból egyet kiválaszthat felkészítő címén, de nem vezethet be még egy kötelező órát.

Minden iskolának kötelező kiadnia az 1 hét őszi szünetet? (Nodlee)

Aáry-Tamás Lajos: Nem egy hét ez, öt munkanap. És kötelező kiadni.

Ismerek olyan gimnáziumot, ahol a diákoknak nem ritkán 7-8 órájuk van, sőt nulladik órában még testnevelés is. Amikor én jártam, még úgy tudtam, hogy 6 óra a törvényben szabályozott maximum. Ez megszűnt azóta? (Csiszi)

Aáry-Tamás Lajos: Nem, most is maximálja a törvény az órák felső határát, de néha elmarad az ellenőrzés, és nem érkezik panasz sem. Néha a szülők is keresletet teremtenek az ilyen helyzetekre, ugyanis jó dolognak tartják, ha a gyerek külön órákra jár, még egy idegen nyelvet tanul, még többet foglalkozik a számítástechnikával stb.

És mit tegyek, ha a fiam iskolájában csak 1 napot adtak ki őszi szünetnek plusz a halottak napját? Ez normális? Ilyet lehet? (Nodlee)

Aáry-Tamás Lajos: Ez jogszerűtlen, az ilyen esetekben azt szoktam javasolni, kérdezzék meg az igazgatót, miért csak egy nap szünidőt adott. A válaszát össze lehet vetni a tanév rendjéről szóló rendelettel. Ha nem jutnak dűlőre, kérhetik az én segítségemet (1051 budapest, szalay u. 10-14.  tel.: 473-7097, e-mail: oktatasi.biztos@om.hu

Említette, hogy a tanórák száma limitált. Mennyi? (Flimo)

Aáry-Tamás Lajos: Évfolyamonként változó. A konkrét számokat fejből nem tudom, de a honlapunkon (www.oktbiztos.hu) megtalálható jogszabályok menüpont alatt a közoktatási törvény, és ott rövid kereséssel megtalálja a választ.

Másodikos gimnazista vagyok. Van egy olyan napom, amikor 0. órám van, délután négykor jövök ki a suliból. Másnap ismét 0. óra, előtte való nap szintén. Azalatt a 12 óra alatt tanuljak, pihenjek, aludjak (ugye napi nyolc órát kéne legalább...) és próbáljak meg valami magánéletet is beiktatni? (Kutyaszorito)

Aáry-Tamás Lajos: A jogszabály szerint ahhoz hogy a tanítás 8 óra előtt kezdődjön kell a diákok és a szülők egyetértése. Ha ez nincs meg, nem szervezhető nulladik óra. Az egy érdekes kérdés, hogy a felnőttek rögzített joga a heti negyven órás munkaidő, a diákok meg ennél több időt töltenek az iskolában. Csak akkor lesz változás ezen a téren, ha a diákok a szülők és a pedagógusok vitáznak erről, tiltakoznak adott esetben vagy vizsgálatokat kérnek. Amíg senki nem szól semmit, addig nem is változik semmi.

[origo]


<< előző oldal 3/3

1. Régi-új ombudsman

2. Tananyag-választás

3. Szünidő, óraszámokKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor