ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Weöres Márta: Nagy show lesz az Amerika-kupa
2006. február 23., csütörtök, 20:04|Utolsó módosítás: 2006. február 24., péntek, 11:14

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A vitorlás Amerika-kupa történetének első magyar résztvevője, Weöres Márta járt az [origo] Vendégszobájában. A volt vitorlás olimpikon elmesélte, hogyan került a dél-afrikai csapatba, kik az esélyesek, és hogy miért olyan nagy buli az Amerika-kupa.


Coutts hagyott némi "nyomot" maga után 1/3. oldal >>

Fotó: Fábián Évi
Weöres Márta
Ajánlat
Az Amerika-kupa honlapja
A dél-afrikai Team Shosholoza honlapja
Ajánlat
Magyarok az Amerika-kupán
Képgaléria

Nézze meg képgaláriánkat!Weöres Márta a Vendégszobában

Linktár
A vitorlázásról a Linktárban

Weöres Márta: Sziasztok, újra itt vagyok az [origo] Vendégszobájában és várom kérdéseiteket!

Mért pont ezt a sportágat választottad? [hoodlium girl]
- Elsősorban bátyáim miatt, mivel mindketten vitorláztak a nyaralónkhoz közeli Kereked Vitorlás Klubban, így vagy velük tartottam, vagy a strandra mehettem. Én inkább őket választottam. A vitorlázás kritériuma annyi volt, hogy tudjak úszni, illetve az első versenyen való indulásomnak feltétele a háziverseny teljesítése volt.

Mesélnél az Amerika-kupáról? Mit kell róla tudni, és miért olyan népszerű? [picare]
- Az Amerika-kupa az egyik legrégebbi vitorlásverseny. A legfontosabb jellemzője, hogy páros verseny, ami azt jelenti, hogy mindig két hajó versenyez egymás ellen. A versenyben nagyon nagy szerepe van a technikai innovációknak (felszerelés), a csapat összhangja és vitorlástudása mellett. Négyévente kerül megrendezésre, és mindig a kupát elnyerő nemzet ad otthont a soron következő vetélkedőnek. Jelen esetben az Alinghi nyerte az előző kupát, és mivel svájci, ám Svájcban nincs helyszín a verseny megrendezésére, így került most a viadal a spanyolországi Valenciába. Most 12 hajó száll majd vízre a kupáért, és 5 földrész egységei vesznek részt a versenyen (ami történetében most fordul elő először). Egy hajón 17 versenyző és egy szponzor van, mivel a felszerelés és a felkészülés nagyon sokba kerül. Talán ez is oka, hogy ennyire sokan követik figyelemmel. Egyébként most rendelkezik először Európában ezt a versenyt. Talán így európai, illetve magyar híradások is többet fognak majd foglalkozni a kupával.

Hány ember vesz részt egy ilyen versenyen, azaz hány ember van egyszerre a hajón, és mekkora körülöttük a stáb? [russel c]
- Ezzel a nicknévvel illene tudni a választ. :) A hajón, mint említettem, 17 versenyző tartózkodik, plusz egy fő, akit a szponzor delegál, de ő csak megfigyelőként tartózkodik a hajó hátsó részében. A kisegítő csapat 60 és 150 fő között mozog, beleértve a tervezőket, a hajóépítőket és az egyéb vízi, parti, illetve logisztikai szervezőket.

Úgy tudom, te az athéni olimpia után megsérültél. Hogy történt? [optimist]
- Sajnos az olimpia előtt sérültem meg és nem utána. A térdem sérült, és jelenleg is problémáim vannak vele. Az élsport sajnos káros az egészségre, de jó. :)

Hogyan kerültél a dél-afrikai csapathoz, a Team Shosholozához? [picare]
- Az olimpia után némi szünet következett, amikor azon gondolkoztunk, hogy mi legyen a folytatás. Olimpiai hajóosztályok vagy civil állás? Ekkor kaptam az ajánlatot a mostani munkámra. 2005 májusában kezdtem dolgozni a csapatnál, mint meteotaktikus. Ez azt jelenti, hogy a meteocsapatnak vagyok a tagja, feladatom, hogy a vitorlázókat segítsem mindenféle széllel kapcsolatos információkkal, melyeket ők a taktikai megoldásoknál tudnak hasznosítani elsősorban. Ezen kívül használják még a hajótervezők, vitorlatervezők is az általam gyűjtött információkat.

Úgy tudom, a tesód is a Team Shosholoza tagja. Ő hogy került oda és mi a dolga? [russel c]
- Igen, idén március 1-től állandó csapattag. Tavaly látogatni jött engem a malmői verseny idején, amikor a hajón több technikai probléma volt, többek között a kötélzettel is. Miután mi egy kis létszámú csapat vagyunk, felajánlotta a segítségét, aminek első körben nem gondolták, hogy haszna lesz, de később nem csak hogy megköszönték a segítségét, hanem a következő trapani regattára megkérték, hogy segítse ki a csapatot, ha ideje engedi, és kedve van hozzá. Ez a verseny egyben a próbaideje is volt az állásához. Miután itt is jól teljesített, szerződtették. Szabolcs fő feladata a kötélzet karbantartása, újítások lehetőségeinek kiaknázása.

Ha jól emlékszem, 2007-ben lesznek a selejtezők. Ki az esélyes Valenciában? Az Alinghi mit kezd Russel Coutts nélkül? [team skip]
- Igen, 2007-ben lesznek a selejtezők. Véleményem szerint a fő esélyesek: Alinghi, Prada, Team New Zealand, Oracle csapatok. De sokat számít majd, hogy az idén kijövő új hajók mit tudnak. A második élvonalban szintén van 3-4 egység, amelyek, ha megfelelő úton járnak, és jó hajójuk lesz, akkor van lehetőségük beleszólni az élboly játékába. A tavalyi versenyeken igen jól szerepelt az Alinghi csapat Russel Coutts nélkül. Gondolom Coutts hagyott némi "nyomot" maga után. :)


1/3 következő oldal >>

1. Coutts hagyott némi "nyomot" maga után

2. Jó munkáért megfizetik az embert

3. A fehér nejlonzacskó és a cápaKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor