ok.hu




Katalógus


médiasztárok


magyar együttesek


Kispál és a Borz


politikusok


magyar énekesek


Dopeman


magyar színészek


sportolók


Linkek


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Varnus Xavér


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés





[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Őri András: Tandíjat is fedezhet a Diákhitel
2006. szeptember 12., kedd, 6:51|Utolsó módosítás: 2006. szeptember 12., kedd, 15:22

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Néhány napig lehet még igényelni a Diákhitelt, hogy az októberi kifizetést már megkapja az egyetemi hallgató. Ennek kapcsán faggatták olvasóink Őri Andrást, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatóját a Vendégszobában. A beszélgetésből megtudhattuk: ki mikor és hogyan igényelhet diákhitelt, mennyi a törlesztőrészlet, de kiderült az is, mi a teendő, ha elvesztek a hitellel kapcsolatos dokumentumok.


Szeptember 15-ig kell jelezni az igényt 1/2. oldal >>

Fotó: Hajdú D. András
Őri András
Ajánlat
Olvassa a gazdaság legfrissebb híreit!

Szeretettel köszöntök mindenkit. Őri András vagyok a Diákhitel Központ Kommunikációs igazgatója. Tudom, hogy nem kellemes a hír, de nyakunkon a szeptember, a beiratkozás időszaka.

Mire jó a Diákhitel? [kukesz1]

-A hazai hallgatói hitelezés immár 5 éves múltra tekinthet vissza. Több mint 210 ezer hallgató élt már ezzel a lehetőséggel és számunkra mintegy 107 milliárd forint került kifizetésre. Aki élt ezzel a lehetőséggel, az rendkívül kedvező feltételek mellett juthatott pénzhez. Szinte mindenki tudja, hogy létezik Magyarországon Diákhitel. Sokan pontosan ismerik a diákhitelrendszer működését, az igénybevétel feltételeit, tisztában vannak az előnyökkel, valamint a kötelezettségekkel is. Sokak viszont eleve téves információik rendelkeznek erről a kedvező lehetőségről. Ez a chat talán jó alkalom, hogy tisztázzunk a fontos kérdéseket. Szeretném az olvasók számára bemutatni, hogy a Diákhitel egy olyan, állam által létrehozott kedvező hitel-lehetőség, amely - mivel a Diákhitel Központ non-profit módon működteti a rendszert - "kvázi önköltségi áron" juttatja hitelhez a felsőoktatásban tanulókat. A Diákhitel szabadon felhasználható, korlátozás nélkül bármire elkölthető úgy, mint például egy személyi kölcsön. Viszont itt a felvételnél nincs hitelbírálat, a hallgatónak nincs szükség jövedelemre, kezesre és egyéb fedezetre sem, csupán a rendkívül tág jogosultsági feltételeknek kell megfelelni. Ennek köszönhetően a Diákhitel az egyetlen hitelforma, amely a felsőoktatásban tanulók számára szabadon elérhető.

Mikor vehetek fel ilyen hitelt? [kukesz1]

-Ha Magyarországon tanul, akkor bármikor igényelheti a Diákhitelt. Ha már az őszi első, október 13-i kifizetésből részesülni szeretne, akkor legkésőbb szeptember 15-ig adja le az igénylését a kijelölt postákon vagy bankfiókokban, és addig iratkozzon is be a tanintézetébe. Egyébként az őszi szemeszterre legkésőbb december 15-ig adhatja be az igénylését. Ha külföldön, valamely EGT tagországban tanul, akkor minél hamarabb, de az őszi szemeszterre legkésőbb október 31-ig kell beadni a szükséges papírokat. A régi ügyfeleknek - aki már korábban kaptak Diákhitelt - új igénylést már nem kell beadniuk, hiszen a korábbi igénylés érvényben van. Viszont nekik is célszerű az októberi kifizetés érdekében mihamarabb beiratkozniuk, hiszen Diákhitelt csak beiratkozott hallgató kaphat. Ha azonban változtak a személyes, vagy tanulmányi adataik, vagy ők változtatnának például az összegen, vagy a folyósítás gyakorlatán, akkor sürgősen keressék fel a honlapunkat, a www.diakhitel.hu-t, ahol minden szükséges információt, határidőket, és a megfelelő nyomtatványokat is meg lehet találni.

Mért "jó" az a diákoknak, hogy a felvett diákhitelt az állam tandíj formájában visszaveszi? [zolee.]

-A feltett kérdés elsősorban oktatáspolitikai vonatkozású, ami értelemszerűen nem az én asztalom. Mindenesetre azt hadd jegyezzem meg, hogy - és ezt talán kevesen tudják- a diákhitelezéshez szükséges pénzforrásokat nem az állam adja, vagyis ez nem terheli a költségvetést., Az állam, a vonatkozó jogszabályokkal, egy olyan rendszert hozott létre, amely önfenntartóan működik és mindig képes a pénz és tőkepiacon a legkedvezőbb forrásokat elérni. Ezeket a forrásokat a rendszer üzemeltetésére alapított Diákhitel Központ vonja be és ebből teljesíti az igényelt hitelösszegek kifizetését, valamint biztosítja a rendszer hosszú távú fenntarthatóságát. Ez a "Diákhitel-titok", - vagy ahogy a szakemberek mondják, a "magyar-modell" - lényege. Azt gondolom, így már világos, miért képes hosszútávon is igen kedvező hitel-lehetőség maradni a Diákhitel.

Fotó: Hajdú D. András

Igaz, hogy a diákhitelt OKJ-s képzéseken is fel lehet venni? [EDDAmania1]

-Abban az esetben lehet felvenni OKJ-s képzésekben, ha az felsőfokú szakképzésnek minősül. Hogy a képzés annak minősül-e, arról célszerű az illetékes tanulmányi osztályon érdeklődni.

Lehet doktori képzéshez diákhitelt igényelni? [Matsmath]

-Igen, a 2006 augusztus 15-től életbe lépett új jogszabály értelmében már a doktoranduszok is jogosultak a diákhitel felvételére. De nem csak ők, hanem például szakmérnökök, szakközgazdászok, vagyis minden szakirányú továbbképzésben résztvevő is jogosulttá vált. Szeptembertől már a külföldi tanulmányok esetén is érdemes utána nézni a Diákhitelnek, sőt bizonyos feltételekkel a hazánkban tanuló külföldiek is kaphatják ezt a kedvező kölcsönt. Csak a teljesség kedvéért: az igénylési korhatár is kitolódott 40 évre, azzal, hogy ennek elérésekor a törlesztést már mindenképpen meg kell kezdeni.

Az idei évtől kezdve külföldi állampolgárok is vehetnek fel diákhitelt, akik Magyarországon folytatják felsőfokú tanulmányaikat. Ez minden határon túli magyar ajkú hallgatóra vonatkozik? [#zoli]

-Az új jogszabály szerint külföldi hallgató akkor vehet fel magyarországi Diákhitelt, ha menekült státuszú, vagy letelepedési engedéllyel rendelkezik, illetve ha az Európai Gazdasági Térség (EU + Svájc, Izland, Liechtenstein, Norvégia) valamelyik tagországának állampolgára és hazánkban munkaviszonyt létesít,vagy önfoglalkoztató.


1/2 következő oldal >>

1. Szeptember 15-ig kell jelezni az igényt

2. A törlesztőrészlet a jövetedelemhez igazodik



Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva










2006




2005




2004




2003




2002




2001




2000







Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor