43. Valkusz Mátyás - Trieszt

Vágólapra másolva!
Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Triesztből válaszol Valkusz Mátyás.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Az egyetemen elnyertem az Erasmus ösztöndíjat és az egyetlen olaszországi kapcsolatként a Trieszti Egyetemre kerültem építészetet hallgatni.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Trieszt az Adria partján terül el, körbe hegyekkel és Szlovéniával körülölelve. A monarchia szelleme sugárzik a városból, olyan mintha pestet letolták volna a tengerpartra. Mindenütt Illy kávézó és süteményes bolt. Ölebeket sétáltató öreg hölgyek és Dolce & Gabbanaban rohangáló fiatalok egyvelege. Télen a hírhedt bora, a hegyek felől érkező szél keményen megdolgoztatja a járókelőket az előrehaladásban, és miután elvonul, törött esernyők halmait hagyja maga után. Nyáron viszont, a Barcola Trieszt fürdőpartja kárpótolja a helyieket.

Miben jobb a hely ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Az itteniek feltakarítják az utcát a kutyájuk után, így sokkal tisztábbak a járdák. Törvényileg kitiltották a dohányzást a bárokból, így az utca megtelt élettel és nem lesz dohányfüstös az ember egy éjszakai mulatozás után.

Miben rosszabb?
Folyamatosan sziesztáznak, így meg kell szokni, hogy délután nem minden van nyitva, és nem létezik éjjel-nappali bolt, így a bevásárlásnál jobb nem elfelejteni semmit, mert este nyolc után már nincs nyitva semmi. A különböző sztrájkok is szokatlanok. Hol a busz nem jár, hol nincs taxi, hol nem lehet telefonfeltöltő kártyát kapni a trafikokban, és ezzel megbolygatják a megszokott napi ritmust.

Mi hiányzik Magyarországról?
Az a jó magyar kenyér, meg a tejföl a Túró Rudi és a pesti romkocsmák hangulata.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Ami biztosan hiányozni fog, az a tenger és a nyugalom

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Az életszínvonal jóval magasabb, mint nálunk.

Mennyibe kerül egy kávé?
Caffé 0,85 euró (215 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
500 euró (125000 forint), vagy annál drágább.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
A körülményeim ugyanolyanok.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Nem, itt olyan dolgokat tanulhatok meg, amiket otthon nem tanítanak. Több szabadságom van, és jobban előtérbe helyezik a kreativitást.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Felszabadultabb, nincs az a nyomás, ami otthon jellemzi a diákságot.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Ki hova megy, vagy hol volt nyaralni. És hogy Horvátországba, az Isztriai félszigetre elmenni nyaralni, mennyire megéri, mert hogy Trieszthez képest elképesztően olcsó, és még 50 km-t sem kell menni kocsival.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az IL PICCOLO címlapján, Roberto Illy a régió elnökének egyik politikai nyilatkozata áll, valamint egy fotó a Triestina egyik játékosáról, akik a hétvégi, Messina elleni meccsre készülnek.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A triesztiek többsége, ha teheti, kiül a kedvenc bárjába a barátaival meginni egy Spritz con Aperolt, este bulizik, és a hétvégén kimegy a trieszti tengerpartra, a Barcolára napozni.

Visszajössz?
Hamarosan.


<