303. Sándor Judit - Banstead, Anglia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Sándor (Matthews) Judit válaszol Banstead városából.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Először 17 éves koromban jöttem Angliába, egy iskolai kirándulással tíz napra, ekkor még Szegedre jártam a JATE Ságvári Gimnáziumba angol szakra. Beleszerettem az országba. 1994-ben érettségiztem és sikeresen felvételiztem a Szegedi Tanárképző Főiskolára rajz-földrajz szakra. Igazából rajz-angolra szerettem volna járni, de tudtam, hogy az angoltudásom nem lett volna elég a bejutásra, és ekkor még nem is volt ilyen párosítás Szegeden, csak Egerben. Szóval úgy döntöttem, hogy halasztok egy évet és kimegyek baby-sitternek Angliába. 1994 szeptemberében megérkeztem, tíz hónapra terveztem a tartózkodásomat és a mai napig itt vagyok. 1995-ben találkoztam Jimmel, akivel 1996-ban összeházasodtunk. Nagyon aggódtam, hogy jól teszem-e, hiszen csak 21 éves voltam. A családom teljesen kikészült, amikor megtudták, hogy végleg Angliában akarok maradni és én nem akartam fájdalmat okozni senkinek, de azt sem szerettem volna, hogy 10-20 év múlva is azon rágódjam, hogy mi lett volna, ha. Szóval azóta is házasok vagyunk, van két gyönyörű gyerekünk. Harry Gyula most lesz hatéves, Emma Virág pedig júniusban volt egy, tehát még mindig itthon vagyok vele és nagyon élvezem az anyaságot.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Banstead Londontol délre fekszik. Nagyon csendes, zöldövezetes külváros, jó iskolákkal és nem valami jó üzletekkel, ezért a közeli Suttonba, Epsomba vagy Kingstonba érdemes elmenni. A híres Epsomi Lovas Derby kb. 20 percre van gyalog a házunktól. Szeretek itt élni, a nyüzsgő közeli városokhoz képest itt van egy kis szigetnyi nyugodt élet, és a kisfiam egy hasonló gyerekkort élhet meg, mint amilyen az enyém volt Szegeden, 25 évvel ezelőtt. Amit nem szeretek itt, az a változékony időjárás és jó lenne, ha az idén lenne egy kis nyár is. Tavaly nagyon sok eső esett, Anglia-szerte áradások voltak.

Mi hiányzik Magyarországról?
Első sorban a szüleim, bátyám, nagymamám. Persze a barátok, a régi ismerős utcák, a korcsolyapálya, a szabadtéri színház, a szegedi partfürdő, a régi házibulik, finom mákostészta, marhapörkölt (habár van bográcsunk és nagy ritkán itt is szoktunk főzni marhapörköltet az itteni magyar haverokkal).

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az itteni barátaim, hiszen a felnőtt éveimet itt töltöttem el és megismerkedtem sok emberrel. Hiányozna még a sok zöld növény, otthon nagy a szárazság, de itt gyakran esik az eső, amiért persze panaszkodunk, de az eredményét, azt hogy minden zöld, azt persze szeretjük.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Magasabb az életszínvonal. A legnagyobb különbség szerintem az, hogy itt az átlagembernek marad pénze az után, hogy az életszükségleteket kifizette. Persze nagyon sokan csak pazarolják a pénzt, mivel van, és nem tudják, hol a határ. Emiatt egyre többen és többen vannak eladósodva. Különösen most, hogy itt a recesszió, jobban oda kell figyelni, hogy mire költ az ember. De azért általánosságban az emberek kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak. Itt, ha van munkád, akkor meg lehet élni.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás kb. 1,5 font (441 forint), a mozijegy igen drága 6-7 font (1764-2058 forint), de mi van, hogy hétvégén megyünk és van olyan lehetőség, hogy ha egy régebbi gyerekfilmet akarunk megnézni (2-3 hónapos), akkor csak 1 font (294 forint) az ár. Egy sör 2,50 font (735 forint) körül van, kávé pedig kb. 2 font (588 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Az albérlet attól függ, hogy hol van, de kétszobás lakást (egy haló plusz egy nappali) már lehet kapni 600-800 fontért (176 400-235 200 forint) havonta.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Jelenleg itthon vagyok Emmával, azért dolgozgatok, de csak vasalást tudok így vállalni, ami még a heti élelmiszerre sem elég. Szerencsés vagyok, mert a férjem nagyon jól keres, így tudunk spórolni. Idővel szeretnénk egy nagyobb házat venni, de rövidtávon pedig a jövő évi amerikai utunkra gyűjtünk.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem igazan azzal foglalkozom, amivel szerettem volna. De fiatalabb koromban a gyereknevelés fel sem merült bennem, mindig is illusztrátor, festőművész szerettem volna lenni, de remélem, hogy annak is eljön az ideje. Most nagyon szeretek itthon lenni a gyerekekkel. Időnként el-elküldöm a rajzaimat kiadóknak, ügynököknek, de igazan még nincs arra időm, hogy komolyabb erőt fordítsak erre, ezért talán nem is zavar annyira, ha visszautasító választ kapok.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Szerintem itt jobb a hangulat, az embereknek nincs annyi anyagi gondjuk, mint otthon és szerintem ez az oka.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Aggódom, hogy mit hoz ez a recesszió, már érezzük a hatásait, az üzemanyag nagyon drága, az élelmiszerek ára felment, az ingatlanpiac lelassult. Remélem, hogy a férjem továbbra is jól keres majd, mert nagyon fontos az, hogy itthon lehessek a gyerekeimmel, szeretném, ha tudnának magyarul. Harry, aki hatéves jól tud, de mióta iskolába jár ellustult és állandóan emlékeztetnem kell, hogy anyuval magyarul kell beszelni.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A legfőbb beszédtéma a recesszió, az ingatlanpiac helyzete.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Nadal nyert Wimbledonban, Gordon Brown felhívja a lakosok figyelmét, hogy ne pazaroljak az élelmiszert.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Szabadidőnket a gyerekekkel töltjük, moziba, kempingezni megyünk. Időnként étterembe vagy pubba is eljutunk. De ezen kívül van sok más lehetőség is, hiszen Londonba 35-40 perc alatt be lehet jutni vonattal, ahol vannak múzeumok, színházak, koncertek. Én is ki tudom élni a festő szenvedélyeimet, mert sok kurzus lehetőség van, vagy csak elmegyek egyedül a közeli parkba, keresek egy padot és rajzolok.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Szombat este lehet moziba, pubba, étterembe, szórakozóhelyekre járni. Ha van kedved és pénzed, akkor nagyon sok mindenre van lehetőség.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igen, de első sorban azt szeretnem, hogy boldogok legyenek. Szeretném, ha megismernék Magyarországot is, tudják, honnan származnak. Ezért is próbálunk évente kétszer-háromszor hazalátogatni.

<