Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Családi tűzfészek

Vágólapra másolva!
Az [origo] filmklub játékos kedvű olvasóit az idei év legaranyosabb kamaszfilmjének exkluzív vetítésére várjuk: az itthon csak DVD-n megjelenő filmet most az ország egyik legnagyobb vásznán tekinthetik meg a szerencsések. Ajánljuk azoknak, akik még emlékeznek rá, hogy milyen nehéz volt kamasznak lenni, és kötelező azoknak, akik már elfelejtették. Wes Anderson rajongói pedig semmiképp se hagyják ki!
Vágólapra másolva!

A tintahal és a bálna valószínűleg az idei év legaranyosabb filmje, és egészen biztosan az idei év legaranyosabb kamaszfilmje. Noah Baumbach rendező személyes és nagyon szerethető vígjátékában saját gyerekkora helyszínére, a nyolcvanas évek Brooklynjába kalauzol bennünket. A sztori egy értelmiségi család zűrös élete körül bonyolódik. Az apa egy meglehetősen egocentrikus, bukott író, aki egyetemi tanárként dolgozik, és majd megőrül, amikor felesége önmegvalósítási tervei részeként maga is írni kezd, sőt, sikert arat. A szülők házassága lassan széthullik, külön költöznek, amit főképp két fiúgyerekük szenved meg, a kamasz Walt és a kisebb Frank. A történetet, amelyben legalább annyi a sírni-, mint a nevetnivaló, a rendező alteregójának, Waltnak a szemszögéből ismerjük meg.

Baumbachnak ez már a harmadik nagyjátékfilmje, csak sajnos korábbi alkotásai, a Seggünkön az élet és a Mr. Jealousy nem igazán kaptak nyilvánosságot nálunk (bár előbbi VHS-en elérhető). A fiatal író-rendező stílusa némiképp Woody Allenére emlékeztet, elsősorban, ami a szellemes párbeszédeket és a nyavalygó értelmiségi figurákat illeti, de hangja friss és egyedi. Baumbach régi barátja és alkotótársa Wes Anderson (Okostojás, Tenenbaum, a háziátok), akivel együtt írták Anderson legutóbbi filmjének, az Édes vízi élet-nek a forgatókönyvét, producerként vett részt a film megszületésében. Biztosan állíthatjuk, hogy aki szereti Andersont, annak Baumbach filmjei is be fognak jönni.

A film a személyes élményekre épülő forgatókönyv és a hiteles atmoszférateremtés (Baumbach gyerekkorának tényleges helyszínein forgattak, sőt, még a rendező családtagjainak egykori ruháit is felhasználták jelmezként) mellett természetesen a színészeknek köszönhetően lett igazán átélhető: a szülőket megformáló Jeff Daniels és Laura Linney éppolyan tökéletesek, mint a gyerekeket alakító Jesse Eisenberg és Owen Kline. Mellettük feltűnik még a filmben William Baldwin, aki az anya szeretőjévé avanzsáló bumburnyák teniszoktatót játssza, és Anna Paquin, aki bár korban inkább Walthoz illene, mégis az apa mellett köt ki. A hab a tortán a tökéletes, korhoz illő filmzene, amelyet önmagában is élvezetes hallgatni, élén a Pink Floyd Hey You című számával.

* * *

Ha szeretnéd megtekinteni A tintahal és a bálna című filmet az [origo] filmklub június 27-i exkluzív DVD-vetítésén, nem kell mást tenned, mint megválaszolni az alábbi kérdést s a helyes választ a lakcímeddel együtt elküldeni a filmklub címére. A levél tárgya "Tintahal és bálna" legyen!

Melyik hetilapba írt filmkritikákat Noah Baumbach rendező édesanyja, Georgia Brown?

A) Village Voice
B) Magyar Narancs
C) Libération

A helyes megfejtést beküldők közül 230 játékost sorsolunk ki, akiket mozipartnerükkel együtt meghívunk a Palace Mom Park mozi 1-es termében június 27-én kedden 20 óra 15-től kezdődő vetítésünkre. Az előadásra jegyet vásárolni nem lehet.

A játék egyfordulós, ideje: 2006. június 20-25. A sorsolásra 2006. június 26-án kerül sor. A játékban a T-Online Magyarország Zrt. munkatársai nem vehetnek részt, a nyerteseket e-mailben értesítjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről