A villámrandi is lehet eredményes

Vágólapra másolva!
Az amerikaiak körében évek óta elterjedt divat a villámrandi. Sokak szerint nem túl emberbarát megoldás a párkeresésre, hiszen 3 perc alatt képtelenség valós képet alkotni egy másik emberről. Egy nemrég végzett kutatás azonban azt bizonyítja, hogy a "meglátni és megszeretni" elv a gyakorlatban is működhet.
Vágólapra másolva!

Első hallásra valóban felszínesnek tűnhet a villámrandi, az amerikaiak azonban mégis esküsznek rá, hogy a gyorsított ismerkedés eredményes is lehet. Ez az ismerkedési mód a tengerentúlon intézményszerűen zajlik, vagyis regisztrált vendégek találkoznak egymással. A hölgyek külön asztalokhoz ülnek, és a férfiak fejenként 3 percet kapnak, hogy felkeltsék a gyengébbik nem érdeklődését. Ez azt jeleni, hogy egy-két óra leforgása alatt egy-egy magányos csaj több tucat pasival is randizik, végül kiválaszthatja azt (vagy azokat), akivel további időt szeretne eltölteni. Elsőre ez elég ijesztően hangzik, hiszen mire is lehet elég három perc? Ez a felszínes, gépies ismerkedés mégis sokkal eredményesebb, mint hinnénk. A pennsylvaniai egyetem pszichológusai legalábbis erre az eredményre jutottak megfigyeléseik során.

A kutatók egy villámrandikat szervező céggel együttműködve összesen 10 526 névtelen szingli ismerkedési szokásait vizsgálták a három perces randik során, és arra lettek figyelmesek, hogy az emberi viselkedés tökéletesen tud azonosulni az időkorlátos ismerkedéssel. Robert Kurzban pszichológus, a kutatás vezetője elmondta, hogy a legtöbb nő már az első percben tudta, hogy melyik férfi érdekli, és ehhez nem kellett túl sok információ.

"Az emberek túlértékelik az információkat, a párválasztás még ma is ösztönösen működik" - számolt be Kurzban. "Azt hinnénk, hogy a nők körültekintően választanak partnert, de ez egyáltalán nem igaz. Megvan bennük az ösztön, hogy néhány másodperc alatt eldöntsék, melyik férfival szeretnének együtt lenni. Ehhez semmi köze a pénznek, a vallásnak vagy a gondolkodásmódnak. Később problémát jelenthetnek a részletek, de a párválasztás maga nem lényegi tulajdonságok, sokkal inkább a benyomások alapján történik."

A pennsylvaniai egyetem kutatói szerint ez a jelenség a tényleges emberi viselkedés modellezése lehet. Ugyanis három perc alatt egy randinál még nincs idő arra, hogy előítéleteink alapján döntsünk, vagy befolyásolhassanak gondolataink, pusztán az első benyomás határozza meg érzéseinket. Vagyis az ember ilyenkor a szívére hallgat, ami a legjobb döntés lehet egy kapcsolat kiválasztásakor. A villámrandi tehát egyáltalán nem esélytelen dolog, kizárja a túl sok gondolkodás lehetőségét, amit ugyan később még nyugodtan elronthatunk, de legalább három percig úgy közeledünk egymáshoz, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.