Dobja fel a Windows Asztalt!

Vágólapra másolva!
Két olyan programot próbáltunk ki, melyekkel megoldható, hogy a Windows háttérképén mindig friss fotó vagy grafika fogadja a felhasználót, így az Asztal hosszabb idő után sem válik unalmassá.
Vágólapra másolva!

Természetesen a háttérkép-cserélő alkalmazásokból is jópár fajta program létezik, mi ezúttal a két legjobban használható ingyenes alkalmazást, a Microsoft Wallpaper Changer Powertoy-t, illetve egy Wallpaper Master nevű ingyenes szoftvert mutatjuk be, ezeket találtuk ugyanis a leginkább használhatónak.

Fapados megoldás Redmondból

A Microsoft kétszáz kilobájtnál is kisebb segédprogramja Windows XP-n működik, s a cég honlapjáról lehet letölteni, de csaklegális Microsoft operációs rendszerrel. A programot néhány kattintással fel lehet telepíteni, indítását követően a Tálcán, az óra mellett egy apró monitort ábrázoló ikonra kattintva lehet elérni: dupla kattintásra a Powertoy főmenüje ugrik be, jobb klikkel pedig a fontosabb opciók állíthatók.

A Wallpaper Changer kezelése nem túl bonyolult, ez azonban sajnos részben annak is köszönhető, hogy maga a program sem kínál túl sok lehetőséget. A főmenüben két lehetőséget lehet kipipálni: az állandó háttér kiválasztásához a Show one still image, a képek automata cserélgetéséhez pedig a Change Wallpaper at Intervals opciót kell kipipálni.

Az utóbbi esetben csak ki kell választani a merevlemeznek azt a könyvtárát, ahol a háttérnek szánt képek találhatók, valamint aki kell választani, hogy a program milyen gyakran váltogassa a háttereket. A leggyakoribb elérhető lehetőség a 15 perc, a legritkább pedig az egy hetes intervallum. Az Override Wallpaper on Special Days nevű opció kipipálása esetén a Powertoy például karácsonykor és húsvétkor ünnepi háttérképekkel kedveskedik.

Az alkalmazás nagy hiányossága, hogy csak egyetlen könyvtár tartalmát képes vizsgálni, ráadásul nem látja az azon belüli alkönyvtárakat sem, így nem alkalmas arra, hogy a felhasználó különálló mappákba rendezett fotóit váltogassa a Windows Asztalon, ráadásul a képek átméretezése, pozícionálását sem lehet állítani benne. A Wallpaper Changer Powertoy egyetlen extrája a diashow-funkció, ezzel a háttérképek könyvtárában lévő fotókat lehet teljes képernyőn átnézni.

Még több funkciót ingyen

A Wallpaper Master telepítőjének mérete is kisebb egy megabájtnál, az installáció a másik programhoz hasonlóan egyszerű. Első lépésként a képfájlok elérhetőségeit kell megadni: a szoftver egyszerre akár több mappát is képes figyelni - beleértve az alkönyvtárakat is. A legegyszerűbb megoldás a Scan Directory-ra kattintani, ekkor a program a megadott útvonalról automatikusan begyűjti a képfájlokat, de az Add files opcióval akár egyenként is lehet bővíteni a repertoárt.

A háttérképeket a Wallpaper Masterben kategóriákba is lehet rendezni, ezeket az Add Category menüponttal lehet létrehozni, például: állatos fotók, tengerpart, nonfiguratív. A szoftver egyik hasznos extrája, hogy ötös skálán értékelni is lehet a háttérképeket.

A fotókat úgy lehet értékelni, hogy a Windows tálcán a program ikonjára (egy hófedte hegycsúcs) kattintunk az egér jobb gombjával, s a Rating menüpontban kiválasztjuk a megfelelő osztályzatot 1-től 5-ig. A pontozásnak gyakorlati funkciója is van: ha a jobboldali Order fült kiválasztva a Choose random order menüpontban a Use Ratings opciót kipipáljuk, a magasabb pontszámú képfájlokat fogja favorizálni a program, így a kedvenc képek többször, a kevésbé jók ritkábban kerülnek a háttérbe.

Ha egy felvétel annyira nem tetszik, hogy többé látni sem kívánjuk, egyszerűen meg lehet szabadulni tőle: ehhez a tálcaikonra a jobb gombbal klikkelve a Clear pontot kell kiválasztani, ekkor a háttér törlésre kerül. Ha aktuális hangulatunkhoz nem illik egy háttérkép, elég a bal gombbal egyszer kattintani a hegycsúcs-ikonon, a Wallpaper Master már szolgáltatja is a következőt. A fotók váltását kétféle módon tudja végezni az alkalmazás: a felhasználó által megadott időközönként, vagy minden rendszerindításkor.

Hasznos funkciója még a programnak, hogy számtalan képátméretezési lehetőséget kínál, ami például szélesvásznú monitorral rendelkezők számára jön jól. Ha a háttérkép nem tölti ki a teljes Asztalt, a program az adott fotón leginkább domináló színt rendeli hozzá a kilógó csíkokhoz. Sivatagi tájat ábrázoló kép esetén a csík például drapp, egy tengeralatti felvételnél pedig kék színű lesz a nem lefedett terület. Ahhoz, hogy ezt a funkciót használni lehessen, a Color fülre kell kattintani, ott pedig az Auto-Analyze menüpontot kell kiválasztani. A Wallpaper Masterből egyébként fizetős verziója is létezik (próbaverziója a fejlesztő honlapjáról tölthető le), ám ezt inkább csak a két monitorral rendelkezőknek érdemes választaniuk. A Pro verzió akár a két képernyőre is képes külön-külön fotót megjeleníteni, s az is tartalmaz diavetítő opciót.

Háttérképet honnan?

Természetesen a fent bemutatott két program mit sem ér akkor, ha nincsenek olyan képeink vagy grafikáink, amelyek közt váltogathatnának. Szerencsére a világhálón egy rakás forrásból ingyen lehet beszerezni szemet gyönyörködtető, látványos felvételeket. A magyar nyelvű oldalak közül kiindulópontnak ajánljuk a T-Online Fotótár Kiállítások és Pályázat szekcióit, Háttérképek.hu-t és a Képgurut. A külföldi honlapok közül említésre méltó a Deviantart.com nevű honlap, a Thaiware, a német Wallpaper-Area, vállalkozó kedvű olvasóinknak pedig a kissé lassú, ráadásul japán nyelvű MyDeskCity.com-ot érdemes felkeresnie, innen ugyanis nagyon igényes fotókat lehet letölteni ingyen. Másfél-két óra alatt ezekről a webhelyekről tekintélyes háttérkép-gyűjteményt lehet összeszedni.