Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban – köszönhetően a rengeteg közösségi médiában megjelent videónak - nagyon megnövekedett az air fryer-ek iránti kereslet . De valóban jó üzlet beruházni egy ilyen sütőre? Ennek jártunk utána.
Vágólapra másolva!

Egészen biztosan Ön is ismer olyat, aki a forró levegős sütőre esküszik – mi pedig biztosak vagyunk abban, hogy ez az ismerős nem nagy családi rendezvényekre süt-főz benne. Ezzel voltaképpen már el is árultuk a titkot, mivel az elkészítendő étel mennyisége az, ami meghatározza, hogy jobban járunk-e, ha air fryerben sütünk, mintha légkeveréses sütőben készítenénk el az ételt. 

Delicious,Grilled,Salmon,Fillet,With,Thyme,,Garlic,And,Lemon,Slices,shiitake
Egy-két adag étel elkészítéséhez tökéletes választás.

A brit pénzügyi újságíró és tanácsadó, Martin Lewis górcső alá vette az árakat, és megvizsgálta, hogy azonos mennyiségű és típusú étel elkészítése valóban költséghatékonyabb-e, ha air fryert használunk a hagyományos sütő helyett – áll a LADbible cikkében.

Elő az air fryerekkel!

Lewis meglátásai alapján megállapítható, hogy bizonyos fogások elkészítésére alkalmasabb az air fryer. Főleg az egyszerűen elkészíthető és kis adagos ételek esetében. Ha egy, vagy két főre főzünk, észszerű döntés a sülteket, köreteket sőt még a desszertet is air fryerben készíteni. Ha azonban több embernek készítenénk komplett vacsorát, amiben ráadásul olyan étel is szerepel, ami nehezen sül át, akkor az olcsóbban elkészíthető a hagyományos sütőben.

Számoljunk utána!

Mutatjuk, hogyan jutott erre a következtetésre Lewis. Általánosságban elmondható, hogy egy konyhai sütő teljesítménye 2000 W, az air fryeré pedig 800 W. Ha tehát egy kis adag ételt készítünk, logikus döntés, hogy a kevesebbet fogyasztó géppel dolgozunk. Ám ha több, akár 4-5 vagy ennél is több adagot főzünk, akkor hiába a kisebb fogyasztás. Ha többször kell végigfuttatni az étel elkészítéséhez szükséges programot. 

Ilyen esetben tehát sokkal gazdaságosabb döntés a sütőt bekapcsolni.

Cooking,Fish,In,The,Oven.cooking,Dorado,With,Cherry,Tomatoes,And
Ekkora adagot már gazdaságosabb hagyományos sütőben sütni.

EGYSZERŰ KÉPLET

A szakértő szerint könnyedén kiszámítható egyébként mindkét sütő fogyasztása, csak meg kell néznünk, hány wattos a készülék, és utánaszámolni, mennyi kWh-t fogyaszt, amíg elkészül az adott étel, és ezt beszorozzuk az áram árával. (Itthon a nappali áram 2523 kWh éves fogyasztásig 36,39 Ft/kWh).

A lényeg tehát, hogy bizonyos fogások elkészítésére alkalmasabb az air fryer, de a nagyobb adagoknál nem érdemes alkalmazni, ugyanis hiába a kisebb teljesítmény, ha többször kell használni – így a működési költsége magasabb lesz, mint a sütőnek

- írja a mindmegette.hu.

Mossuk-e meg a húst főzés előtt vagy ne - itt a megdöbbentő válasz. A vaj és a margarin két olyan alapvető alapanyag a konyhában, amelyek gyakran felmerülnek a táplálkozás és az egészség kapcsán. De melyikkel jobb főzni: vajjal vagy margarinnal?

AJÁNLJUK MÉG:

5 TIPP, HOGY A LEGTÖBBET HOZD KI AZ AIR FRYEREDBŐL + RECEPT!>>> 

4 SZUPERGYORS VACSORAÖTLET, HA VAN OTTHON AIR FRYER>>> 

HA NEM FIGYELSZ ERRE, VESZÉLYES LEHET AZ AIR FRYERBEN FŐZNI>>>