114 évet kaphat Madoff könyvvizsgálója

Vágólapra másolva!
Bűnösnek vallotta magát a Wall Street legnagyobb, Ponzi-trükkön alapuló kötvénycsalásában Bernard Madoff könyvvizsgálója, aki 114 év börtönbüntetést kaphat - jelentették szerdán amerikai lapok.
Vágólapra másolva!

Madoff könyvvizsgálója, a 49 éves David G. Friehling - aki 1991 és 2008 között ellenőrizte Madoff cégének pénzügyi nyilvántartását - a manhattani kerületi bíróságon tagadta, hogy tudott volna a csalássorozatról. Azt viszont beismerte, hogy rosszul látta el feladatát. "Ez volt életem legnagyobb hibája, hogy hittem neki" - mondta.

Kifejtette, hogy készpénznek vette Madoff befektetési cégének pénzügyi nyilvántartását, amelynek adatait az előírásokkal szemben nem ellenőriztetett független szakértőkkel. Éveken keresztül nem vizsgálta, hogy megfelelnek-e a valóságnak a Madoff cégének vagyonáról közölt kimutatások, pontosak-e az üzletember bankszámlájáról és a kötvényvásárlási ügyletekről közölt adatok.

Annak igazolására, hogy nem tudott a Ponzi-trükkről, azt mondta, családi vagyonát, benne három gyermeke egyetemi tanulmányainak finanszírozását szolgáló megtakarítását is Madoff vállalatánál fektette be. Elismerte viszont, hogy segített Madoffnak és másoknak hamis személyijövedelemadó-bevallást készíteni az adóhatóság kijátszására. Bocsánatot kért a több ezer becsapott befektetőtől, akiktől Madoff több milliárd dollárt csalt ki az évek során.

Friehlinget akár 114 évi szabadságvesztésre ítélhetik, ha minden vádpontban bűnösnek találják. A könyvvizsgáló közölte, hogy teljes mértékben együttműködik a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), ez enyhítheti büntetését, amelyet várhatóan februárban szabnak ki. A pénzügyi szakember szabadlábon várja az ítéletet, 2,5 millió dollár óvadék ellenében engedték el.

Bernard Madoff egy észak-karolinai börtönben tölti 150 éves büntetését. A rekord méretű, 65 milliárd dolláros csalássorozatban eddig összesen három személy ellen emeltek vádat, Madoffon és Friehlingen kívül az 53 éves Frank DiPascali ellen, aki hosszú időn keresztül Madoff helyettese volt, ő börtönben várja büntetésének kiszabását.