Lendvai múltja, a "kínai cenzúra" és a Kuruc.info tanulságai - parlamenti vita a médiaalkotmányról

Események

Vágólapra másolva!
Bár csak kevés képviselő volt jelen, hat órán keresztül, helyenként személyeskedő hangnemben zajlott a médiaalkotmánynak nevezetett törvényjavaslat általános vitája. Az ellenzéki képviselők kifogásolták, hogy a média alapvető szabályozása az internetre is vonatkozna, a kötelező regisztráció pedig lehetőséget ad arra is, hogy politikai alapon lépjenek fel a sajtó ellen. A kormánypárti képviselők szerint nyár végéig még lesznek egyeztetések, és még lehet módosítani a jogszabályt. Tudósítás percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül58 bejegyzés
10:50
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Egy hónapja halogatják a vitát

A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslatot még június 11-én nyújtották be Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők - de több forrásunk szerint is Szalai Annamária, az ORTT fideszes delegáltja és a körülötte dolgozó csapat írta -, egy nagyobb médiacsomag részeként. A vitáját azonban - szemben az alkotmánymódosítással és a médiafelügyelet átalakításával - mostanáig nem kezdték meg.

Egy kormányzati pozíciót is betöltő fideszes képviselő az [origo]-nak korábban azt mondta: azért döntöttek így, mert a médiahatóság megújítása volt számukra az elsődleges, a tartalmi szabályozás másodlagos volt. A politikus szerint nem akartak kétfrontos harcot vívni, úgy ítélték meg, hogy először elég a médiahatóság átalakításával járó konfliktust felvállalni, a másikat harcot inkább elhalasztották.

10:55
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

A médiaalkotmány pozitívumai

"Ha azt a világot is elhozzuk, amiben a T/363 alapján dolgozik a zsurnaliszta, akkor jó lesz zsurnalisztának lenni" - mondta a médiaalkotmányról még június közepén, a médiaszabályozást érintő javaslat vitájában Pálffy István KDNP-s képviselő. A tévésből lett politikus arra utalt, hogy a törvényjavaslat szerint nem lehetne kirúgni azt az újságírót, aki megtagadja egy, "a szerkesztői és újságírói szabadságát csorbító" utasítás végrehajtását.

A javaslat tartalmaz több, az oknyomozó újságírást megkönnyítő szabályt is. Egyrészt az újságírónak joga lenne titokban tartani információforrását a hatósági eljárások során, másrészt a jogszabály kimondaná, hogy az újságíró mentesülhet a felelősségre vonás alól, ha a munkája során jogsértést követett el, de azt fontos közérdekű információ megszerzésének szándéka indokolta. Ez a szabály akkor lenne alkalmazható, ha az adott információt máshogy nem vagy csak nagy nehézségek árán lehetett volna megszerezni, és az információ nyomán bűncselekményre derül fény.

11:00
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

A Fidesz is elismeri, hogy maradtak lyukak a törvényben

A javaslat több a sajtó számára pozitív elemek mellett több bizonytalan fogalmat és vitatott rendelkezést is tartalmazott. Bevezette volna például a vélemények helyreigazítását, az úgynevezett válaszadási jogot, illetve a törvény nem csak a médiatartalmak előállítóira, hanem a terjesztőkre (például a kábel- vagy internetszolgáltatókra) is vonatkozott volna. Ezeket igyekezett orvosolni L. Simon László, a kulturális és sajtóbizottság fideszes elnöke nyújtott be egy csokor módosító indítványt, amelyek ezeket igyekeznek orvosolni, a képviselő kihúzná például a válaszadási jogot, helyette maradna a hamis tényállítások helyreigazítása (a részletekről itt olvashat).

11:21
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Csak lézengenek a képviselők az ülésteremben

A napirend előtti felszólalások alatt csak egy mintegy harmonc képviselő volt a teremben. A legnagyobb arányban a jobbikosok vannak jelen, körülbelül egy tucatnyian kíváncsiak a felszólalásokra. a kormánypárti frakciók foghíjasak, szintén csak egy tucatnyi képviselő van jelen. Az MSZP-sek hatan vannak, az LMP három képviselővel van jelen.

12:05
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Keveseket érdekelt a szociális salátatörvény

A vonatkozó uniós szabályok változása miatt került napirendre az "Egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról" szóló törvényjavaslat, amely kilenc különböző jogszabályt érint, köztük például a családok támogatásáról vagy az egészségbiztosítási ellátásokról szóló törvényt. A javaslatot a kormányt képviselő Halász János csak röviden indokolta, és csak két képviselő, a fideszes Székyné Sztrémi Márta és az LMP-s Kaufer Virág szólt hozzá.

12:09
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Kezdődik a médiaalkotmány vitája

A fideszes Rogán Antal felszólalásával megkezdődik a médiatartalmak szabályozásáról szóló törvény általános vitája.

12:12
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Rogán: A törvény egy átfogó szabályozás része

A törvényjavaslat az első lépés az elavult, 1986-os sajtótörvény leváltására, és egy új, egységes médiatörvény megalkotásának - mondta Rogán Antal, a javaslat egyik benyújtója. Szerinte a tervezetnek három fő eleme van: a sajtó általános kötelezettségeinek meghatározása, a hamis információk helyreigazításának módja (Rogán a "válaszadási jog" kifejezést használta), illetve az újságírók védelme.

12:16
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Rogán szerint az internet szabályozása nem korlátozza a szabadságot

A médiaszabályozást a törvény kiterjeszti a lekérhető tartalmakra, illetve az internetes sajtóra is, amire Rogán szerint egyrészt az EU-s irányelvek miatt van szükség. A képviselő azt mondta: nem minden internetes tartalomra vonatkozik majd a jogszabály, hanem csak a hírszolgáltatást végző portálokra. 

12:19
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Nem lesz vélemény-helyreigazítás

Rogán szerint az előterjesztők támogadják L. Simon László módosító indítványait, így elfogadják azt is, hogy csak a ténybeli hazugságok esetén lehessen helyreigazítást kérni, véleményekre ez ne vonatkozzon.

12:22
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

"A jelenlegi médiatörvény megbukott"

A ma hatályos médiatörvény megbukott - mondta Rogán -, mert az abban lefektetett alapelvek nem érvényesültek, azokat a politikai érdekek szerint rendszeresen megszegték. A képviselő szerint jövőre lehetne elfogadni helyette egy újat, de ehhez szükség van az egységes gyakorlat kialakítására.

12:25
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Nyár végéig javaslatokat várnak az előterjesztők

Rogán emlékeztetett arra, hogy a törvényjavaslathoz augusztus 31-ig lehet módosító indítványokat benyújtani, és az előterjesztők nyitottak is arra, hogy új szempontokat emeljenek be a jogszabályba. Példaként a képviselő a médiatartalmak szerzői jogait említette, amit ma semmilyen jogszabály nem véd, de ha konkrét javaslat érkezne erről, azt az előtrjesztők támogatnák.

12:29
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

A kormány csak később nyilatkozik

Az elnöklő Balczó Zoltán bejelentette, hogy a kormány csak a vita későbbi szakaszában nyilvánít véleményt. Nem volt jelen az emberi jogi bizottság előadója sem, így a testület álláspontja sem hangzott el.

12:33
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

L. Simon: Nagy úr a sajtó

"Nagy úr a sajtó" - idézte Mikszáth Kálmánt a Fidesz vezérszónokaként L. Simon László, aki szerint az elmúlt években csak a média egyes szereplőinek volt köszönhető, hogy kiderültek a Gyurcsány-kormány gyanús ügyei. Bibót idézve azonban azt mondta: a sajtó szabadsága sem lehet korlátlan, annak is szabályokat kell adni.

12:38
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

L. Simon: Nem kerülhető el az internetes tartalmak szabályozása

A szabad sajtót is szabályozni kell, tiszteletben tartva annak szellemi autonómiáját - mondta L. Simon, aki szerint különösen fontos ez a mai, gyorsan változó világban, amikor naponta szűnnek meg és alakulnak új sajtótermékek. L. Simon azt mondta: nem kerülhető el az internetes tartalomszolgáltatók szabályozása sem, aki ezt kifogásolja, az szerinte a névtelenül gyalázkodókat védi.

12:43
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Mandur: Ezt egy diktátumnak tekintettük

A médiacsomag benyújtásának körülményet kifogásolta Mandur László, az MSZP vezérszónoka, aki szerint egyetlen munkanapjuk sem volt megvizsgálni a három törvény- és két határozati javaslatot tartalmazó csomagot a bizottsági ülések előtt. "Ezt egy diktátumnak tekintettük" - magyarázta Mandur, hogy miért vonultak ki júniusban a bizottsági ülésről.

12:47
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

A Washington Post cikkét idézte Mandur

Ez a törvény része annak a "gátlástalan hatalmi törekvések", amelynek célja, hogy maga alá gyűrje a kormány hatalmát korlátozni képes független intézményeket - mondta Mandur, aki a Washington Post szerkesztőségi cikkét idézte, amelyben a jelentős amerikai lap többek közt a médiacsomag miatt bírálta a magyar kormányt.

12:50
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Szakmai kritikákból idézett az MSZP vezérszónoka

"A tervezet felszínes és nem tartalmaz világosan megfogalmazott normákat" - idézett Mandur az Európai Újságíró Szövetség véleményéből, majd felolvasott az EBESZ sajtószabadság-képviselőjének véleményéből is, amely szerint a törvény politikai ellenőrzés alá helyezne minden hírszolgáltatást. Mandur szerint a hazai újságíró és jogvédő szervezeteknek is hasonló véleménye van, ezért az egész tervezetet vissza kellene vonni.

12:53
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Mandur: A mindent egyben elve a legnagyobb hiba

A törvény egyik legnagyobb hibája, hogy minden területet egyben akar minden területet kezelni - mondta Mandur, aki szerint a javaslat tévesen hivatkozik az EU audiovizuális irányelvére, mert az nem vonatkozik például a nyomtatott lapok internetes kiadásaira. Mandur kifogásolta azt is, hogy a törvény egy kalap alá veszi a kereskedelmi és a közszolgálati műsorszolgáltatókat, és egyetlen, a jelenlegi kormánypártok embere által 9 évig vezetett hatóság alá rendel minden sajtóterméket.

13:05
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Pálffy: A Washington Post a szocialistákat idézi

Nem csak Mandur László idézi a Washington Post cikkét, hanem az amerikai lap is a magyar szocialisták véleményét ismétli - mondta Pálffy István, a KDNP vezérszónoka. A volt tévés műsorvezető szerint pártja támogatja a törvényjavaslatot, de módosító indítványokat fognak benyújtani, hogy az eredeti elképzelésnél hangsúlyosabban védjék a házasság intézményét és az emberek vallásos meggyőződését.

13:15
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Novák Előd nem játszhatott le hangfelvételt a parlamentben

A törvényjavaslat a módosítások után "kezd végre életképes formát ölteni" - mondta Novák Előd, a Jobbik vezérszónoka, aki azonban kifogásolta, hogy a javaslat törölné a sajtótörvényből azt a rendelkezést, hogy a társadalmi szervezeteknek kötelességük tájékoztatást adni a sajtónak. Novák le akart játszani egy hangfelvételt, amit egy újságíró készített, akire a Fidesz sajtóosztálya rácsapta a telefont, amikor a Kubatov-ügyről érdeklődött, de az elnöklő Jakab István ezt nem engedte, és utasította a jegyzőköny-vezetőket, hogy ne jegyezzék le a magnóról elhangzottakat.

13:17
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

A regisztrációs kötelezettséget kifogásolja a Jobbik

Novák Előd szerint súlyos korlátozás, hogy a javaslat szerint regisztráció szükséges a médiatartalmak közzétételéhez, mert lehetőséget ad rá, hogy később egy kormányrendelettel úgy módosítsák ennek részletszabályait, hogy megakadályozzák egyes sajtótermékek elindulását. A Jobbik (egyetértésben az LMP-vel) ezért azt javasolja, hogy írott média esetén továbbra is elég legyen az impresszum feltüntetése, médiaszolgáltató esetén pedig a tevékenység bejelentése.

13:23
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Novák nem rövidítené a helyreigazítási határidőket

Nem csökkentené 15 napra a helyreigazítás kérésének határidejét Novák Előd, szerinte inkább hosszabbítani kellene a jelenlegi 30 napos határidőn. Indoklásként azt mondta: nem olvasnak minden szennylapot, ezért időbe telhet, amire eljut hozzájuk az információt.

13:30
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Karácsony: Már az előterjesztők is megfeledkeznének az eredeti javaslatról

Az az érzésem, mintha már a részletes vitánál tartanánk, és az előterjesztők is szívesen eltekintenének az eredeti javaslattól - mondta Karácsony Gergely, az LMP vezérszónoka, utalva arra, hogy a benyújtás óta már több módosító indítvány született a törvényhez, és a fidezses képviselők szerint már azokkal együtt kell értelmezni azt. Karácsony szerint az eredeti törvényben vannak olyan megfogalmazások, amelyeket rendkívül tágan lehet értelmezni, akár úgy is, hogy több százezer honlapot kell regisztrálni a hatóságnál.

13:32
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

"Nem tudjuk megspórolni a társadalmi vitát"

Ez a szabályozás egyáltalán nem differenciált, teljesen eltűnnek a különségek a közszolgálati, kereskedelmi vagy közösségi, az írott elektronikus vagy internetes sajtó esetében - mondta Karácsony. Szerinte például a válaszadás az internetes sajtó esetében megoldható lenne, de a nyomtatott sajtóban vagy a tévékben már nem. "Nem tudjuk megspórolni azt a társadalmi vitát, ami most a nyári uborkaszezonban kellene lefolytatni" - mondta a képviselő, aki szerint előfordulhat, hogy a végső javaslat ősszel már csak nyomokban fog emlékeztetni az eredetire.

13:42
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

"Fontos hírek a Paprika TV-n"

Biztos én vagyok rosszindulatú, de én úgy értelmezem, hogy a tájékoztatási kötelezettség alapján a Paprika TV-ben is be kell számolni a fontos hírekról - mondta Karácsony, mire L. Simon László közbeszólt, hogy ő ezt már módosította. Karácsony azzal vágott vissza, hogy elismeri a módosító indítvány erényét, de jelenleg az általános vita zajlik, ezért ő az eredeti javaslatról beszél. Az LMP-s képviselő szerint ugyanakkor a javaslatban maradtak olyan utalások, amelyek mégis előírják az általános tájékoztatási kötelezettséget.

13:45
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Karácsony: Mi dolgozni fogunk nyáron is

"Mentsük, ami menthető" - mondta Karácsony, aki szerint az LMP a nyári szünetben is azon fog dolgozni, hogy módosító indítványokat dolgozzon ki a törvényjavaslathoz. A képviselő azt mondta: reméli, hogy az őszi részletes vita sokkal hosszabb és érdekesebb lesz.

13:48
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Nyitrai: Ez a törvény alapelvek gyűjteménye

A magyar országgyűlésnek régi adóssága a sajtó újraszabályozása, és a kormány támogatja ezt a törekvést - mondta a kormány nevében (a vezérszónokok után) felszólaló Nyitrai Zsolt államtitkár. Szerinte ez a tervezet alapelvek gyűjteménye, és ős is kiemelte, hogy az előterjesztők befogadják L. Simon László módosító indítványait.

13:53
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

L. Simon: Lesznek még módosítások

Látom még azokat a pontokat, ahol érdemes változtatni - mondta L. Simon László, aki szerint a szakmai szervezetek véleménye alapján kidolgoznak még további módosító indítványokat. "Mi is dolgozni fogunk nyáron" - mondta Karácsony Gergely felszólalására reagálva.

14:05
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Az MSZP-s módosításokat hiányolták a fideszesek

Több kétperces hozzászólásban bírálta egymást a szocialista Mandur László, illetve a fideszes L. somon és Cser-Palkovics. Mandur azt kifogásolta, hogy az előterjesztők valódi egyeztetés nélkül verik keresztül a törvényt, mire a fideszes képviselők azt vetették a szemére, hogy az MSZP még egyetlen módosítót sem nyújtott be.

14:11
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Lendvai: Csak altató tabletták a módosító indítványok

A fideszes képviselők csak azért nyújtanak be módosító indítványokat, hogy elaltassál a figyelmet, majd eredeti változatban szavazzák meg a törvényjavaslatokat - mondta a szocialista Lendvai Ildikó, aki példaként a kormánytisztviselők indoklás nélküli elbocsátásának lehetőségéről szóló törvényhez, vagy a médiszabályozáshoz benyújtott, de leszavazott fideszes indítványokat említette. L. Simon László azt mondta, reméli, hogy Lendvai majd elnézést kér, amikor a parlament megszavazza az ő módosító indítványait.

14:15
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Lemaradt a törvény az internet mögött

Abban mindannyian egyetértünk, hogy az országgyűlésnek vannak adósságai a sajtóval kapcsolatos jogalkotásban - mondta a fideszes Németh Zoltán, aki szerint a javaslat azért jó, mert számos olyan területet érint, amire az eddigi szabályozás nem volt tekintettel. Példaként a törvény hatályát említette, vagyis azt, hogy az internetes sajtótermékekre is vonatkozi. A mára kifejezetten fontossá vált internetes tájékoztatásra ugyanis az 1986-os sajtótörvény fogalmai egyszerűen nem terjednek ki.

14:25
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

A rövid helyreigazítási határidők mellett érvelt Németh Zoltán

A hiteles, gyors és pontos tájékoztatáshoz való jog miatt van szükség arra, hogy minél rövidebb legyen a helyreigazítás határideje - mondta Németh Zoltán, aki szerint a polgároknak az az érdekük, hogy minél hamarabb hozzájussanak az információkhoz, ne merüljenek feledésbe az események.

14:32
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

A deviáns tartalmak definícióját várja a Jobbik

"A Szlovákiának nevezett államban nem az egyszerű állampolgárok védelmét sikerült elérni a válaszadási joggal" - mondta a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki szerint a szomszédos országban a politikusok és a lobbisták tudtak élni ezzel. A képviselő kifogásolta azt is, hogy nem határozták meg azt, hogy mik azok a deviáns tartalmak, amiket egyébként helyesen tiltana a törvény. "Önök biankó csekket kérnek" - mondta Z. Kárpárt, aki szerint a törvényt arra is felhasználhatják majd, hogy betiltsák a radikális politikai véleményeket.

14:42
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Újságíró ismerőseivel konzultált Menczer Erzsébet

A sajtótársadalom széles köre úgy gondolja, hogy végre történik valami - mondta újságíró és szerkesztő ismerőseire hivatkozva a fideszes Menczer Erzsébet. A képviselő "nagyon üdvözítőnek" nevezte, hogy a törvényben megjelenik az oknyomozó újságírók védelme. Menczer egy ponton módosítana a törvényen: az állam különböző szervez akadályozzák az újságírók tájékoztatási kötelezettségének teljesítését, ha elzavarják az események helyszínéről, ezért közfeladatot ellátó személyeknek nyilvánítaná a sajtó munkatársait.

14:48
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

"Ne a barátainkra hivatkozzunk a nemzeti együttműködés jegyében"

A vita komolyságának megőrzése érdekében kérem, hogy ne a barátainkra hivatkozzunk a nemzeti együttműködés jegyében - mondta Volner János, a jobbik képviselője, aki szerint meg lehetne előzni a nemzetközi botrányt okozó helyzeteket, ha valódi konzultációt folytatnának szakmai szervezetekkel.

14:52
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Tiltakozik a kormány a Washington Postnál az Orbán-cikk miatt

Olvasói levelet írt a Washington Postnak Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, miután a tekintélyes amerikai napilap hétfőn szerkesztőségi cikkében keményen bírálta Orbán Viktor kormányfőt. Kovács szerint különösen azt nehezményezték, hogy a cikk az államfővé választott Schmitt Pált Orbán egyik nacionalista szövetségesének nevezte (a részletekről itt olvashat).

15:02
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Novák Elődről is blogol az LMP-s Vágó Gábor

A blogok és közösségi tartlamak esetleges regisztrációja miatt aggódott az LMP-s Vágó Gábor, aki kétperces hozzászólásban kérdezett rá, hogy őt felelősségre vonják-e, ha megosztja a Facebookon a radikális Kurucinfo egyik cikkének linkjét. Vágó azt mondta: elképzelhetetlen, hogy a blogokat is regisztrálni kelljen, még ha azokon közéleti tartalmak jellennek is meg. Példaként azt mondta, hogy ő is blogol a Tumblr mikroblogon, többek közt figyelemmel kíséri a jobbikos Novák Előd megszólalásait.

15:15
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

A Jobbik is aggódik a regisztráció miatt

Bár azt állítják, hogy nem ez a cél, a törvényjavaslat alkalmas lehet arra, hogy regisztrációhoz kössék a blogok és közösségi tartalmak működését - mondta a jobbikos Mirkoczki Ádám, aki elképesztőnek és nevetségesnek nevezte, hogy a médiatartalmak terjesztőit is felelősségre vonhatják. Mirkoczki szerint támogatandó az oknyomozó újságírás védelmét, de tisztább és pontosabb szabályozást szeretne, mert a tervezetben több kiskapu is maradt.

15:17
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

A kormány érdektelenségét kifogásolta Schiffer András

A kormány képviselőjének hiányát tette szóvá ügyrendi hozzászólásában Schiffer András, az LMP-frakcióvezetője, amikor egy időre kiment a teremből a kabinetet egyedüliként képviselő Nyitrai Zsolt államtitkár. Az elnöklő Balczó Zoltán felhívta az időközben visszatért Nyitrai figyelmét, hogy a kormány képviselője köteles jelen lenni a vitában.

15:22
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

A megyei lapok miatt is előírná a tájékoztatási kötelezettséget egy fideszes képviselő

A vidéki sajtóviszonyok miatt külünösen fontosnak tartja a tájékoztatási kötelezettség rögzítését a fideszes Gyutai Csaba képviselő, aki szerint a megyei napilapok véleménymonopóliummal rendelkeznek, csak az a hír, amit ezek megírnak. A képviselő különösen fontosnak tartja a gyerekek védelmét, aminek érdekében szükségesnek tartja, hogy a tévék honlapjairól is eltűnjenek a pornográf tartalmak, délutánonként ne menjenek a Mónika Show-hoz hasonló műsorok, illetve a gyermekcsatornákon is gyerekeknek való műsorok menjenek.

15:36
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Lendvai: A népakarat cikk-cakkban halad

A Fidesz valamiféle népakaratra hivatkozik, de a jelek szerint a népakarat cikk-cakkban halad - mondta Lendvai Ildikó MSZP-s képviselő, aki szerint a nagyon helyes, hogy kivennék a törvényből a "Lex Dörmögő Dömötört", vagyis az általános tájékoztatási kötelezettséget, illetve a "Lex Pokolt", vagyis a válaszadás jogát. Lendvai azonban úgy véli, a módosításokkal egy olyan kép alakul ki, ami nehezen értelmezhető. Például hogyan és ki fogja megíténi, hogy a "média egésze" teljesíti-e a tájékoztatási kötelezettséget? - kérdezte Lendvai.

15:41
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

"Egy kínai típusú cenzúra felé"

A regisztrációs kötelezettség egyértelműen a politikai tartalmú honlapok ellen irányul - mondta a jobbikos Szilágy György, aki szerint a Fidesz ezzel a törvénnyel az első lépést teszi meg "egy kínai típusú cenzúra" felé. A képviselő szerint a mostani kormánytöbbség azt az utat folytatja, amit Draskovics Tibor korábbi rendészeti miniszter és Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök kezdett meg, hiszen ők "komoly energiákat fektettek bizonyos honlapok betiltására" - célzott Szilágyi a Kurucinfo betiltására tett kísérletekre.

15:48
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Az online fogadás reklámjait kifogásolta Szilágyi György

A kormány egyáltalán nem foglalkozik egy állami monopólium, a szerencsejáték védelmével - kifogásolta az online fogadási oldalak közszolgálati médiában is megjelenő hirdetéseit Szilágyi György. A képviselő arra emlékeztetett, hogy a reklámtörvény és a szerencsejáték-törvény is tiltja ezt, de a médiaszabályozás tervezete egyáltalán nem foglalkozik vele.

15:52
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Lendvait támadta Novák és Vágó Gábor is

Az ne beszéljen a sajtószabadságról, aki a rendszerváltás előtt az MSZMP Központi Bizottságán dolgozott, és részt vállalt a sajtó cenzúrázásában - támadta Lendvai Ildikót a jobbikos Novák Előd. Lendvai csak annyit reagált, hogy nem tudja viszonozni a Jobbik iránta megnyilvánuló figyelmét. Novákhoz csatlakozott az LMP-s Vágó Gábor is, aki szintén Lendvai szemére vetette a rendszerváltás előtti tevékenységét.

16:03
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Schiffer: Elavult paradigmákkal próbálkozik a törvény

Az általános kritikánk a törvényjavaslattal szemben, hogy a jogalkotó nem tesz mást, mint a '90-es évek paradigmáit használva próbál megoldást találni a jelenlegi médianyilvánosság problémáira - mondta Schiffer András. A frakcióvezető szerint a médiaszabályozás ügyében nem lehet megkerülni a szerzői jogok kérdését, vagy például rendezni kellene az igazságügyi - bírósági vagy rendőrségi - tájékoztatás kérdését.

16:13
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Schiffer: Anakronizmus a regisztrációs kötelezettség

Az 1986-os sajtótörvény az akkori ellenzék ellen volt kitalálva, nem véletlen, hogy minden nyomtatott anyagra, még a szórólapokra is előírta a regisztrációt - mondta Schiffer András, aki szerint az egész regisztráció anakronisztikus, el kellene felejteni. Példaként arra emlékeztette a kormánypárti képviselőket, hogy 2005-ben Makón egy fideszes jelölt számítógépeit elkobozta a rendőrség, mert elfelejtette bejelenteni a választási újságját.

16:17
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

"Az LMP át fogja venni a barikád.hu szerkesztését"

A válaszadási jogot kritizáló Schiffer András szerint, ha az eredeti formájában, a válaszadási joggal együtt fogadják el a törvényt, akkor az LMP át fogja venni a Jobbikhoz közel álló barikád.hu hírportál szerkesztését.

16:28
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

A kereskedelmi csatornák rendszabályozását hiányolja a Jobbik

A kormány láthatóan megpróbál befolyást szerezni a média fölött, de nem foglalkoznak a kereskedelmi csatornákon tapasztalható áldatlan állapotokkal - mondta a jobbikos Volner János, aki utalt arra, hogy Fellegi Tamás miniszter cége épp a válastások második fordulója előtt vásárolta meg az RTL Klub 31 százalékát. A képviselő szerint a Jobbik fontosnak tartotta volna, hogy ha már hozzányúlnak a médiszabályozáshoz, akkor ki kellett volna mondani azt is, hogy a sajtó egy részét nemzeti tulajdonban kell tartani.

16:43
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Novák visszavonhatatlanná tenné a politikusok nyilatkozatait

L. Simon László egyik módosító indítványát kifogásolta Novák Előd, mert az törölné az eredeti javaslatban szereplő rendelkezést, amely szerint közéleti szereplő nem vonhatja vissza a sajtónak adott nyilatkozatát. A jobbikos képviselő szerint ez azért lehet, hogy a fideszes politikusok megkíméljék magukat kínos médiaszereplésektől. L. Simon szerint Novák valamit félreértett, mert az ő javaslatában is az szerepel, hogy közügyben nem lehet visszavonni a nyilatkozatot.

16:50
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Reklámadót szeretne a Jobbik

Novák Előd szerint be kellene vezetni a reklámadót, ami elsősorban a multicégeket sújtaná. A Jobbik ugyanakkor kedvezményt adna az adó alól az olyan reklámoknak, amelyek társadalmilag hasznos világképet sugároznak: például ha egy joghurtreklám szépnek és jónak állítja be a nagycsaládos életmódot.

17:00
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Lendvai: Pártapparátusban dolgoztam, cenzor nem voltam

Valóban dolgoztam az állampárt kulturális osztályán, de ezt beleírtam minden önéletrajzomba - mondta az őt ért bírálatokra Lendvai Ildikó. "Pártapparátusban dolgoztam, cenzor nem voltam" - mondta Lendvai, aki szerint ez nem azért volt így, mert ő magányos ellenálló lett volna, hiszen ő hitt abban a rendszerben.

17:06
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati média függetlenségét is rögzítené Lendvai

Jó rendszernek csak az tekinthető, amit korlátok nélkül lehet kritizálni - mondta Lendvai Ildikó, aki szerint a törvényjavaslat még a módosító indítványokkal felpuhított változatban is tartalmaz korlátokat. Ezek lebontása érdekében Lendvai azt szeretné, ha a törvény külön fejezetben foglalkozna a közpénzen fenntartott médiával, amely jelenleg ki van szolgáltatva az állami vagy az önkormányzati politikának.

17:14
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Lendvai megszüntetné a lapok objektív felelősségét

A Magyar Nemzettel és a Népszavával is megesett már, hogy tudósított valamilyen politikai eseményről, ahol elhangzott valamilyen állítás - mondta Lendvai -, ami miatt aztán a lapot is beperelték és kártérítésre is kötelezték. A képviselő azt szeretné, ha a médiaalkotmányban külön rögzítenék, hogy a lapok nem tartoznak felelősséggel azért, ha valaki más állítását megírják.

17:18
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Balatonőszödön beszélgetne a fideszesekkel Pörzse Sándor

Lendvai Ildikó egyszer azt az utat már bejárta, amire egyesek még csak most készülnek rálépni - mondta a jobbikos Pörzse Sándor, aki azt javasolta Cser-Palkovics Andrásnak, Rogán Antalnak és L. Simon Lászlónak, hogy egy hosszú hétvégén beszéljék át a törvényjavaslatot a balatonőszödi kormányüdülőben.

17:37
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Daher Pierre magyar nyelvtudásán kaptak össze a képviselők

L. Simon László szerint a jobbikos képviselők egy olyan portált védenek, amely képes volt egy cikkben "cigánytenyésztő libanoninak" nevezni a Fidesz egyik képviselőjét. Novák Előd szerint nem ők, hanem a Kurucinfo adta a címet a cikknek, amely "sarkos" véleményeket szokott megjelentetni. A cikk alapját adó közleményt kiadó Lenhardt Balázs azt mondta: a címet ugyan nem ő adta, de fenntartja, hogy nincs helye olyan embernek a magyar parlamentben, aki nem tudja elismételni rendesen az esküszöveget. L. Simon szerint ha a Kurucinfo egy legálisan működő portál lenne, akkor a képviselő kérhette volna, hogy ne ilyen címet adjanak a cikknek. Rogán Antal szerint Lenhardt hozzáállása a szlovákiai nyelvtörvény szemléletét követi.

18:00
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati reklámpénzeket is szabályozná Schiffer

Az állami és önkormányzati cégek reklámjait is szabályozni kellene Schiffer András szerint, mert ez komoly fegyver lehet a politika kezében. Példaként Schiffer Debrecent említette, ahol hiába független egy sajtótermét, ha a bevételeinek nagy részét a Kósa Lajos által vezetett önkormányzat és annak cégei adják. A frakcióvezető szerint a raklámok szabályozása ma szét van szórva több törvényben, így szerencsésebb lenne egy egységes reklámkódex megalkotása.

Schiffer egyetért Lendvai Ildikóval a sajtó objektív felelősségének megszüntetésének kérdésében. Emlékeztetett arra, hogy az új Polgári törvénykönyvet szerkesztő testület eredeti javbaslatában már volt erre vonatkozó kezdeményezés, de ezt a folyamatot az előző kormány leállította. A frakcióvezető egyetértett Novák Előddel abban, hogy nem helyes az a rendelkezés, amely tiltja a mások világnézetet sértő reklámok közzétételét. Szerinte ez betarthatatlan rendelkezés, hiszen mindenkinek más sérti a világnézetét.

18:13
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Cser-Palkovics szerint megfontolják a vitában elhangzott javaslatokat

Előterjesztői zárszavában Cser-Palkovics András azt mondta: a vitában azok jártak el jól a vitában, akik már az L. Simon László által benyújtott javaslatokkal együtt nézte a törvényt, nem pedig csak az eredeti előterjesztést. A képviselő szerint az előterjesztők érdemben meg fogják vizsgálni az ellenzék és a szakmai szervezetek véleményét is. Utóbbiak egy része már ki is fejtette a véleményét, Cser-Palkovics szerint a többségük üdvözölte, hogy létrejön egy kerettörvény, a részletkérdéseken pedig még lehet változtatni nyár végéig.

A médiaszabályozásnak Cser-Palkovics szerint azért kell kiterjednie minden felületre, mert az alaptörvény kíván lenni. Az interneten a képviselő szerint csak a hírportálokra terjedne ki a törvény hatálya, nem igazak azok a félelmek, hogy minden tartalmat szabályozni akarnak. Cser-Palkovics azt mondta: a sokat bírált regisztrációs kötelezettségnek szerinte fent kellene maradnia, de készek megvizsgálni más javaslatokat is. A nyár folyamán a képviselő szerint összehívnak még egy olyan bizottsági ülést, ahol a szakmai szervezetek ismét elmondhatják álláspontjukat.

18:23
július 21, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárták a vitát

Az elnöklő Jakab István lezárta az általános vitát. A törvényjavaslathoz augusztus 31-ig lehet módosító indítványokat benyújtani, amelyekről ősszel tárgyal majd a parlament.