Hétfőn is Gyöngyöspata kísértett a parlamentben

Események

Vágólapra másolva!
Továbbra is a múlt heti gyöngyöspatai események fogalalkoztatták a parlamentben a napirend előtt felszólaló politikusokat. A kormány részéről Pintér Sándor belügyminiszter igyekezett bizonyítani, hogy a kabinet a helyén van. A kormánypártok megkapták az LMP és az MSZP támogatását ahhoz, hogy egy nap alatt fogadjanak el Btk-módosítást az önkéntes rendfenntartók ellen. Tudósítás a parlament hétfői üléséről.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül43 bejegyzés
14:40
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Szigorítják a Btk-t a polgárőrök miatt

Hétfői ülésén tárgyalja az Országgyűlés a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorításáról szóló javaslatot. A kormány múlt szerdán azt követően terjesztette be a javaslatot a parlamentnek, hogy a Heves megyei Gyöngyöspatán tömegverekedés tört ki a helyi cigányok és egy, a beszámolók szerint többek között a Véderő félkatonai tagjaiból álló csoport között (erről bővebben itt olvashat). Kövér László házelnök azt javasolja, hogy a a parlament a házszabálytól eltérve, gyorsított ütemben kezdje meg a javaslat tárgyalását, ehhez azonban a képviselők négyötödének, vagyis az ellenzék egy részének támogatása is kell.

14:45
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Szijjártó fizetése is téma lesz

Hétfőn a parlament megkezdi annak az - Ágh Péter és Szijjártó Péter fideszes képviselők által kezdeményezett - javaslatnak a tárgyalását, amely előírná, hogy miniszterelnöki biztos tisztséget is betöltő parlamenti képviselők kizárólag a képviselői alapdíjra legyenek jogosultak. A javaslat célja az, hogy a képviselők ne kereshessenek havi kétmillió forintnál többet. Az új szabályok a jelenleg 2,2 millió forintot kereső Szijjártó Péter fizetését is érintenék.

14:50
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Szavaznak a nyugdíjpénztári vagyonról is

Szavaznak hétfőn a nyugdíjpénztár-választással összefüggő törvények módosításáról, a javaslat a magánnyugdíj-pénztárakból az állami rendszerbe visszaléptetett tagok vagyonának átadásáról szól.

14:55
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

A Jobbik a pedofilokról is tárgyalna

A Jobbik hétfőn kezdeményezi, hogy vegyék tárgysorozatba a pedofil bűncselekmények elleni javaslatát, amely bevezetné többek között a szexuális bűnelkövetők kényszergyógykezelését.

15:05
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Kezdődik az ülés

Megérkezett Kövér László házelnök, kezdődik az ülés. Az ülésterem körülbelül félig van tele, sok a hiányzó, és a képviselők csak lassan szivárognak a helyükre.

15:08
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Pintér Gyöngyöspatáról beszél

A Gyöngyöspatán törtöntekről beszél napirend előtt Pintér Sándor belügyminiszter, aki szerint a közelmúltban rendkívüli események indultak meg az országban. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Hajdúhadházon és Gyöngyöspatán is a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület volt a főszereplő, amely úgy akart rendet csinálni, hogy még a saját soraiban sem képes erre.

15:10
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Pintér szerint fölösleges volt Gyöngyöspatára menni

Gyöngyöspatán nem volt szükség a rendcsinálásra, hiszen csak 12 kisértékű lopás történt a településen az elmúlt időszakban. A polgárőrök megjelenése miatt azonban 17 különböző bűncselekmény miatt indult eljárás - mondta Pintér, aki szerint a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületnek van politikai háttere, amely ott ül a parlamentben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:12
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

A képviselők támogatását kérte Pintér

Pintér a képviselők támogatását kérte a büntető törvénykönyv módosításához, hogy szankcionálni tudják azokat, akik egyenruhában, a rend jelszavával lépnek fel, de valójában bűncselekményeket követnek el. "Az ország csak akkor fog tudni fejlődni, ha megfelelő rend, közrend és közbiztonság lesz" - mondta Pintér.

15:15
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Volner: A cigányok letarolták Gyöngyöspatát

A jobbikos Volner János szerint a belügyminiszter által ismertetett számok nem valósak, hiszen az emberek nem bíznak a rendőrségben, ezért nem is fordulnak a hatóságokhoz. Volner szerint a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megjelenése előtt a cigányok letarolták a települést, fényes nappal fosztogatták a kerteket. A képviselő szerint "méltatlan és tisztességtelen" arról beszélni, hogy a polgárőrök veszélyeztetnék a közrendet.

15:17
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az LMP támogatja a kormány céljait

Schiffer András LMP-frakcióvezető szerint a cigányok nagypénteki kikőltöztetése előtt a kormány távcsővel figyelte a gyöngyöspatai eseményeket, és csak a nemzetközi sajtóvisszhang miatt lép most fel. Schiffer szerint pártja támogatja azokat a lépéseket, amelyek világos határt húznak a szélsőségesek elé. A frakcióvezetp szerint nem szabad egyenlőséget tenni a megfélemlítők és azok közt, akik a megfélemlítettek oldalára állnak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:20
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Lehurrogták az MSZP-s Harangozó Tamást

Nagy felzúdulást váltott ki a kormánypártok soraiban Harangozó Tamás, az MSZP képviselője, aki azt mondta: Orbán Viktor azt várta, hogy vér folyjon. Harangozót Kövér is félbeszíkította, mert nyíltan bírálta az ülésvezetést, amikor azért bírálta a házelnököt, amiért nem tett semmit, amikor Vona Gábor Jobbik-elnök gárdistamellényben jelent meg az ülésteremben.

15:22
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár szerint neonáci a Szebb Jövőt

"Neonáci, szélsőséges egyesületnek" minősítette a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet Lázár János Fidesz-frakcióvezető, aki szerint az önkéntes rendfenntartók hívás nélkül mentek Gyöngyöspatára, aztán a rendőrségnek kellett őket kimenteni, amikor a helyiek jól megverték őket. Lázár bírálta Harangozót és az MSZP-t, amiért kormányzásuk idején engedélyezték neonáci csoportok felvonulását Budapesten, illetve erőszakkal léptek fel 2006-ban a békés tüntetők ellen.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:26
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az előző és a jelenlegi kormányt bírálta Schiffer

Nem lehet egy lapon emlegetni azokat, akik hibáznak, esetleg felelőtlen módon sietnek polgártársaik segítségére, illetve azokat, akik megfélemlítenek másokat - folytatta napirend előtti felszólalásában Schiffer András. A frakcióvezető szerint a Gyöngyöspatán és más kelet-magyarországi kistelepüléseken tapasztalható események szorosan összefüggnek azzal, hogy az előző és a jelenlegi kormány is cserben hagyta a vidéki Magyarországot. Schiffer bírálta a kormányt, amiért csökkentette a közmunka és a közösségi közlekedés támogatását, illetve nincsenek olyan programjai, amelyek segítenék a vidéki munkahelyteremtést.

15:30
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Pintér: A bajainkat nekünk kell megoldani

A bajainkat magunknak kell megoldani, ehhez nem kell külföldi segítség - reagált Pintér, aki szerint nincs szükség arra, hogy külföldről mondják meg, hogyan kell a rendet fenntartani.

15:32
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Pintér Farkas Flóriánnal egyeztet - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:34
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Tóbiás: A valóságot nem helyettesíthetik kommunikációs trükkök

A valóságot soha nem helyettesítheti a kommunikációs trükkök sokasága - bírálta a kormányt napirend előtt a szocialista Tóbiás József, aki szerint az elmúlt egy évben a kormányzati döntések csak növelték a társadalom megosztottságát. Az álmegoldások helyett a valós megoldást válasszák! - mondta Tóbiása, aki kevesebb nemzeti konzultációt és több szakmai egyeztetést kért a kormánytól. A képviselő idézett egy felmérést, amely szerint az emberek 68 százaléka úgy látja, rossz irányba mennek a dolgok, és azt mondta: itt az idő, hogy a kormány változtasson a politikáján.

15:41
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

A kormány eredményeit sorolta Rétvári

Tóbiás felszólalására Rétvári Bence államtitkár reagált a kormány nevében, aki hosszan sorolta a kabinet intézkedéseit, eredményeit.

15:46
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Deviáns életformát élő családok"

II. János Pál pápa vasárnapi boldoggá avatásáról emlékezett meg napirend előtti felszólalása elején Harrach Péter KDNP-frakcióvezető, de később szintén a gyöngyöspatai eseményekről beszélt. Harrach szerint az érem egyik oldala, hogy "deviáns életformát élő családok tagjai lopnak, fenyegetnek és verekednek", amivel kárt okoznak a cigányság egészének is, mert növelik a társadalmi felszültségeket. Erre a problémára szerinte rossza választ adtak azok, akik félkatonai szervezetek tagjaiként lépnek fel, de nem helyes az sem, hogy sokan azon dolgoznak, hogy rossz képet fessenek Magyarországról, a kormány tehetetlen, a cigányok pedig menekülnek.

15:49
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Pintér százezres közmunkaprogramot ígért

Ilyen mértékű munkanélküliséget csak közmunkával lehet kezelni - mondta reakciójában Pintér Sándor, aki azt ígérte, hogy a kormány még ebben a félévben dönteni fog az új közmunkaprogramról, amelynek keretében "százezres nagyságrendben" fognak tudni munkát adni az embereknek.

15:56
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Abszurdisztán parlamentje"

Úgy éreztem magam, minthe nem a Magyar Köztársaság Országgyűlésében, hanem Abszurdisztán parlamentjében lennék - mondta napirend előtt Balczó Zoltán, a Jobbik képviselője, aki szerint a bűnösöket mentegetik és a rendért tenni akarókat bélyegzik meg. Balczó szerint a most beterjesztett törvénymódosítás alkotmányellenes lesz, hiszen diszkriminatív. A képviselő szerint Gyöngyöspatán a közbiztonság hosszú évek alatt romlott meg, a polgármester maga ajánlott támogatást a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületnek. A kormány szerinte el akarja fojtani a társadalom immunrendszerét, nácinak akarják nyilvánítani azokat, akik együtt szeretnének működni a rendőrséggel.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:03
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Megtapsolták Gyurcsány kikérését

Tapsot kapott Kövér László, amikor szinte hadarva bejelentette, hogy a legfőbb ügyész közvádas ügyben Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését kérte. A megkeresést a házelnök kiadta a mentelmi bizottságnak.

16:07
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Balczó szerint túl gyors a Btk-módosítás üteme

Nagyon meglepő, hogy egy ilyen súlyú kérdésben ilyen szűk keretben szólalhatnak fel a képviselők - mondta Balczó Zoltán a Btk-módosítás gyorsított tárgyalásáról. A jobbikos képviselő felhívta a figyelmet, hogy a törvénymódosítást a kormány nyújtotta be, így le kellett volna előbb folytatnia a törvényben előírt egyeztetéseket.

16:08
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Megszavazták a házszabálytól eltérést

A parlament 300 igen szavazattal 32 nem ellenében támogatta, hogy a Btk-módosítást a házszabálytól eltérve, már hétfőn megtárgyalják és elfogadják.

16:15
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Állami iPad 2-k beszerzését kifogásolja az MSZP

Kilencven darab iPad 2 típusú táblagép beszerzését kifogásolta Tóth Csaba MSZP-s képviselő, aki előbb hosszan sorolta a kormányzat szerinte munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedéseit. Rétvári Bence szerint az iPadek nem játékszerek, hanem munkaeszközök lesznek az állami vezetők számára. Az államtitkár szerint a beruházás 11 hónap alatt megtérül, hiszen takarékosabbá teszi a döntéshozatalt, egyszerűsíti az információáramlást, és környezetvédelmi szempontból is hasznosak. Tóth Csaba nem, fogadta el a választ, egy amerikai felmérésre hivatkozva azt mondta: az iPad-felhasználók csak idejük negyedében dolgoznak, a többi időben videókat nézegetnek vagy játszanak. A parlament többsége viszont elfogadta a választ.

16:25
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Rozgonyi Ernő drágállja a vizet

Magyarországon egy köbméter víz átlagosan 3 dollárba kerül - idézett egy felmérést a jobbikos Rozgonyi Ernő, aki szerint ezzel dobogós helyen áll az ország. A képviselő szerint ez nagyon drága, különösen a lakosság jövedelmi viszonyaihoz képest. Rozgonyi azt kérdezte a kormánytól, hogy fenn kívánja-e tartani azt az állapotot, hogy külföldi kézben vannak a közműszolgáltatók. A képviselő szerint el kell kergetni a betolakodókat, és felelősségre kell vonni azokat a hazaárulókat, akik privatizálták ezt a vagyont.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ángyán József államtitkár válaszában azt mondta: a problémafelvetéssel egyetért, mert egy nemzet biztonsága attól függ, kik rendelkeznek az erőforrásokkal. A kormánynak szerinte elhatározott szándéka, hogy olyan programokat dolgoz ki, amelyekkel visszaszerzi az erőforrásokat. Rozgonyi kedvezőnek nevezte és elfogadta a kormányzati választ.

16:35
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Rövid szünetet tartunk

Két kormánypárti interpálláció idejére rövid szünetet tartunk a közvetítésben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:48
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Kirúgott adónyomozókról kérdezett az LMP

Az LMP értesülései szerint 500-800 adónyomozót bocsátottak el az adóhatóságtól - mondta Scheiring Gábor, akik szerint ezzel gyakorlatilag lefejezték a testületet. A képviselő szerint olyan információk is eljutottak hozzájuk, hogy az adóhatóságnál az az utasítás, hogy a kiemelt adózókat, vagyis a multinacionális nagyvállalatokat nem szabad vegzálni, csak formális ellenzőzéseket szabad végezni. Ez Scheiring szerint lehetőséget ad a lánckereskedelemre és az áfacsalásra. Válaszában Czomba Sándor államtitkár szerint a nyomozati tevékenységet a NAV egy külön részlege végzi, az adóellenőrök más területen dolgoznak, de ők nem nyomoznak. A pénzügyőrség és az APEH integrációja szerint az államtitkár szerint senkit nem szereltek le a bűnügyi területről, csak 60 ember nem fogadta el a neki felajánlott beosztást. Czomba azt mondta: nincs tudomása olyan vezetői intézkedésről, amely kivételezne a kiemelt adózókkal. A képviselő nem fogadta el a választ, de aparlamenti többség igen.

16:55
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Miért kivételezik Gaskó Istvánnal?"

A kormányfő mintha amnéziát kapott volna az eskütétel után, nem egyeztetett a szakszervezetekkel - mondta az MSZP-s Nemény András, aki attól tart, hogy az érdekegyeztetés a jövőben mozgalmi alapon működik majd, csak azzal áll szóba a miniszterelnök, aki neki szimpatikus, csak Gaskó Istvánnal, a Liga vezetőjével és Palkovics Imrével, a Munkástanácsok elnökével tárgyal. A képviselő szerint egy sor más szakszervezeti vezető vár arra, hogy a kormány meghallgassák. Czomba Sándor szerint az érdekegyeztetés intézményei kiüresedtek, a kormány ehelyett új struktúrát kíván alkotni, amelyben fokozottan figyelemmel lesznek a reprezentativitásra, vagyis hogy mekkora erőt képvisel egy-egy szakszervezet.

17:01
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

A betegszállítókért aggódik az MSZP

A mentők és a betegszállítók nehéz anyagi helyzetéről kérdezett a szocialista Garai István Levente, aki szerint még 200 milliós a kormányzati gyorssegély sem oldja meg a problémát, és az sem segít, hogy ismét az Országos Mentőszolgálatra bízzák a betegszállítás koordinálását. Szócska Miklós államtitkár szerint maguk a betegszállítók kérték a rendelet módosítását, és a fokozottabb ellenőrzéseket, az indokolatlan szállítások kiszűrését. Az egységes irányítórendszerrel az államtitkár szerint átláthatóbb lesz a rendszer, és ezzel is pénzt lehet megtakarítani. "Nem omlik össze a betegszállítás" - jelentette ki Szócska. Bár Garai előremutatónak tartotta a miniszter szavait, a választ nem fogadta el. A parlamenti többség viszont igen.

17:10
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Harkány pénzügyeiről kérdezett a Jobbik

Harkány városának eladósodottsága miatt interpellált a jobbikos Schön Péter, aki egy átvilágításra hivatkozva azt mondta: a korábbi fideszes polgármester egyszemélyben engedett el helyi adókat bizonyos végeknek. A polgármester a képviselő szerint több mint egymilliárdos kárt okozott a városnak a helyi fürdő tulajdonrészének megvásárlásával majd eladásával. Schön azt kérdezte: lesz-e elszámoltatás a fideszes vezetésű önkormányzatoknál is. Tállai András államtitkár válaszában azt mondta: nem igaz, hogy a polgármester döntött volna adók elengedéséről, mert ez a jegyző hatásköre. Az elszámoltatásim kormánybiztosnak nincs joga helyi önkormányzatokat ellenőrizni, a kormánybiztos az elmúlt hónapokban öt ilyen kérést utasított el.

17:19
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Azonnali kérdések következnek

Az interpellációk végén a képviselők jelentős része kifelé indult a teremből, hiszen már nem kell szavazni, az azonnali kérdések következnek. Elsőként Varjú László MSZP-s képviselő érdeklődik Pest megyéről, mint fejlesztési régióról.

17:25
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb kolontári katasztrófáktól tart egy jobbikos képviselő

Mára gyakorlatilag megszűnt a környezetvédelmi kármentesítések anyagi fedezete - mondta a jobbikos Kepli Lajos, aki szerint ez azzal fenyeget, hogy a kolontárihoz hasonló katasztrófák sorra következtet be. Példaként a tiszavasvári alkaloida lerakóját említette, amelyek további mentesítésére az állam nem ad pénzt, az önkormányzatnak pedig nincs pénze a 2-3 millió köbméter veszélyes iszap ártalmatlanítására. Pintér Sándor belügyminiszter szerint a kolontári katasztrófa után az összes hasonló tározót megvizsgálták, és nem kell azonnali katasztrófától tartani. A miniszter szerint is megoldatlan ugyanakkor a lerakott hulladékok feldolgozása, ezért a kormány keresi a pénzügyi fedezetet a semlegesítésre. Kepli szerint Pintér nem érti a problémát, hiszen ha nem lesz pénz szivattyúzásra és víztisztításra, Tiszavasváriban nagyon gyorsan katasztrófahelyzet állhat elő. Pintér soron kívüli felülvizsgálatot és büntetőeljárást ígért.

17:35
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az egyháznak átadott iskolák érdeklik az LMP-t

A szegény önkormányzatok tömegesen ajánlják fel iskoláikat az egyházaknak, ami az LMP-s Kaufer Virág szerint önmagában nem lenne baj, de számos problémás kérdést vet fel. Sérülhet például a szabad iskolaválasztás, ha csak egy iskola van a településen, illetve eleve diszkriminatív, hogy az egyházi iskolák több támogatást kapnak, mint az egyháziak. Az egyházi iskolákra nem vonatkozik az a rendelkezés sem, amely tiltja a gyerekek közti válogatást. Az egyházak is kínos helyzetbe kerülhetnek a képviselő szerint, ha kénytelenek visszalépni, mint például a görög katolikus egyház. Hoffmann Rózsa államtitkár szerint az államnak me semmilyen eszköze nincs megakadályozni az átadásokat. Szerinte nincs szó diszkrimunációról, épp ebben az évben állt helyre az igazságosság, hoszen az elmúlt években hátrányos helyzetben voltak az egyházi intézmények.

17:49
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

A Fideszre is tolna az államadósságból az MSZP

Hamis a kormány állítása, hogy csak a szocialisták bűne lenne az államadósság magas szintje - jelentette ki az MSZP-s Göndör István, aki szerint félrevezetik az embereket, hiszen az első Orbán kormány intézkedései - például a kedvezményes lakáshitelek - is jelentősen növelték az adósságot. Göndör azt kérdezte: miért nem mutatják be az államadósság valódi tartalmát, milyen kamattal bocsátottak ki kötvényeket az elmúlt hónapokban, illetve miért számítják még mindig bele az adósságba az IMF-hitel fel nem használt részét. Szatmáry Kristóf államtitkár szerint a kormány az elmúlt egy évben elérte, hogy Magyarország a piacról is finanszírozható, nem kell az IMF-től pénzt kérni.

17:55
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Zagyva Gyula szerint karddal jártak a cigányok

Állítólag 400 rendőr volt szolgálatban Gyöngyöspatán, egy vascsövekkel és szamurájkarddal felfegyverkezett cigány társaság mégis megfenyegette az önkormányzati dolgozókat, majd rátámadt négy emberre - mondta Zagyva György Gyula, a Jobbik képviselője, aki azt kérdezte a belügyminisztől, hogy másnak is szabad-e felfegyverkezve járnia az utcán, vagy csak a cigányoknak van ehhez joguk. Pintér Sándor válaszában azt mondta: senkinek nincs joga karddal járni, legfeljebb a lovasrendőrségnek. A miniszter emlékeztetett, hogy három ember előzetes letartóztatásban van csoportosan elkövetett garázdaság miatt, és további 11 főt keresnek még. Zagyva szerint az ő kérdése arra vonatkozott, hogy megvizsgálja-e a miniszter a rendőrök tevékenységét, mert szerinte nem léptek fel időben. A képviselő azt is kifogásolta, hogy az eljárás garázdaság miatt folyik, szerinte emberölés kísérlete miatt kellene eljárni. Pintér szerint a rendőrök a múlt heti verekedés kitörése után két perccel a helyszínen voltak.

18:00
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Polgárőrmellény a parlamentben - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kulcsár Gergely jobbikos képviselő polgárőrmellényben a parlamentben

18:04
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Scheiring: Az IMF javaslatait valósítja meg a kormány

A kormány szerződés nélkül is a Nemzetközi Valutaalap (IMF) javaslatait valósítja meg - mondta az LMP-s Scheiring Gábor, aki szerint a kormány megszorításai még az IMF-en is túltesznek. Szatmáry Kristóf államtitkár szerint a kormány célja a pénzügyi stabilitás fenntartása mellett a versenyképesség javítása, és ennek érdekében bármilyen tanácsot kész megfogadni. Szatmáry szerint meg kell szüntetni az államadósság újratermelődésének lehetőségét, ezt szolgálják a Széll Kálmán-terv intézkedései. Scheiring szerint igen érdekes hallgatni, hogy a korábban baloldali szlogenekkel kampányoló Fidesz most a szabad piac mellett tör lándzsát, és megszünteti a hétvégi túlórapótlékot.

18:10
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az őszödi beszédet idézte Soltész Miklós

A szociális rendszer leépítéséről beszélt azonnali kérdésében a szocialista Gúr Nándor, mire Soltész Miklós államtitkár az őszödi beszédből olvasott fel egy részletet, amelyben Gyurcsány Ferenc korábbni miniszterelnök arról beszélt, hogy nem tudják előre kiszámítani a lépéseiket. "Önök nem kérdezhetnek itt, hanem csak bocsánatot kérhetnek az elmúlt nyolc évért" - jelentette ki Soltész. "Önök ne beszéljenek szociális érzékenységről" - vágott vissza Gúr, aki szerint az elmúlt egy évben a kormány csupa olyan intézkedést tett, amelyeknek a szegények látták a kárát.

18:24
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nem lesz hamburgeradó

Őrültségnek minősítette a hamburgeradó ötletét a szocialista Gőgös Zoltán, aki szerint már így is drágák az élelmiszerek, amit csak tovább rontana egy új adónem. Gőgös azt is kérdezte, hogy tervezi-e a kormány az élelmiszerek áfájának csökkentését. Szatmáry Kristóf államtitkár szerint nem lesz külön hamburgeradó, hanem azon gondolkodnak, hogyan lehetne előnyben részesíteni az egészséges élelmiszereket. Az élelmiszerek áfájának esetleges csökkentéséről Szatmáry azt mondta, óvatosan kell bánni ezzel az eszközzel, mert a korábbi példa azt mutatja, hogy a csökkentést a kereskedők lenyelik, és nem csökkennek a fogyasztói árak.

18:28
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Baleset után verekedő cigányoktól tart a Jobbik

Elmulaszthatjuk-e ideiglenesen a segítségnyújtást a cigányok lakta területeken? - kérdezte Endrésik Zsolt jobbikos képviselő, aki szerint a közelmúltban Putnokon ütöttek meg egy autóst, aki egy szerencsés kimenetelű baleset után kiszállt, hogy segítsen. A képviselő szerint majdnem megismétlődött az olaszliszkai lincselés, Kontrát Károly államtitkár szerint viszont nem volt olyan súlyos a helyzet, és folynak az ügyben a büntetőeljárások.

18:36
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az épületfelújítási programot hiányolja az LMP

Hol van az az 500 milliárd forint, amit a választások előtt épületfelújításra ígértek? - kérdezte immár sokadszor az LMP-s képviselő, aki szerint ez azért is aktuális kérdés, mert az épületfelújítás tudna jelentős mennyiségű, alacsonyan képzett munkaerőt felszívni. Vágó szerint érthetetlen, hogy miért nem csoportosítanak át a kohéziós alapok forrásaiból, hiszen külföldi példák is azt mutatják, hogy nagyon hamar megtérül az ilyen befektetés. Szatmáry Kristóf államtitkár szerint idén 4 milliárdot utaltak ki a panelprogram keretében, illetve 6,5 milliárdot utalnak még idén. A tavaly októberben lezárult klímabarát otthon pályázaton 857 támogatói döntés született, 1,3 milliárd forint értékben.

18:47
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Szociális számlát vezt be a kormány

Egységes szociális számlát hoz létre a kormány, hogy követhető legyen, ki milyen támogatást vett fel - mondta egy kérdésre adott válaszában Halász János államtitkár, aki szerint az is elvárható lesz a jövőben, hogy a segélyezett valamilyen, a közösség számára hasznos munkát végezzen.

18:48
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Szünetet tart a parlament

Letelt a kérdésekre szánt idő, rövid szünetet tart a parlament, majd a határozathozatalok következnek. Tudósításunk ezzel véget ért.