Orbán strabagozással vágott vissza

Események

Vágólapra másolva!
Ha hétfő, akkor parlament! Orbán Viktor minden visszaosztást elítél, Papcsák Ferenc ügyére pedig csak az MSZP és az SZDSZ strabagos kapcsolataival reagált. A miniszterelnök több azonnali kérdésre is csak egyszavas válasszal felelt. A Fidesz kommunikációs csodafegyvert kapott a múlt héten a Szolidaritástól, ugyanis több kínos kritikára ezzel reagáltak. Az LMP-sek az ülés előtt a folyóson szerettek volna aláírásokat szerezni egy Mol-INA vizsgálóbizottsághoz, kevés sikerrel. A PM-es Szabó Rebeka pedig kisvonattal ajándékozta meg a miniszterelnököt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül47 bejegyzés
14:30
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Bajai csalás

Varjú László, a Demokratikus Koalíció alelnöke sajtótájékoztatón jelentette be itt a Parlamentben, hogy százezer forintos nyomravezetői díjat ajánlanak fel annak, aki bizonyítékokkal szolgál "a Fidesz-maffia bajai választási csalásaira".

14:35
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Akciózik az LMP

Az LMP-frakció képviselői kis mappácskákkal állják az érkező képviselők útját a parlamenti ülésteremhez vezető folyosón. Aláírásokat szeretnének egy vizsgálóbizottság felállításához, ami a Mol-INA ügyet bogozná ki. Ahogy láttuk, egyelőre nem jártak sikerrel. Néhány fideszes képviselő járt arra, akik viszont a fülre tapasztott mobil telefonálós taktikáját választották.

14:40
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Drog és takarék

A kétnapos ülésen a képviselők hétfőn először elfogadják a 2020-ig szóló új drogstratégiát, majd létrehozzák a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Alapját. Utóbbi a kormány elképzelése alapján egy elkülönített állami pénzalap lesz, amelynek célja, hogy vagyont adjon a takarékszövetkezeti államosítás után létrehozott Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének. 

14:43
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Műtárgyrakosgatás

A képviselők hétfőn módosítják a muzeális intézményekről szóló és a szellemi tulajdonra vonatkozó jogszabályokat. Eszerint a kormány, pontosabban az emberi erőforrások minisztere könnyebben beleszólhat egy-egy műtárgy áthelyezésébe. Kedden a képviselők tárgyalni kezdik a Bethlen Gábor Alap tavalyi tevékenységéről szóló jelentést, majd a képviselők ismét hozzászólhatnak az új polgári törvénykönyvvel összefüggő törvénymódosításokhoz.

14:46
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Furcsa egyetértés

Az MSZP és a Jobbik nagyjából annyira szereti egymást és annyi dologban szokott egyetérteni, mint Jockey Ewing és Cliff Barnes, ezen a héten mégis találnak egy közös pontot: mindketten aggódnak a vagyonőrökért. A szocialista Harangozó Tamás kezdi, aki a biztonsági őrök kiszolgáltatottságát teszi szóvá ("Hajlandóak-e intézkedéseket hozni a vagyonőrök kiszolgáltatott helyzetének felszámolása érdekében?"), majd a jobbikos Bertha Szilvia pár perccel később szintén a vagyonvédelmi cégek sanyarú helyzetével szorongatja a belügyminisztert ("Az állam kényszeríti törvényszegésre a vagyonvédelmi cégeket?"). Közös MSZP-Jobbik törvényjavaslatra azért nyilván nem kell számítanunk.

14:50
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Napirend előtti sumákolás

Vágó Gábor átvágja a gordiuszi csomót, Tóbiás József aktuális kérdésekről, Harrach Péter a szolidaritásról, a jobbikos Mirkóczki Ádám a magyar közbiztonságról és igazságszolgáltatásról, Rogán Antal pedig a baloldali sumákolásról fog beszélni napirend előtt.

15:07
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Róna Péter, az LMP guruja

Az LMP-s vágó Gábor a devizahitel gordiuszi csomóját szeretné átvágatni. A képviselő úgy gondolja, hogy az eddigi kormányzati intézkedések nem segítették az alapproblémáját. "A magyar elit csődöt mondott ennek a problémának a megoldásában" - mondta Vágó, aki szerint az állam felelőssége az lenne, hogy megvédje a gyenge állampolgárokat. Az LMP-s képviselő többször is idézte Róna Péter közgazdász gondolatait, amiből könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy Róna Péter esetleg a külön induló LMP miniszterelnök-jelöltje lehet. (Róna Péter jelenleg az LMP pártalapítványában lát el vezető tisztséget.)
15:12
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Rétvári: Ön nem tudja, hogy hol van

"Álszent az, hogy most azok követelnek unortodox megoldásokat, akik pont ezzel vádolják a kormányt" - reagált Rétvári Bence az LMP-s kezdeményezésekre. Az államtitkár szerint az is elég merész, hogy egy 12 soros javaslattal próbálnák megoldani a devizahitelesek problémáját. "Volt, olyan, hogy önnek lemerült a telefonja, és nem tudták 3 napig, hogy hol van. Most úgy tűnik, hogy ön három évig nem tudta, hogy hol van" - mondta Rétvári, aki szerint Vágó Gábor nem ismeri a kormányzat devizahitelesekkel kapcsolatos jogalkotását.

15:20
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Tóbiás: Rosszabbul élünk, mint 3 éve

"A nem létező gazdasági növekedés csak nem létező munkahelyeket tud teremteni" - kezdte gazdasági tárgyú felszólalását a lendületes Tóbiás József, aki szerint csak a közmunkaprogrammal tudták kozmetikázni a foglalkoztatottsági adatokat. Tóbiás úgy véli, hogy "rosszabbul élünk mint három éve", mert ma minden harmadik ember minimálbérből kénytelen élni és a képviselő szerint felháborító az is, hogy a közmunkásokra nem vonatkozik a munka törvénykönyve. "Szeretnék-e, hogy nem csak a trafikosok, a földet kapók kapjanak lehetőséget megélni, akkor csak igennel válaszolhatnak az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése" - zárta nagy hangerejű felszólalását Tóbiás.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

15:24
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Bruttó hazugság az MSZP érve

Rétvári Bence higgadt elmúltnyolévezéssel kezdi a felszólalását, majd a közmunkaprogramokat kezdi el védeni. Szerinte könnyebb munkát találnia annak, aki már dolgozott valamennyit, a közmunkából könnyebb visszalépni a munkaerőpiacra. Rétvári az angolokkal példálózik, akik szerinte Magyarország közmunkaprogramját akarják átvenni. "Bruttó hazugság, amit a minimálbérről mondott, mert négyszer annyival emeltük a minimálbért" - mondta az államtitkár, aki szerint az élelmiszer áfacsökkentése egy szocialista típusú javaslat, mert az MSZP egyszer már nem tartotta be az áfacsökkentési ígéretét.

15:27
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Bambulnak, tableteznek

Harrach Péter álmos, kormányzati szociálpolitikát dicsérő felszólalására szerintem még a frakciótársai sem tudnak figyelni. Békésen tableteznek, telefonálnak, bambulnak maguk elé. A KDNP-frakcióvezetője néha még maga is elbizonytalanodik a szövege közben. Hallgassunk meg cserébe egy igazán jó beszédet!

15:40
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Jobbikos kriminológus

A jobbikos Mirkóczki Ádám szerint válság és csődhelyzet van az igazságszolgáltatásban, ezért össze kéne fogni. A képviselő kriminológiai okfejtése szerint a bűncselekmények áldozatai szinte mindig nők, gyerekek és idősek, ami nem azt mutatja, hogy bevált volna az új Btk. A Jobbik ezért politikai vitanapot tartott volna, de a kormánypártok "rögtön lesöpörték az asztalról". "Ami Ároktőn történt, azt minősíteni sem lehet" - mondta Mirkóczki, aki szerint a kormánynak a kezében pénz, paripa és fegyver, mégsem javult semmi.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

15:42
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Kontrát: Lesz kapitányság Soroksáron

Kontrát Károly szerint a Jobbik folyamatosan kelti a hangulatot szemben a kormánnyal, aki teszi a dolgát. A BM-államtitkár a soroksári gyilkosságról beszél. Egyeztettek a polgármesterrel, és megállapodtak abban, hogy Soroksáron önálló kapitányság lesz, amit a BM is támogatni fog - mondta Kontrát, aki az ároktői esetről is beszélt. "Mindenki a jogszabályoknak előírt módon járt el, de szeptember 1-jével már egy olyan jogszabály van életben, ami azt mondja ki, hogy nem kell a vádlott beleegyezése a nyomkövetőhöz" - mondta.

15:51
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Horrorisztikus voodooszertartás az Orbán-szobornál

"Egészen horrorisztikus voodooszertartást láthattunk a múlt héten az Orbán-szobornál" - mondta az idei egyik talán első igazi kampányfelszólalásában Rogán, aki szerint minden baloldali politikus ott volt ennél a gyalázatos akciónál, bár most már mindenki letagadná, hogy ott volt. "Az hiszem, erre mondják azt, hogy sumákolás" - mondta Rogán, aki ezután arról beszél, hogy a baloldali politikusok mindig mást mondanak, mint amit tesznek, és ezen átlátnak az emberek. Bajnai és Mesterházy a bankoknak kedvez, Bajnai és Mesterházy a rezsiemelést szeretne, Bajnai és Mesterházy sumákol stb.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

15:55
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Rétvári Dopemant idézi

A kormány részéről Rétvári kontrázik Rogánra. Érvelése nem sokban különbözik Rogánétól. Ő is a szobordöntögetésről beszél, és Dopemant idézi. Dopeman azt mondta a múlt heti Szolidaritásos rendezvényről, hogy Bajnai "arra emlékeztet engem, mint amikor a stréber gyerek az osztályban rábeszéli a diáktársait a csínyre, meg azt mondja, hogy ott van velük, és amikor lebuknak, akkor persze mindenkire ráfogja, és azt mondja, hogy ő nem volt benne."

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

16:01
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Kövér hadar

Most épp a napirendről szavaznak, amin Kövér László minél hamarabb túl szeretne esni, ezért elképesztően hadar.

16:08
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Rossz a vagyonőrök élete

Az MSZP terminátora, Harangozó Tamás interpellációja előtt Bajnai Gordont védelmezi, mert szerinte az igazi sumákolás az, ha valaki úgy vádol valakit, hogy az nem tudja magát megvédeni, mert nincs ott. Az MSZP-s képviselő a vagyonőrökről kérdezi a belügyminisztert, a kérdésből arra következtethetünk, hogy a vagyonőrök helyzete nagyon rossz, akik kormányzati beavatkozásért kiáltanak. Kontrát Károly BM-államtitkár egy rövid szimpóziumot tart a vagyonvédelmi szektor helyzetéről, aminek valami olyasmi a lényege, hogy nincsen szükség központi árszabályozásra. Harangozó szerint gyávaság, hogy a kormány nem akar semmit tenni, ezért nem fogadja el a választ, a parlament viszont igen.

16:10
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Jókedvű jobbikosok

Fotó: Pályi Zsófia - Origo
16:15
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Jobbik: Még több államot!

A jobbikos Staudt Gábor a végrehajtókról beszél. Az interpelláció lényege: jelenleg nem jó a végrehajtás rendszere, ezért a Jobbik azt szeretné, hogy legyen állami kézben a bírósági végrehajtás, mert itt nincs helye a profitorientált vállalkozásoknak. Rétvári Bence a kormány jó teljesítményét méltató válaszában csak belekeveri a rezsicsökkentést is, mert szerinte azóta kevesebb lett a végrehajtás, mióta csökkentették a közszolgáltatások díját. Staudt Gábor nem fogadta el az államtitkári felszólalást, a parlament viszont igen.

16:28
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Lázár köszöni az LMP-nek

Szél Bernadett Orbánnak szerette volna feltenni a kérdést, de helyette Lázár fog válaszolni. Az LMP az egyik Közgép-cég, az Elios ügyéről beszél. Szél szerint a projektet jóval drágábban csinálták meg, mint kellett volna, ezt vizsgálja az EU is. "A magyar kormány minden LMP-s kritikát komolyan vesz" - reagált Lázár, aki felidézi a néhány héttel korábban már szóba került napelemprojektet, ahol az LMP kritikái miatt átcsoportosították a pénzt óvoda- és bölcsődefelújításra. Lázár köszöni az LMP-s javaslatokat, a másik ügyben pedig minden eliosos dokumentumot felajánl az LMP-s képviselőnek. Szél Bernadett nem fogadja el a választ, és számon kéri Lázár Jánost azért, amiért nem vették tárgysorozatba azokat az LMP-s indítványokat, amelyek a korrupció ellen születtek.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

16:32
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Fideszes öninterpelláció

A fideszes Ékes József a következő címmel tesz fel kérdést Lázár Jánosnak: A szocialistáknak csak a szájuk jár, amikor lehetőségük volt rá, a rendelkezésre álló uniós források töredékét hívták le. Mit tesz a kormány az uniós források hatékony és gyors felhasználásáért? A szópárbajt nem közvetítjük.

16:36
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Igazítás

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

16:40
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Szennyvízmaffia a parlamentben

Az MSZP-s Simon Gábor a XVIII. kerületi szennyvízmaffiáról beszél. Szerinte az önkormányzatok nem tájékoztatták megfelelően a lakosságot a Pestlőrincen illegálisan lerakott szennyvízről. A képviselő azt szeretné, ha megvizsgálnák a területet, megkeresnék a felelősöket, és rekultiválnák a területet. A több kérdését viszont nem hallottuk, mert olyan zaj van az ülésteremben, hogy Kövér László kénytelen volt belecsilingelni.

16:42
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Hende gyógyulófélben

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

16:45
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Budai Demszkyvel vág vissza

Budai Gyula tulajdonképpen elhárítja a válaszadást, Tarlós Istvánhoz irányítja a képviselőt, majd elmúltnyolcévezik egy kicsit. Szerinte ugyanis a hatóságok már korábban, Demszky Gábor idején megállapították a környék felszín alatti vizeinek szennyezettségét. Simon Gábor nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

16:48
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Térerő, térerő, térerő

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

16:54
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence humorizál

A harcos Hegedűs Lórántné egy szentendrei közigazgatási ügyről beszél, ami nagyon régóta húzódik. De hogy pontosan mi ez az ügy, az a felszólalásából nem igazán derült ki. A kérdése általánosságban a közigazgatási reformról szól. "Két pont között a leghosszabb út a hivatalos" - kezdte viccesen Rétvári Bence a válaszát, majd a közigazgatási reformról beszél, elsősorban a kormányhivatalok és a járások rendszerét dicséri, majd arra kéri a Jobbikot, hogy támogassa a kormányt a reformpolitikájában. Hegedűsné nem fogadja el a választ, a parlament viszont igen.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

17:00
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Erzsébet az Erzsébet-programról!

A KDNP-s Lanczendorfer Erzsébet az Erzsébet-program idei évi eredményéről kérdezi a szaktárcát. Részletek a felszólalásból: az Erzsébet-program egyik legsikeresebb szociálpolitikai intézkedése volt, a magyar emberek pénze Magyarországon hasznosul stb. Rétvári Bence számokat hadarva méltatja a programot, amibe egy MSZP-s képviselő egy akkorát tüsszentett, hogy még az államtitkár is megjegyezte, "ez is bizonyítja, jó ez a program". Meglepő módon Lanczendorfer Erzsébet elfogadja az Erzsébet-programról szóló választ.

17:05
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Schiffer barátkozik

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

17:10
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Szétverték a felsőoktatást

A PM-es, ám a parlamentben független Karácsony Gergely a "felsőoktatás szétveréséről" kérdezi a szaktárcát. Szerinte soha nem látott mértékű megszorítás volt, röghöz kötötték a diákokat és tandíjat próbáltak bevezetni. "Két évvel a felsőoktatási törvény elfogadása után egy, szinte teljesen új koncepcióról beszélnek már" - mondta Karácsony, aki szerint a magyar érettségizők egy jó része külföldre menekül a kormány elől, majd oktatási statisztikákat sorol arról, hogy milyen rossz a jelenlegi helyzet. Karácsony nem ért egyet például a kancellári rendszerrel, mert azzal csak kézi vezérléssel irányítják a felsőoktatási intézményeket.

17:16
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Pityinger-ügyi államtitkár is van

Úgy látszik, a fideszes kommunikáció vezérfonala most a Szolidaritás szobordöntése lesz. Várhatóan minden ellenzéki kritikára ez lesz a válasz hetekig. "Diszkrét bája van annak, hogy ön beszél a felsőoktatásról, aki egy olyan obszcén számokat író emberrel áll egy színpadra, akinek neve ajzószerekkel elő drogos embert jelent. Dopemanre gondolok" - mondta Doncsev András, aki Pityinger Dopeman László számait is a Házba idézi (Megyünk lopni vagy a Baszd meg). "Államtitkár úr, őszintén, ez most mi volt?" - reagált Karácsony, aki nem fogadta el a választ, majd hozzátette, hogy "ön úgy tudom, nem Pityinger-ügyi államtitkár".

17:21
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán köszöni Gőgösnek

Az MSZP-s Gőgös Zoltán még mindig a pápai húsról beszél, Orbán Viktort ismét a magyar húsiparról kérdezi. "Ez egy olyan ügy, amiről jobb hideg fejjel gondolkozni" - kezdte válaszát Orbán, aki méltányolja Gőgös Zoltán erőfeszítéseit ebben az ügyben. Orbán szerint a beszállítók helyzetét sikerült egy miniszteri rendelettel rendezni, és biztos abban, hogy a Pápai Húsnál dolgozó emberek munkahelyét meg fogják őrizni. "Nem akarunk állami húsipari holdingot létrehozni" - mondta Orbán, aki arról is biztosította a képviselőt, hogy megkeresik, hogy hová lett a húsüzem pénze.

17:25
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán: Az E.ON jó üzlet volt

A jobbikos Volner János Orbánnál érdeklődik az E.ON államosításáról. Szerinte a kormány 200 milliárd forinttal többet fizetett az E.ON földgázüzletágért, ezért arra kéri a miniszterelnököt, hogy alakuljon vizsgálóbizottság az ügyben. Volner arra kéri Orbánt, hogy számoljon el a pénzzel, mert a Jobbik ellenőrizni szeretné a kormányt. "Folyamatban lévő üzleti tárgyalásokról eddig sem adunk és ezután sem fogunk információt adni" - kezdte válaszát Orbán, aki azt is elmondta, hogy az E.ON-t az egyik nagy nemzetközi könyvvizsgáló cég által becsült érték alatt vásárolták meg, ami jó üzlet volt. Orbán szerint az Állami Számvevőszék minden adatot ellenőriz, ami nyilvános lesz a jelentés elkészítése után.

17:35
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán: Minden ügyet meg lehet velem beszélni, ami rám tartozik

Schiffer András a Papcsák-ügyről kérdezi Orbánt. Ott egy hangfelvételen arról beszélnek, hogy vissza kell osztani pénzt a városvezetésnek. Schiffer a Fejér megyei földügyről is beszél, ahol kevesen kaptak sok földet. "Akár magánüzletről beszél, akár közpénzről, a visszaosztás mindenhol törvénytelen, ha ilyenről tud, tegyen feljelentést" - mondta Orbán, aki egy kicsit elmúltnyolcévezett is. A Strabag-pénzekre utalva a "virágok és madarak" fedőnevű, Ausztriába nyúló szálakról beszélt. "Minden ügyet meg lehet velem beszélni, ami rám tartozik, a többit ne velem akarja megbeszélni." "A visszaosztó vállalkozó nálunk nem melós" - mondta Orbán, aki Schiffer Strabag-ügyet firtató kérdésére annyit mondott, hogy "ön bizonyára még fiatal, azért nem tud róla".

17:41
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Rogán és Orbán pávatánca

Rogán Antal kemény kérdést szegezett a miniszterelnöknek. Azt állítja, hogy az MSZP EP-képviselői írták a magyar demokratikus viszonyokat elítélő Tavares-jelentést. "Szeretném megköszönni, hogy ezt a témát szóba hozta" - kezdte felszólalását Orbán Viktor, aki a szokásos érvelést használja. Azt mondta nagyjából, hogy miközben az MSZP azt állítja, hogy a Tavares-jelentés tompítását szerette volna elérni, aközben az MSZP írta az egészet.

17:42
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Ujhelyi intermezzója

"Köszönjük. A többit a frakcióülésen beszéljék meg" - vetette oda az ülést vezető Ujhelyi István Rogán és Orbán párharcára, amire mindenki felzúdult, úgyhogy ebből még biztos lesz ügy.

17:46
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Józsa megint E.ON-ozik

Az MSZP-s Józsa István ismét az E.ON-témát üti. Arra kíváncsi, hogy Orbán miről egyeztetett titokban az E.ON vezetőjével. "Lehet, hogy arrafelé, ahol baltás gyilkosokkal egyeztetnek, ott lehet ilyen módon pazarolni a közpénzt" - mondta Józsa az E.ON vételi áráról, aki az MSZP öt pillér programjára is felhívta a miniszterelnök figyelmét. Orbán megismétli ugyanazt, amit Volner Jánosnak válaszolt: az ÁSZ évente ellenőrzi a tranzakciókat, és a kormány semmit nem titkol el. Orbán ezután a rezsicsökkentésre tereli a szót, mert az a kormány terve, hogy ennek érdekében az összes gáztározót állami tulajdonba veszik.

17:52
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán: Minden munkanélküli rejtett erőforrás

A jobbikos Mirkóczki Ádám arról az orbáni mondatról kérdezi ismét a miniszterelnököt, ahol Orbán a cigányságot rejtett erőforrásnak nevezte. "A társadalmi felzárkóztatási programban nemcsak cigányok vannak, mások is, akik szegények" - mondta Orbán, aki szerint nem helyes a cigányokon elverni ezeknek a programoknak a sikertelenségét. Orbán megismétli a korábbi kijelentést: "Magyarországnak minden ember rejtett erőforrása, aki képes dolgozni, de nem tud dolgozni. Legyen szó kismamákról vagy romákról." Orbán szerint nem túl elegáns azt mondani, hogy azért mennek külföldre a magyarok dolgozni, mert a cigányok elvették előlük a munkahelyeket.

18:01
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Szabó Rebeka és Orbán Viktor

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

18:04
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán rövidre zárta

Vágó Gábor ma másodszor beszél a devizahitelekről. Most Orbánnak szegezi ismét Róna Péter érvét, miszerint a devizahitel egy hibás termék. "Ön azon az erkölcsi állásponton áll-e, hogy kibocsájtónak kell viselnie a felelősséget a hibás termékért?" - kérdezi Vágó, aki még egy sor LMP-s kezdeményezést is felsorolt a témában. Orbán erre csak annyit mondott: "Igen, ezeket mindig is támogattuk."

18:16
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán megint rövidre zárta

Az MSZP-s Lukács Zoltán egy tatabányai állami beruházásról kérdezi Orbánt, ahol offshore-gyanús a kivitelező. Orbán nem érti a képviselő kérdését, majd a válasz második részében cinikusan csak annyit mond: "Ha ön azt kéri, hogy legyen egy belső vizsgálat, aminek kapja meg az eredményét, arra az a válaszom, hogy jó".

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

18:22
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Iskolai terror Vámospércsen

És alig eszméltünk fel az orbáni riposztokból, már el is kezdődött a kérdések órája. A jobbikos Kulcsár Gergely egy iskolai erőszakoskodásról kérdezi a Belügyminisztérium államtitkárát. Szerinte a vámospércsi iskolában "a túlkoros cigány diákok terrorban tartják a gyerekeket". Kontrát Károly az iskolarendőr program és a Btk. szigorítás dicséretével válaszolt. 

18:24
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Kisvonat Orbán és Semjén asztalán

Az Együtt-PM elfogadhatatlannak tartja, hogy ameddig nincs 500 millió forint a Pető Intézet megsegítésére, nincs pénz a hajléktalan emberek helyzetének megoldására, a gyermekéhezés felszámolására vagy az oktatás problémáinak finanszírozására, addig a kormány a Bicske-Alcsútdoboz vasúti vonalra százmilliókat szán. Ezért Szabó Rebeka egy kisvonatot adott a miniszterelnöknek.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

18:35
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Tegyük rendbe a számokat!

Nyakó István a munkahelyteremtésről kérdezi a kormányt. Szerinte rossz a közmunkák hatékonysága, Cséfalvay Zoltán NGM-államtitkár viszont szokásos módon "a számokat szeretné rendbe tenni". Az államtitkár szerint az MSZP idején kevesebben dolgoztak, szemben a jelenlegi időszakkal.

18:43
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Veszélyben a birkapörkölt!

A jobbikos Suhajda Krisztián felszólalása a hungarikumként jegyzett birkapörköltért aggódik, szerinte a földmutyi miatt kevesebb juh legelhet a magyar földeken. A vidékfejlesztési államtitkár szerint alaptalan a riogatás, a legtöbb állami területen legelhetnek a juhok.

18:49
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Loptok, csaltok, hazudtok

A PM-es Szabó Rebeka a Kishantosi Tangazdaság ügyéről kérdezi a VM-et. A független képviselő laptopján a Fidesz logója mögött a "Loptok, csaltok, hazudtok" felirat látható. Szerinte az Tangazdaság nem kapott állami földet, ezért tönkremehet. "Lejárt a szerződése, nem tudtunk mit tenni" - reagált az államtitkár, aki szerint a Kishantos egy kft., a kormány pedig a gazdáknak akar kedvezni. (A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ célja a fenntartható vidékfejlesztés, az ökológiai gazdálkodás oktatása, bemutatása. Bővebben a társaságról itt olvashatnak.)

19:00
október 07, 2013
Vágólapra másolva!

Vége

Vége van a kérdések órájának is, a képviselők röviden vitáztak az MMA-törvényről, most 17.45-ig szünet van. Köszönjük a figyelmüket!