Feri addig üti őket, amíg a keblükre nem ölelik

Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila, Kongresszus az MSZP jövőjéről
Vágólapra másolva!
Egyre több kellemetlenséget okoz Mesterházy Attilának és Bajnai Gordonnak Gyurcsány Ferenc, akinek eltökélt célja, hogy bevegyék őt az összefogásba. Gyurcsány a pártja jövőjéért és a politikai túlélésért harcol, egyre keményebb lesz, és ha nem megy szép szóval, akkor akár az MSZP-s és az Együtt-szavazók elcsábításával kényszeríti ki, hogy szóba álljanak vele. Úgy tűnik, sikerrel járhat, az MSZP-ben és az Együttben is felvetették már, hogy minden sérelem ellenére szükség van rá és a DK-ra.
Vágólapra másolva!

"Feri rá fogja kényszeríteni az MSZP-t és az Együttet az összefogásra" – foglalta össze egy DK-s vezető néhány nappal ezelőtt, mi várható Gyurcsány Ferenctől a következő időszakban. Szerinte a volt kormányfő ezért a célért százszoros sebességre kapcsolt, és "egyre keményebb lesz mindenkivel, ha kell Mesterházyval és Bajnaival is". Ez az egyre nagyobb keménység azt jelenti, hogy Gyurcsány annyira határozottan fogja képviselni a teljes összefogás politikáját, hogy "az se baj, ha a baloldalon nem kapnak levegőt".

Az elmúlt hetekben valóban jól érzékelhető volt Gyurcsány erősödő aktivitása, amivel nem a kormánypárti ellenfeleit, hanem elsősorban a baloldali ellenzéki társait hozta zavarba. Gyurcsány például október közepén nem kis felzúdulást okozott az MSZP-s vezetők körében a párt pénzügyeit érintő kijelentésével – "jobb, ha nem tudjuk, honnan vándorolt pénz a szocialistákhoz" –, mert ezzel hosszas magyarázkodásra kényszerítette egykori párttársait.

Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila Forrás: MTI/Mohai Balázs

Gyurcsány szintén kényelmetlen helyzetbe hozta Mesterházy Attilát és Bajnai Gordont, amikor SMS-ben kérte őket a közös október 23-ai ünneplésre, holott akkor már a két párt nagyban szervezte a rendezvényt. Az MSZP-seknek és Együtt-PM-eseknek viszont a legnagyobb sokkot az jelentette, hogy Gyurcsány október 23-án minden előzetes megállapodást felrúgva az általuk kötött szövetséget támadta, közös kormányfőjelöltet követelt, és mindenkit érintő összefogást kért, majd két nap múlva a hátralépésüket sürgette.

Gyurcsánynak van egy javaslata

Gyurcsány Ferenc nem véletlenül okoz kellemetlen perceket baloldali társainak, DK-sokkal folytatott beszélgetésből úgy tudjuk, éppen az a célja, hogy akár a többi ellenzéki párt rovására is megerősödjön, és ezzel újra a tárgyalóasztalhoz kényszerítse Mesterházyt és Bajnait. Gyurcsány legalább azt szeretné elérni – és ezt a javaslatát az MSZP-seknek és az Együtt-PM-eseknek is elküldte –, hogy az egyéni választókerületekben vele is megállapodjanak.

Ehhez azt javasolja, hogy 27 hagyományosan jobboldali kerületben, például Csornán, Debrecenben vagy a XII. kerületben minden baloldali párt állítson jelöltet, így mindenkinek lehet országos listája, de a többi egyéni körzetben egyezzenek meg egymással. Hiába állít ugyanis egyetlen jelöltet a 106 körzetben az MSZP és az Együtt-PM (75:31 arányban), ha a DK kimarad a szövetségből, és mindenhol saját jelöltet állít. Az egyfordulós rendszerben ezzel sok helyen veszélyezteti a baloldal győzelmét.

A szocialista és DK-s beszélgetésekben például rendszeresen visszatérő példa a XIII. kerület, amely hagyományosan baloldali körzet, de a teljesen új MSZP-s jelölttől, Hiszékeny Dezsőtől könnyen elvehet annyi szavazatot az országosan ismert Vadai Ágnes, hogy ezzel a Fidesz lehet a győztes – nevető harmadik – a kerületben. Az országban MSZP-s és DK-s számítások szerint nagyjából 30 ilyen körzet lehet, ahol a DK-s indulás biztosan veszélyezteti a baloldali győzelmet.

A "lécci, lécci, lécci" időszaka lejárt

A szocialisták szeptember elején már tárgyaltak az összefogásról Gyurcsányékkal, de a DK vezetői akkor választási megállapodás nélkül hagyták el az MSZP Jókai utcai székházát. Gyurcsány szerint a szocialisták elfogadhatatlan ajánlatot tettek, Mesterházy Attila elnök viszont azzal indokolta az együttműködés elmaradását, hogy Gyurcsány Ferenc "túl megosztó és túl sokat követel".

A DK vezetése ezek után döntött úgy, hogy ha nem megy szép szóval, asztalnál, akkor erővel kényszerítik ki a megállapodást. "A lécci, lécci, lécci időszaka lejárt, most akkor jön a beláttatás időszaka" – fogalmazott egy DK-s vezető. Egy másik DK-s pedig azt mondta: "Meg lehet minket érteni, a politikai túlélésért küzdünk." Szerinte szeptemberben eldőlt, hogy a DK csak úgy tud szóhoz jutni a baloldalon, ha növeli a szavazói számát, akár azon az áron is, hogy az MSZP-től és az Együttől hódít el szimpatizánsokat. Varju László, a DK pártigazgatója az Origónak egy autóversenyes hasonlattal világította meg a szituációt: "Ha kilöktek minket az autóból, ne várják, hogy feltartott kézzel megállunk az út szélén. Egyértelmű, hogy beszállunk a versenybe mi is, a saját autónkkal."

Gyurcsány Ferencre megharagudtak október 23-án Fotó: Mudra László – Origo

Ez a saját autóba szállás egész pontosan azt jelentette, hogy a DK a saját politikáját és programját képviselve elkezdte az MSZP-t és az Együttet is riválisnak tekinteni, és sorozatosan megpróbálja őket leelőzni. Kerék-Bárczy Szabolcs DK-s elnökségi tag szerint viszont senkinek nem szabad úgy felfogni ezt a helyzetet, hogy a DK a másik két baloldali párt kárára terjeszkedik, "ez inkább egy belső baráti verseny, ahol örülni kéne, hogy a másik milyen jó szlogent, akciót talált ki".

Nyíltan háborúzzanak Gyurcsánnyal?

Mesterházy és Bajnai október 23-a óta egész biztosan nem baráti versenynek fogja fel a helyzetet. A két pártvezető több nyilatkozatban is bírálta Gyurcsányt, amiért "meghekkelte a rendezvényt", ellenük politizál, és így a baloldal már megint önmagával és nem Orbán leváltásával van elfoglalva. A DK-sok viszont semmi meglepőt nem látnak Gyurcsány október 23-ai szereplésében, mert szerintük Gyurcsány Kuncze Gáborral és Fodor Gáborral karöltve ugyanazt képviselte, amit hetek óta máshol is hangoztatott: össze kell fogni, be kell állni egyetlen vezető mögé. Gyurcsány ráadásul felajánlotta azt is, hogy ha kell, ő hátralép, ám a DK-sok szerint mindeddig válasz nélkül maradt ez a felajánlása.

Mesterházyék és Bajnaiék azért nem válaszolnak, és nem állnak szóba Gyurcsánnyal, mert mindkét párt vezetői megharagudtak rá az október 23-ai szereplése miatt. A megkérdezett szocialisták és az Együtt-PM-esek azt mondták, szerintük Gyurcsány célja nem a jövő évi győzelem, hanem a DK saját politikai jövőjének a biztosítása. Bajnai Gordon például az Origónak adott interjújában ezt úgy fogalmazta meg: "Gyurcsány jelenlegi taktikája alapján kérdés, hogy a 2014-es győzelmet tartja-e szem előtt, vagy csupán azt, hogy mindenáron, akár az ellenzék veresége árán is bejusson a parlamentbe". Mesterházy és Bajnai ugyanakkor azért nem vág vissza, mert még mérlegelik, mennyit árthat még a baloldalnak, ha elkezdenek nyíltan háborúzni Gyurcsánnnyal.

Gyurcsány ennél csak többet árthat

A saját tétlenségük és Gyurcsány aktivitása ugyanakkor nem várt folyamatokat indított el az MSZP-ben és az Együtt-PM-ben is. Mindkét szervezetben egyre többen vetik fel, hogy valóban felül kellene vizsgálni a jelenlegi megállapodást, és újratárgyalni Gyurcsánnyal a választókerületeket. Az MSZP múlt csütörtöki frakcióülésén például Lendvai Ildikó volt pártelnök, a most létrehozott elnöki tanácsadó testület tagja sürgette a tárgyalások újrakezdését és az összefogást az egyéni körzetekben. A Hvg.hu-nak Lendvai hétfőn nyilvánosan is kimondta: "Az események előrehaladtak, Gyurcsány Ferenc itt van, bejött a szobába. (...) Az együttműködésnek vannak egészen laza formái is. Abban biztos vagyok, el kell kerülnünk, hogy egymás ellen induljunk egyéni körzetekben."

A frakcióülésen ezt a felvetést többen, például a Mesterházy Attilához közel álló Gúr Nándor alelnök és Szanyi Tibor is élesen kritizálták, de több MSZP-s is azt mondta az Origónak, hogy Lendvainak igaza van. "Öngyilkosság lenne, ha továbbra is ellenségként kezelnénk Gyurcsányt, mert ennél csak többet árthat" – fogalmazott egy képviselő.

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezzel párhuzamosan az Együtt-PM-nél szintén felvetették néhányan a DK-sokkal való összefogás szükségességét. Úgy tudjuk, a Szolidaritás politikusai levélben sürgették néhány napja Bajnait, hogy stratégiai váltásra van szükség, és helyi szinten mindenképp szorosabb viszonyt kell kialakítani a DK-sokkal. Kónya Péter, a Szolidaritás elnöke az utóbbi napokban többször is a szélesebb összefogásról beszélt, és szerinte a demokratikus ellenzéki erőkben benne van mindenki, Gyurcsány Ferenc is.

A DK a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint egyre jobban erősödik, már önállóan is a parlamenti bejutás küszöbén van. A DK-sok szerint Gyurcsány arra készül, hogy ha kellően erős lesz jövő év elején, és 8-10 százalékot mérnek neki a kutatók, akkor "előáll egy méltányos ajánlattal". Ez nagyjából arról fog szólni, hogy hajlandó külön listán indulni, és visszaléptetni az egyéni jelöltjeinek többségét, ha néhány helyen viszont az MSZP-Együtt lép vissza a javára. Az ajánlat azért lesz méltányos, mert Gyurcsány néhány hellyel is beéri majd. A DK-sok szerint így a választók is egyértelműen látják majd, hogy nem Gyurcsányon múlik az összefogás, "nem ő lesz a bűnbak, ha nem sikerül legyőzni Orbánt tavasszal" – mondta egy DK-s.

Egy MSZP-s erre azt mondta, hogy bár továbbra is tartanak attól, hogy Gyurcsány sok szavazót elriaszthat a baloldaltól, mérlegelni kell, hogy az elutasításával egyre többet veszíthet az MSZP és az Együtt. Az MSZP-s képviselő úgy foglalta össze a baloldal mostani helyzetét: "Feri addig üt minket, amíg a keblünkre nem öleljük. Nem gondoltam volna, hogy fél évvel a választások előtt itt fogunk tartani."