Vágólapra másolva!
Hasonló értékeket mértek a közvélemény-kutatók a pártok októberi támogatottságáról, abban például teljes volt a konszenzus, hogy a Jobbik gyengült, míg a Demokratikus Koalíció erősödött.
Vágólapra másolva!

Októberben minden közvélemény-kutató publikálta saját adatait, és habár a szalagcímek komoly különbségeket sejtetnek, a legtöbb párt esetében egy irányba mutatnak az elmúlt hónap változásai – közölte csütörtökön a Nézőpont Intézet.

Ugyanúgy konszenzus van például a Jobbik gyengülésében (ötből négy kutatásban 1-1 százalékos veszteséget kell elkönyvelniük), mint ahogy a Demokratikus Koalíció erősödésében (bár hozzá kell tenni, hogy három kutatás még az október 23-i rendezvények előtt készült).

Összességében – a Mediánt kivéve – minden kutató komoly csökkenést tapasztalt a bizonytalanok és a rejtőzködők körében, ami a kampány hevességéből kiindulva további szűkülést sejtet. A kormánypártok az Ipsos kutatásában egy százalékpontos csökkenéssel, a Medián, a Nézőpont és a Századvég esetében 3-1 százalékpontos növekménnyel zárták a hónapot.

Pártpreferencia közvélemény-kutatások - októberi gyorselemzés Forrás: közvéleménykutatók.hu

Kevésbé egyértelmű a legerősebb baloldali párt helyzete, ugyanis az MSZP esetében az Ipsos, a Nézőpont és a Tárki gyenge növekedést mutatott ki, míg a Medián és a Századvég gyenge csökkenést. Az előbbi két párthoz hasonlóan összességében az Együtt–PM szövetségnek sem kellett komoly csökkenést átélnie a hónapban. Összefoglalóan: a Fidesz–KDNP mögött a választásra jogosultak 26–36 százaléka, az MSZP mögött 11–16 százaléka, a Jobbik mögött 6–10 százaléka, az Együtt–PM mögött 4–5 százaléka, az LMP mögött 1–5 százaléka, a DK mögött pedig 2–4 százaléka áll.

Megvizsgálva azt a helyzetet, hogy az elmúlt napokban tartott választásokon milyen szavazatarányok születtek volna, a tapasztalat: a voksok 44–52 százaléka a kormánypártok támogatottságát biztosította volna, 29–40 százaléka pedig az összefogás igényével szembesülő baloldali pártokét (MSZP, Együtt–PM, DK).

A Jobbikra a választók 10–14 százaléka szavazott volna, amivel biztosnak látszik a következő parlamenti ciklus szerepvállalása is, ugyanakkor fontos változás, hogy a DK egyre inkább a bejutási küszöb körül mérhető (3–5 százalék), míg az LMP-nek ma biztosabb a parlamentből való kiesése (1–6 százalék).

Pártpreferencia közvélemény-kutatások - októberi gyorselemzés Forrás: közvéleménykutatók.hu