Új vasfüggönyt húz fel Magyarország

Határ kerítés fal
SAN DIEGO, CA - NOVEMBER 17: Family members reunite through bars and mesh of the U.S.-Mexico border fence at Friendship Park on November 17, 2013 in San Diego, California. The U.S. Border Patrol allows people on the American side to visit with friends and family through the fence on weekends, although under supervision from Border Patrol agents. Access to the fence from the Tijuana, Mexico side is 24/7. Deportation and the separation of families is a major theme in the immigration reform debate. John Moore/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Négy méter magas kerítéssel zárná le a kormány a szerb-magyar határszakaszt. A szerbekkel július 1-jén, kormányközi csúcstalálkozón ismertetik a részleteket. Az új vasfüggöny felhúzása Szijjártó Péter külügyminiszter szerint nem sért nemzetközi jogot, máshol is van példa hasonlóra. A szocialisták szerint a lépés drasztikus és indokolatlan.
Vágólapra másolva!

A kormány utasította a belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását egy négy méter magas kerítéssel - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormány ülése után.

Az amerikai-mexikói határon is kerítést emeltek Forrás: AFP/John Moore

A miniszter közölte, hogy 175 kilométer hosszú szakaszról van szó. Mint mondta, Magyarország a kerítés felállításával semmilyen nemzetközi jogi kötelezettséget, semmilyen nemzetközi szerződést nem szeg meg. Szijjártó elmondta, hogy a belügyminiszterek keddi uniós tanácskozásán kiderült, Magyarországot érinti a legsúlyosabban a bevándorlás a tagállamok közül.

Néhány órával a bejelentés után már megjelentek a kerítésre reagáló mémek a Facebookon Forrás: Facebook

Miközben az interneten már mémek is megjelentek a határzárról, megkérdeztük a Miniszterelnökséget, milyen lesz pontosan a határzár, lesz-e kiegészítő megfigyelő- vagy riasztórendszer, illetve választ várunk arra is, mikorra és mennyiért készül el a kerítést. Azt közölték, hogy ezekre a kérdésekre Lázár János válaszol majd a csütörtöki, szokásos Kormányinfó tájékoztatón. Addig is nézze meg az Origo képgalériáját: ilyen a határ szögesdrót és kerítés nélkül.

Megbeszélik Szerbiával is

Július 1-jén a magyar és a szerb kormány csúcstalálkozót tart, amelyen részletesen tájékoztatni fogják a szerb felet a magyar intézkedésekről. Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a kormány döntése nem egyedülálló.

A görög-török, valamint a bolgár-török határon is volt kerítésépítés, és spanyol városok Észak-Afrikában is így védik magukat

a bevándorlási nyomással szemben - emlékeztetett.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő bejelenti a határzárat Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A kormány arra is utasítást adott a miniszter közlése szerint, hogy el kell végezni azokat a szükséges jogi előkészítő munkálatokat, amelyek nyomán Magyarország az összes EU-s és EU-tagjelölt államot biztonságos országnak minősít.

MSZP: Drasztikus, indokolatlan

Nagyon drasztikus és indokolatlan lépésnek nevezte a szerb-magyar határ kerítéssel való tervezett lezárását az Origónak egy név nélkül nyilatkozó szocialista politikus. A külügyi helyzetre jól rálátó informátorunk szerint nem Magyarország a legveszélyeztetettebb ország az unióban a migránsok szempontjából, ezért sem érthető a kormányzat mostani lépése.

Menekültek a szerb-magyar határ közelében, a Csongrád megyei Ásotthalomnál. Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Forrásunk úgy látja, a jövő heti uniós csúcs szempontjából is rosszízű lépés a tervezett kerítés. Hozzátette, hogy a mostani lépést az elmúlt hetek bevándorlásellenes kampányának a fényében kell értékelni. A kormányzat célja, hogy a közbeszéd továbbra is erről szóljon.

A helyes döntés az lett volna, hogy a parlament illetékes bizottságai foglalkoznak a kérdéssel, és csak megfelelő mérlegelés után döntenek.

Szocialista forrásunk szerint a hosszú évek után nagyon jónak nevezhető szerb-magyar kapcsolatokban is törést hozhat, ha valóban megvalósul a határzár. Három nappal ezelőtt Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter arról beszélt, hogy nemzetközi jogszabályokba ütközne, ha az illegális bevándorlás megfékezése érdekében Magyarország lezárná határait.

Nógrádi György: Semmi különös

Logikusnak nevezte a határzárról szóló bejelentést az M1 aktuális csatornának nyilatkozó Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint hasonló intézkedéseket hoznak a spanyolok, a bolgárok is, ezért a kormány bejelentésében sincs "semmi különös". Ez a lépés szükséges volt - jegyezte meg, hozzátéve, hogy ebben az esetben a morál és a politika ütközik, de egy kormánynak a politikát kell választania. Be lehet fogadni száz, kétszáz vagy akár ötezer embert, de milliókat lehetetlen. Ezt az emberáradatot fel kell tartóztatni - mondta a szakértő.

Rogán Antal előre szólt

Először a Fidesz frakcióvezetője vetette fel másfél hete, hogy le kellene zárni Magyarország déli határát. Rogán Antal akkor azt is elmondta, törvényt alkotnának arról, hogy aki biztonságos tranzitországon, például Görögországon, Szerbián át érkezik Magyarországra, az ne kaphasson politikai menedékjogot.

Rogán Antal frakcióvezető már korábban utalt rá, hogy határzárra készülnek Fotó: Polyák Attila - Origo

A jogszabályt azóta be is nyújtották fideszes képviselők - éppen ma délelőtt vitáztak róla a képviselők a parlamentben. A javaslat megélhetési bevándorlónak tekinti a kormányrendeletben felsorolandó biztonságos országokból Magyarországra belépőket, függetlenül attól, hogy hazájukból politikai okból menekültek el.

Jobbikos ötletet vettek elő

Mint arról az Origo is beszámolt, a határzár ügyében jobbikos ötletet karolt fel és adott el sajátjaként a Fidesz, amikor Rogán Antal a menekülthullám megállítása érdekében a déli határszakasz lezárásáról beszélt. A magyar-szerb határszakasz valójában most is zárt, sőt szigorúan őrzött, hiszen ez az Európai Unió schengeni övezetének déli határa.

Toroczkai László, a szerb határ menti Ásotthalom polgármestere korábban egy fal építését is felvetette Fotó: Origo

A szerb határ menti Ásotthalom jobbikos polgármestere, Toroczkai László volt egyébként az, aki már az év elején felvetette az Origónak egy fal építésének ötletét. Rogán Antal bejelentése után is válaszolt kérdéseinkre, és elárulta: nem bánja, ha el is lopta az ötletét a Fidesz, csak védjék meg a határokat, mert az illegális migrációt tartja a legnagyobb fenyegetésnek.

Forrás: MTI

A falak nem hoznak békét

"A falak nem hoznak békét, sem tartós megoldást" - mondta korábban a fizikai határzárról az Origo kérdésére Tarjányi Péter. A biztonságpolitikai szakértő szerint a Fidesz ötlete "nem jó üzenet" az uniós tagságra törekvő Szerbiának. Úgy vélte, sem az élőerős határvédelem szigorítása, sem a vasfüggöny, főleg egy fal nem sokat ér a "modern kori népvándorlással" szemben.

Az Izrael által épített, 8 méter magas biztonsági fal Kelet-Jeruzsálem és Abu Disz között húzódó szakasza

Forrás: MTI/Jim Hollander

Az illegális határátlépés visszaszorítására a világon több helyen építettek falakat - emlékeztetett Tarjányi, aki az Egyesült Államok és Mexikó határát, illetve a gázai övezetet hozta fel példaként.

Hozzátette, hogy ezeknek a mesterséges "akadályoknak" nemcsak a megépítése, de a fenntartása is borzasztóan drága, miközben időről időre alagutakat ásnak alattuk, így jutnak át a menekültek a túloldalra, tehát a falak hatékonysága is megkérdőjelezhető.

Cikkünk folyamatosan frissül.