Toroczkai: Az illegális migráció ma a legnagyobb fenyegetés

Toroczkai László, időközi választások, Ásotthalma
Vágólapra másolva!
Nem bánja Toroczkai László, ha a Fidesz el is lopta az ötletét, mert Ásotthalom jobbikos polgármestere szerint a lényeg, hogy megvédjék a határt. Toroczkai László szerint az illegális migráció ma a legnagyobb fenyegetés. Végső esetben falat építtetne a határra.
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy a Fidesz ellopta az ötletét? Megkérdezték esetleg a bejelentés előtt?

Nyilvánvaló, sokat jelentett, hogy tavaly ősz óta elkeseredetten igyekeztem felhívni a közvélemény figyelmét arra az újkori népvándorlásra, amelyet mi itt a magyar-szerb határ mellett elsőként észleltünk. Azóta nem telt el úgy hét, hogy ne lakott volna nálunk egy-egy külföldi tévéstáb, a héten például francia tévések kísérték a mezőőreinket, de volt nálunk a BBC és az Al Jazeera is.

Toroczkai László, a szerb határ mentén fekvő Ásotthalom jobbikos polgármestere a szigorítás pártján áll Fotó: Origo

Vélhetően ennek hatására a nyugati célországoktól is érkezett jelzés a magyar kormány részére, hogy talán rendesen kellene őrizni a magyar-szerb határt, amely egyúttal az EU schengeni határa is. Számomra nem az a fontos, hogy a Fidesz tőlem lopta-e az ötletet, hanem az, hogy megvalósuljon a határ és egyben az ország védelme, mert nincs az illegális migrációnál nagyobb fenyegetés ma Európa és Magyarország számára. Ha a kormány megoldja ezt a problémát, csak dicséret illeti érte.

Továbbra is úgy véli, hogy fallal akadályozható csak meg a déli határszakaszon az illegális bevándorlás, vagy esetleg érdemes próbálkozni puhább eszközökkel is?

A fal a legutolsó megoldás, de továbbra sem elvetendő. A világ számos pontján létezik fal vagy drótkerítéses megoldás a határok védelmére. Számomra az ötletet a bolgár-török határon épített magas drótkerítés adta, amely azon a szakaszon meglehetősen eredményesnek mutatkozott. Természetesen ebben az esetben, ahogy a hőkamerák, a jelzőrendszerek, drónok is csak akkor működnek, ha újra lesz határőrség, amit nagy hiba volt megszüntetni. Örülök a készenléti rendőröknek, akiket az elmúlt hónapokban kaptunk, de őket az ország távoli vidékeiről irányították ide, ezért nincs helyismeretük, és nem úgy tekintenek erre a vidékre, mint mi, akik ide születtünk.

Koszovói albánok a szerb-magyar határ közelében, Ásotthalomnál, idén februárban Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Nem tart attól, hogy egy ilyen lépés diplomáciai szinten visszaüthet?

Micsoda? A határaink védelme? Szerintem a jelenlegi helyzet az abnormális, amikor a határt törvényesen átlépők órákat várnak az átkelésre, kipakoltatják a bőröndjeiket, miközben a határállomástól 50 méterre pofátlanul, a törvényekre fittyet hányva 50-100 fős csoportok egyszerűen átsétálnak a zöldhatáron, mindenféle ellenőrzés nélkül. Hozhatnak drogot, fegyvert, bármit. A határt a világ minden pontján megfelelően őrzik, csak nálunk, illetve az Európai Unióban van ezzel kapcsolatban időnként teljesen érthetetlen hozzáállás.

Szerbia uniós tagságra aspirál, mi lesz, ha megépítünk egy falat, majd néhány év múlva, ha Szerbiát felveszik, a hatalmas költséggel épített és fenntartott létesítményt el kell bontani?

Örülnék Szerbia EU-tagságának, de az még messze van, addig minket romba dönthet az illegális bevándorlás. A fal az utolsó lehetőség, ennél fontosabb lenne a jogszabályok megváltoztatása, akkor eleve jóval kevesebben próbálkoznának.

A készenléti rendőrség járőre átvizsgálja egy koszovói férfi ruházatát a zöldhatárnál, Ásotthalom külterületén Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Januárban az Origónak azt mondta, nagy problémát jelent a településnek az illegális bevándorlás. Mi a helyzet most Ásotthalmon?

A koszovóiak eltűntek, ők is csupán az engedékeny EU-s jogszabályokat használták ki, próbálkoztak Németországba jutni, különböző támogatások, segélyek reményében. Most inkább afrikaiak, közel-keletiek és afgánok jönnek, közülük egyre többen mondják azt, hogy nekik már Magyarország is megfelelne célországként. A készenléti rendőrök, közöttük lovasok is, itt vannak, éjjel-nappal dolgoznak, de az első vonalban még mindig a mi, helyismerettel rendelkező három mezőőrünk és a 15 polgárőrünk van. Naponta fordul elő, hogy két fegyvertelen polgárőrünk áll szemben 50-60 afrikaival, vagy éppen az Iszlám Állam ellenőrzése alatti területről érkező nagyobb csoporttal.