8500 menekült érkezett szombaton Bécsbe

Események

Menekültek osztrák határ
Vágólapra másolva!
Vasárnap reggel körülbelül 1000 menekült indult el Hegyeshalom felé a Keleti pályaudvarról, a következő szerelvény 9 óra után fut majd ki. Reggelre a menekültek többségét az osztrák hatóságok Bécsbe, illetve Grazba szállították a határról, és felkészültek az újabb migránsok fogadására. Az osztrák vasúttársaság szerint szombaton körülbelül 8500 menekült érkezett Magyarországról a Westbahnhofra, 2000-en pedig Münchenbe. Kövesse velünk a híreket percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül192 bejegyzés
12:09
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Percről percre

Az Origo folyamatosan, percről percre tudósított az elmúlt napok eseményeiről.  

12:09
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

MÁV: Újraindult a nemzetközi forgalom

Újraindult a nemzetközi vonatforgalom a Keleti pályaudvaron szombat reggel 9 órakor – közölte Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője az M1 aktuális csatornának nyilatkozva. A vasúttársaság hangosbeszélőn magyar és angol nyelven is folyamatosan tájékoztatja az utasokat az induló és érkező járatokról. A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy szombaton még számítani lehet kisebb fennakadásokra, késésekre a nemzetközi vonatközlekedésben.

12:10
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Lerobbant egy BKV-busz

Az osztrák–magyar határról visszafelé lerobbant egy BKV-busz, az út mentén állt – jelentette az Origo tudósítója. 

12:11
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Debrecenből is elindultak

Több száz migráns indult útnak szombat hajnalban vonattal a debreceni nyílt befogadóállomásról – közölte az M1. A csatorna helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy csomagokkal felszerelkezett emberek hajnal óta folyamatosan hagyják el a befogadóállomást. A migránsok feltehetően Budapest érintésével próbálnak nyugat felé haladni, azt követően, hogy pénteken Ausztria és Németország is bejelentette, beengedik a migránsokat.

12:12
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Kétszázan gyalogolnak

Kétszáz migráns gyalog indult Hegyeshalom és Bécs irányába Vámosszabadiból – közölte az M1 szombat reggel. A csatorna későbbre ígért részletesebb tájékoztatást.

Az M1 korábban arról számolt be, hogy hajnalban nem sokkal 5 óra előtt további, migránsokkal teli buszok érkeztek meg a magyar–osztrák határra. Mindeközben a Keleti pályaudvar aluljárója ismét megtelt bevándorlókkal.

12:16
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Ezreket várnak

További több ezer Magyarországról érkező menekültre számítanak az osztrák Burgenland tartományban – közölte a tartományi rendőrségi szombaton. Kora délelőtti becslésük szerint Nickelsdorfnál eddig már mintegy négyezer migráns lépte át a határt.

Több ezer migránsra számítanak Nickelsdorfnál Forrás: AFP/Joe Klamar

Helmut Marban, a burgenlandi rendőrség szóvivője az APA hírügynökségnek nyilatkozva hozzáfűzte, hogy még mindig nem ért véget a Magyarország felől migránsokkal érkező buszok áradata. Hogy a nap folyamán mennyien érkeznek még Ausztriába, azt egyre nehezebb megjósolni. A becslések percenként változhatnak – mondta Helmut Marban. Tízezerre is rúghat azoknak a száma, akik egyes hírügynökségi jelentések szerint már úton lehetnek.

12:20
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Mindent bevetnek a németek

Több ezer, Magyarországról indult menedékkérő érkezhet szombaton Németországba a határőrizetért is felelős német szövetségi rendőrség szerint. Ivo Priebke, a szövetségi rendőrség szóvivője azt mondta, nem tudják pontosan, hogy hány ember várható Magyarországról, mert „eltérő jelentéseket” kaptak a „menedékkérők mozgásáról”. Az viszont biztosnak tűnik, hogy több ezren érkezhetnek meg szombaton busszal és vonattal a bajor–osztrák határra.

Ezrekre számítanak a németek is Forrás: AFP/Joe Klamar

Ezért „minden mozgósítható erőt és tartalékot oda irányítottunk” – mondta a szóvivő. A menedékkérőket a szövetségi rendőrség munkatársai a német határ átlépése után regisztrálják, ellátják, majd a menedékkérőket befogadó állomáshelyekre szállítják.

12:22
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Aranybánya

Az Európát érintő migrációs válság valóságos „aranybánya” az embercsempészek számára – írta honlapján a Deutsche Welle (DW) német állami rádióállomás, megjegyezve, hogy a hatóságok határozottabban akarnak fellépni a menekülteket az öreg kontinensre juttató gátlástalan bűnözők ellen.

Menekültek újabb csopotja lépi át a magyar-osztrák határt, miután megérkeztek hajnalban a tranzitzónába Forrás: AFP/Peter Kohalmi

Az európai uniós határrendészeti ügynökség (Frontex) adatai szerint egyedül júliusban 107 500 száműzött érkezett Európába. Közülük a legtöbben igénybe vették embercsempészek segítségét az útjuk során. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) arról számolt be, hogy idén már kétezer-ötszáznál többen haltak meg a Földközi-tengeren át Európába igyekvő menekültek közül.

12:23
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nagy a torlódás

Ellentmondásos információink vannak arról, hogy hány kilométeres a kocsisor Hegyeshalomnál. Rendőrségi források szerint 10 kilométer, míg a tudósítónk szerint legalább 20 kilométeren torlódnak az autók. 

12:25
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Türelem

Az Origo Keleti pályaudvaron lévő tudósítója szerint egy szír család türelmesen várja, hogy továbbindulhassanak. Közeli ismerőseik a pénteki csapattal elindultak, de ők féltek velük tartani. Állításuk szerint megbánták. Hallották a híreket, és abban bíznak, hogy bármikor érkezhet egy busz (vagy vonat), amely továbbviszi őket.

12:31
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Csúcsra jár a Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt azt írja, több megyei csapatát is bevetette, hogy a Budapestről elinduló menekültekről gondoskodni tudjon. A fővárosban jelenleg a Nyugati pályaudvar mellett és a Keletinél is munkába álltak, folyamatosan dolgozik a Pest, a Komárom-Esztergom és a Győr-Moson-Sopron megyei szervezet is.

12:31
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Sopron felé mennek

A Keleti pályaudvaron a menekültek egy csoportja elkezdett felszállni a Sopronba induló vonatra – jelentette az Origo helyszíni tudósítója.

A Sopronba induló vonatra szállnak Forrás: Hámori Barbara/Origo
12:36
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Betartjuk Schengent

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI kérdésére, hogy mi lesz a Keleti pályaudvaron ismét gyülekező migránsokkal, azt válaszolta, jelenleg is ülésezik az operatív törzs, amely megállapította, a Keleti pályaudvaron levő állapotok lehetővé teszik, hogy a korábbi menetrend szerint újrainduljanak a nemzetközi vonatok is. Azt mondta, a Keleti pályaudvarnál mintegy 150 illegális bevándorló tartózkodik jelenleg.

Giró-Szász András: Jelenleg is ülésezik az operatív törzs Fotó: Polyak Attila - Origo

Giró-Szász András hangsúlyozta: Magyarország továbbra is a nemzetközi szerződéseknek megfelelően jár el, az operatív törzs péntek esti döntését az alapozta meg, hogy olyan helyzet állt elő, ami a közlekedés és az élet biztonságát is veszélyeztette. A magyar kormány továbbra is a schengeni kódex és dublini rendelet alapján jár el a bevándorlókkal kapcsolatban - tette hozzá.

Giró-Szász András az MTI kérdésére megerősítette, hogy a vámosszabadi befogadóállomásról illegális bevándorlók indultak el az osztrák határ irányába. Hangsúlyozta: Vámosszabadi nyílt befogadóállomás, amelyben már regisztrált menekültek vannak, akik szabadon mozoghatnak.

12:38
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Belföldre mehetnek

Az Origo a Keleti pályaudvaron úgy értesült az ottani önkéntesektől, hogy menekülteknek a MÁV pénztáraiban belföldi járatokra adnak el jegyet.

Győr felé induló vonatra felszálló menekültek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
12:42
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Mindenkit regisztrálunk

Az éjjel Magyarországon történtek két dolognak tudhatóak be: az Európai Unió bukott migrációs politikájának, valamint európai politikusok felelőtlen kijelentéseinek – közölte szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tárcavezetők informális tanácskozását megelőzően. A politikus újságírói kérdésre azt is mondta, hogy Magyarország az összes távozó menekültet regisztrálta, és be fogja tartani az uniós előírásokat.

Szijjártó Péter: Az EU a hibás Forrás: MTI/Kkm/Burger Zsolt
12:42
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Bicskéről is elindultak

A Hír Televízió információi szerint 80-100 migráns indult el Bicskéről Ausztria felé. 

12:46
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Menekültek sétálnak Győr felé

Rendőrségi felvezetéssel több száz menekült halad Szlovákia felől, Vámosszabadi térségében Győr felé. Az Útinform szerint fennakadás még nincs, de lelassult a haladás Szlovákia felől Győr felé. Az M1-esen Hegyeshalomnál a határátkelőhely előtt 10 km-es torlódás alakult ki, mert az osztrák hatóságok a határátkelőhelyet reggel 6 órakor lezárták, és csak a menekülteket fogadják.

12:54
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

A leállósávon gyalogolnak

Az M1-es autópálya leállósávján gyalogolnak a menekültek Ausztria felé – közölte az M1 helyszíni tudósítója. Ez egy rendkívül veszélyes helyzet, mivel a forgalom folyamatos a sztrádán. A rendőrség is megjelent az autópályán, így vélhetően meg tudják előzni az esetleges balesetet.

A leállósávon gyalogolnak Forrás: Origo
13:00
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

A külső határokról beszélt Szijjártó

Szijjártó Péter Luxembourgban úgy vélekedett, hogy a menekültek egyre agresszívebbé váltak, megtagadták az együttműködést a hatóságokkal, a regisztrációt és azt is, hogy menekülttáborba menjenek, az uniós szabályok szerint viszont a kormány erre nem is kényszeríthette őket.

Szijjártó Péter szerint vészhelyzet állt elő Forrás: AFP/John Thys

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a gyalog menetelők miatt vészhelyzet alakult ki, ezért döntött úgy a kormány, hogy buszokat küld, és a határhoz szállítja a menedékkérőket. A tárcavezető úgy vélte, hogy mindaz, ami történt, megerősíti, hogy mennyire fontos az unió külső határainak hatékony védelme.

A külgazdasági és külügyminiszter ismertette, milyen törvénymódosításokat fogadott el pénteken a parlament, valamint hogy a dublini szabályok szerint a menedékkérőknek abban az országban kellene maradniuk, ahol menekültstátuszért folyamodtak, és Magyarország ennek igyekszik megfelelni.

13:02
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Visszafordítják az autókat Hegyeshalomnál

Visszafordítják a feltorlódott járműveket az M1-es autópályán Hegyeshalomnál – tapasztalta az MTI helyszínen lévő tudósítója. Az autópálya Bécs felé vezető oldalát a határátkelő előtt hajnalban zárta le az osztrák hatóság a gyalogosan érkező migránsok miatt. Azóta mintegy 10 kilométeres dugó alakult ki az autópályán a határ előtt. A feltorlódott sorban még mintegy 30-40 migránsokat szállító busz is várakozik.

13:06
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

A salzburgi vonat Németországba megy

A 450 menekülttel 10 óra 30-ra Salzburgba várt különvonat továbbhalad Németországba – jelentette ki szombat délelőtt egybehangzóan Franz Wieser, Salzburg tartomány, valamint Rene Zumtobel, az osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) szóvivője.

Jelenleg úgy néz ki, hogy a vonat mindössze öt percet áll majd a salzburgi pályaudvaron, hogy ez idő alatt önkéntesek vizet és segélycsomagokat adjanak be a vonatra – közölte az APA osztrák hírügynökség. Franz Wieser szerint a menekülteket nem készülnek leszállítani a szerelvényről.

A tartományi szóvivő elmondta, azzal számolnak, hogy két további különvonat, amely ugyancsak úton van már Salzburg felé, szintén áthalad majd a városon Németországba. Az ÖBB szóvivője, Rene Zumtobel mindehhez hozzátette, hogy a különvonatok ügyében kapcsolatban állnak a Német Államvasutakkal (DB). A szóvivő utalt arra, hogy a célállomás München.

A salzburgi pályaudvaron délelőtt a Vöröskereszt és a Caritas munkatársai mellett önkéntesek is készültek a Magyarország felől érkező menekültek vonatának fogadására, nagy asztalokra kirakodva a segélycsomagokat. Számos cég és magánszemély is küldött adományokat.

13:08
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Leszálltak a menekültek

Több migráns is leszállt a határ előtti dugóban veszteglő buszokról, és gyalog érte el az osztrák határt – számolt be az MTI helyszínen lévő tudósítója. Az M1-es autópálya Bécs felé vezető határ előtti szakaszát a buszokról leszálló, gyalogosan érkező migránsok miatt zárta le az osztrák hatóság még hajnalban. 

13:10
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

A Keleti felé vonulnak a bevándorlók

Egy nagyobb csoport bevándorlót vett észre kollégánk Budapesten a Rákóczi úton. A Keleti pályaudvar felé tartanak, ahova időközben egy másik csoport meg is érkezett. Kollégánk szerint a Rákóczi úton sétálókat rendőrök kísérik.

Budapest, Rákóczi út Forrás: Origo
13:12
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Sátrak és babakocsik

Az Origo tudósítója szerint az M1 mellett jócskán maradtak eldobált palackok, a Sasfészek-tó pihenőhelynél, ahol pénteken az első nagyobb pihenőt tartották, még mindig kupacokban áll a szemét, a 27-es lehajtónál viszont, ahol a buszok felszedték a menekülteket, megkezdték a takarítást. Ott már nemcsak papírok és eldobált zacskók hevertek, hanem hátrahagyott sátrak és babakocsik is voltak.

13:14
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovákia felé kerüljenek

Tíz kilométeres a torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalomnál. A rendőrség azt javasolja, hogy a határon átlépni szándékozók Szlovákián és Sopronon keresztül kerüljenek. Az osztrákok Hegyeshalomnál csak a menekülteket engedik át, minden más járművet visszafordítanak.

13:15
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Helyzet

A Keleti pályaudvaron a tranzitzónából óriási tömegben indultak a peronok felé a menekültek – közölte az Origo helyszínen lévő tudósítója.

Rengetegen hagyták el a Keleti pályaudvar aluljárót Forrás: Hámori Barbara/Origo
13:17
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Folyamatosan érkeznek

Macedón források szerint folyamatosan érkeznek az országba a menekültek, így a helyzet a közeljövőben sem fog javulni. 

13:19
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Pécs felé mennek?

Az Origo Keleti pályaudvaron lévő tudósítója szerint a Pécs felé menő vonatra tódulnak föl a menekültek. 

13:23
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Leszállnak

A menekültek most leszállnak a Pécs felé tartó vonatról, mivel rájöttek, hogy az nem Nyugat-Európába megy. 

13:25
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Európa iszlamizációjáról beszél a KDNP

Latorcai János, az Országgyűlés fideszes alelnöke szerint a jelenlegi migrációs folyamattal megkezdődött Európa iszlamizációja. A kormánypárti politikus erről szombaton, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége X. országos kongresszusán beszélt az Országgyűlés épületében.

Latorcai János iszlamizációról beszélt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kormánypárti politikus az Igazság, igazságosság, szabadság címmel megrendezett eseményen úgy fogalmazott, keresztény értékek nélkül, vagyis a „személyiség mélységes tisztelete, a felebaráti szeretet, az igazságosság, a közjó iránti áldozatkészség, a szabadság és az egyenlőség szeretete, művelése nélkül senki sem lehet jó demokrata”.

13:26
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Összefoglaló

13:34
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét a tranzitzónában

A rendőrség a Keleti pályaudvaron leküldte az embereket a vonatról, és a tranzitzónába irányította őket.

Győr felé induló vonatra felszálló menekültek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
13:36
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Óriási tömeg

A pécsi vonatról az összes menekült leszállt, de a peronról nem hajlandóak elmenni.

Feltódultak a menekültek a Pécs felé induló vonatra Forrás: Dudás Szabolcs
13:39
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Peronokon

Egyelőre helyreállt a rend a Keleti pályaudvaron, de a peronokon továbbra is várják a Nyugat-Európába induló vonatokat.

Feltódultak a vonatokra Forrás: Dudás Szabolcs
13:42
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Teljes a káosz a Keletiben

Teljes a zűrzavar a pályaudvaron, ahonnan 9 óra óta ismét indulnak nemzetközi vonatok is nyugat felé. A menekültek válogatás nélkül rohanják meg a szerelvényeket, ha kiderül, hogy nem arra tart a vonat, amerre ők mennének, leszállnak róla. Hirtelen kirohant egy csoport a pályaudvar elé is.

13:46
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb menet indult gyalog a Keletiből Ausztriába

Egy csoport elindult gyalog a pályaudvartól, mintegy 300-an. Egy részük az úttesten, másik részük a járdán halad a Blaha Lujza tér felé, éppen úgy, ahogyan tegnap is tették azok, akik azóta már Ausztriában vannak. 

13:48
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Gyalogolnak

Nagyon határozottan mennek előre a Rákóczi úton a járdákon – közölte az Origo helyszíni tudósítója. 

13:49
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Lajcák: A kvóta a meghívással ér fel

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter kijelentette, hogy a szlovák kormány soha nem tárgyalt arról, hogy Csehországon keresztül korridort nyisson a menedékkérők számára Németország felé. A politikus a kvóták kérdésére is kitért, s arra az álláspontra helyezkedett, hogy erről nincs értelme tárgyalni, míg a határokat nem sikerül stabilizálni, és folyamatosan áramlanak be a menedékkérők.
„Máskülönben ennek szívóhatása lesz a migránsokra. Ha tudni fogják, hogy a tagállamok szétosztják őket egymás között, az nyilvánvalóan meghívással ér fel” – húzta alá a szlovák diplomácia vezetője.

13:51
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Menekültek szállnak vonatra Bécsben Németország felé

Újabb állomással jutottak közelebb a céljukhoz azok a menekültek, akik már a Németországba tartó vonatra szállhatnak fel Bécsben.

Az osztrák és a német kormány péntek éjszaka jelentette be, hogy fogadja a Magyarországról elindult menekülteket Forrás: AFP/Dieter Nagl

13:52
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Járdán mennek

A Rákóczi úton a járdán mennek a menekültek, akik folyamatosan skandálnak, de nem lehet érteni, hogy mit. A menet eleje a Szövetség utcánál jár. 

13:54
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Óránként járnak a buszok

Óránkénti autóbuszjáratot indított Nickelsdorf és a bécsi Westbahnhof között az osztrák állami vasúttársaság a Magyarország felől a határra érkező menekültek begyűjtésére – közölte szombaton délelőtt Sonja Horner, az ÖBB szóvivője.

13:57
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Roham

Így rohanták meg a vonatokat:

Forrás: Dudás Szabolcs
13:58
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nincsenek rendőrök

A rendőrség egyelőre nem avatkozott közbe a Rákóczi úton haladó menetbe – mondta tudósítónk. 

14:02
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Rajka és Sopron felé lehet menni

A hegyeshalmi határátlépési pontnál 11 kilométeres a forgalmi torlódás. A személyautók vezetői kizárólag a 172-es kilométerszelvénynél, a határátlépési pontnál megfordulhatnak. Az autósok Rajkán keresztül Pozsony irányába, illetve a 85-ös számú főúton, Sopronon keresztül léphetik át a határt. 

14:08
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Már az Astorián vannak

A BKK tájékoztatása szerint forgalmi korlátozásra kell számítani a Rákóczi út–Kossuth Lajos utca útvonalon, valamint a keresztező utakon. A menekültek már az Astorián vannak. A rendőrök is megjelentek, de nem történt intézkedés. 

14:13
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Rendőrök irányítanának az Astoriánál

Már az Astoriánál vannak a Keleti pályaudvarról indult menekültek. Több rendőr is megjelent, és arra kérték a vonulókat, hogy az aluljárón át menjenek, de nem így történt. 

14:14
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Zajlanak az egyeztetések

Zajlanak az egyeztetések a magyar és az osztrák kormány között arról, hogy Ausztria miért zárta le lényegében a hegyeshalmi határátlépési pontot – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki Kötcsén nyilatkozott a sajtónak a bevándorlási helyzetről.  >>>Bővebben itt olvashatja a miniszter nyilatkozatát

14:17
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Az Erzsébet hídnál

A menekültek menete már az Erzsébet híd pesti hídfőjénél jár. 

14:19
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Óbaroknál megálltak

A rendőrök a 42-es km-nél lévő óbaroki pihenőbe kiterelték a migránsokat az M1-esen, hogy a feltorlódott kocsisort elengedhessék. Korábban a rendőrök járművekkel körbezárták a csoportot, és kísérték őket az autópályán. Rendőrségi járművek lassan követik őket.

14:21
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nyugodt a hangulat

A Keleti pályaudvaron nyugodt a helyzet – közölte az M1 riportere. 

14:24
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Lemaradhattak

A Győr vége táblától alig néhány méterre pihenő menekültek valószínűleg lemaradtak a vámosszabadi menekülttáborból reggel elindult néhány száz fős csoporttól.

Valószínűleg lemaradtak a csoporttól Forrás: Origo
14:29
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Járdán mennek

A Hegyalja úti járdán haladnak a menekültek, nem zavarják a forgalmat – mondta az Origónak a helyszíni tudósítónk. 

14:35
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Átkelés a hídon

Így keltek át a menekültek az Erzsébet hídon:

Menekültek vonulnak az Erzsébet hídon Forrás: Dudás Szabolcs
14:37
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Katonákat küldhetnek a britek Líbiába

Nagy-Britannia katonai kontingenst küldhet Líbiába a határok biztosítására, és várhatóan fontolóra veszi az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet elleni légi hadműveleteinek kiterjesztését Szíriára.

A BBC szombati értesülései szerint kis létszámú, hozzávetőleg kéttucatnyi katonából álló csoport utazna Líbiába, hogy segítsen az észak-afrikai ország határainak biztosításában. A brit védelmi minisztérium idézett illetékese szerint ez döntő jelentőségű az Európába irányuló menekültáradat megfékezése szempontjából.

A név nélkül nyilatkozó minisztériumi illetékes szerint a brit kormány támogatja azt a folyamatot, amelynek célja nemzetközileg elismert kormány létrehozása Líbiában, és London már terveket készít e kormány megsegítésére.

14:40
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb menekültek érkeznek Röszkére

Kisebb csoportokban folyamatosan érkeztek a határsértők Röszkére szombaton délelőtt, egy részük önként besétált a hangárépületnél működő idegenrendészeti előállítóhelyre – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A legtöbben a vasúti sín mentén lépték át illegálisan a magyar–szerb határt, ahol nincs határzár.

Folyamatosan érkeznek Röszkére Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Onnan a Dugonyi úton keresztül indultak el az 5-ös út és az M5-ös autópálya felé. Az érkezők között voltak, akik szóba elegyedtek az úton cirkáló vagy a benzinkutaknál várakozó embercsempészekkel, akik 600-1000 euró közötti összegért kínáltak egy budapesti fuvart.

A határsértők között akadtak olyanok, akik gyalog indultak neki az autópályán a Budapest felé vezető mintegy 170 kilométeres útnak. Egy csoportot dél előtt röviddel a röszkei utáni következő lehajtónál, az 55-ös út csomópontjában tartóztattak föl a rendőrök.

A vasúti síneknél kialakított gyűjtőpontnál az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársai látták el információkkal az érkezőket. Ide egy várandós nőhöz mentőt is kellett hívni.

14:46
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Fidesz: A határokat kell védeni

A Fidesz véleménye szerint a migránskérdés kezelése során nincs szükség az EU által tervezett kvótarendszerre, mert az csak álmegoldást jelent. A kormánypárt úgy látja, hogy jelenleg a legfontosabb feladat a határok megvédése – mondta a Fidesz EP-képviselője.

Elveti a kvótarendszert a Fidesz Forrás: Origo

Pelczné Gáll Ildikó a kialakult helyzetért az EU elhibázott bevándorláspolitikáját okolta. Szavai szerint ez a politika odavezetett, hogy Magyarország van kitéve a legnagyobb migrációs hullámnak. Hozzátette, hogy ehhez képest viszont Magyarország aránytalanul kevés támogatást kapott az EU-tól.

14:53
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Mosonmagyaróvár felé

Menekültek Győrladamér határában menetelnek Mosonmagyaróvár irányába, páran viszont buszra várakoznak.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
14:56
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nem állt meg a távolsági busz

Az egyik menekültcsoportot követő motoros rendőr azt mondta nekik, hogy ha van forintjuk, akkor felszállhatnak a falvak között közlekedő buszokra. Az első viszont úgy húzott el előttük Győrladamérnél, hogy a magyarok is csak toporzékolni tudtak a megállóban – jelentette a helyszíni tudósítónk.

Menekültek Győrladamér határában Fotó: Szabó Gábor - Origo
15:00
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

A háborúban lőtték meg

Az Origo tudósítója úgy hallotta a megállóban várakozó menekült srácoktól, hogy van egy környékbeli, aki a kocsijával próbálja minél többüket elvinni Mosonmagyaróvárig. Egy csoportot már el is vitt, amelynek tagjai közül egy fiú még háborúban szerzett sebet, ezért nehezen mozog.

Volt, aki elvitte a menekülteket Fotó: Szabó Gábor - Origo
15:03
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Kérdés, meddig lesz nyitva az osztrák határ

Az osztrák kancellár szerint bizonytalan, hogy meddig tart az a rendkívüli helyzet, amely az osztrák–magyar határ menekültek számára történt megnyitása következtében alakult ki. Werner Faymann szombaton újságírók előtt kijelentette: nem tudja megmondani, hogy az elkövetkező napokban hány menekült érkezik még Magyarországról, illetve hogy közülük hányan akarnak Ausztriában maradni. A kancellár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden lépést összehangolnak Németországgal. Hozzáfűzte azt is, hogy a határ jelenlegi megnyitása semmiképp nem jelenthet tartós megoldást.

Werner Faymann (jobboldalt) bizonytalan helyzetről beszélt Forrás: AFP/Alexander Klein
15:07
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Felirat

Az Origo tudósítója szerint a Keleti pályaudvaron nyugodt a helyzet. Az alábbi feliratot mutatta föl az egyik önkéntes:

Most nyugodt a helyzet a Keletiben Forrás: Hámori Barbara/Origo
15:10
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Több ezer menekült Bécsben

Kora reggel óta már 6500 menekült érkezett Magyarországról Ausztriába – közölte szombaton délben Twitter-oldalán az osztrák belügyminisztérium. A migránsok közül „szinte mindenki Németországba akar továbbutazni, és ezt lehetővé fogjuk tenni a számukra” – áll a belügyi közlésben.

Egyre több migráns érkezik Bécsbe Forrás: AFP/Dieter Nagl

A tárca előzőleg arról tájékoztatott, hogy Ausztria összesen mintegy tízezer ember érkezésére számít Magyarország felől a mostani menekülthullámban. Amióta az osztrák és a német kormány péntek este ígéretet tett arra, hogy hagyja beutazni országaiba a migránsokat, azok folyamatosan érkeznek Burgenland tartományba. Ezreket közülük a magyar kormány szállított buszokkal a magyar határra.

15:12
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Az LMP támogatja a kvótarendszert

Magyarországnak az az érdeke, hogy európai, közösségi szintű és hosszú távú megoldást találjon az illegális migrációra – mondta Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője. Mint mondta, az LMP nem tudja máshogy elképzelni a válság megoldását, mint a kötelező kvótarendszer bevezetésével.

Schiffer András és Meszerics Tamás egy korábbi rendezvényen Forrás: MTI/Soós Lajos

Megjegyezte: a kvótarendszer biztos, hogy nem tökéletes a jelenlegi formájában, mert egy improvizált megoldás. Ugyanakkor – tette hozzá – a kvótarendszerrel Magyarország jobban járt volna, mint azzal, hogy „itt áll megszorítva Budapesten 3-4 ezer menekült”.

15:20
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz több busz

Egyelőre úgy néz ki, hogy nem ismétlődik meg a tegnapi buszos utaztatás, az egy egyszeri eset volt – mondta pár perccel ezelőtti sajtótájékoztatóján az országos rendőrfőkapitány. Papp Károly arról is beszélt, hogy tudomásul kell venni, hogy Magyarországon mindenki köteles alávetni magát a rendőri intézkedésnek, magyarok és külföldiek is. A menetet valószínűleg leterelik majd az autópályáról.   

15:21
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Újra felszálltak egy vonatra

Többen felszálltak egy állítólag Hegyeshalom felé tartó gyorsvonatra, ami még nem indult el – közölte az Origo helyszíni tudósítója. 

15:23
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Road to Germany?

A fiatal srácokból álló kisebb csoport csak az előőrs volt, a vámosszabadi táborból valóban több százan jutottak ki, csak nagyon elnyúlt a tömeg. A főcsoport, amelyben már találkoztunk nőkkel és gyerekekkel is, kilométerekkel leszakadva követi őket. "Road to Germany?", vagyis "Ez az út visz Németországba?" - kérdezték az Origo tudósítójától, hogy megtudják, jó irányba tartanak-e.

15:24
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Nem lesz erőszak

Orbán Viktor arról beszélt, hogy a bevándorlók iránt nem vagyunk érzelmileg közömbösek. Fizikai erőszak nélkül kell együttműködést kikényszeríteni. 

15:25
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Meg kell védeni a határokat

Az éjszaka többször egyeztetett az osztrák kancellárral, akivel személyesen is találkozik – mondta Orbán. "Van egy nyilvánvaló véleménykülönbség közöttünk. A határok megvédése nélkül nincsen semmilyen közös európai intézkedés." 

15:26
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Pintér szerint "nemzetközi tárgyalások" miatt volt a buszos utaztatás

Az Országos Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján megszólalt a belügyminiszter is. Pintér Sándor azt mondta, hogy a menekültek pénteki buszoztatása „nemzetközi tárgyalások miatt volt”, amelyek jelenleg is folytatódnak. Ha olyan döntés születik, lehet, hogy megint lesznek buszok.

Megszólalt a belügyminiszter Fotó: Szabó Gábor - Origo

15:26
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Kimeríthetetlen források

A miniszterelnök szerint a határok megvédése nélkül újabb tízmilliók érkezhetnek. Minden pénzt a külső határok megvédésére kell költeni. Európában alábecsülik a bevándorlás jelentőségét, mivel több millió emberről van szó. A bevándorlás forrásai kimeríthetetlenek. 

15:27
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Leterelés

Orbán Viktor arról beszélt, hogy az autópálya forgalmának a megbénítása elfogadhatatlan, ezért le fogják terelni őket más utakra.  

15:29
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Ez mit oldana meg?

Mit oldana meg, ha 50 vagy 150 ezer embert szétosztunk? - tette föl a kérdést a miniszterelnök. Az Origónak azt mondta a kormányfő, hogy szeptember 15-e után lehet erősebb jogi eszközökkel fellépni. 

15:33
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Rajka felé lehet kerülni

Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál a határátkelőhely előtt 10 km-es torlódás alakult ki, mert az osztrák hatóságok a határátkelőhelyet 6 órakor lezárták, csak a menekülteket fogadják – közölte az Útinform. Kerülni Rajka felé lehetséges, ahol fennakadás nélkül lehet átlépni az országhatárt.

15:34
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Kövekkel felfegyverkezve szálltak a buszokra

Volt, aki saját maga felgyújtásával fenyegetőzött, többen pedig kövekkel fegyverkezve szálltak fel a buszokra pénteken, mert nem bíztak abban, hogy valóban Hegyeshalom felé indulnak a járművek – írta az Origónak küldött közleményében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szombaton este is a Keletihez küldi mozgó orvosi rendelőjét - közölte Romhányi Tamás. 

15:39
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Szelektálás

Nickelsdorfnál tumultuózus jelenetek vannak, ahol a menekültek fel tudnak szállni a Németország felé tartó vonatokra – jelentette a Hír Televízió tudósítója. Közlése szerint a rendőrök ismeretlen szempontok alapján szelektálják az embereket. A tömeg többször megindult a rendőrök felé, de összecsapás nem történt. 

15:42
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Hat pontban egyetértünk

A migrációs válsággal kapcsolatban hat pontban értenek egyet az Európai Unió tagállamai – közölte szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós külügyminiszterek luxembourgi informális tanácskozását követően.

Szijjártó Péter szerint vészhelyzet állt elő Forrás: AFP/John Thys

A tárcavezető a magyar újságíróknak elmondta, abban nincs vita, hogy ez az egyik legsúlyosabb probléma, amellyel Európának valaha szembe kellett néznie, és közös megoldásra van szükség.

A miniszterek kivétel nélkül nehéz helyzetben lévő országnak nevezték Magyarországot, hangsúlyozva, hogy ezt el is kell ismerni. Abban sincs nézeteltérés, hogy a megoldásba be kell vonni a kiindulási és tranzitországokat, hatékonyabbá kell tenni az unión kívüli országokkal kötött, úgynevezett visszafogadási megállapodásokat, és különbséget kell tenni a menekültek és a gazdasági bevándorlók között - mondta Szijjártó Péter.

15:45
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Várakozás

A hegyeshalmi vonat elhagyta a Keleti pályaudvart - közölte tudósítónk. Az emberek várakozó állásponton vannak. 

15:51
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel: Nincs felső határ

Németországban a politikai menedékjogra jogosult emberek befogadásának nincs felső határa, ugyanakkor mindazoknak, akik nem szorulnak védelemre, vissza kell térniük a hazájukba – erősítette meg Németország álláspontját a német kancellár egy szombati lapinterjúban.

Angela Merkel a Berliner Morgenpost című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy Németországban az alaptörvényből következő „világos jogi alapokra" épül fel a menekültügyi szabályozás. A politikai menedékjog alapvető emberi jog, és ez a jog „nem ismeri a menedékkérők számának korlátozását" – mondta Angela Merkel a pénteken készült interjúban.

Merkel szerint a menedékkérők számát nem lehet korlátozni Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Németországnak „erős, gazdaságilag egészséges országként megvan az ereje, hogy megtegye mindazt, ami szükséges" – tette hozzá a kancellár. Ugyanakkor „az embereknek van érzékük a méltányosságra, és elvárják, hogy Európában mindenki ugyanúgy elfogadja ezt a feladatot, mint mi" – mondta Angela Merkel.

Hozzátette: annak érdekében, hogy „befogadni és integrálni tudjuk a valóban védelemre szorulókat, a másik oldalon szükséges, hogy visszatérjenek a hazájukba mindazok, akik láthatóan nem rendelkeznek a (Németországban) maradás perspektívájával". „Ezen is dolgozunk" – jegyezte meg a német kancellár a pénteken készült interjúban.

16:01
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Fenyegetés

A vámosszabadi menekültállomásnál szinte családias a hangulat, a menekültek taxit is hívhatnak a bejárathoz. Az idilli állapot addig tartott, amíg a tolmács - vélhetően ő volt - hol magyarul, hol angolul szólt az Origo tudósítóihoz, nem intett a biztonságiaknak, akik közül az egyik rekedtes hangján fenyegetően kikiabált, hogy takarodjatok innen – jelentette az Origo helyszíni tudósítója.

Menekültek csoportja Győrújfalu határában Fotó: Szabó Gábor - Origo
16:02
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Több helyen is segít a Magyar Református Szeretetszolgálat

A reformátusok ezer szendvicset, több száz csokit, müzliszeletet és kekszet, valamint ivóvizet, higiéniai szereket és pelenkát osztottak szét a Keleti pályaudvaron. Az MRSZ a debreceni befogadóállomáson folyamatos nőgyógyászati ellátást is biztosít.

Ételt osztanak a reformátusok a Keletinél Forrás: MRSZ
16:02
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Az 1-es úton

Az 1-es útra terelték a menekülteket – közölte az ATV. 

16:17
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Megálltak

Az 1-es úton jelenleg megálltak a menekültek. A rendőrök vizet osztanak nekik - jelentette a köztévé tudósítója. Nagyon jól tájékozottak. 

16:19
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Kötcsén beszélt Orbán

Leterelik az autópályáról az Ausztria felé tartó menekülteket, hogy más útvonalon menjenek tovább, ezt az ország közlekedése és a menekültek biztonsága érdekében is meg kell tenni, mondta a kötcsei piknik előtt tartott doorstep sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. >>>Bővebben itt olvashatja el Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatát.  

16:27
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Juhász: Orbán szégyellje magát

Az Együtt alelnöke szerint „minden tisztességes magyar ember szégyenkezik” Orbán Viktor miniszterelnök politikája miatt, de Orbánnak kellene szégyellnie magát, amiért ezt a helyzetet előidézte. Juhász Péter úgy vélte: Orbán Viktor kormánya nem képes kezelni a menekültek miatt kialakult helyzetet.

Juhász Péter szerint Orbán miatt szégyenkezhetnek a magyarok Fotó: Szabó Gábor - Origo

Orbán inkább a fociultrákkal meccset néz, amikor egyébként gyalog indulnak a szomszédos országokba a menekültek, Pintér Sándor belügyminiszter elment nyaralni, és „koktélozik valahol nyugodtan”, amikor egyébként emberek törnek ki a menekülttáborokból, és „a rendőrség nem tudja kezelni a helyzetet” – mondta állítása alátámasztására.

16:32
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Lassan indulnak

Az 1-es úton Budaörs előtt letáborozó menekültek lassan szedelőzködnek.

Budaörs előtt állt meg a menet Forrás: Hámori Barbara/Origo
16:42
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

400 ezer menekült érkezhet Macedóniába

Szijjártó Péter elmondta, a macedón és szerb kollégájával is tárgyalt. Skopjei kollégája arról tájékoztatta, hogy ha semmi nem változik, idén 400 ezer migráns érkezik az országba, ráadásul egy uniós tagállamból, így az unió számára is nehéz a helyzet, mert így nehéz számon kérni Macedónián, hogy tartóztassa fel őket. Szijjártó Péter szerint nem lehet elvárni Skopjétól, hogy segítség nélkül ura tudjon lenni a helyzetnek.

A szerb külügyminiszterrel tartott megbeszélésekről Szijjártó Péter elmondta, hogy semmilyen módon sem tekintik a kialakult helyzetet kétoldalú kérdésnek. Hozzátette, hogy Szerbia helyzetén is javíthat, ha az új magyar határőrizeti rendszer miatt kevesebb értelme lesz a magyar-szerb határ felé indulni.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy az október eleji, Budapestre tervezett nyugat-balkáni migrációs konferencián meg kell vitatni, hogy az unió hogyan tud segíteni, továbbá hogy már az EU határain kívül eldőljön, ki a gazdasági bevándorló, és ki a menekült.

16:45
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

A Bicskéről indultak Tatabányánál vannak

Elérte az 1-es főutat szombaton 14 órakor migránsok több mint kétszáz fős csoportja, amely reggel gyalog indult Bécs felé a bicskei befogadóállomásról – közölte a helyszínről az MTI tudósítója. A bevándorlók több mint húsz kilométeres gyaloglás után az 1-es főút menetirány szerinti bal oldalán haladnak rendőri biztosítás mellett, a forgalmat nem zárták le.

A Bicskéről indult menekültek elérték az 1-es utat Fotó: Szabó Gábor - Origo

A menet hamarosan Tatabánya Felsőgalla városrészéhez ér. A migránsok korábban alsóbbrendű útvonalakon haladtak. A Migration Aid nevű szervezet képviselői azt közölték az MTI tudósítójával, hogy ötven autóból álló konvojt szerveznek az emberek határhoz szállítására. Az MTI tudósítójánál ezzel egy időben több magyar rendszámú gépkocsi sofőrje is érdeklődött a menetről.

16:46
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Megérkezett Münchenbe az első különvonat

Megérkezett szombat kora délután a müncheni főpályaudvarra az első különvonat, amely Magyarországról indult menedékkérőket szállított Ausztriából. A vonaton a vártnál kevesebb, nagyjából 250 menedékkérő utazott.

Megérkezett az első menekültekkel teli vonat Münchenbe Forrás: AFP/Christof Stache
16:49
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Továbbra is sokan vannak a Keletinél

Az aluljáróban a tranzitterületen csaknem ezer bevándorló tartózkodik, de sokan várakoznak a pályaudvar területén, a peronokon is. A pénztáraknál és az információnál is hosszú sorok állnak. A hangulat nyugodt, bár készenléti rendőrök továbbra is vannak a pályaudvaron, intézkedniük nem kellett.   

16:51
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Sarkozyék elvetik a kvótarendszert

A Nicolas Sarkozy volt francia államfő által vezetett legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársaságiak annak ellenére nem változtatnak a menekültek elosztására irányuló kvótarendszer elutasításán, hogy Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök egyre szolidárisabbnak mutatkozik a menekültek befogadását illetően – írta szombat délután megjelent számában a Le Monde.

Nicolas Sarkozy kemény álláspontot képvisel Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

A francia balliberális napilap szerint a francia jobboldal továbbra is kemény álláspontot képvisel a migrációs kérdésben, noha a párton belül is felerősödtek a szolidaritásra vonatkozó felhívások. A párt vezető politikusai közül Francois Fillon volt miniszterelnök, Nathalie Kosciusko-Morizet és Bruno Le Maire volt miniszterek is a menekültek befogadása érdekében emeltek szót, a Köztársaságiak hivatalos álláspontja ugyanakkor nem változott a kvótarendszer elutasítására vonatkozóan.

Az exelnök legnagyobb párton belüli riválisa, Alain Juppé volt külügyminiszter sem változtatott véleményt az elmúlt napok eseményeinek hatására. Álláspontja szerint véget kell venni "a teljesen nyitott (migrációs) politikának". „Európának ki kell mondania, hogy nem tudja a világ teljes nyomorát befogadni” – hangsúlyozta Juppé még augusztus végén a Le Monde-nak. Szerinte az a legfontosabb, hogy Európa a forrásnál tartóztassa fel a migrációs áradatot, ehhez együtt kell működni Afrikával, és a határok ellenőrzését meg kell erősíteni.

A Le Monde szerint a jobboldal hajthatatlanságának az az oka, hogy a decemberi regionális választásokon a jobboldal legfőbb ellenfele a szélsőjobboldali Nemzeti Front lesz az ország nagyon sok helyén, és miután a felmérések szerint a franciák 52 százaléka, azon belül is a jobboldali szavazóknak pedig 68 százaléka nem támogatja a menekültek befogadását, a jobboldali jelöltek elsősorban a választóik igényeinek megfelelően szigorú álláspontot képviselnek a bevándorlási és a közbiztonsági kérdésekben.

16:59
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nem fogadnak be több migránst a lengyelek

Lengyelország az Európába érkező migránsok számának drámai növekedése ellenére sem fogad be az eredetileg felajánlott kétezernél több menekültet a miniszterelnök kijelentése szerint. Ewa Kopacz a menekültekkel kapcsolatos válságstáb szombati varsói ülése után közölte, nem hagy jóvá olyan intézkedést, „amely veszélyeztetné életünket, az ország és az emberek gazdasági és szociális biztonságát”.

17:06
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nyugalom van Nickelsdorfnál

Nickelsdorfnál a korábbi feszült hangulat elmúlt, a kedélyek lenyugodtak – mondta el a Hír Televízió helyszíni tudósítója. 

17:11
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Tóbiás József: A kormány a hibás, és hot spotok kellenek

Humanitárius tranzitfolyosó és uniós menedékkérő-regisztrációs központok, úgynevezett hot spotok létrehozását javasolja a migrációs helyzet kezelésére az MSZP elnök-frakcióvezetője. Tóbiás József szombati sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a kialakult káoszért a kormány a felelős, a fenyegetései és az intézkedései "nem állították meg a menekülthullámot".

17:16
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Washington Post: Orbán Európa Trumpja

A jelenlegi legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiránshoz, a szélsőséges kijelentéseiről ismert Donald Trumphoz hasonlítja Orbán Viktort a The Washington Post, amennyiben mindkettejüknek ugyanaz a céljuk: kívül tartani a migránsokat az országukból.

Donald Trump, az amerikai alteregó Forrás: AFP/Mandel Ngan

„Csakhogy, amíg Trump csak álmodik arról, hogy falat építsen, Orbán ezt megtette” – írja az amerikai lap, amely terjedelmes cikkében érinti a migránsellenes plakátkampányt, de arról is értekezik, hogy a Fidesz ezt azért teszi, hogy szavazókat csábítson el a Jobbiktól.

17:28
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Mogherini uniós zászlókkal menetelő milliókról beszélt

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter arról beszélt, hogy tudni kell, „kik kopogtatnak az ajtónkon”, honnan jönnek, és mi a helyzetük. Annak viszont, aki üldöztetés elől menekül, joga van kopogtatni, és "kötelességünk ajtót nyitni neki". A politikus közölte, hogy nem szeretne kvótákról beszélni, de a terheket meg kell osztani a tagállamok között, rögzített kritériumok alapján. Asselborn azt is elmondta, hogy folyamatban van az október 5-én vagy 6-án tartandó nyugat-balkáni migrációs konferencia szervezése.

Mogherini köszönetet mondott az osztrák kancellárnak Forrás: AFP/Christian Bruna

Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője Budapestről Bécs felé uniós zászlókkal menetelő „milliókról” beszélt, és tudatta, hogy köszönetet mondott az osztrák kancellárnak. „Napról napra világosabb, hogy ez nemcsak egy-két tagállamot, hanem mindannyiunkat érint” – közölte Mogherini, hozzátéve, hogy az érkezők többségében olyan menekültek, akiket „jogi és erkölcsi kötelességünk segíteni”.

17:39
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Cristiano Ronaldo a menekültekről tweetelt

„A nemzeti csapatból senkinek sem közömbös az európai menekültválság. Gondolataink velük vannak” – üzente mikroblogján a portugál futballsztár.

17:42
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Haladnak Ausztria felé

Illegális bevándorlók haladnak Ausztria irányába Szárliget közelében. A rendőrség az M1-es autópálya 39-es kilométerszelvényében terelte le egy alsóbbrendű útra az arra haladó mintegy 150 bevándorlót a közlekedés és a közlekedők biztonsága érdekében.

Forrás: MTI/Bodnár Boglárka
17:44
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nyugalom van a Keletiben

Ezt az Origo tudósítója jelentette a helyszínről. Közben a pályaudvar melletti tranzitzónában fiatalok fociznak.

Délutáni mozgás a Keletinél Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
17:44
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

A tatabányai vasútállomásra kísérik a migránsokat

A rendőrség a tatabányai vasútállomásra kíséri azt a több mint kétszáz migránst, akik reggel a bicskei befogadóállomásról indultak – közölte az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szombat délután a Migration Aid nevű szervezet képviselőire hivatkozva. A migránsok csoportja szombaton délután fél négykor Tatabánya Felsőgalla városrészének főútján haladt. Az MTI tudósítója szerint a menetben főként fiatal férfiak mennek, néhány gyerekes család mellett.

17:45
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb csoport gyalogolhat

Az Origo Keleti pályaudvaron lévő tudósítója szerint egy körülbelül százfős tömeg arra készül, hogy gyalog elindulnak Ausztria felé, de egyelőre még csak gyülekeznek. 

17:52
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Másfél órát várnak

Az Origo úgy értesült a Keleti pályaudvaron, hogy újabb menekültcsoport indulhat el gyalog, ha másfél órán belül nem érkezik értük egy busz. 

17:55
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Menekültek Tatabányán

Megérkeztek az első menekültek a tatabányai pályaudvarra, őket azért hozhatták előre, mert legyengültek. A főcsoport később érkezik – jelentette az Origo helyszíni tudósítója. A közlekedésben késések lehetnek, de a pályaudvar teljesen üres.

Nincsenek sokan a tatabányai pályaudvaron Forrás: Origo
18:02
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

A vasútállomáshoz értek a menekültek

Megérkeztek a tatabányai vasútállomásra a menekültek.

Forrás: Origo
18:08
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb menekültek indultak el Bicskéről

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő legfrissebb Facebook-bejegyzése szerint több száz embert engedtek el Bicskén.

Bicskén most engedtek el egyben többszáz embert a menekülttáborból, gyalog indulnak Hegyeshalom felé. Aki autóval tud segíteni, jöjjön.

Posted by Jávor Benedek on 2015. szeptember 5.
18:09
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

A Nyugatot okolja az osztrák szélsőjobb vezére

Az Egyesült Államokat és a NATO-t okolja a menekültválságért az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője. Heinz-Christian Strache, Ausztria momentán legnépszerűbb politikusa a Facebook-bejegyzésében azt írja: „Amerika és a NATO katonai beavatkozásokkal, bombákkal és rakétákkal lerombolta Irakot és Líbiát; pénzügyi, logisztikai és katonai támogatást nyújtott Aszad szír elnök ellenzékének, lehetővé téve ezzel a pusztítást, a káoszt, a szenvedést és a radikális iszlamizmust a térségben.”

Strache átlát a szitán Forrás: AFP/Dieter Nagl

Strache véleménye egyelőre marginális, mert eközben a G20 pénzügyminisztereinek ankarai találkozóján George Osborne „gonosz Aszad-rezsimről” beszélt, amikor a Reutersnek nyilatkozott. A brit pénzügyminiszter szerint az emberek a damaszkuszi kormány bánásmódja és az Iszlám Állam kegyetlenkedései miatt kelnek útra Szíriából. A konzervatív politikus azt mondta: „Európának és Nagy-Britanniának menedékjogot kell adnia azoknak, akik valóban az üldöztetés elől menekülnek, de emellett növelni kell a segélyeket, le kell győzni a csempészbandákat, és meg kell oldani a konfliktust Szíriában, hogy megfékezzék a migránsválságot.”

18:17
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Térkép a menekülteknek

Ilyen nyomtatott térképekkel utaznak a menekültek:

Forrás: Origo
18:22
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Lezárták az M1-est

A Hír Televízió bejelentkezése szerint az M1-est mindkét irányba lezárták Hegyeshalomnál, de gyalog át lehet kelni. Éjfél óta tarthatatlan a helyzet az autópálya osztrák részén. Az emberek teljesen fel vannak háborodva.

A HírTV tudósítása szerint az ott lévők megpróbálják eltávolítani az akadályokat. Az ott lévők az osztrákokat hibáztatják a helyzetért. Nickelsdorf irányából sem lehet átjönni, egyetlen gépjárművet sem engednek át – mondta a tudósító.

Lezárták az M1-es autópályát az osztrák hatóságok Forrás: AFP/Joe Klamar
18:26
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Idegesség

A Hír Televízió tudósítása szerint az osztrákok semmilyen tájékoztatást nem adnak. Leginkább a bolgár fuvarozók nagyon idegesek. 

18:29
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Járnak a vonatok, sokan útnak indulnak

Tudósítónk arról számolt be, hogy a Keleti pályaudvarról óránként indulnak a nyugat felé tartó vonatok, a menekültek pedig váltanak is rájuk jegyet, hogy aztán útnak induljanak. Tömegjelenetek nincsenek, a körülményekhez képest normális a helyzet.

Irány nyugat! Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
18:31
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Ketten szálltak föl

Összesen két menekült szállt fel az első Hegyeshalomra induló vonatra. Ők is véletlenül tudták meg, hogy indul a vonat. Látszólag itt sem kapnak semmilyen tájékoztatást a menekültek, vagy a pályaudvar előtt várakoznak, vagy fent az épületben – jelentette az Origo tudósítója. 

18:36
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Büszke az osztrák biztos

Az európai humánum és szolidaritás példájaként méltatta szombati Twitter-üzenetében Dimitrisz Avramopulosz migrációs és belügyi EU-biztos azt az osztrák és német gesztust, hogy a magyarországi rendkívüli helyzet miatt befogadják a menekülteket.

Johannes Hahn, a szomszédságpolitikáért felelős osztrák európai bizottsági tag szintén Twitter-üzenetben reagált a péntek éjjel történtekre. Büszkeségének adott hangot annak nyomán, hogy az osztrák kormány segít a migránsokon, és bátornak nevezte a bécsi kormányzat elhatározását.

18:39
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Valaki 17 órát várt

Hegyeshalomnál több autós lejött az autópályáról, és földúton próbálja megkerülni a határzárat. Vannak, akik már 17 órája várakoznak - derült ki a Hír Televízió tudósításából. 

18:49
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Buszokat követelnek a Keletiben

De amint ez korábban Papp Károly országos rendőrfőkapitány szavaiból kiderült, nem lesz több fuvar Hegyeshalomra.

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
18:57
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Folyamatosan jönnek Debrecenből

Az állami tévé helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy csomagokkal felszerelkezett emberek hajnal óta folyamatosan hagyják el a debreceni befogadóállomást. A menekültek feltehetően Budapest érintésével próbálnak nyugat felé haladni.

Életkép a debreceni Nagyállomáson Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
19:02
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

10 perc múlva indulnak?

Az Origo tudósítója szerint könnyen elképzelhető, hogy 10 perc múlva elindul egy újabb gyalogosmenet a Keleti pályaudvartól.

19:06
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Több napig tarthat a blokád az M1-esen

Volt olyan autós, aki az M1-esre telepített akadályba hajtott, hogy átjusson az osztrák–magyar határon - jelentette a helyszínről a Hír TV. A csatorna beszámolója szerint patthelyzet alakult ki, semerre nem lehet menni, még a mentők sem jutnak be a több kilométeres sorba. Az osztrák rendőrség szerint akár több napig maradhat a blokád az autópályán.

19:21
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Tapssal fogadták a migránsokat Münchenben

A bajor főváros főpályaudvarára nemrég futott be az a szerelvény, amely azokat a migránsokat szállította, akik ma reggel Magyarországról előbb Ausztriába, majd Németországba jutottak el. A vonatról leszállókat tapssal fogadták Münchenben.

Megérkeztek Münchenbe Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

Szintén meleg fogadtatásban részesültek a migránsok az osztrák–magyar határon fekvő Nickelsdorfban.

19:21
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Elindultak

Hatalmas volt a kapkodás, de mindenkit feltettek a hegyeshalmi vonatra. A végén két kisgyerekre és egy öreg férfira kellett várni, de nélkülük nem engedték el a szerelvényt. Mindenkiből feltört azért egy sóhaj – jelentette Tatabányáról az Origo helyszíni tudósítója.

Tatabányáról vonattal elindultak a menekültek Fotó: Szabó Gábor - Origo
19:23
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb csoport indult el a Keletiből

Tudósítónk szerint nagyjából 200-an lehetnek. Gyalog indultak el a Rákóczi úton, az úti cél Bécs. A menetet rendőrök kísérik.

Útra keltek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
19:23
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét járható az M1-es

A magyar rendőrök eltávolították az osztrák útakadályokat az M1-es autópályán, így Bécs felé elindulhatott a több kilométeres kocsisor – jelentette a HírTV. A Magyarországról érkezőket így ráeresztik az osztrák rendőrökre – derült ki a tudósításból. 

19:30
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Helyzetkép

A Keleti pályaudvarnál az alábbi személy irányította a menekülteket. Pár perccel ezelőtt újabb csoport indult el a pályaudvartól Bécs felé.

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
19:33
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Rosszul lett egy férfi

Korábban Tatabányán rosszul lett egy férfi, egy padra kellett fektetni - jelentette az Origo helyszíni tudósítója. Közben újabb migránsokkal teli vonat indult el a városból nyugat felé.

Menekültek szállnak fel az Aval intercityre Fotó: Szabó Gábor - Origo
19:40
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs pénzük

Az Origo helyszínen lévő tudósítója megtudta, hogy az újabb, közel 200 fős csoport azért indult el gyalog, mivel minden pénzüket elvették már az embercsempészek. Eddig abban bíztak, hogy a kormány értük is buszokat küld majd, de mivel ez nem történt meg, ezért útra keltek. Most abban reménykednek, hogy a magyar kormány majd buszokat küld értük. Olyan hírek is szárnyra kaptak a körükben, hogy majd az osztrák kormány küld buszokat értük. 

19:44
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs fennakadás

A Blaha Lujza téren a menekültek a rendőrök iránymutatása mellett lementek az aluljáróba, így nem akadályozzák a forgalmat.  

19:47
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Ahmed újságíró szeretne lenni

Az egyik gyalogló a 21 éves Ahmed. Németországba szeretne menni, ahol újságíró akar lenni - mondta az Origónak. A fiatal férfi abban bízik, hogy az osztrákok küldenek majd értük egy buszt. 

19:50
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Röszkénél tömegesen érkeznek menekültek

Röszkén, a vasút mentén folyamatosan érkeznek a menekültek. Bár egyre többen hagyják el az országot Ausztria irányába, újabb hullám jön - mondták az Origo munkatársának a helyszínről.

19:54
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Esküvői konvoj

A menekültek békésen haladnak a Rákóczi úton, a rendőrség egyik tisztje kiszállt az autójából, és beszélt a menet vezetőjével, majd ezt követően visszaült az autójába. Egy esküvői konvoj is elhaladt az úton. 

19:59
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Az Astorián sincs fennakadás

Az Astorián is az aluljárón át mennek a menekültek – jelentette a tudósítónk. 

20:04
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Az autópályákon zavartalan a forgalom

Kontrát Károly, a BM államtitkára elmondta, hogy az operatív törzs délután ülésezett. Magyarország autópályáin zavartalan a közlekedés – mondta az államtitkár. 

20:05
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

A Ferenciek terénél járnak

Már a Ferenciek terénél járnak a menekültek – jelentette a tudósítónk. 

20:08
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Kontrát: A törvényeket be kell tartani

Kontrát Károly szerint Magyarországon a törvényeket mindenkinek be kell tartania, de egyre nehezebbek a körülmények. A cél, hogy Magyarország területére illegálisan senki se lépjen - tette hozzá a BM államtitkára. 

20:10
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Három megyében van kíséret

Három megyében kíséri a rendőrség a menekülteket – mondta el Balázs Attila, az ORFK ezredese. 

20:17
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc átlépte a határt

Szabálytalanul lépte át szombaton a magyar–szerb határt Gyurcsány Ferenc Röszkén, a DK elnöke a helyszínen újságíróknak elmondta, hogy szabálysértési eljárás indul ellene. Az országgyűlési képviselő az ügyben lemondott mentelmi jogáról.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke határsértőkkel beszélget a magyar–szerb határon Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az ellenzéki politikus azt mondta, azért ment át a zöldhatáron keresztül szerb területre, hogy beszéljen az ott várakozó migránsokkal, akiknek fő problémája, hogy Magyarországon ujjlenyomatot kell adniuk. Erre a görög hatóságok nem kötelezték őket, pedig az is uniós tagország. Magyarország megfontolhatná – ha már úgyis annyi uniós szabályt nem tart be –, hogy ezt a kérdést nagyvonalúbban kezeli – tette hozzá.

20:36
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Megrongáltak egy buszt Röszkénél

A járművet megállítani próbáló migránsok megrongáltak egy menetrend szerinti buszt Röszkén szombaton délután. Egy, a buszon utazó szemtanú az MTI-nek elmondta, a Szegedről Röszkén át Mórahalomra tartó járművet a Dugonyi úti gyűjtőpontnál próbálta megállítani néhány férfi. Egyikük keresztbe feküdt a busz elé, majd amikor az megállt, odaléptek a járműhöz, egyikük ököllel megütötte a szélvédőt. A szélvédő keresztbe végigrepedt, a járművön látható nyomok szerint az üveg tetejét egy kő is eltalálhatta.

A rendőrség helyszíni szemlét tart az út mellé félreállított járműnél. A következő busz áthaladásakor a rendőrök az út és a várakozó migránsok között sorfalat álltak, egyikük könnygázpalackot is tartott a kezében – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

20:45
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nyugodt a helyzet

Nyugalom van a Keleti pályaudvaron, az épület előterében egyetlen menekült sincs – jelentette az Origo helyszíni tudósítója. 

20:56
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Szombaton 728 határsértőt fogtak el

Szombaton délután fél ötig 728 illegális határsértőt fogtak el, velük az idén eljárás alá vont határsértők száma 167 006-ra emelkedett.

21:03
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb autóbuszok érkeznek Szerbia felől

Belgrádból szombaton a tervek szerint 61 autóbusz indult volna a magyar határhoz közeli Szabadka és Magyarkanizsa felé – közölte Dragan Savic, a belgrádi buszpályaudvar vezetőjének helyettese. Belgrádból Szabadkára szombaton a tervek szerint 21 menetrend szerinti és 15 rendkívüli járatot indítottak volna, ám eddig két autóbuszra nem volt szükség, éjfélig azonban még indítanak további autóbuszokat.

Magyarkanizsára összesen 25 autóbusz indul éjfélig, 7 menetrend szerinti és 18 rendkívüli járat. A menetrenden kívüli járatok száma napról napra, az igényektől függően változik – mondta Dragan Savic. A legtöbb járat 17:45-kor indult el egyszerre, akkor Magyarkanizsára 11 autóbusz, Szabadkára pedig 6 indult, az ezekkel útra kelt migránsok így 20 és 21 óra között már a határ menti településekre érnek.

21:13
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Labdázás

A Keleti pályaudvar tranzitzónájában ismét labdáznak a menekültek.

Labdáznak a tranzitzónában Forrás: Rideg Richárd/Origo
21:24
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Esküvő menekültekkel

A menekültáradat ellenére Budaörs egy átlagos szombatot élt, esküvővel. A menekültek lelkesen üdvözölték az ifjú párt.

21:25
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Drónnal követtük a menekülteket

Budaörsnél körülbelül 50 fő várta adományokkal a menekültkonvojt, elöl az erősebb férfiak, míg hátul a babakocsisak voltak. A rendőrség szakaszosan zárta le az 1-es utat.

21:31
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Sátorozás

A II. János Pál pápa téren körülbelül 20-an sátoroznak, nagy részük afgán, akik Németországba szeretnének eljutni.

A II. János Pál pápa téren is többen sátoroznak Forrás: Rideg Richard/Origo
21:38
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Biatorbágyon vonatra szálltak

A Hír Televízió szerint a migránsok vonatra ültek Biatorbágyon. Ez a csoport még délelőtt indult el Budapestről, a Keleti pályaudvarról. 

21:42
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

7 ezer emberrel számolnak a németek

Németországban a szövetségi belügyminisztérium 7 ezer, Magyarországról érkező menedékkérővel számol, őket még a hét végén szétosztják a tartományok között. A tárca szombati közleménye szerint a menedékkérőket a szokásos rendben osztják el a tartományok között, az úgynevezett königsteini képlet alapján, amely a lakosság nagysága és az adóbevétel figyelembevételével határozza meg a terhek megosztását a 16 tartomány között.

21:52
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Feszült hangulat

A biatorbágyi vasútállomáson fogják a migránsokat feltenni egy Győr felé tartó vonatra – jelentette a Hír Televízió tudósítója. A vasútállomáson meglehetősen feszült volt a hangulat, mivel a menekültek attól félnek, hogy menekülttáborba szállítják őket. 

22:26
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Ezrek várakoznak a határokon

A szerb-macedón határon 4-5 ezer, a görög-macedón határon is ugyanennyi menekült várakozik a továbbjutásra. Vagyis a következő napokban akár tízezren is elérhetik a magyar határt.

Menekültek érkeznek Tatabányára, hogy innen utazzanak tovább vonattal Hegyeshalomba Fotó: Szabó Gábor - Origo

Közben Magyarországon az esti órákban a vasútállomások felé vette az irányt szinte valamennyi, korábban Bécs felé gyalog útnak induló menekült.

22:28
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Van, aki még használná

Pokrócokat, a menekültek hátrahagyott holmijait szedik össze néhányan a Keleti pályaudvaron. Láthatóan nem takarítanak az egyelőre üres aluljáróban, hanem saját használatra szedik össze a holmikat. A pályaudvaron nyugalom van, menekültet és rendőrt sem látni.

22:40
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Kivételes eset volt?

A menekülteknek szombaton a magyar határon kialakult szükséghelyzet miatt kellett továbbutazniuk, és kivételes eset volt. A német helyettes kormányszóvivő, Georg Streiter szerint ebben egyetértett mai telefonbeszélgetésén Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök.

Magyarországról érkezett menekültek a magyar-osztrák határ ausztriai oldalán, Nickelsdorfnál (Miklóshalma), ahol ilyen óriási sátorban szállásolták el a bevándolókat Forrás: MTI/EPA/APA/Herbert P. Oczeret

A kancellári hivatal honlapján megjelent közlemény szerint a német kancellár és a magyar miniszterelnök egyetértett abban, hogy mind Magyarország, mind Németország betartja európai kötelezettségeit, beleértve a dublini megállapodásból származó kötelezettségeket.

22:54
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Összecsaptak a rendőrök és a migránsok

Az eset Röszkénél történt, a Hír TV arról számolt be, hogy a rendőrök feltartóztatták azokat, akik a közeli gyűjtőállomásról törtek ki. A migránsok azt kiabálják, hogy Freedom (Szabadság) és Budapest. A helyszínen már rohamrendőrök és rabszállítók is megjelentek, a tévé tudósítója szerint a hangulat egyre feszültebb.

23:02
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Vonatra ültek a menekültek Biatorbágyon

A Keletiből délben gyalog útnak indulók a biatorbágyi vasútállomáson fejezték be a menetelést. Este 8 óráig az összesen több mint ezer menekült fele már felszállt egy nyugatra tartó szerelvényre.

A Keleti pályaudvarról gyalogolt a biatorbágyi vasútállomásra Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az állomáson maradók többsége egy fél órával későbbi vonattal folytatta útját, az ottmaradó néhány migránst pedig várhatóan a következő két szerelvény szállítja majd el. A peronon tartózkodókat rendőrsorfal védte a más irányba tartó szerelvényektől.

23:08
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Két menekültvonat is kifutott a Keletiből

Két újabb vonat indult a Keletiből Hegyeshalom felé néhány perces eltéréssel. Mindkettő tele bevándorlókkal. A menekültek üdvrivalgása közepette futott ki a 8-as vágányról az első szerelvény. Szinte teljesen kiürült estére a tranzitzóna, ahol napközben csaknem ezren voltak.

23:09
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

A kamionokat még nem engedik át

A kamionokat továbbra sem engedik át Hegyeshalomnál az M1-esen Ausztriába, de a személyautók és a buszok már mehetnek, és természetesen a menekültek is.

23:12
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Versenyt futnak az idővel

Több autót is feltartóztattak a rendőrök Hegyeshalomnál, számol be a Hír TV. A sofőrök az autópálya mellett gyalogló migránsokat vettek fel, feltehetően jó szándékból, de ez a cselekmény embercsempészet gyanúját veti fel. Közben 20.20-kor elindult egy menetrend szerinti vonat a Déli pályaudvarról, mintegy 800 migránssal. Ők versenyt futnak az idővel, mert meg nem erősített hírek szerint az osztrákok éjfélkor ismét lezárják a határt, vagyis addig át kell érniük Ausztriába. Nem tudni, mi történik, ha ez nem sikerül, és tényleg megint életbe lép az átmeneti határzár.

23:16
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Buszokkal, vonattal

Buszokkal és vonattal viszik Bécsbe azokat a menekülteket, akik Magyarországról érkeznek. Az osztrák fővárosban a pályaudvaron ruhát és élelmet adnak nekik, majd felszállhatnak a Németországba induló vonatokra. A Westbahnhoffon a német vasúttársaság kiürítette az irodáit, hogy ott helyezze el azokat a menekülteket, akik nem tudnak azonnal továbbutazni Németország felé.

A Magyarországról érkezett illegális bevándorlók buszokra várnak a magyar-osztrák határ ausztriai oldalán, Nickelsdorfnál Forrás: MTI/EPA/APA/Roland Schlager

Az osztrák kancellár Angela Merkel német kancellárhoz hasonlóan hangsúlyozta, nem maradhatnak örökké nyitva a határok. A bajor hatóságok több mint tízezer menekültet várnak a következő napokban Magyarországról.

23:18
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Odáig van az ENSZ

A világszervezet menekültügyi főbiztossága (UNHCR) meleg hangú beszámolóban üdvözölte az osztrákok és a németek fogadókészségét, külön megemlítve a migránsokat segítő civileket. Az ENSZ szerint az elmúlt napokban történtek a menekültek erejének figyelemre méltó és váratlan megjelenése volt – az erőtlenek ereje.

23:19
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Jönnek a menekültek Szerbiából

Több mint 60, menekültekkel teli autóbusz indul az éjszaka a macedón-szerb határ szerb oldaláról Magyarkanizsára, a magyar határhoz - értesült az m1 hírcsatorna tudósítója.

23:52
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Több száz menekült Szabadkán

Több száz menekült érkezett Szabadkára, legtöbben a késő délutáni és esti órákban értek a szerb-magyar határhoz közeli városba. Belgrádból érkeznek, és autóbusszal vagy gyalog folytatják útjukat Magyarkanizsa felé, illetve taxival indulnak meg a zöldhatár irányába.

23:56
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Özönlenek a menekültek a szerb-magyar határra

A szerb fővárosból az elmúlt 24 órában több mint harminc jármű indult menekültekkel Szabadkára, további 25 pedig a határhoz közeli Magyarkanizsára. Szabadkára este nyolc után öt autóbusznyi migráns érkezett, akik csatlakoztak ahhoz a több száz menekülthöz, akik a pályaudvaron húzták meg magukat. A migránsok arra várnak, hogy a következő járat elinduljon, vagy hogy elálljon az eső, és útra kelhessenek. A hangosbemondó folyamatosan közli a Magyarkanizsára és Horgosra induló buszok indulási idejét.

Ők már közelebb vannak a céljukhoz. A Keleti pályaudvarról gyalogosan érkező, Nyugat-Európába tartó illegális bevándorlók vonatra várnak a biatorbágyi vasútállomáson. Az esti órákban a vasútállomások felé vette az irányt szinte valamennyi, korábban Bécs felé gyalog útnak induló menekült. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
23:56
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Bécsben nyugalom van

Ezt mondta egy ott lakó magyar forrásunk. "A Westbahnhof tele van menekültekkel, sok önkéntes segít nekik, a szomszédos irodaházban meghúzhatják magukat éjszakára. A főpályaudvaron viszont csak elvétve látni Magyarországról érkezetteket" - tudtuk meg.

00:18
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Röszkén győzködik a menekülteket

A rendőrség tájékoztatta a menekülteket, hogy a regisztráció után továbbengedik őket, de egyelőre nem mindenkit tudtak meggyőzni. Több hangadó van a menekültek között, akik arra biztatják társaikat, hogy ne regisztráljanak. Ezeket a szószólókat próbálja elválasztani a rendőrség a többi menekülttől.

00:20
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Ezrek lépték át a határt Nickelsdorfnál

Reggel óta 6500 menekült lépte át a határt Nickelsdorfnál.

Többségük továbbutazott Bécs, majd onnan Németország felé Forrás: AFP/Joe Klamar
00:40
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Tüntetés Röszkén

Az állami tévé beszámolója szerint az ottani gyűjtőpontnál folyik a demonstráció, mintegy 200 résztvevővel. Vannak, akik már sátrat vertek éjszakára a környékbeli mezőkön. Közben a szerb határon folyamatosan áramlanak az emberek Magyarország felé.

01:14
szeptember 05, 2015
Vágólapra másolva!

Beszólt Orbánnak az osztrák kancellár

Werner Faymann az Österreich című lap vasárnap megjelenő számában azt állítja, hogy a magyar kormányfő kevesebb menekültről beszélt neki és a német kancellárnak: "Orbán nekem és Merkelnek azt mondta, hogy nem lehetnek többen négyezernél, azonban én ebben a kezdetektől fogva nem hittem. A képek többet mondanak nálam" - fogalmaz a politikus. Szerinte, aki komolyan azt gondolja, hogy "a menekültkérdést drótkerítéssel megoldja", és ezzel káoszt okoz, az politikailag diszkvalifikálja magát.

Ők már Münchenben vannak Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Nicolas Armer

Magyar Levente külügyi államtitkár azzal reagált Werner Faymann kijelentéseire, hogy a politikus szerinte a magyar kormányon tölti ki dühét, amelyet a menekültválságban mutatott saját cselekvésképtelensége okoz.

02:00
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Két vonat futott be Hegyeshalomra

Két vonat futott be Hegyeshalomra, az egyik Vámosszabadiból, a másik a budapesti keleti pályaudvarról - jelentette az M1 Híradó. A két szerelvényről összesen körülbelül ezer menekült szállt le, és indult el gyalog a határ felé. Ezek szerint nem volt igaz az a napközben felröppent hír, hogy az osztrákok éjfélkor lezárják a határt.

02:22
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

8500 menekült érkezett szombaton Ausztriába

Szombaton 8500 migráns érkezett Magyarországról a Westbahnhofra - közölte az osztrák vasúttársaság. A határ osztrák oldaláról busszal, illetve vonattal a bécsi Westbahnhof pályaudvarra szállítják őket, ahol ételt és ruhákat kapnak. Innen utazhatnak tovább a németországi úti célokra.

03:02
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Százan éjszakáznak egy körforgalomban Röszkénél

Körülbelül száz menekült éjszakázik Röszke közelében egy körforgalomban - számolt be az M1 Híradó. Őket nem sikerült meggyőzni, hogy térjenek be a befogadó állomásra, ahol orvosi ellátást, ételt és szállást kapnának. A tervük az, hogy reggel az M5-ös mentén elindulnak Budapest felé. 

04:11
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Befogadna 15 ezer szír menekültet Nagy-Britannia

Nagy-Britannia kormánya hajlandó lenne befogadni az országba 15 ezer szíriai menekültet, és katonailag fellépni az embereket a hazájukból elűző iszlamista szélsőségesek ellen - értesült a The Sunday Times című hetilap. 

05:39
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Kétezren érkeztek Münchenbe

Vasárnapra virradóra három vonattal érkeztek migránsok München főpályaudvarára Magyarországról, Bécs érintésével - írja az MTI. Rendőrségi jelentés szerint közel 2000-en vannak, és a többségük nem marad a bajor fővárosban, hanem némi várakozás után folytatja útját. Mintegy ezren Dortmundba, hétszázan Braunschweigbe tartanak.

08:15
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

A menekültek többsége továbbutazott Hegyeshalomról

Hajnalra a menekültek többsége buszokkal elhagyta a hegyeshalmi határátkelőt - tudósított az M1 Híradó. Körülbelül 150-en azonban úgy döntöttek, hogy ott töltik az éjszakát. 

08:20
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Buszokat küldtek a röszkei körforgalomhoz

Buszok érkeztek ahhoz a körülbelül 100 menekülthöz, akik Röszke közelében, egy körforgalomnál töltötték az éjszakát. Az M1 tudósítása szerint a rendőrség a közeli regisztrációs pontra szeretné bevinni őket, de továbbra sem sikerült megegyezni velük, mert ők Németország felé akarnak továbbmenni. A helyszínen rohamrendőrök is vannak. 

08:48
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

7.10-kor indul egy vonat a Keletiből

7.10-kor fut ki egy vonat a Keleti pályaudvarról Hegyeshalom felé. Az M1 tudósítója szerint ülőhely már nincs a szerelvényen, és folyamatosan érkeznek a menekültek. 

08:53
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

744 határsértőt fogtak szombaton

744 határsértőt, köztük 169 gyermeket tartóztattak fel Csongrád megye déli részén szombaton a rendőrök, a polgárőrökkel együttműködve - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Szenti Szabolcs az MTI-t vasárnap. Országszerte tiltott határátlépés miatt szombaton 1002 embert fogtak el a rendőrök, tizenhárom gyanúsítottal szemben embercsempészet, kettő esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

08:57
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Elcsigázott menekültek a határon

Így érkeztek meg a határhoz a menekültek szombaton Forrás: Origo
09:11
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb menekültvonat érkezik Hegyeshalomhoz

Felkészülten várják az osztrák hatóságok azt a vonatot, amely 7.30-ra érkezik meg Hegyeshalomra újabb menekültekkel a fedélzetén az M1 Híradója szerint. A határon éjszakázott migránsokat is hamarosan továbbszállítják Grazba, illetve Bécsbe.

09:15
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Mégis táborba mennek a körforgalomnál éjszakázók

Rendőrsorfal között szállnak buszra a röszkei körforgalom közelében éjszakázó menekültek - jelentette az M1 tudósítója. Egy busz már elindult a tábor felé, még körülbelül ötvenen lehetnek a körforgalomnál és várják a második buszt.

09:27
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Így fogadták a menekülteket a németek

09:38
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Eddig ezren indultak el vonattal a Keletiből

Eddig három, Hegyeshalom felé tartó vonat indult a Keleti pályaudvarról. Az M1 Híradó szerint ezekkel eddig összesen körülbelül 1000 menekült utazott. A következő szerelvény 9.10-kor indul majd.

10:14
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Szinte teljesen kiürült a Keleti

Szinte teljesen kiürült a Keleti pályaudvar - hangzott el az M1-en. Fél órája érkezett egy 50 fős csoport a Nyugati pályaudvarról, és hamarosan újabb 30 ember érkezik a XIII. kerületből. A Hegyeshalom felé tartó legutóbbi vonatokon szinte csak bevándorlók voltak. A 9.10-kor induló járatra szinte minden jegy elkelt.

10:17
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb két busz telt meg Röszkén

Újabb 2 busz telt meg Röszkén, és indult el Szegedre. Az M1 Híradó szerint meleg étel, szállás, takaró és orvosi ellátás várja ott a menekülteket. Sok a kisgyerekes család, és a hajnali hidegben mindenki átfagyott. 

10:17
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

A britek a menekültválság miatt léphetnek ki az EU-ból

A menekültválság eszkalálódása óta nőtt azoknak a briteknek a száma, akik támogatják az ország távozását az Európai Unióból, és nagyon kevesen vannak, akik menekülteket akarnak befogadni az országba – derült ki a Mail on Sunday felméréséből.

10:37
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Érdemes előbb kimenni a Keletibe

Az induló járatoknál nincs késés a Keleti pályaudvaron, csak az érkezők között. Néhány nemzetközi járat késik csak. Az M1 Híradó szerint azonban érdemes előbb kimenni, ha a Keletiből indulunk ma valahová, mert nem tudni, mikor jön esetleg egy nagyobb migránscsoport, akik miatt többet kell sorban állni.

A pályaudvaron egyébként több kiírás, térkép, útvonalak, a vonatok indulását jelző időpontok segítik a menekülteket, nyugidt a légkör.

10:52
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb szállodát jelentett fel a Jobbik

Tubák István, a Jobbik kőbányai önkormányzati képviselője pénteken feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettesek ellen jogellenes tartózkodás elősegítésének gyanúja miatt, azért, amit a Harmat utca 128. szám alatt található Hotel Seni Studium területén tapasztalt. A képviselő feljelentéséhez fényképeket is csatolt. A képek tanúsága szerint menekültek tartózkodnak a szállodában, táboroznak a hotel udvarán, és életvitelszerűen élnek a közterületen. A hét elején Lehmann Viktor, a Jobbik csepeli elnöke tett bejelentést a Gubacsi híd közelében található Hotelhajó környezetében látott menekültek miatt a kerületi rendőrkapitányságon.

11:05
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Százak Hegyeshalomnál

A határ osztrák oldalán viszonylag rendezetten, de nagy tömegben várják a menekültek, hogy busszal továbbvigyék őket a vasútállomások felé, ahol felszállhatnak a Németországba tartó vonatokra.

11:10
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb ezrek érkeztek Macedóniából Szerbiába

Éjszaka újabb több ezer migráns érkezett Macedóniából Szerbiába, a szerb-macedón határhoz közeli Presevóban jelenleg is több mint kétezren várnak arra, hogy nyilvántartásba vegyék őket, és megkapják a 72 órás tartózkodást biztosító engedélyt.

A közmédia helyszínen tartózkodó tévés tudósítója szerint az emberek egyre feszültebbek, több szóváltás is történt a várakozók között, verekedés azonban nem volt.

11:28
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Röszkén nagy a készültség

Viszonylagos nyugalom van, de rohamrendőrök, rendőrök nagy létszámban vannak jelen. Buszok várakoznak, hogy a regisztráció után továbbvigyék a menekülteket. Sokan bóklásznak Röszke és a zöldhatár környékén.

Röszkén, a korábbi idegenrendészeti őrizetnek használt menekülttábor előtt bebocsátásra várnak a zöldhatáron érkezett menekültek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
11:33
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Keresztény hitre térnek a menekültek Berlinben

A berlini Szentháromság evangélikus templomban több száz, főleg iráni és afgán menedékkérő keresztelkedett meg az utóbbi napokban. Többségük azt állítja, hogy meggyőződésből lett keresztény, de az AP tudósítója szerint nincs kizárva, hogy a döntésben az is befolyásolta őket, hogy esetleg könnyebben kaphatnak menekültstátuszt, ha arra hivatkozhatnak, hogy a vallásuk miatt üldözik őket.

11:34
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Bekísérik őket

Röszkén a táborba kíséri a rendőrség a menekülteket. Ha regisztrálnak, továbbutazhatnak Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Új idegenrendészeti szállás nyílt Röszkén. Ide hozzák be a menekülteket, regisztráció után pedig innen viszik őket buszokkal az ország többi menekültszállására.

11:34
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Folyamatosan bírálják a menedékkérelmeket

Szombaton majdnem ezer illegális határátlépőt fogott el a magyar rendőrség, közben folyamatosan zajlik a menekültek regisztrációja. Az ORFK sajtótájékoztatóján friss statisztikákat közöltek a menekülthelyzetről.

11:48
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztrália is kész több menekültet fogadni

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök kijelentette, hogy a nemzetközi krízisre való tekintettel Ausztrália is kész több szíriai menekültet befogadni - olvasható a The Sidney Morning Herald weboldalán. Pontos számot nem közölt, csupán annyit mondott, hogy lényegesen többre számíthatunk, mint a tavaly befogadott 4400 szíriai és iraki bevándorló. 

Az ausztrál bevándorlásügyi miniszter, Peter Dutton ma Genfbe repül, hogy tárgyaljon az ENSZ Menekültügyi Főbizottságával Ausztrália további lehetséges közreműködéséről.

11:55
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb embercsempész a sztrádán

A Kecskeméti Rendőrkapitányság járőrei 2015. szeptember 5-én hajnali 1 óra körül az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 91-es kilométerszelvénynél ellenőriztek egy mikrobuszt és annak 36 éves magyar vezetőjét - írja a Police.hu. A rendőri intézkedés során kiderült, hogy a járműben utazott 16 szír állampolgár is, akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, ezért velük szemben idegenrendészeti eljárást indítottak az egyenruhások.

A jármű sofőrjét, K. Attilát a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai őrizetbe vették, és embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

11:58
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Embercsempészt fogtak el Letenyénél

A járőrök 2015. szeptember 4-én ellenőriztek egy német hatósági jelzésű személyautót az M70-es autóúton, Letenye közelében - olvasható a Police.hu-n. A járművet egy 32 éves szír állampolgár vezette. A kocsiban utasként 3 szír állampolgár – köztük 2 gyermek - tartózkodott, akik magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni, és a továbbutazáshoz szükséges okmányokkal nem rendelkeztek.

A rendőrök a külföldieket a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságra szállították, és A. Mustafa ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak. A gyanúsítottat a rendőrség őrizetbe vette.

12:01
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Dolgoznak az embercsempészek

Bács-Kiskun, Vas és Zala megyében is embercsempészeket fogtak el a rendőrök.

12:07
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Nem kell gyalogolniuk

Folyamatosan indulnak hajnal óta a Keletiből a vonatok Hegyeshalom felé. A Hír TV értesülése szerint a vonatokról átszállítják majd a menekülteket egy Ausztriába tartó vonatra, így nem kell gyalogolniuk.