Félelem és hajsza Hannoverben

Események

Párizsi merénylet
Vágólapra másolva!
Kiürítették a hatóságok a hannoveri stadiont, ahol este a holland–német barátságos mérkőzést tartották volna. A rendőrfőnök azt kérte a lakosságtól, hogy menjenek haza és kerüljék azokat a helyeket, ahol sok ember gyűlhet össze. A belga hatóságok továbbra is keresik Salah Abdeslamot, akinek bátyja egyike volt az öngyilkos merénylőknek. Aachenben letartóztattak hét embert, de a német hatóságok szerint az ügy nincs közvetlen összefüggésben a péntek esti merényletekkel. A francia légierő már három légitámadást hajtott végre az Iszlám Állam székhelyének számító Rakka ellen. Kövesse az Origóval az eseményeket percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül107 bejegyzés
07:18
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

A hétfői események összefoglalója

Még nem kapták el a szökésben lévő merénylőt, de Franciaország bombázta az Iszlám Állam állásait. Orbán Viktor szerint van összefüggés a terrorizmus és a menekültválság között, a francia elnök viszont továbbra is befogadná a menekülteket. Összefoglalónk a hétfői nap történéseiről itt olvasható.

07:21
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az USA tagállamainak fele nem akar szíriaiakat befogadni

Az Egyesült Államok 50 szövetségi tagállamából 26 jelentette be hétfő estig, hogy a párizsi terrortámadások nyomán nem kíván szíriai migránsokat befogadni. Aggályaiknak adtak hangot kanadai tartományok is. A CNN összesítése szerint Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Louisiana, Maine, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Nebraska, New Hampshire, New Jersey, Új-Mexikó, Észak-Karolina, Dél-Karolina, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Texas és Wisconsin kormányzója jelentette be, hogy nem kíván szíriai migránsokat befogadni.

A főképp republikánus vezetésű államok azt követően foglaltak így állást, hogy kiderült: a párizsi támadások elkövetőinek legalább egyike a szíriai migránsok hullámával érkezett Európába. A kormányzók azt kérték, hogy államukat hagyják ki az országos betelepítési programból, vagy azt, hogy az érkezőket vessék alá rendkívüli átvilágításnak a potenciális biztonsági fenyegetés szempontjából. Elismerték ugyanakkor, hogy hatáskörük nem teszi lehetővé a szövetségi politika felülírását.

Barack Obama elnök hétfőn bejelentette, hogy az Egyesült Államok folytatja a menekültek befogadását, és szégyenteljesnek és "nem amerikai" tulajdonságnak nevezte azt, ha valaki be akarja előttük csapni az ajtót.

07:23
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az ENSZ szerint egyre több az IÁ-harcos Líbiában

Egy új ENSZ-jelentés szerint megszilárdították pozícióikat és teret nyernek Líbia középső részén az Iszlám Állam szervezetének hűséget esküdő fegyveres csoportok. A kaotikus észak-afrikai országban működő ENSZ-misszió hétfőn közzétett jelentése a tengerparti Szirtet, Haravát és en-Nófliját emeli ki, mint amelyek térségében az Iszlám Államhoz kötődő csoportok újabb területeket vontak ellenőrzésük alá az elmúlt hónapokban.

Az országot egykor vezető Moammer Kadhafi 2011-es bukása óta Líbia politikai káoszba süllyedt. Tavaly óta két kormány, illetve két parlament működik: a nemzetközileg elismert törvényhozásnak és kabinetnek az ország keleti részében van a székhelye, a másiknak Tripoliban. A nemzetközi közösség a két kormányt igyekszik rávenni, hogy kössön békemegállapodást, a líbiai fegyveres csoportok azonban inkább kiaknázzák a káoszt.

Az ENSZ emberi jogi hivatalának és líbiai támogató missziójának (UNSMIL) közös jelentése arra is kitér, hogy a líbiai konfliktusban a felek olyan nemzetközi jogsértéseket - egyebek közt kínzásokat és tömeges, nyilvános kivégzéseket - követnek el, amelyek háborús bűncselekménynek minősülhetnek.

07:43
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Kerry: Az IÁ katonái pszichopata szörnyek

"Az Egyesült Államok vállt vállnak vetve áll Franciaország mellett" - mondta John Kerry amerikai külügyminiszter Párizsban. Kerry szerint az Iszlám Állam katonái "pszichopata szörnyetegek", írja a BBC.com.

Az amerikai külügyminiszter azért utazott Párizsba a terrortámadások után, hogy kifejezze Washington támogatását. A párizsi amerikai nagykövetség előtt állva Franciaországot az USA legrégebbi barátjának és első számú szövetségesének nevezte. "Amerikai fivéreitek és nővéreitek vállt vállnak vetve állnak mellettetek, ahogy egymás mellett álltunk mindvégig a történelemben. Ma este mind párizsiak vagyunk" - mondta.

Kerry beszéde után a nagykövetséget a francia zászló színeivel világították ki.

07:48
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Franciaország kérni akarja az egész EU támogatását

Franciaország arra készül, hogy a párizsi terrortámadás miatt hivatalosan is kérje az Európai Unió összes tagállamának segítségét - erősítették meg az este brüsszeli diplomaták.

A közlés szerint a szóban forgó segítségkérést az EU védelmi minisztereinek keddi találkozóján fogják előterjeszteni. A francia kormány az uniós alapszerződés 42. cikkének 7. bekezdésére hivatkozik. Eszerint "egy tagállam felségterületét érő fegyveres támadás esetén a többi tagállamnak kötelessége minden tőle telhető segítséget és támogatást megadni". Ez lenne az első alkalom, hogy az alapszerződésnek ez a szolidaritási klauzulája alkalmazásra kerül.


Francois Hollande államfő a francia kongresszus előtt hétfőn elmondott beszédében már kilátásba helyezte ezt a lépést. Hogy Franciaország konkrétan miféle támogatást képzel el, uniós körök szerint egyelőre nem világos. Diplomaták szerint lehetséges, hogy egy főleg jelképes lépésről van szó, amelyhez azonban valószínűleg olyan konkrét intézkedések is párosulnának, mint a titkosszolgálati információk eddiginél intenzívebb cseréje. Az azonban valószínűtlennek tűnik, hogy Párizs az EU-tagállamok aktív részvételét kérné az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elleni háborúban - mondták.

07:51
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

A francia gépek újra bombázták Rakkát

A francia légierő harci repülőgépei keddre virradó éjjel ismét bombázták az Iszlám Állam (IÁ) állásait a dzsihadista szervezet székhelyének számító észak-szíriai Rakkában - közölte a francia védelmi minisztérium kedden.

A csapásokban megsemmisítették a dzsihadisták egy kiképzőközpontját és egy parancsnoki létesítményét. Az akcióban tíz francia gép vett részt az éj leple alatt, amelyek összesen 16 bombát dobtak le a városra.

Ez volt a második francia támadás Rakka ellen 24 órán belül. A hadművelet egyértelmű válasz a pénteken Párizsban végrehajtott, 129 halálos áldozattal járó merényletsorozatra, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára. Francois Hollande francia államfő hétfőn közölte, hogy Párizs el akarja pusztítani az IÁ-t, ezért intenzívebbé teszi a dzsihadisták elleni hadműveleteit.

08:08
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztrália egy fregattot adhat Franciaország háborújához

Az ausztrál kormány hamarosan tárgyalni fog arról, hogy hozzájáruljon-e egy fregattal a francia hadműveletekhez, mondta Marise Payne, Ausztrália hadügyminisztere.

Párizs még a terrortámadások előtt kérte az ausztrál kormánytól, hogy egy hajóval vegyen részt a francia hadműveletekben. Ausztrália jelenleg az amerikai légi csapásokban vesz részt, Marise Payne szerint ennek figyelembevételével döntenek majd arról, hogy segítenek-e Párizsnak, írja a Guardian.

A terrortámadások után a parlamentben tartott beszédében Francois Hollande francia elnök azt mondta, Párizs meg fogja háromszorozni katonai erejét a Földközi-tenger keleti medencéjében azzal, hogy odavezényli a Charles de Gaulle nukleáris repülőgép-hordozót.

08:12
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Tízezrekkel végeztek a terroristák

A tavalyi évben jelentősen nőtt a terrorizmus áldozatainak száma a világon, és több mint harmincezren vesztették életüket merényletekben - közölte a londoni székhelyű Institute for Peace and Economics kutatóintézet kedden.

A jelentés szerint 2014-ben világszerte 32 650 ember halt meg terrorcselekményekben, s ez a szám 80 százalékkal magasabb, mint a 2013-as adat. Korábban soha nem mértek ilyen jelentős mértékű emelkedést a terroráldozatok számában egy éven belül - derült ki az agytröszt által összeállított Globális terrorizmusindex nevű éves jelentés legfrissebb kiadásából.

Az intézet a terrorizmus által a világban tavaly okozott gazdasági kárt mintegy 53 milliárd dollárra (16,5 ezer milliárd forint) becsülte, ami tízszerese a 2000-es becslésnek. A halálos áldozatok feléért az Iszlám Állam nevű közel-keleti dzsihadista szervezet és a nigériai Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport a felelős.

A terrorizmusnak leginkább kitett államok Afganisztán, Irak, Nigéria, Pakisztán és Szíria. A világ terroráldozatainak közel harmada, majdnem 10 ezer ember Irakban vesztette életét. A jelentésből az is kiderül, hogy a terrorizmus kiváltó okai térségenként és az adott ország fejlettségi szintjének függvényében nagyon eltérőek lehetnek. Nyugaton statisztikai összefüggés van a terrorizmus és a társadalmi és gazdasági tényezők, így például a fiatalok munkanélkülisége vagy a droghasználat elterjedtsége között, s itt a legtöbb áldozatot a magányos merénylők által elkövetett támadások követelik.

08:23
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadügyminiszter háborúba hívja Európát

A párizsi merényletek hatására Franciaország bátrabb lépéseket tett az Iszlám Állam ellen, és szorosabban együttműködik az Egyesült Államokkal, mondta Ash Carter amerikai hadügyminiszter. "Többet akarunk tenni, minden lehetőséget megragadunk, de arra van szükségünk, hogy mások is beszálljanak" - mondta Carter. A hadügyminiszter azt reméli, a párizsi tragédia után az Egyesült Államok többi európai szövetségese is intenzívebben szembeszáll majd az Iszlám Állammal, tudósít a Guardian.

09:01
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Kormányszóvivő: Fel kell tárni a menekültek és a terrorizmus kapcsolatát

A bevándorlással kapcsolatban "véget kell vetni a félrebeszélésnek" - mondta az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A görög hatóságok évek óta jelzik, hogy az érkezők között olyanok is vannak, akik "kitűnően kapcsolódnak, képesek kapcsolódni az egyébként Európában létező terrorfenyegetéshez", biztonságpolitikai szakértők és rendvédelmi vezetők pedig szintén hosszabb ideje beszélnek arról, hogy soha nem volt ilyen magas a kontinens terrorfenyegetettsége - közölte.

Neki kell állni feltárni azokat az elemeket, amelyek egyértelműen összekapcsolják a bevándorlást és a terrorizmust - mondta Kovács Zoltán. Hozzátette, hogy az uniós döntésképtelenség miatt "teljesen új európai politikára van szükség".

09:30
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Videóra vették, ahogy egy maszkos csoport megfenyegette a Bataclant

Egy maszkokat viselő csoport megfenyegette a párizsi Bataclan színházat. A Telegraph birtokába jutott felvétel vélhetően 2008-ban készült. A tízfős csoport azt követelte, hogy beszélhessen a színház vezetésével, megfenyegették a személyzetet, és azt mondták: "Meg fogtok fizetni a tetteitekért."

10:02
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Izrael törvényen kívül helyezett egy iszlamista szervezetet

Az izraeli kormány elrendelte az Iszlám Mozgalom nevű iszlamista szervezet északi szárnyának törvényen kívül helyezését, a rendőrség keddre virradó éjszaka iratokat és pénzeket lefoglalva lecsapott a szervezet intézményeire - értesült a helyi média.

Az azonnali hatállyal életbe léptetett intézkedés után kihallgatásra vitték a szervezet első emberét, Raád Szalláh sejket és több más vezetőt - közölte a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja. A hétfőn este meghozott kormánydöntés szerint ettől kezdve elzárással büntethető az, aki tagja a szervezetnek, illetve részt vesz bármely tevékenységében. A hatóságok az intézkedés értelmében lefoglalhatják a mozgalom anyagi javait is. Előzőleg az izraeli rendőrség és a Sin Bét, a belbiztonsági szolgálat olyan információkat és bizonyítékokat gyűjtött a mozgalom ezen szárnyának működéséről, amely megalapozta annak betiltását. Egyebek közt mély kapcsolatot találtak a Hamász radikális palesztin szervezettel és a Közel-Kelet-szerte működő, Egyiptomban betiltott Iszlám Testvériséggel.

Az izraeli biztonsági szervek elkülönítik az Iszlám Mozgalom északi és déli szárnyát: a délit mérsékeltnek tekintik, és az továbbra is legálisan működhet.

10:08
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Kósa: A Fidesz majdnem félmillió aláírásnál jár

Eddig körülbelül 460-500 ezer aláírást gyűjtött össze a menekültek kötelező elosztási kvótája ellen a Fidesz - mondta el a párt frakcióvezetője kedd reggel az M1 aktuális csatornán. Kósa Lajos szerint jól haladnak az aláírásgyűjtéssel, amelyet - mint mondta - addig folytatnak,  "amíg ez a teljesen elhibázott kötelező betelepítési kvóta létezik jogi értelemben". Hozzátette: a keretszám álláspontjuk szerint "abszolút jogellenes, értelmetlen, felesleges, rossz intézkedés".

A kormánypárti politikus a Kossuth rádió 180 perc című műsorában megjegyezte: "az összes nemzetközi szerződésünkkel ellentétes a betelepítési kvóta, tehát itt nagyon mellélőttek a brüsszeli urak", hiszen a menekültügyi konvenciók tiltják, hogy nagyobb csoportokat akaratuk ellenére telepítsenek át. Ráadásul a kvótarendszer működésképtelen is, mivel egy újabb probléma forrása - tette hozzá.

10:16
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Folytatódtak a razziák Párizsban

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter egy rádióinterjúban megerősítette, hogy hétfő éjjel is folytatódtak a rendőrségi razziák Párizsban. A politikus elmondta: összesen 128 helyre vonultak ki, de részletekről nem beszélt, csak annyit tett hozzá, hogy nem minden házkutatás állt közvetlen kapcsolatban a párizsi merényletekkel.

Párizsban rendkívüli állapotot hirdetett ki a kormány Forrás: AFP/Joel Saget
10:20
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Szigorúbb ellenőrzést akar a focilegenda

Szigorúbb biztonsági intézkedések bevezetését sürgeti a német labdarúgó-bajnokságban Rudi Völler, a Bayer Leverkusen sportigazgatója.

Rudi Völler Forrás: AFP/Franck Fife

A német válogatott volt szövetségi kapitánya szerint ugyanakkor a múlt pénteki párizsi terrortámadás után sem szabad elvenni Franciaországtól a jövő évi Európa-bajnokság rendezését.

- jelentette ki.

10:23
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Elmarad az esti meccs

Biztonsági okokból elmarad a Belgium-Spanyolország barátságos labdarúgó mérkőzés – jelentette be a belga futballszövetség. A mérkőzést kedd este, Brüsszelben rendezték volna. 

Részleteket itt olvashat.

10:27
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Moszkva elismerte: terror miatt zuhant le az orosz repülő

Terrorizmus miatt zuhant le október 31-én a Kogalymavia légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra közlekedő repülőgépe – jelentették be orosz nemzetbiztonsági források.

A Kogalymavia (Metrojet) Airbus A321-es utasszállítójának roncsai a Sínai-félszigeten Forrás: AFP/RIA Novosti

A gép a felszállás után 23 perccel lezuhant a Sínai-félszigeten. Fedélzetén 217 utas – köztük 17 gyermek – és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki sem élte túl. Az áldozatok túlnyomó többsége orosz volt. Eddig is több jel utalt rá, hogy bomba lehetett a fedélzeten, de Moszkva eddig ezt nem ismerte el.

10:57
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Megszólalt a merénylők főbérlője

Megszólalt az asszony, aki kiadta párizsi lakását az egyik merénylőnek. A magát később felrobbantó Brahim Abdeslam a terrortámadás előtt három nappal több másik férfival együtt vett ki egy lakást Bobignyban.

A nő egy rádióinterjúban elmondta, a férfiak nagyon kedvesek és illedelmesek voltak, semmi gyanúsat nem tapasztalt.

„Nem volt szakálluk, és rendes ruhát viseltek. Azt mondták, egy belga cégnek dolgoznak, és üzleti úton vannak Párizsban” – mondta a főbérlő. 

11:17
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Putyin fokozza a légi csapásokat

Vlagyimir Putyin arra utasította az orosz titkosszolgálatot, hogy kutassa fel a Sínai-félszigeten lezuhant repülőgép elleni terrortámadás elkövetőit, az orosz hadseregnek pedig parancsba adta, hogy fokozza légi csapásait Szíriában.

A biztonsági erők főnöke délelőtt jelentette be, hogy időzített bomba robbant az október 31-én lezuhant gépen. 

11:26
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Házi őrizet a szíreknek és az irakiaknak

Franciaországban egy készülő törvénymódosítás szerint házi őrizetbe vehetik a Szíriából és Irakból visszatérőket. A javaslatot Nicolas Sarkozy volt francia elnök nyújtotta be. A házi fogság szigorú megfigyeléssel párosulna. A törvény bevezetéséhez először alkotmányt kellene módosítania a francia kormánynak. A tervezetet még tárgyalják.

11:30
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

A franciák nem tudtak róla

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter egy rádióinterjúban azt mondta: az elkövetők többsége ismeretlen volt a titkosszolgálatok előtt. Megerősítette azt is, hogy éjszaka újabb 128 razziát hajtottak végre a francia fővárosban.

Franciaország még mindig gyászol Forrás: MTI/AP/Thibault Camus
11:49
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Kerry: A stratégia világos

Az Iszlám Állam elleni közös fellépésről tárgyalt John Kerry amerikai külügyminiszter és Francois Hollande francia államfő Párizsban. Kerry sajtótájékoztatóján azt mondta: a terrorszervezet kezdi elveszíteni területeit, a légicsapásokban fontos vezetőik haltak meg.

„Világos stratégiánk van” – tette hozzá.

John Kerry a párizsi amerikai nagykövetség előtt tartott sajtótájékoztatót Forrás: MTI/AP/Dominique Faget
11:54
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Botrány az ír-bosnyák meccsen

Az Írország–Bosznia-Hercegovina Eb-pótselejtező mérkőzés előtti gyászszünetben "Palesztina, Palesztina" kiáltás hallatszott a lelátóról. A hazai szurkolók pfujolással válaszoltak.

12:00
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Pezsgőzik a Charlie Hebdo

Nyilvánosságra hozta következő számának címlapját a Charlie Hebdo. A pénteki párizsi merényletre emlékező szám címlapján azt írják: "Nekik fegyvereik vannak. Nem baj, nekünk meg pezsgőnk”.

A főszerkesztő szerint a párizsiak 2015-ben olyanok lettek, mint a londoniak a negyvenes években, nem adják meg magukat a félelemnek. Szerinte ez a terroristáknak adható egyetlen válasz.

A francia szatirikus lap szerkesztőségét januárban támadták meg terroristák, 12 munkatárssal végeztek.

12:08
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem tudni, hányan lehettek

Manuel Valls francia miniszterelnök szerint egyelőre nem ismeretes, hányan követték el a múlt heti, 129 áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó párizsi merényletsorozatot. A kormányfő szerint Franciaországban és Belgiumban is segíthették a tetteseket.

Manuel Valls Forrás: AFP//Ian Langsdon

"Talán vannak Franciaországban, Belgiumban tettestársak, olyan emberek, akik segítették a mészárlást" - fogalmazott a kormányfő.

12:14
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Letartóztatás Szerbiában

Őrizetbe vettek egy férfit a szerb hatóságok, akinél ugyanolyan hamis útlevelet találtak, mint amilyet az egyik öngyilkos merénylő hagyott hátra Párizsban. Ezt az utazási dokumentumot is Ahmad al-Mohamed névre állították ki.

12:19
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Két vagy három csapat lehetett

Most a nyomozásra kell koncentrálni, mondta a párizsi merényletekről Manuel Valls. A francia miniszterelnök szerint nem tudják, hogy két vagy három csapat volt-e, hogyan mozogtak, és pontosan mi történt a Stade de France-ban. A nyomozás halad, de a szükséges diszkrécióval - tette hozzá.

12:21
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Rendkívüli készültség Bolognában

Az olasz terrorizmusellenes nyomozóigazgatóság felügyeli a biztonságot Bologna városában, ahol a ma esti Olaszország–Románia barátságos labdarúgó-mérkőzés miatt rendkívüli intézkedéseket vezettek be. A stadionba százötven rendőrt és csendőrt vezényelnek ki.

12:22
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Túlélte a támadást a terhes nő

Napokig nem lehetett tudni, mi lett a sorsa annak a terhes nőnek, aki a helyszínen készült megrázó felvétel szerint a Bataclan klub ablakában lógva várta a segítséget. Azóta kiderült, hogy a nő és kisbabája is megmenekült, egy Sebastian nevű férfi húzta vissza az épületbe, ahol nem találtak rájuk a terroristák.

12:25
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Franciaország EU-segítséget kért

Franciaország formálisan arra kérte az Európai Unió többi tagországát, hogy segítsék az Iszlám Állam dzsihádista szervezet elleni harcát, és nyújtsanak katonai támogatást a terrorizmus ellen küzdő francia erőknek - jelentette be Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter Brüsszelben.

Jean-Yves Le Drian Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Le Drian a hét végi párizsi terrortámadások miatt kezdeményezte az Európai Unióról szóló szerződés 42. cikke 7. bekezdésének alkalmazását. Eszerint

Ez az első alkalom, hogy az uniós alapszerződésnek ez a szolidaritási klauzulája alkalmazásra kerül.

12:29
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Két ember őrizetben

Őrizetbe vették az egyiptomi Sarm-es-Sejk repülőterének két dolgozóját az orosz utasszállító repülőgép október 31-i tragédiájával kapcsolatban - közölték kedden egyiptomi biztonsági tisztségviselők. A Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozva egyikük azt mondta, összesen tizenhét embert tartanak őrizetben.

12:32
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Még egy kocsit találtak

A merénylők újabb kocsiját találták meg a rendőrök Párizs 18. kerületében – közölték rendőrségi források az AFP hírügynökséggel. A fekete Renault Clio rendszámtáblája belga. A nyomozók azt gyanítják, hogy ezt használták a terroristák Párizs és Brüsszel között, miközben előkészítették a támadásokat.

A merénylők most megtalált autója Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard
12:38
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

115 ezer egyenruhást mozgósít Franciaország

115 ezer rendőr, csendőr és katona bevetéséről döntött Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. A Párizst ért terrortámadás óta 128 razziát tartottak a francia hatóságok.

12:39
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Hitelkártyájával fizetett a merénylő

Egy francia hírtelevízió azt közölte: a még mindig menekülő Salah Abdelsam korábban egy kétszobás lakást bérelt Párizs közelében, Alfortville-ben. A hitelkártyájával fizetett érte. A rendőrség azóta átvizsgálta a lakást, és megállapította, hogy legalább két ember lakott benne. 

12:51
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Olyan volt, mint Dante pokla

Horrorisztikus látványról számolt be a Le Monde-nak a rendőr, aki elsőként ért a Bataclan klubba. A férfi körülbelül este 10 óra körül lépett be a koncertterembe, ahol rálőtt az egyik terroristára, akinek ekkor felrobbant a testére erősített robbanószerkezet. A kiérkező rendőrök szerint a helyszín olyan volt, mint „Dante pokla”, több tucat holttest hevert a földön,

a csendet csak a mobiltelefonok csörgése szakította meg.

Volt, aki halottnak tettette magát, más elbújt, sokan az álmennyezetbe.

Holttestet szállítanak el a Bataclan klubból Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Este negyed 11 körül érkeztek meg a kommandósok, akik felmentek az emeletre, ahol két terrorista elbarikádozta magát, és túszaik lefejezésével fenyegetőztek. Végül hajnal 0:20-kor rohamozták meg a rejtekhelyüket, egyiküket lelőtték, a másik felrobbantotta magát.

12:58
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Ötvenmillió euró nyomravezetői jutalom

Ötvenmillió eurót ajánlott fel Moszkva annak, aki használható információval tud szolgálni az orosz repülőgépet felrobbantó terroristákról. Oroszország a vizsgálatok lezárultával bejelentette: most már biztos, hogy bomba robbant az Egyiptomból Szentpétervárra tartó repülőn. Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította a nemzetbiztonsági szolgálatokat, hogy mindent tegyenek meg az elkövetők megtalálása érdekében, valamint azt is bejelentette, hogy fokozzák légi csapásaik intenzitását Szíriában. 

13:01
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Videó az elkövetők szállásáról

A Le Point francia újság nyilvánosságra hozott egy videót a terroristák szállásáról. A kétszobás lakást az interneten bérelték.

13:29
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Új fotó a legkeresettebb terroristáról

Új fényképet adott közzé a belga rendőrség Salah Abdeslamról. A fiatal férfit szombat reggel óta körözik, azzal gyanúsítják, hogy részt vett a párizsi merényletek megszervezésében. Egyik testvére felrobbantotta magát a Bataclan klubban.

13:31
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Megölt katonáé lehetett a szír útlevél

A múlt heti párizsi merényletek egyik elkövetőjénél talált, feltehetően hamis útlevélben a szíriai hadsereg egy néhány hónappal ezelőtt megölt katonájának adatai szerepelhetnek - közölték francia rendőrségi források.

A dokumentum Ahmad al-Mohammad nevére van kiállítva, aki 1990. szeptember 10-én az északnyugat-szíriai Idlebben született. A férfi a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknél harcolhatott, és valószínűleg néhány hónnappal ezelőtt elesett.

13:41
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

A veséjével fizetett egy menekült Európáért

Egy szerb segélyszervezet munkatársa bukkant rá arra a szír menekültre, aki a veséjét adta el, hogy eljuthasson Európába. A műtétet egy kontár végezte el Libanonban, a menekült 20 napig semmiféle orvosi ellátást nem kapott. A segélyszervezet munkatársaitól csak fájdalomcsillapítókat fogadott el, tovább akart menni Horvátországba.

13:46
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Gyereket mentett az egyik merénylő

A BBC Newsnight információi szerint az egyik öngyilkos merénylő tavaly öt gyermeket mentett ki egy lakástűzből Brüsszelben. Ibrahim Abdeslam egy évvel később a Bataclan klubban robbantotta fel magát. A kimentett kicsik apja azt nyilatkozta: "Hálás vagyok, hogy megmentette a gyerekeimet, de nem tudom felfogni, amit Párizsban tett."

13:55
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Több mint 24 ezer katona védi Rómát

Több mint 24 ezer katona, rendőr, csendőr felügyeli a biztonságot az olasz fővárosban a decemberben kezdődő szentév közeledtével - közölte Angelino Alfano olasz belügyminiszter. A szentév december 8-i kezdetére további ezer katonát vezényelnek Rómába.  A belügyminiszter kijelentette, hogy biztonsági szempontból a legnagyobb kihívást az esetleges dróntámadások jelentik. Hangsúlyozta, hogy a Vatikán feletti légtér - ahogyan már eddig is - a 2016. november 20-ig tartó szentév teljes ideje alatt le lesz zárva. 

14:07
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztriában is járt az egyik merénylő

Salah Abdeslam, akit még mindig nagy erőkkel keresnek a pénteki párizsi merényletek után, szeptemberben Ausztriában járt – jelentette be az osztrák belügyminiszter. Johanna Mikl-Leitner az ORF televíziónak elmondta: a férfi Németország felől lépett be az országba. Egy közúti ellenőrzés során megállították, akkor azt mondta, hogy nyaralni megy Bécsbe. Az osztrák nyomozók most azt próbálják feltérképezni, hol szállt meg, és miért.

Salah Abdeslam azt állította, hogy nyaralni megy Bécsbe Forrás: AFP/-
14:20
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Minden, amit a merénylők szállásáról tudni kell

Most már szinte biztos, hogy két helyen is laktak a merénylők Párizsban. Az egyik egy szálloda, a l’Appart city d’Alfortville a város déli részén, ahol november 11. és 17. között vett ki egy szobát Salah Abdelslam. A hotelben egy szoba 37 euró (11 ezer forint) egy éjszakára. A nyomozók már átkutatták a szobát, ahol pizzásdobozok és fecskendők hevertek.

A másik ház Bobigny-ban van, nem messze a Stade de France-tól. Ezt Brahim Abdeslam, Salah testvére vette ki november 10. és 17. között. Itt még ki nem csomagolt mobiltelefonokat találtak a rendőrök. A főbérlő azt mondta: a férfiak nagyon kedvesek voltak, és azt állították, hogy egy belga biztonsági cégnek dolgoznak, és üzleti úton járnak a francia fővárosban.

14:29
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Törvényi szigorítást kér az egyik osztrák párt

A terrorizmus elleni küzdelem jegyében az Osztrák Néppárt az ausztriai államvédelmi törvény mielőbbi szigorítását szorgalmazza, ám a szociáldemokrata párt szerint a tervezett változtatások komoly beavatkozást jelentenek a polgári alapjogokba.

14:33
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

A spanyolok megértőek

A belga kormány tanácsára biztonsági okokból lemondták a kedd estére Brüsszelbe tervezett belga–spanyol barátságos labdarúgó-mérkőzést. Vicente del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitánya a döntés kapcsán arról beszélt, hogy labdarúgói játszani szerettek volna, ám megértik a meccs lemondásának okait. A futballisták nyugodtak voltak, szerettek volna játszani  – mondta a legutóbbi két Európa-bajnokságon győztes spanyol válogatott irányítója.

14:37
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Letartóztatások Németországban

Három embert letartóztattak Németországban a párizsi merényletekkel összefüggésben - közölte a helyi média. A gyanúsítottakat Aachen városában vették őrizetbe, a település mindössze kétórányi autóútra fekszik Brüsszeltől, ahol a rendőrök még mindig Salah Abdeslamot keresik. 

Az Aachener Zeitung című lap szerint két nőt és egy férfit vettek őrizetbe az Aachen melletti Alsdorfban az országos munkaügyi ügynökség helyi munkaközvetítő irodája előtt. Éppen elindultak a Jobcentertől, amikor autójukat több rendőrautó feltartóztatta, és a rendőrség különleges bevetési egységének egy különítménye őrizetbe vette őket.

14:47
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem akar több migránst a Nemzeti Front

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke azt kérte, hogy Franciaország azonnal függessze fel a migránsok befogadását. Francois Hollande államfő viszont azt mondta, hogy Európának folytatnia kell a migránsok befogadását.

15:06
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Menet a sokszínűségért

Párizs muszlim közössége gyűlést szervezett az egyik mecsethez, hogy kifejezzék elköteleződésüket a sokszínűség és a köztársaság értékei iránt. 

15:10
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét zárva az Eiffel-torony

Egy nappal azt követően, hogy megnyitották a pénteki terrortámadások után az Eiffel-tornyot, ismét bezárták Párizs egyik legnagyobb látványosságát. A torony szóvivője nem indokolta, hogy miért volt szükség a lépésre.

Nemzeti színekben az Eiffel-torony Forrás: AFP/Eric Feferberg
15:37
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb részletek a letartóztatásokról

Werner Schneider rendőrségi szóvivő megerősítette, hogy három embert őrizetbe vettek a párizsi merényletekkel kapcsolatban a németországi Aachenben. Mint mondta, túl korai lenne további információkat mondani a letartóztatott emberekről, de azt elismerte, hogy mindegyik külföldi állampolgárságú. 

15:40
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Felszámoltak egy terrorista csoportot

A tunéziai hatóságok felszámoltak egy 17 tagú terrorista csoportot, és ezzel meghiúsítottak egy nagyszabású támadást, amelyet az iszlamista szélsőségesek ebben a hónapban terveztek végrehajtani kulcsfontosságú létesítmények ellen az országot legutóbb sújtó véres merénylet helyszínén, a turisták körében népszerű Szúszában - közölte a Reuters brit hírügynökséggel egy magas rangú tunéziai kormányzati tisztségviselő.

15:55
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem mondják le az Eb-t

Patrick Kanner francia sportminiszter kizárta, hogy Franciaország lemondaná a jövő évi labdarúgó-Európa-bajnokság megrendezését. "A megélt események miatt megerősített, maximális biztonság mellett fog lezajlani az Európa-bajnokság. Szó sincs arról, hogy leállítsuk ezt a nagyszerű népünnepélyt" – nyilatkozta. 

15:58
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Katonákat vezényelnek a brüsszeli reptérre

Belgium egész területén kettesről hármasra emelték a terrorfenyegetettség szintjét, és ezzel párhuzamosan a kormány fegyveres katonákat küld az ország legjelentősebb nemzetközi repülőterére, Zaventembe.

A terrorkészültséget Belgiumban négyszintű skálán jelölik. A hármas fokozat arra utal, hogy "lehetséges és valószínű", hogy terrortámadás éri az országot.

16:00
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Két embert letartóztattak a britek is

Egy 22 és egy 20 éves férfit vett őrizetbe a brit rendőrség, mert terrorista cselekményekre készülhettek. A letartóztatásnak nincs köze a párizsi vérengzéshez - hangsúlyozták. A két férfi a doveri kompkikötőnél hagyta volna el az országot, a rendőrök azonban lecsaptak rájuk. 

16:21
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

A határok a terroristákat zárják be

Az európai identitás elleni agressziónak nevezte a Párizsban pénteken történt terrorista merényleteket Matteo Renzi olasz miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a terrorizmus veszélye az európai országok belsejéből ered. Úgy fogalmazott: ha lezárjuk a határokat, nem teszünk mást, mint bezárjuk országainkba a terroristákat, mivel a merényletekben részt vevő gyilkosok az esetek túlnyomó többségében Európában születtek és nőttek fel  (...), és gyerekkorukban együtt fociztak a gyerekeinkkel - mondta Matteo Renzi.

16:22
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az angolok is énekelhetik a francia himnuszt

Ma este barátságos mérkőzést játszik Franciaország és Anglia a Wembley-ben. A merényletekre emlékezve több brit lap lehozta a francia nemzeti himnusz, a Marseillaise szövegét, este pedig a stadion körül ezek a borítók lesznek majd a kivetítőkön. Roy Hodgson angol szövetségi kapitány azt mondta, reméli, hogy a szövegekkel ösztönzik majd a közönséget, hogy csatlakozzanak a himnusz elénekeléséhez.

16:24
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Elkerülik Párizst a turisták

Három nappal a párizsi merényleteket követően a francia főváros szállodái és éttermei már jelentős visszaesést tapasztalnak. Elsősorban az ázsiai és dél-amerikai vendégek halasztják el párizsi útjaikat, ami nehéz hónapokat jelez előre a januári terrortámadások után lassan magára talált szektornak.

A merényletek hírére az elmúlt hétvégére a foglalások nyolcvan százalékát lemondták a francia főváros szállodáiban.

16:28
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb csapatokat vezényelnek a belga utcákra

Belgium bejelentette, hogy a biztonság megőrzése érdekében több mint 300 fővel növelik az utcákon járőröző katonák számát. A lépés nem alaptalan, mint azt az Origo is megírta, Brüsszel egyik kerülete lett a terrorizmus egyik központja.

Forrás: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
16:29
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Már öt embert fogtak el a németek

Németországban őrizetbe vettek öt embert kedden a múlt heti párizsi merényletekkel összefüggésben. Az aacheni rendőrség közleménye szerint egy különleges bevetési egység segítségével délelőtt őrizetbe vettek két nőt és egy férfit Alsdorfban. A település környékén további akciót kezdtek, ezekről azonban taktikai okokból csak annyit mondtak, hogy két további személyt is őrizetbe vettek.

16:33
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Riasztott a bolti eladó

A Spiegel Online szerint a német rendőrség azért csapott le Alsdorfnál, mert egy bolti eladó bejelentést tett, hogy felismerte a csoportban a párizsi vérengzésekkel összefüggésben körözött Salah Abdeslamot. A szökésben lévő férfi minden bizonnyal nincs a háromfős csoportban, de a rendőrök a lehető legnagyobb körültekintéssel ellenőrzik őket, mert nem akarják, hogy Abdeslam másodszor is kicsússzon a hatóságok keze közül. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Alsdorf a német–holland–belga hármas határ közvetlen közelében helyezkedik el.

16:44
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Elismerték, hogy felvették a merénylőt

Belgiumban terrorizmussal vádolnak két férfit, akik elismerték, hogy autójukkal felvették Salah Abdeslamot Párizsban még szombaton reggel, de azt tagadták, hogy segítettek volna neki. A 27 éves Mohammed Amri és a 21 éves Hamza Attou azt állítják, semmilyen közük sem volt a támadásokhoz. 

16:45
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Putyin a Moszkva cirkálót küldi harcba

Vlagyimir Putyin, orosz elnök elrendelte, hogy az orosz haditengerészet Moszkva nevű repülőgép-hordozója működjön együtt a francia haditengerészettel az Iszlám Állam elleni harcban. Putyin azt mondta: közvetlen kapcsolatot kell fenntartani a franciákkal, hogy szövetségesként lépjenek fel az Iszlám Állam ellen. 

16:55
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Hollande Obamával és Putyinnal tárgyal

Francois Hollande francia államfő november 24-én találkozik Barack Obama amerikai elnökkel, két nappal később pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában - jelentették be Párizsban. 

17:19
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Dolgoznak a francia rendőrök

A francia rendőrség jelentése szerint a pénteki terrortámadás óta 104 razziát tartottak, 16 embert vettek őrizetbe, és 6 fegyvert foglaltak le. A letartóztatások és lefoglalások azonban valószínűleg nem minden esetben köthetők a vérengzéshez.

Forrás: AFP/Joel Saget
17:26
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az áldozatok többségét azonosították

A párizsi merényletek 129 áldozatából 117-et sikerült eddig azonosítani - közölte Christiane Taubira, francia igazságügyi miniszter. Az áldozatok többsége fiatal volt, akik bulizni indultak az éjszakában: ügyvédek, cserediákok, házaspárok. Az áldozatokról szóló írásunkat itt találja.

A városban több helyen gyújtottak gyertyát az áldozatokra emlékezve Forrás: AFP/Jeff Pachoud
17:37
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Még mindig nincs meg Salah Abdeslam

A német Spiegel információi szerint Salah Abdeslam nincs azok között a letartóztatott emberek között, akiket őrizetbe vettek a németországi Alsdorfban, nem messze Aachentől. Rendőrségi forrásaik szerint a 29 éves Kamal A., a 28 éves Lava M. és a 32 éves Didem A. került őrizetbe.  

17:49
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Oroszország is bombázza az Iszlám Államot

A Kreml megerősítette, hogy megkezdték az Iszlám Állam rakkai bázisának bombázását azt követően, hogy bebizonyosodott, pokolgép miatt zuhant le az orosz repülőgép, amely Sarm-es-Sejkből Szentpétervár felé tartott. Oroszország felhívása minden államot és szervezetet arra kért, hogy segítsen megtalálni azokat a terroristákat, akik felrobbantották a gépet.

A Kogalymavia (Metrojet) Airbus A321-es utasszállítójának roncsai a Sínai-félszigeten Forrás: AFP/RIA Novosti
17:56
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Emlékoldal az áldozatoknak

Emlékoldal indult a párizsi áldozatoknak a Twitteren. Az oldalra óránként kikerül egy áldozat fényképe, mellette pár sorral arról, hogy ki volt, és mit szeretett az életében. 

17:56
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Add fel magad, testvérem!

A párizsi merényletek miatt körözött Salah Abdeslam testvére azt tanácsolta fivérének, hogy adja fel magát. 

Mi egy család vagyunk, folyamatosan arra gondolunk, hogy hol lehet, fél-e, eszik-e. 

A legjobb az lenne, ha feladná magát, hogy a hatóságok tisztázhassák, hogy mi történt - tette hozzá Salah Abdeslam tesvére.

18:08
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Irán terrorellenes koalíciót hozna létre

Hasszán Rohani iráni elnök telefonon tárgyalt Francois Hollande francia elnökkel. Az iráni elnök arról beszélt, hogy a világ országainak össze kell fogniuk a terrorizmus ellen, és ha ez megvalósul, a terroristák soha nem érik el a céljukat.  

18:10
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem a terror, a feladatok miatt marad el a repülőnap

A 2016-os Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató átütemezéséről döntött Simicskó István honvédelmi miniszter. A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint "a megváltozott biztonságpolitikai körülmények következtében" a Magyar Honvédség feladatai jelentősen megnövekedtek, és a feladatköre is kibővült. 

Az ország védelménél jelenleg nincs fontosabb ügyünk, és most minden erőnkkel erre kell koncentrálnunk" –– tudatta Simicskó István. A 2016-os Red Bull Air Race magyarországi futamára ugyanakkor a Magyar Honvédség látványos bemutatóval készül, amelyen láthatóak lesznek a honvédség repülőeszközei is – zárult a közlemény.

18:13
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Francia dzsihádista az Iszlám Állam felvételén

Fabien Clain, egy francia dzsihádista hangja hallható azon a felvételen, amelyen az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet magára vállalta a párizsi merényleteket. A 35 éves toulouse-i férfi annak a Mohamed Merahnak az ismerőse volt, aki 2012 márciusában három katonát és egy zsidó iskola egyik tanárát és három gyermeket ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban. Fabien Clain, akinek dzsihádista neve Omar, az egyik szervezője volt annak a hálózatnak, amely Irakba küldött iszlamista harcokat, hogy az amerikai hadsereg ellen harcoljanak. A férfit ezért 2009 júliusában öt év szabadságvesztésre ítélték. Szabadulása után Szíriába utazott, hogy a toulouse-i iszlamista körök több tagjával együtt csatlakozzon az Iszlám Állam dzsihádistáihoz. Onnan szervezte a francia dzsihádistajelöltek toborzását. 

18:27
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Még két embert letartóztattak a németek

Az Aachen melletti rendőrségi akcióban újabb két embert vettek őrizetbe, így összesen már 7 embert tartóztattak le. A hatóságok a párizsi merényleteket követően kaptak olyan információkat, miszerint gyanús személyek vannak az Aachen melletti Alsdorfban. 

18:30
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Lövéseket hallottak Calais-nál

Lövéseket lehetett hallani húsz mérföldre délre Calais-től, közölte a helyi média. A rendőrség a térségben razziázik, szemtanúk legalább 15 rendőrautót láttak a helyszínen.

18:33
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Teljes terrorkészültség mellett fogadták Obamát

Teljes terrorkészültség mellett fogadták kedden az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének manilai csúcskonferenciájára érkező Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnököt. Harci eszközök, szögesdrót, útlezárások és fegyveres katonák uralták a manilai utcaképet.

18:40
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Dalai láma: Hagyjuk abba az imádkozást Párizsért!

"Hagyjuk abba az imádkozást Párizsért, a békéért dolgozzunk!" – nyilatkozta a dalai láma a Deutsche Welle rádiónak. A buddhista szellemi vezető szerint a problémát emberek teremtették, tehát fölösleges most Isten segítségét kérniük, amit kreáltak, azt maguknak kell megoldaniuk. "Ezt a problémát nem oldhatjuk meg egyedül imádsággal. Én buddhista vagyok, és hiszek az imádság erejében, de ezt a problémát az emberek teremtették, és most Istent kérjük, hogy oldja meg. Ez nem logikus. Isten azt mondaná, oldjátok meg magatok, hiszen ti hoztátok létre" - fogalmazott.

Tendzin Gyaco a 14. dalai láma Forrás: AFP/Ben Stansall
18:41
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarországnak üzent a német államminiszter

Az Európai Uniónak Magyarországon is érvényesítenie kell a jogállami előírásokat a migránsok tekintetében - jelentette ki Michael Roth német külügyi államminiszter, aki kedden Brüsszelben részt vett az EU-országok uniós ügyekben illetékes tárcavezetőinek tanácskozásán. A terrorizmus elleni harc pedig nem mosható össze a migránskérdéssel, még Magyarország esetében sem - tette hozzá. Azt hangsúlyozta, hogy továbbra is a szolidaritásnak és a humánumnak kell vezetnie a döntéshozókat.

18:48
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia is beszállhat a bombázásba

David Cameron brit kormányfő azt mondta, hogy megérti a Szíria bombázásával kapcsolatos aggodalmakat, de Nagy-Britanniának szerinte többet kellene tennie a terrorizmus ellen. Emiatt arra kéri majd a képviselőket, hagyják jóvá, hogy Nagy-Britannia is légi csapásokat mérjen az Iszlám Államra még karácsony előtt.

Sokkolta a világot a párizsi terrortámadás Forrás: MTI/AP/Thibault Camus
19:08
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Harci drón végzett egy iszlamistával

Az al-Kaida szíriai ágának egyik parancsnokával élő egyenes adásban végzett egy drón. Az al-Nuszra-parancsnok épp katonai sikereivel kérkedett.

19:24
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Moszkva összefogást sürget

Moszkva felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy sürgősen hozzon határozatot egy széles körű terroristaellenes front megalakításáról - olvasható az orosz külügyminisztérium közleményében.

19:54
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

117 áldozatot azonosítottak

Eddig 117 embert azonosítottak a múlt heti párizsi merényletek 129 halálos áldozata közül. Többségük 20-30 év közötti fiatal - mondta Christiane Taubira igazságügyi és Marisol Touraine egészségügyi miniszter kedden a francia nemzetgyűlésben.

19:59
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs közvetlen összefüggés

A német–belga–holland hármas határ térségében kedden őrizetbe vett emberek ügye nincs közvetlen összefüggésben a párizsi merényletekkel – jelentette be a német belügyminiszter Berlinben.

Thomas de Maiziere a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy "igen nagy" a terrorfenyegetettség Németországban, és aggodalomra ad okot, hogy még mindig szökésben van az egyik feltételezett elkövető, Salah Abdeslam. 

20:02
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

A halottak között lehet az egyik merénylő

A Bataclanba betört terrorkommandó három tagjának holttestét találták meg a hatóságok, de a legtöbb szemtanú és a rendőrség is az első órákban négy terroristáról számolt be.  Ezért elképzelhető, hogy a koncertteremben megölt 89 halálos áldozat között lehet még egy merénylő is, akit majd csak később sikerül azonosítani – számolt be a France2 francia közszolgálati televízió.

20:11
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Megemlékezés Toulouse-ban

Körülbelül tízezer embert gyűlt össze Toulouse-ban a Place du Capitole-on, hogy a támadás áldozataira emlékezzen.

20:16
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Vendégszurkolók nélkül játszanak

Minden profi labdarúgó-mérkőzést vendégszurkolók nélkül játszanak le hétvégén Franciaországban a párizsi merényletsorozat miatt. 

A biztonsággal kapcsolatos aggodalmak ellenére Patrick Kanner francia sportminiszter kedden azt nyilatkozta, hogy a mérkőzéseket az eredeti tervek szerint megtartják az élvonalban és a másodosztályban egyaránt.  

20:47
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Kiürítették a stadiont Hannoverben

Kiürítették a hatóságok a hannoveri stadiont, ahol a 20.45-től a német-holland barátságos futballmérkőzést tartották volna. A meccsen jelen lett volna Angela Merkel is, hogy ezzel is demonstráljon a terror ellen.

A BBC helyszíni tudósítója szerint egyelőre nincs konkrét magyarázat arra, hogy miért kellett meghozni az intézkedést.

21:37
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Robbantani akartak

A mérkőzés azért marad el, mert a rendőrség tervezett robbantásos merényletről szerzett információkat - mondta Volker Kluwe hannoveri rendőrkapitány az NDR regionális közszolgálati médiatársaságnak.

A Spiegel Online hírportál szerint a stadion környékén láttak egy terrorcselekmények elkövetésére hajlamos iszlamistaként számon tartott embert.

21:44
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Még egy elkövetőt keresnek

Egy második, szökésben lévő feltételezett merénylőt is keres a francia rendőrség – jelentette kedden este a France2 francia közszolgálati televízió híradója. 

A gyanúsított a párizsi belvárosi kávéházak és éttermek teraszaira lövöldöző terrorkommandó tagja volt a francia Abdeslam fivérekkel együtt. 

A rendőrség gyanúja szerint a Seat típusú gépkocsiban, amelyből a lövéseket leadták, egy harmadik ember is ült, de őt egyelőre nem tudták azonosítani.

21:56
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Mindenki menjen haza

A hannoveri rendőrkapitány Hannover valamennyi lakójának és vendégének azt tanácsolja, hogy a legrövidebb úton menjen haza,  mert nem lehet tudni, hogy mire készülhetnek még mindazok, akik robbantásos merényletet terveztek. 

Volker Kluwe mindenkinek javasolja, hogy kerüljön minden olyan helyet, ahol nagyobb számban gyűlhetnek össze emberek.

22:03
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Rendőrök a bejáratnál

Felfegyverzett rendőrök a hannoveri stadion egyik bejáratánál.

A holland–német barátságos meccs elmaradt Forrás: EPA/Christian Charisius
22:12
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Elmaradt egy koncert is

Egy másik helyszínt, a TUI Arénát is kiürítették Hannoverben - írja a BBC. Az arénában a Söhne Mannheims nevű zenekar lépett volna fel. 

22:25
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Együtt énekeltek

Francia és angol szurkolók együtt énekelték a Marseillaise-t a londoni Wembley-ben a két ország labdarúgó-csapatának barátságos mérkőzése előtt.

22:27
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Lezárták a pályaudvart is

A rendőrség lezárta a hannoveri főpályaudvar egy részét egy gyanús csomag miatt.

22:32
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

A focisták biztonságban vannak

A német és a holland nemzeti válogatott, valamint segítőik biztonságos helyen vannak - mondta a Hannoveri rendőrfőnök. 

22:36
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel még nem volt ott

Angela Merkel még nem volt ott a stadionban, amikor elrendelték a kiürítését – közölte az NDR regionális közszolgálati médiatársaság.

Kevesen voltak a stadionban Forrás: EPA/Christian Charisius

Az 49 ezer fős stadionban még viszonylag kevesen voltak, amikor elkezdődött a kiürítés. A szurkolók rendben, fegyelmezetten hagyták el a stadiont.

22:39
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Robbanószerrel teli mentőt találtak

Egy robbanóanyagokkal megpakolt mentőautót találtak a rendőrök a hannoveri stadion közelében - írja Politico Daily.

22:55
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Bizonytalanság a bombával teli autó körül

Több forrás azt írja, hogy mégsem találtak robbanószert a stadion a közelében. Hivatalos cáfolat még nem érkezett, Boris Pistorius, alsó-szászországi belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy még nem tudja megerősíteni a bombáról szóló értesülést.

22:58
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nehéz döntés volt

Nagyon nehéz döntés volt törölni a meccset, de meg kellett lépni, mivel kora este egyre több információt kaptunk konkrét fenyegetésről - mondta esti sajtótájékoztatóján Thomas de Maiziere német belügyminiszter. 

A DPA hírügynökség szerint külföldi titkosszolgálatok figyelmeztettek a készülő támadásra. Eddig senkit nem vettek őrizetbe.

23:01
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

A megállókat is lezárták

Nemcsak a központi pályaudvar egy részét, hanem néhány tömegközlekedési eszköz megállóját is lezárták Hannoverben – mondta a német belügyminiszter.

23:07
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Kettesével hagyták el stadiont

A hannoveri stadion előtt álltunk, amikor meghallottuk a hangosbemondót. Azt közölték, hogy gyanús csomagot találtak, és mindenkit megkértek, hogy lassan, rendezetten hagyja el a stadiont.  Kettesével-hármasával engedték ki a kapun - mondta egy német szurkoló a BBC-nek.

23:13
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb francia légicsapások

A francia légierő újabb támadásokat hajtott végre az Iszlám Állam központja, Rakka ellen - közölte kedd este Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter. Ez már a harmadik támadásuk volt az elmúlt napokban.

A légicsapásokban tíz gép vett részt és szerdán a Charles de Gaulle repülőgéphordozó is elindul a térségbe, hogy újabb csapásokat mérjenek a Rakka, illetve Deir ez-Zour ellen.

23:13
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem találtak bombát

A Reuters hírügynökségnek több német kormányzati forrás is megerősítette: nem találtak bombát a hannoveri stadionnál.

23:28
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Rendőri készültség

Hannover utcáit ellepték a fegyveres rendőrök. A rendőrség legalább szerdáig nagy erőkkel lesz jelen a városban.

Fegyveres rendőrök Hannover utcáin Forrás: EPA/Julian Stratenschulte
23:33
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

A DPA szerint sem találtak bombát

DPA német hírügynökség szerint sem találtak bombát. Biztonsági források szerint 15 perccel a kapunyitás előtt kaptak hírszerzési információkat arról, hogy robbantani akarnak a stadionban, de robbanószert nem találtak.

00:05
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

A lakosság segítségét kérik

A francia rendőrség kedden este közzétette a múlt heti párizsi merényletek azon elkövetőjének a fotóját, akinél a szíriai útlevelet találták, és szemtanúk segítségét kéri az öngyilkos merénylő azonosításához.

A rendőrség a lakosok segítségét kéri az azonosításban Forrás: Francia belügyminisztérium

A Stade de France nemzeti stadion közelében meghalt terrorista ujjlenyomata megegyezik annak az embernek az ujjlenyomatával, akit Görögországban regisztráltak az útlevél tulajdonosaként, de a dokumentum hitelességét nem erősítették meg.

Sem az útlevélben szereplő szíriai férfi adatai, sem a merénylő ujjlenyomata nem szerepel a francia titkosszolgálatok nyilvántartásában, a rendőrség ezért azt kéri, hogy aki felismeri a fotón szereplő férfit, hívja a 197-es telefonszámot.

00:07
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az angolok nyertek

Az angol labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte a francia csapatot kedden este barátságos mérkőzésen.

A találkozót megelőzően egyperces gyászszünettel emlékeztek a pénteki, párizsi merényletsorozat 129 halálos áldozatára, szolidaritásból több ezer angol szurkoló a vendég drukkerekkel együtt énekelte a francia himnuszt.