Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Heves harcok dúlnak Pokrovszkban, Oroszország Harkovot és Szumit is támadja

Események

Ukajna, aknavető
Kiképzésen lévő ukrán katona lő egy aknavetővel
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 819. napjáról.

 

04:26
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:30
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 21-én az ukrán-magyar határszakaszon 5243 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5330 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 24 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:32
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Mindenki tudja, mire van szükségünk

Légvédelem, páncélozott járművek és lőszerek - ezekre van most a legnagyobb szükség a fronton, mondta napi videójában az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint valamennyi partnerország tudja, hogy mire van most a legégetőbb szükségük, és hálás minden államnak, akik valóban készek segíteni és teljesítik az ígéreteiket.

05:12
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Hajnali dróncsapás Szumira

Orosz drónok szerda hajnalban csaptak le energiaközpontokra, és megszakították az áramellátást Ukrajna északi Szumi régiójának egyes részein – közölték regionális tisztviselők. A szumi hatóság szerint a drónok Sosztka és Konotop városokban találtak célokat, Kijevtől északkeletre és az orosz határ közelében. A katasztrófavédelem az áramellátás helyreállításán dolgozik. Tisztviselők figyelmeztettek egy lehetséges orosz behatolásra Szumiba.

05:57
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin a volt iráni elnökről beszélt

Vlagyimir Putyin orosz elnök méltatta Irán néhai elnökét, Ebrahim Raiszit, és azt mondta, hogy "megbízható partner" volt.
Raiszi külügyminiszterével és hét másik emberrel együtt meghalt egy helikopter-balesetben az azerbajdzsáni határ közelében a hétvégén.
"Valóban megbízható partner volt, magabiztos ember, aki a nemzeti érdekek szerint járt el" - idézték az orosz hírügynökségek Putyint.
Az ukrajnai háború kezdete óta Oroszország megerősítette politikai, kereskedelmi és katonai kapcsolatait Iránnal egy elmélyülő kapcsolat keretében, amelyre az Egyesült Államok és Izrael aggodalommal tekint.

06:41
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

A front legforróbb szektora

A kelet-ukrajnai Pokrovszk térségében zajló heves harcok „manőverekre” kényszerítették az ukrán csapatokat – közölte az ukrán hadsereg vezérkara. Jelentésük szerint az orosz kézen lévő Donyeck városától északnyugatra fekvő Pokrovszk továbbra is a front legforróbb szektora.
Volodimir Zelenszkij éjszakai videóbeszédében „rendkívül nehéznek” nevezte a régió és a szomszédos területek helyzetét.

07:37
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna kilőtt egy orosz rakétahordozó hajót

Ukrajna azt állítja, hogy megsemmisítette az utolsó cirkálórakétákkal felfegyverzett orosz hadihajót, amely a megszállt Krím félszigeten állomásozott.
Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy vasárnap nagy hatótávolságú támadást hajtottak végre, amely megsemmisítette az orosz haditengerészet aknavető hajóját, és azt mondták, hogy több időre van szükségük, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy mi más sérült.
"A frissített információk szerint az ukrán védelmi erők május 19-én éjjel eltaláltak egy orosz projekt 22800 Ciklon rakétahajót Szevasztopolban" - közölte a vezérkar. Az ukrán haditengerészet később az X-en közölte, hogy a hajót "megsemmisítették".
Az orosz védelmi minisztérium nem nyilatkozott.

08:21
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

10 ukránt már kiképeztek

A Jevropejszka Pravda ukrán hírportál a holland védelmi minisztérium közlésére hivatkozva arról számolt be, hogy befejeződött tíz ukrán katona kiképzése Hollandiában az F-16-os vadászgépek karbantartására. Hollandia vállalta, hogy legalább 24 darab F-16-os vadászgépet biztosít Ukrajnának - emlékeztetett a hírportál.

08:55
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Német külügyminiszter: Zelenszkij legitim elnök

Volodimir Zelenszkij "legitim és törvényes" elnök, mert választásokat nem lehet hadiállapot idején tartani - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter Kijevben.
A német politikus leszögezte: Ukrajna szabad, nem pedig megszállt ország akar lenni, és az egyetlen, aki lehetetlenné teszi a választások megtartását, az az Ukrajnát megtámadó Oroszország.
Megjegyezte: "alantas játéknak" tartja, hogy Moszkva előbb háborút indít, ellehetetlenítve a választásokat, majd azt a narratívát terjeszti, hogy az elnök illegitim, mert nem választották újra.

09:38
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz atomgyakorlat kezdődött

Megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza Oroszországban - közölte az orosz védelmi minisztérium.
A tárca szerint az orosz déli katonai körzet rakétaalakulatai az Iszkander műveleti-taktikai rakétarendszer rakétáinak indítására való felkészülést gyakorolják. Az orosz légierő légi egységeinek személyzete speciális töltetekkel, köztük hiperszonikus Kinzsalokkal szereli fel a repülőgépeket, és indul járőrözni.
 

10:09
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

14 ezren hagyták el Harkovot

Az Egészségügyi Világszervezet közlése szerint az elmúlt napokban több mint 14 ezer ember kényszerült elhagyni Harkiv régiót. "Még csaknem 189 ezren élnek az Orosz Föderáció határának 25 kilométeres körzetében, és jelentős kockázatokkal kell szembenézniük a folyamatban lévő harcok miatt" - mondta Jarno Habicht, a WHO ukrajnai képviselője.

11:04
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

NATO-kiképzők mehetnének Ukrajnába

Kaja Kallas észt kormányfő a brit Financial Times című lapnak adott interjújában felszólította a balti ország NATO-partnereit, hogy az ukrán katonákat közvetlenül Ukrajnában képezzék ki. A liberális politikus ugyanakkor visszautasította azokat az aggályokat, miszerint mindez az Ukrajna elleni orosz agresszió elmérgesedéséhez vezethet.
"Már vannak olyan országok, amelyek saját kockázatra helyben képezik ki az ukrán erőket" - magyarázta. Másrészt úgy vélekedett, hogy nem váltja ki automatikusan az észak-atlanti szövetség alapokmánya 5. cikkelyében szabályozott kollektív védelmi helyzetet, ha orosz csapatok nyugati kiképzőket támadnának meg.

11:35
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna minden drónt megsemmisített

Az ukrán légvédelem lelőtte mind a 24 Shahed típusú drónt, amelyeket Oroszország indított május 22-én éjjel - mondta Mikola Olescsuk, a légierő parancsnoka. 

12:18
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Szumiban megszakadt az áramszolgáltatás

Az orosz támadások során megrongálódott az északkeleti Szumi város energetikai infrastruktúrája, több helyen áramszünet van - írja a The Kyiv Independent.

12:41
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország újabb harkovi településre mért csapást

A Harkov régiójában található Csuhuv elleni orosz támadásban 7 ember megsebesült, közülük öten kórházba kerültek – mondta Oleh Szinjehubov kormányzó. 

13:19
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak új fegyvere van

A Sea Baby haditengerészeti drónok már képesek Grad rakéták kilövésére is – mondta el a Kyiv Independentnek az ügynökség egyik forrása.

Az SBU forrása szerint az új fegyverrendszert már egy Mikolajiv melletti vékony partszakaszon bevetették. 

13:59
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek Harkovban

Robbanások történtek Harkovban – jelentette a „Zerkalo Nedeli” ukrán kiadvány Telegram csatornáján.

14:27
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna drónokkal és amerikai HARM rakétákkal támadta meg Oroszországot

Ukrajna pilóta nélküli légi járművek (UAV) és US HARM radarellenes rakéták segítségével próbálta megtámadni az orosz határvidéket – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

„A szolgálati légvédelmi rendszerek megsemmisítettek két ukrán pilóta nélküli légijárművet és négy radar-elhárító rakétát Belgorod területe felett” – áll az üzenetben.

Korábban ismertté vált, hogy Ukrajna lövedékeket lőtt ki a Grad többszörös kilövésű rakétarendszerből (MLRS) a belgorodi régióra. 

15:35
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Belgorodban drón támadott meg egy vonatot

Az Ukrán Fegyveres Erők dróncsapást mértek egy utasok nélküli elektromos vonatra Belgorod térségében – jelentette Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegram csatornáján . 

Ma reggel a Belgorod -Naumovka vasúti szakaszon egy utasok nélkül közlekedő elektromos vonatot támadott meg egy UAV. Nincsenek áldozatok

 - írja a kiadvány. Átmenetileg leállították az elővárosi vonatok mozgását Tolokonnoye állomásról Naumovkára. Az ukrán fegyveres erők szinte naponta hajtanak végre támadásokat polgári és infrastrukturális létesítmények ellen Oroszország határ- és középső régióiban. Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy Belogorod lakónegyedeinek ukrán lövedékei miatt Oroszország kénytelen pufferzónát létrehozni.

16:32
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna tartja Bilohorivkát

Az orosz csapatok három napja próbálják lerohanni a Luhanszk megyei Bilohorivka falut, de a település továbbra is Ukrajna ellenőrzése alatt áll – mondta Artem Lysohor kormányzó a Szabad Európa Rádió műsorában május 22-én.

17:32
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Dróncsapás történt egy katonai kikötőben

Az orosz katonaság drónnal csapott le a Nyikolajev régióban található Ochakov város katonai kikötőjére, ahol az ukrán fegyveres erők támadást készítettek elő – mondta a RIA Novosztyinak Szergej Lebegyev, Nyikolajev földalatti koordinátora.

18:21
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország felszabadította Kliscsijivkat

Az orosz fegyveres erők déli csoportjának egységei az aktív műveletek során felszabadították Kliscsijivka települést Donyeckben – közölte az orosz védelmi minisztérium.

19:27
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb ország jelezte részvételét a svájci békecsúcson

Karl Nehammer osztrák kancellár jelezte részvételét a Svájcban június közepén tartandó ukrán békecsúcson. Ezt az osztrák néppárti kancellár hivatala közölte szerdán, miután Nehammer a nap folyamán telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyeztetett.
A kancellár ezen felül megvitatta az aktuális háborús helyzetet Ukrajnában, valamint az osztrák ipar szerepét az újjáépítésben.

A júniusi békekonferencia fontos lépés előkészíteni a terepet ahhoz, hogy a béke újból lehetséges legyen. A helyzet kényes - ennek ellenére világos célt kell követnünk: legyen béke kontinensünkön, szűnjön meg a halál

- hangoztatta Nehammer. Mint mondta, "szövetségesek széles körű összefogására van szükség a békéért, az Európai Unió +visszhangkamráin+ kívül is. Éppen ezért "értékesek" a világ más tájékairól érkezett állam- és kormányfőkkel folytatott beszélgetések.

20:50
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz erők csapást mértek keleti-ukrajnai településekre

Az orosz erők szerdán Ukrajna keleti részében, Donyeck és Harkiv megyékben mértek csapásokat lakott településekre, a támadások következtében több helyi lakos meghalt, illetve megsebesült - közölték helyi hatóságok.

A donyeck megyei ügyészség a Facebookon arról adott hírt, hogy az orosz erők az előzetes információk szerint Iszkander rakétával mértek csapást a régióban lévő Pokrovszk térségére. A támadásban két helyi lakos vesztette életét, és ketten sérültek meg, köztük egy gyermek.
Vadim Filaskin, a donyecki régió kormányzója a Telegramon közölte, hogy egy ember meghalt, miközben az orosz hadsereg Toreck városát ágyúzta a reggeli órákban. Oleh Szinyehubov, a szomszédos Harkiv megye kormányzója, és Ihor Terehov, Harkiv polgármestere arról tájékoztattak, hogy az oroszok irányított bombákkal mértek megint csapást egy lakóépületre Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban. Kora délutánra a polgármester közlése szerint kilencre nőtt a sérültek száma.

21:34
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

A NATO nagyobb ukrajnai beavatkozására készülhet

A francia elnök pártjának szóvivőjét Benjamin Haddad szerdán a Newsweek című amerikai hetilap idézte. A szóvivő elmondta, hogy a NATO-nak és az Európai Uniónak "rá kell borítania az asztalt" Vlagyimir Putyin orosz elnökre több mint két év háborút követően.

Macron legutóbbi felvetéseivel - írja az amerikai hetilap - arra törekszik, hogy visszahozza a "stratégiai kétértelműséget" a Nyugat részéről, kibillentve Moszkvát egyensúlyából azzal, hogy nem harci szerepet vállaló NATO-csapatokat telepítene Ukrajnába. A vonatkozó javaslatot ugyan szinte azonnal elutasította az Egyesült Államok, az mégis szerzett néhány támogatót Európában, különösen az orosz határ mentén található államok soraiban.Haddad úgy fogalmazott, hogy 

Érdekes volt látni, hogy az első pár napban mindenki azt mondta, hogy Franciaország elszigetelt álláspontjáról van szó

 - tette hozzá.

00:21
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadják az ukránok Donyecket

Az ukrán hadsereg tíz rakétát lőtt ki Donyeckre és Gorlovkára. Károkról és sebesültekről egyelőre nem érkeztek hírek.

 

00:58
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna egész területére légiriadót rendeltek el

Szólnak a légiriadók egész Ukrajnában a várható orosz légitámadások miatt.

 

04:48
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről