Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Heves harcok dúlnak Pokrovszkban, Oroszország Harkovot és Szumit is támadja

Események

Ukrajna, Harkov
Orosz bomba maradványait vizsgálja egy tűzszerész Harkovban
Fotó: MTI/AP/Andrij Marienko
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 820. napjáról.

 

04:36
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:44
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 22-én az ukrán-magyar határszakaszon 5216 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5492 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 36 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:47
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Nincs alternatíva

Napi videójában az ukrán elnök azt mondta, hogy bár hatalmas előrelépést tettek az elektronikus hadviselési eszközök, elsősorban a drónok gyártásának területén, még mindig sok a tennivaló az orosz bombák elleni küzdelemben.
"Nincs alternatíva. Ukrajnának olyan rendszerekre és taktikákra van szüksége, amelyek lehetővé teszik, hogy megvédjük pozícióinkat, városainkat és közösségeinket ezektől a bombáktól, amik az orosz előretörés fő eszközét jelentik" - fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

05:35
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Svéd támogatás

Svédország Ukrajna hosszú távú, három évre szóló támogatásáról szóló csomagot fogadott el - összesen 7 milliárd dollár értékben.
"Ez nemcsak minket, nemcsak Ukrajnát, hanem a Balti-tengertől a Fekete-tengerig az egész európai peremet megerősíti" - mondta a támogatásról Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

06:30
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Francia próbalövés

Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter szerint Franciaország végrehajtotta az első próbalövést egy frissített nukleáris képességű rakétával, az ASMPA-R-rel, amelyet egy Rafale vadászgéppel való kilövésre terveztek. Ez egy nappal azután történt, hogy Oroszország bejelentette, hogy atomgyakorlatokat kezdett déli katonai körzetében, amely Oroszországtól a megszállt ukrán területekig nyúlik. Az orosz gyakorlatok bejelentése részben Franciaországra irányul, miután Emmanuel Macron elnöke kijelentette, nem zárja ki, hogy nem harcoló csapatokat küldjön Ukrajnába.

07:28
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Halálos segélyek

"A halálos segélyek mostanra Kínából Oroszországba és Ukrajnába áramlanak" - mondta Grant Shapps brit védelmi miniszter egy londoni konferencián. „Bizonyítékaink vannak arra vonatkozóan, hogy Oroszország és Kína együttműködik az Ukrajnában használható harci felszerelések kifejlesztésében” – mondta. Az információt az amerikai és brit védelmi hírszerzésnek tulajdonította.

08:03
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Washington nem látja

Az Egyesült Államokban Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan azt mondta, hogy bár voltak aggályok, hogy Kína „közvetlenül fegyvereket – halálos segítséget – nyújthat Oroszországnak... ezt a mai napig nem láttuk”.

Az Egyesült Államok ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Kína mit tesz hozzá Oroszország hadigépezetének működtetéséhez. Nem közvetlenül fegyvereket ad, hanem bemenetet biztosít Oroszország védelmi ipari bázisához.

08:46
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Belgorodból lőtték Harkovot

Egy orosz légicsapás elpusztított egy kávézót, megrongált egy közeli lakóépületet és felgyújtott egy benzinkutat Harkovban. Helyi tisztviselők szerint 10 ember megsebesült, köztük egy trolibuszvezető, akinek mindkét lábát amputálták.

Oroszország egy UMPB D-30 irányított bombát használt, amelyet a szomszédos belgorodi régióból indítottak – közölte az ügyészség.

09:04
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán támadások a határon

Oroszország közölte, hogy ukrán támadások történtek az orosz belgorodi régióban és a megszállt kelet-ukrajnai Liszicsanszkban, három ember halálát okozva.

09:24
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Blinken már támogatná amerikai fegyverek bevetését orosz területen

Kijevi "kijózanító látogatása" után Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt szeretné, ha a Fehér Ház engedélyezné Ukrajnának, hogy amerikaiak által szállított fegyverekkel csapást mérjen orosz területen belül – írta a The New York Times nem közölt hivatalos forrásokra hivatkozva.

A tilalom eddig megakadályozta, hogy Kijev fejlett amerikai fegyverekkel, például ATACMS rakétákkal támadja az orosz erőket, amelyek a harkovi terület közelében gyülekeztek a május elején indított offenzívájukhoz.

 

09:46
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Herszon környékén

Roman Mrocsko, a város katonai közigazgatásának vezetője Telegramon azt közölte, a robbanásokat a Dnyipro folyó környékéről jelentették.
Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója azt közölte, az utóbbi 24 órában az orosz fél 17 Herszon megyei település ellen intézett támadást, és két civil sebesültről tudni.

Orosz támadást jelentettek Donyeck megyéből is. A megye kormányzója, Vadim Filaskin azt mondta, a támadásban egy ember halt meg Toreck településnél.
Ivan Fedorov, a délkeleti Zaporizzsja megye kormányzója csütörtökön szintén támadásokról számolt be, melyekben egy nő megsebesült. (MTI)

10:30
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij Franciaországba és Olaszországba megy

Volodimir Zelenszkij elnök azt tervezi, hogy júniusban ellátogat a franciaországi D-napi megemlékezésre és a G7-ek olaszországi találkozójára, hogy több katonai támogatást kérjen - jelentette a Politico két meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Ha az elnök Franciaországba látogat, várhatóan arra fogja sürgetni partnereit, hogy küldjenek Kijevnek több katonai támogatást, és lőjék le az orosz rakétákat Ukrajna felett, ahogyan azt az Egyesült Államok és Nagy-Britannia tette az Irán által áprilisban Izrael ellen intézett támadás idején.

 

11:21
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Nem enged be orosz turistákat Norvégia

Norvégia tovább korlátozza az orosz turisták beutazását az országba az Ukrajna elleni háború miatt, ami azt jelenti, hogy orosz állampolgárok turisztikai céllal szinte egyáltalán nem léphetnek be az országba - jelentette be az oslói igazságügyi minisztérium.

A NATO-tagállam, amely mintegy 200 kilométer hosszan közvetlenül határos Oroszországgal, már 2022-ben korlátozta az orosz turisták beutazási lehetőségét.

"A belépési szabályok további szigorítása összhangban áll Norvégia álláspontjával, hogy kiállunk szövetségeseink és partnereink mellett az Ukrajna elleni törvénytelen orosz agresszióra adott reakció terén" - idézte a tárca közleménye Emilie Enger Mehl igazságügyi miniszert. (MTI)

11:48
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Hat halott, tizenegy sebesült Harkovban

Hatra emelkedett a Harkov elleni május 23-i orosz támadás halálos áldozatainak száma - közölte Oleh Szinyehubov kormányzó. A támadásban tizenegy ember sebesült meg.

 

12:26
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

11 ezer embert evakuáltak Harkov térségéből

Oleh Szinyehubov, az északkelet-ukrajnai Harkov megye kormányzója Telegramon azt közölte, hogy már csaknem 11 ezer embert evakuáltak a megyéből, mióta az oroszok május 10-én újabb offenzívát indítottak a térségben.

Ugyancsak csütörtökön az ukrán hadsereg azt közölte, folytatódnak a harcok a régióban lévő, a frontvonaltól alig öt kilométerre található Vovcsanszk környékén. (MTI)

13:31
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Légi felvétel az elpusztított Vovcsanszk városról – videó

Vovcsanszk volt az egyik célpontja a május 10-én kezdődött orosz offenzívának. Az ukrán hadsereg mai közlése szerint folytatódnak a harcok a város környékén. 

 

14:12
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz légvédelmi rendszert lőttek ki az ukránok

Az ukrán hadsereg május 22-én eltalált egy orosz Sz-400-as légvédelmi rendszert - jelentette ma az ukrán vezérkar. A légvédelmi rendszerben okozott károk mértékét és helyét nem közölték  Oroszország modern Sz-400 Triumph légvédelmi rendszerének becsült ára mintegy 1,2 milliárd dollár.

Sz-400
Az SZ–400 szállító-indító járműve
Fotó: Wikipedia / Wikipedia

 

14:45
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Donyecki területen nyomul az orosz haderő

Az orosz csapatok megpróbálnak előrenyomulni a Donyecki területen található Csasziv Jar közelében, de nem hatoltak be a városba – mondta Kijril Szazonov blogger, a térségben állomásozó 41. különleges gépesített dandár katonája. Az oroszok emellett a térségben lévő Kliscsivkában és Krasznohorivkában nyomulntak előre.

 

16:03
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Döbbenetes dolgot állít az ukrán Főparancsnok

Az orosz csapatok "teljesen elakadtak" a Harkovi területen található Vovcsanszk városáért folytatott utcai harcokban, és "nagyon súlyos veszteségeket" szenvedtek - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka május 23-án.

 

16:41
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Frissítés: Emelkedett a halottak száma a Harkovban

Hét ember halálát megerősítették és húszra emelkedett a Harkov elleni orosz rakétatámadás sérültjeinek száma - közölte az állami katasztrófavédelmi szolgálat

17:12
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Drónokkal támadnak az ukránok

Az orosz légvédelem május 23-án lelőtt egy ukrán drónt az oroszországi Tatár felett - közölte az orosz védelmi minisztérium.

17:47
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Kuleba további légvédelmi rendszerekért könyörög

Mindenkinek világosan fel kell ismernie, hogy mi forog kockán. Minden egyes nap késlekedés nemcsak életekbe kerül, hanem egy nagyobb európai háború lehetőségét is közelebb hozza - mondta Kuleba.

Ez a szörnyű támadás mindenkit emlékeztetnie kell világszerte arra, hogy Ukrajnának még mindig sürgősen szüksége van hét "Patriot" rendszerre

 - mondta Dmytro Kuleba külügyminiszter május 23-án az X-en.

 

18:30
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin hangsúlyos lépést tett Amerika ellen

Putyin aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy amerikai vagyontárgyakat használjanak fel az "Oroszországnak és a Központi Banknak okozott károk megtérítésére".

19:25
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Norvégia nem kér az orosz turistákból

Norvégia megtagadja a belépést az orosz turistáktól - közölte a norvég kormány honlapja. Május 29-én új határátlépési szabályok lépnek életbe az orosz állampolgárok számára: megtagadják tőlük a belépést, ha látogatásuk célja turizmus.

20:13
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Bányászok rekedtek egy bányában az ágyúzás miatt

Az orosz ágyúzás miatt leállt a berendezések működése a kelet-ukrajnai Donyeck megye egyik bányájában, aminek következtében legalább 160 bányász rekedt a mélyben - hozta nyilvánosságra az ukrán energetikai minisztérium csütörtökön a Telegramon.

20:37
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Új hírek érkeztek az ukrán atomerőműről

Az Energoatom ukrán atomenergia-ügynökség május 23-án közölte, hogy a munkások helyreállították a Zaporizzsjai Atomerőmű külső fő áramvezetékét, így az erőmű ellátása biztonságosan megoldott. Az Energoatom közlése szerint az erőmű már két távvezetékre van csatlakoztatva.

 

21:16
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Nyomdát bombáztak lesz az oroszok

Az orosz erők május 23-án reggel a Harkov városát ért tömeges rakétatámadásben teljesen lerombolták Ukrajna egyik legnagyobb nyomdáját. A támadásban hét ember meghalt, és több mint egy tucatnyian megsebesültek.

 

 

21:38
május 23, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb szankciókat tervez az EU

Az Európai Unió szankciók bevezetését fontolgatja Fehéroroszországgal szemben annak érdekében, hogy bezárjon egy kereskedelmi kiskaput, amely lehetővé tette Oroszország számára, hogy luxusautókat és más - Oroszországgal szemben - tiltott, nyugati országokban gyártott árukat importáljon - jelentette a Financial Times május 23-án.

04:43
május 24, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről