Dráma Bamakóban, robbantás Boszniában

Események

Horizontal Malian troops take position near the Radisson Blu hotel in Bamako on November 20, 2015. Gunmen went on a shooting rampage at the luxury hotel in Mali's capital Bamako, seizing 170 guests and staff in an ongoing hostage-taking that has left at l
Vágólapra másolva!
Robbanás történt Boszniában, merényletre gyanakodnak. A bamakói szállodából minden túsz kiszabadult. Huszonkilenc holttestet találtak a hotelben. Két támadót megöltek a hatóságok. Franciaország fokozza a légicsapásokat Szíriában.  Elfogtak egy terrortámadást szervező férfit Svédországban.  Robbanás volt Londonban.  Orbán Viktor szerint korrekcióra szorul a schengeni szerződés.  Macedónia kerítésépítésbe kezdett a görög határon.  Dzsihádisták megtámadtak egy luxusszállodát Bamakóban.  Az Iszlám Állam és az Al-Mourabitoun is vállalta az akciót. Kövesse az eseményeket percről percre az Origóval! 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül135 bejegyzés
01:05
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Robbanás volt Londonban

Egy elhagyott, gyanús jármű közelében robbantottak a rendőrök. A rendőrség "ellenőrzött robbantásról" beszél. Előtte egy metróállomást is kiürítettek. A rendőrség később megerősítette, hogy végül nem találtak semmit az elhagyott autóban.

07:13
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Elfogtak egy terrortámadást tervező férfit

A svéd rendőrség csütörtökön egy menekültközpontban őrizetbe vett egy terrortámadást tervező iraki férfit, akit már két napja kerestek országszerte, nem sokkal a 129 halálos áldozatot követelő múlt pénteki párizsi merényleteket követően.

Rendőrautók egy menekültközpont előtt az észak-svédországi Bolidenben Forrás: MTI/EPA/Robert Granstrom
07:50
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Beszólt a menekülteknek Ben Carson

Veszett kutyákhoz hasonlította csütörtökön a szíriai menekülteket az amerikai Alabama állambeli Mobile-ben egy kampányrendezvényen Ben Carson, aki a felmérések szerint az egyik legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns.

Ben Carson Forrás: MTI/AP/Mike Kittrell
09:31
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a rádióban

Az európai politikát alapjaiban kell újragondolni, a schengeni szerződés korrekcióra szorul - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban. A miniszterelnök szerint erre a terrorveszély és a bevándorlás miatt van szükség, de már a görög válság is jelezte a problémát. Talán újra kell alapítani az EU-t is - tette hozzá. A kormányfő rádióinterjújáról itt írtunk részletesen.

Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában Forrás: MTI/Máthé Zoltán
09:34
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Halálos lövöldözés Kölnben

Egy ember életét vesztette és hárman megsebesültek egy lövöldözésben péntekre virradó éjjel a németországi Köln Nippes nevű városrészében. Az incidens hátteréről és okáról a hatóságok nem közöltek információt. Egyelőre a halálos áldozatot sem azonosították még. A helyszínről öt gyanúsított elmenekült. Az esetről itt írtunk részletesen.

09:54
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Macedónia kerítést épít a határra

Háromszintű drótkerítés építésébe kezdett Macedónia Gyevgyelijánál, a macedón–görög határon. A balkáni ország elkezdte származási országuk alapján szűrni a migránsokat. A menekülteket beengedik, a gazdasági bevándorlókat azonban nem. A kerítésépítéssel a regisztrációs pontok felé akarják terelni a migránsokat.

10:02
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Metrózott a támadás után a terrorista

A francia média szerint Abdelhamid Abaaoud nem csak kitervelte a november 13-i merényleteket, hanem a kivitelezésben is részt vett. Mindezt egy biztonsági kamera felvételére alapozzák, amely a terroristát metrózás közben rögzítette a terrortámadás éjszakáján.

10:17
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Terrorcsoportot likvidáltak Kínában

A kínai biztonsági erők közel két hónapos hajtóvadászat után végeztek egy terrorcsoport 28 tagjával (köztük nőkkel és gyerekekkel), akiket azzal gyanúsítottak, hogy részt vettek az északnyugat-kínai Hszincsiang tartomány egy szénbányája elleni támadásban, amelyben 16 embert megöltek. 

Minderről bővebben itt olvashat. 

10:20
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Száz kiló robbanóanyag volt a török férfinál

Őrizetbe vettek ankarai rendőrök egy férfit, akitől mintegy 100 kilogramm nitrometánt koboztak el - jelentette a CNN Türk televízió. Az oldószerként és versenyautók üzemanyagaként is használatos folyékony szerves vegyület robbanószerként is felhasználható.

10:21
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Háromszor többen jelentkeznek a francia hadseregbe

A Le Monde írása szerint a párizsi merényletek óta háromszor több fiatal jelentkezik a francia hadseregbe. A korábbi napi 500 helyett naponta 1500-an csatlakoznának. 

10:22
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Kényszerleszállás bombafenyegetés miatt

Floridában helyi idő szerint csütörtök este a Spirit Airlines légitársaság gépe szakította meg az útját bombafenyegetés miatt. Az egyik utas azt állította, hogy pokolgép van a fedélzeten. A 92 utast és a legénységet leszállították, majd tűzszerészek hozzáláttak a gép átvizsgálásához, de nem találtak semmit. 

10:28
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Összeomlott a focista a terrortámadások miatt

Arsene Wenger, az Arsenal labdarúgócsapatának vezetőedzője szerint francia válogatott védőjét, Laurent Koscielnyt "mélyen megérintették" a múlt pénteki párizsi terrortámadások. A francia szakember azt mondta, nem biztos, hogy a 30 éves futballista mentálisan megfelelő állapotban lesz ahhoz, hogy pályára lépjen szombaton, a West Bromwich Albion elleni bajnoki találkozón. Koscielny végigjátszotta a világbajnok németek ellen 2-0-ra megnyert múlt pénteki barátságos mérkőzést Párizsban, ahol időközben a terrortámadásokban több mint száz ember vesztette életét, és három öngyilkos merényletre került sor a stadion mellett.

Nem biztos, hogy Koscielny megfelelő állapotban lesz ahhoz, hogy szombaton pályára lépjen. Forrás: MTI
10:49
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Füvezett és ivott a merényletek kitervelője

A Sky Newsnak nyilatkozó szemtanúk szerint Abdelhamid Abaaoud, a párizsi merényletek kitervelője 8-10 ember társaságában füvezett és ivott az utcán egy nappal azelőtt, hogy a rendőrök lecsaptak rá. "Mindennap itt megyek el, már korábban is láttam őket, de Abdelhamid Abaaoud feltűnt, mert ő muszlim ruhában és fejfedőben volt. A többiek átlagos ruhában voltak" - mondta a szemtanú. 

10:51
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Katolikus elitiskolába járt a párizsi terrorista

A franciaországi terrorcselekmények kitervelőjének nem hétköznapi gyerekkora volt. Abdelhamid Abaaoud egy brüsszeli katolikus iskola diákja volt. Az elitintézményt azonban mindössze egy évig látogatta.

Édesapja Marokkóból vándorolt be Belgiumba, ahol kezdetben szénégetőként dolgozott. Később egy textilüzemben helyezkedett el. A hat gyermekes családfő „viszonylagos jólétet” teremtett ezzel a családnak, írja a Die Welt német lap.

Abdelhamid Abaaoud, a múlt heti 129 áldozatot követelő párizsi vérengzés fő szervezője Forrás: AFP/-
10:55
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szállodát támadtak meg a dzsihádisták

Dzsihádista fegyveresek megtámadtak egy szállodát Mali fővárosában, Bamakóban pénteken, helyszíni jelentések szerint az épületből lövöldözés hallatszott, a támadók túszokat ejtettek.

10:57
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Konkrét eredményeket akarnak a miniszterek

Együttes ülést tartanak pénteken az Európai Unió igazságügyi és belügyminiszterei a múlt pénteki párizsi terrortámadás miatt. A tanácskozásra érkező miniszterek jelentős része érkezésekor arról beszélt, hogy konkrét eredményeket szeretne látni a légi utasok és a külső határok ellenőrzése, valamint a fegyverkereskedelem felszámolása terén. 

11:02
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Molenbeekben látták Salah Abdeslamot

A belga médiának nyilatkozott Salah Abdeslam barátja, aki azt állítja, Molenbeekben találkozott kedden este a terrorizmussal gyanúsított férfival. "Rövid ideig beszéltünk, azt akarta, hogy adjak át a bátyjának egy üzenetet" - nyilatkozta a barát, aki szerint Salah megbánta, amit tett, de úgy érzi, nem tudja magát feladni. Fél ugyanis attól, hogy az Iszlám Állam bosszút áll a rokonain.

11:06
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét akcióban a belga rendőrök

Nagyon erős rendőri jelenlétről ír a The Guardian a dél-belgiumi Namurban. Korábban a helyi ügyész bombariasztást adott ki, a környező utcákat lezárták.

11:15
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Nem tudják, hol lehet Salah Abdeslam

A francia rendőrfőnök azt mondta, hogy jelenleg nem tudják, hol lehet Salah Abdeslam. "Próbáljuk megtalálni őt" - mondta.

11:23
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Hangfelvétel a merénylőnő utolsó pillanatairól

Előkerült egy hangfelvétel, amelyen a 26 éves Hasna Ait Boulahcen hangja hallható. A felvételen, amely a szerdai rendőri razzia idején Párizs külvárosában készült, közvetlenül az előtt, hogy a nő felrobbantotta magát, a következő hallható: egy rendőr kiabál neki: „Hol van a barátod?” Boulahcen sikítva válaszol: „Ő nem a barátom!” A rendőr újra megkérdezi: „Hol van?” A nő megismétli: „Ő nem a barátom!” Másodpercekkel később detonáció hallatszik: mint később kiderült, a 26 éves nő felrobbantotta magát.

11:27
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Túszokat ejtettek a dzsihádisták Bamakóban

Százhetven embert túszul ejtett két dzsihádista fegyveres támadó Mali fővárosában, Bamakóban egy luxusszállodában pénteken - közölte a hotel üzemeltetője.

A megtámadott hotel Forrás: Origo
11:30
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Összefoghatnak a nagyhatalmak az Iszlám Állam ellen

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa napokon belül olyan állásfoglalást fogadhat el, amely megállapítaná, hogy közösen állnak háborúban az Iszlám Állam ellen. A cél pedig az lenne, hogy felszámolják a dzsihádizmust Szíriában és Irakban - írja az Independent. A javaslat elfogadására komoly esély van, az Iszlám Állam ugyanis az összes BT-tag ország ellen követett már el valamilyen szörnyűséget, vagy terrorcselekménnyel, vagy lefejezéssel.

11:31
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Abaaoud metrózott a támadások estéjén

A párizsi metróban járt a saint-denis-i rendőri akcióban megölt Abdelhamid Abaaoud, a múlt heti 129 áldozatot követelő párizsi merényletek feltételezett fő szervezője a támadások estéjén a térfigyelő kamerák felvételei szerint - közölték pénteken rendőrségi források.

11:33
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Még három ember állapota kritikus

Több mint 350 ember sérült meg a november 13-i párizsi merényletekben, ebből egy héttel az események után még 95-en vannak kórházban. Három ember állapota kritikus, 41-en pedig intenzív osztályon vannak. 

11:52
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

November 27-én nemzeti megemlékezés az áldozatokra Párizsban

Francois Hollande francia államfő részvételével nemzeti megemlékezést tartanak Párizsban november 27-én a múlt heti 129 halálos áldozatot követelő merényletek áldozatainak tiszteletére - közölte pénteken a francia elnöki hivatal. A megemlékezést az Invalidusok épületegyüttesének udvarán rendezik. A hadtörténeti múzeum és egykori hadikórház templomának dómja alatt található Napóleon sírja.

12:06
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szigorított határellenőrzés a román–magyar határon

Ideiglenesen szigorított határellenőrzést vezetett be a román határrendőrség a román–magyar határon, ezért a várakozási idő várhatóan nő - derült ki a román határrendőrség pénteki közleményéből. E szerint az ellenőrzés célja, hogy megelőzzék olyan emberek határátlépését, akik háborús övezetből érkezhetnek, és esetleges tevékenységük a biztonságot fenyegetheti.

12:28
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Találtak egy harmadik holttestet is Saint-Denis-ben

A párizsi ügyészség megerősítette, írja a BBC, hogy három halott volt a saint-denis-i lakásban, ahol a múlt pénteki támadások kitervelője, Abdelhamid Abaaoud is meghalt. A harmadik holttest is egy nőé.

12:31
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Allahot éltették a támadók Maliban

"Allah akbar!" kiáltással rohamozták meg a bamakói Radisson Blu támadói a szállodát - írja a BBC.

12:37
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

A biztonsági erők megrohamozták a Radisson Blu szállodát

A biztonsági erők megrohamozták a bamakói Radisson Blut, ahol 170 embert ejtettek túszul - írja az International Business Time. A támadók elengedtek néhány kínai turistát, legalább hetet.

12:39
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Hazatért Csádból a mali elnök

Megszakította csádi látogatását Ibrahim Boubacar Keita, Mali elnöke, és hazatért Bamakóba - írja az International Business Times.

12:43
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szeretik a franciák a túszul ejtett Radissont

A Mali fővárosában álló Radisson népszerű a franciák körében. A KLM, az Air France és a Delta Airlines is indított járatot csütörtök este Párizsból a városba. A szálloda hetedik emeletén az International Business Times szerint az Air France legénysége a 7. emeleten szállt meg. A támadók pont ezt az emeletet foglalták el.

12:44
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Többen meghaltak a túszdrámában

A CNN szerint többen, két mali és egy francia állampolgár is meghalt a bamakói túszdrámában. 

12:46
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

A támadók tízen voltak

Egy szemtanú szerint tízen voltak a terroristák, akik Allah akbar! felkiáltással megrohamozták, és elfoglalták a bamakói Radisson Blut - áll az IBT-n. A szállodát birtokló Rezidor Hotel Group korábban csak két támadóról számolt be közleményében. 

12:48
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Diplomata autóval jöttek

A CNN írása szerint diplomataautóval érkeztek fegyveresek a bamakói szállodához, majd amikor beléptek a hotel ajtaján, azonnal tüzelni kezdtek. 

12:50
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Nem kapták el a leggazdagabb afrikait

Afrika leggazdagabb embere, a nigériai Aliko Dangote cáfolta azokat a pletykákat, amelyek szerint ő is ott van a terroristák által elfoglalt bamakói Radisson Blu-ban - írja a BBC.

12:52
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Katonák is lehetnek a túszok között

Francia katonák és légitársaságok alkalmazottai is lehetnek a túszok között a francia média szerint, továbbá legalább hat török és hét kínai állampolgár is bent rekedhetett. 

12:55
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Egy török szállóban lakott az egyik öngyilkos merénylő

Menekültként a törökországi Izmir egyik szállodájában lakott két napig a Stade de France nemzeti stadionnál múlt péntek este magát felrobbantó egyik terrorista, Ahmed el-Mohammed, és Magyarországon is átutazott - jelentette a Habertürk televízió a rendvédelmi szervek egyik nevének elhallgatását kérő vezetőjére hivatkozva pénteken. Görögországból Magyarország, Horvátország, Ausztria és Németország érintésével érkezett Franciaországba a televízió értesülése szerint. 

12:56
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Az Air France legénysége gyakori vendég

A Sputniknews információi szerint az Air France legénysége gyakori vendég abban a bamakói szállodában, amelyet terrortámadás ért. 

12:58
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Gránátot is használhattak a támadók

A Sputniknews információi szerint a támadás alatt gránátot is használtak a terroristák, akik állítólag úgy készülnek, hogy az egész éjszakát a hotelben töltik. 

13:00
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Bevetik a különleges erőket

Modibo Keita mali elnök bejelentette, hogy bevetik a különleges erőket.

13:05
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Térképen támadás helye

És a Radisson Blu Hotel:

13:11
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Három török kiszabadult Maliban

A Turkish Airlines három alkalmazottja kiszabadult a terroristák által elfoglalt Radisson Blu szállodából Mali fővárosában, Bamakóban - írja a Reuters

13:13
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Az egyik túsz videózott

A kínai állami hírügynökség a Twitter-oldalán közzétett egy videót, amelyről azt állítják, hogy az egyik túsz készítette.

13:14
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Így néz ki a bamakói szálloda

13:14
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Rengeteg a holttest a Radissonban

"Rengeteg holttestet láttam odabent" - mondta egy túsz, aki kiszabadult a bamakói Radisson Blu szállodából, amelyet 10 fegyveres foglalt el Allah akbar!-t kiáltozva - írja az International Business Times

13:20
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Egyre több a terrortámadás Maliban

Legutóbb augusztusban volt terrortámadás Maliban, amikor egy dzsihádista megölt 13 embert, közöttük öt ENSZ-alkalmazottat a Bamakótól 370 kilométerre fekvő Sevare-ben. Az országban az elmúlt évben egyre több lett a rakétatámadás és az öngyilkos merénylet.

13:22
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Mentők és ENSZ-járművek érkeztek a szálloda elé

A The Guardian tudósítója szerint néhány mentőautó és ENSZ-járművek is érkeztek a bamakói szálloda elé. 

13:24
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Még négy törököt tartanak fogva Maliban

A Turkish Airlines négy munkatársa még mindig ott van a túszok között a bamakói Radisson Blu szállodában. 

13:25
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Három terrorista meghalhatott

Meg nem erősített katonai jelentések szerint megöltek három dzsihádistát azok közül a terroristák közül, akik rátámadtak egy bamakói szállodára. Állítólag rengeteg sérült van a szálloda környékén. 

13:27
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Lövésekre ébredtem

"Lövésekre ébredtem. Először azt hittem, hogy rablók vannak a szállodában" - mondta a guineai énekes, Sekouba Bambino. Az énekes egyike azoknak, akik kiszabadultak a bamakói Radisson Blu hotelből. 

13:33
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

A Boko Haram is jelen van az országban

Mali 1960-ig francia gyarmat volt, az ország északi része 2012-ben szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá került. Maliban jelen van a szélsőséges terrorista csoport, a Boko Haram. 2013-ban francia segítséggel csökkentették a szélsőségesek befolyását, de a térség az ENSZ jelenléte ellenére nem biztonságos.

13:37
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

A biztonsági erők megrohamozták a szállodát

A mali biztonsági erők megrohamozták a bamakói Radisson Blu szállodát, ahol 10 fegyveres 170 embert ejtett túszul.

13:46
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam vállalta a mali túszejtést

„Ebben a pillanatban mali testvéreink behatoltak egy szállodába” - olvasható az Iszlám Állam bosnyák nyelvű oldalán. A közlemény szerint a támadók „öt hitetlent öltek meg és most is körülbelül 170 mocskos hitetlent” tartanak fogva. Azt kérik Allahtól, hogy minél több hitetlent öljenek meg, miközben céljuk, a mártíromság felé haladnak.

13:52
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Katonák a szálloda körül

A rendfenntartók állítólag már a szállodába is behatoltak. A Twitteren megosztott képeken az látszik, hogy a katonák fedezékből közelítenek az épület felé.

13:58
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Állítólag 80 túsz szabad

A Guardian egy Twitter-bejegyzésre hivatkozva írja azt, hogy a 170 fogolyból 80 kiszabadult a bamakói szállodából. A Twitter-bejegyzés a mali állami tévére hivatkozik. A Reuters is azt írja, hogy folyamatban van a rendőri akció a terroristák ellen. 

14:03
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Kríziscsapatot állítanak össze a franciák

"Minden szükséges lépést megteszünk a bamakói hotel támadói ellen" - ezt Laurent Fabius francia külügyminiszter mondta egy sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a mali francia nagykövetségen "kríziscsapatot" állítottak fel. A sajtótájékoztatóról beszámoló BBC-hírben nincs arról szó, hogy fegyveres egységek vannak-e a kríziscsapatban.

14:07
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Videón a túszszabadítás

Egy amatőr felvételen az látszik, hogy több túszt is futva kísérnek fegyveresek a bamakói utcán. A videót a Svájcban élő törökök szervezete osztotta meg a Twitteren. A szállodában a török Turkish Airlines légitársaság több alkalmazottját is fogva tartják.

14:13
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Pajzsot is vittek a bamakói katonák

Ránézésre ugyanolyan pajzzsal rohamoztak a bamakói rendfenntartó erők, mint amilyennel a francia kommandósok is behatoltak múlt pénteken a Bataclan koncertterembe. A páncélozott pajzsot 27 találat érte Párizsban, de megvédte a rendőrök életét.

Így nézett ki a párizsi rendőrség pajzsa a múlt pénteki támadás után.

14:18
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Elitegységek mennek Párizsból Bamakóba

Az AP hírügynökség úgy tudja, hogy ötven kommandós éppen úton van Párizsból a mali főváros felé, a túszdráma helyszínére. 

14:26
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Három halottja van a párizsi razziának

Háromra emelkedett a francia kommandósok szerdai rendőrségi rajtaütésében Saint-Denis-ben meghalt emberek száma. A rendőrség korábban azt közölte, hogy legalább két feltételezett terrorista meghalt a hétórás rendőrségi akcióban, egyikük Abdelhamid Abaaoud. 26 éves unokahúga felrobbantotta magát. A harmadik holttest "darabjai minden valószínűség szerint egy férfié" voltak, az ő azonosítása még folyamatban van - közölték rendőrségi források.

14:26
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Kiszabadultak az Air France-osok

Mind a 12 túszul ejtett Air France alkalmazott ott van azok között, akiket kiszabadítottak a bamakói Radisson Blu szállodából. A 12 emberből ketten pilóták. 

14:29
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

30 halott egy al-Kaida-támadásban

Az al-Kaida terrorszervezet fegyveresei támadtak a jemeni kormánycsapatok két ellenőrző pontjára pénteken. A Hadramaut tartománybeli Sibám városban egy gépkocsiba rejtett pokolgépet is felrobbantottak. Legalább harmincan életüket vesztették - közölték helyi biztonsági források.

14:37
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Indiaiak is vannak a túszok között

Húsz indiai állampolgár is van a bamakói túszok között - közölte az ázsiai ország külügyminisztériuma. "Úgy tudjuk, hogy élnek" - tették hozzá.

14:41
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Nem repülnek Maliba

Törölték az Air France pénteki bamakói járatát - jelentette be a légitársaság.

14:44
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Angolul beszéltek a támadók

Az egyik kiszabadított túsz szerint a bamakói Radisson Blu szállodát megrohamozó terroristák angolul beszéltek.

14:51
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Fotó a kommandósokról

A francia csendőrség 50 fős elitegysége tart Bamako felé, a Twitterre egy fotót is feltöltöttek az úton lévő csapatról. Egy bűnügyi helyszínelőkből álló 10 fős egység is a francia fővárosba tart.

14:59
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Bejutott egy stáb a szállodába

A brit ITV televízió tett közzé egy felvételt a szállodából a Twitteren. A rövid felvételen katonák láthatók, és egy lépcsőre dobott takaró. Holttestet, vérfoltokat nem látni. A stáb a szálloda bejáratánál, a recepción járt.

15:08
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Nem ismerték a hotelt a támadók

Azért tudtak viszonylag gyorsan 80 túszt kiszabadítani a szállodából a mali katonák, mert a terroristák nem mozogtak jól a hotelben, nem ismerték az épület alaprajzát - mondta a BBC-nek egy mali újságíró, Moussa Kondo. A férfi azt állítja, hogy ezt a katonák mondták el neki.

15:13
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Kínaiak is kiszabadultak

A kínai állami tévé jelentése szerint négy kínai túsz jutott ki a bamakói hotelből, amelyet terroristák támadtak meg. A kínai média korábban 10 kínai túszról tudott.

15:17
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szobáról szobára haladnak a katonák

"Különleges egységeink a szállodában vannak, szobáról szobára kutatják át az épületet" - mondta a terroristák által megtámadott hotel előtt Salif Traore, Mali belügyminisztere.

15:19
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Nem kerülhetik el az igazságot

A mali belügyminiszter kijelentette, hogy a támadók nem úszhatják meg a felelősségre vonást. 

15:21
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

A mali belügyminiszter 30 kiszabadított túszról beszél

"Különleges egységeink 30 túszt tudtak eddig kiszabadítani, ők már biztonságban vannak" - mondta Salif Traore mali belügyminisztere. Arról is beszámolt, hogy három embert lelőttek a terroristák, a különleges egységek két tagja pedig megsebesült. A sebesült katonák állapota nem életveszélyes.

15:22
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

ENSZ-csapatok is segítik a franciákat

Franciaország és az ENSZ kommandósai is részt vesznek a bamakói hotelben túszokat ejtő terroristák elleni rohamban. 

15:23
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Bambino a leghíresebb mali túsz

A guineai énekes, Sekouba Bambino volt az a kiszabadított túsz, aki hallotta angolul beszélni bamakói Radisson Blu támadóit. Bambino népszerű Nyugat-Afrikában, hazája mellett Maliban is sokan kedvelik a zenéjét.

15:24
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Lezárták a kijáratokat

"Minden kijáratot lezártunk, a túszejtők nem menekülhetnek" - mondta a mali belügyminiszter. 

15:31
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

A szálloda 138 túszról tud

A szálloda 125 vendége és 13 alkalmazottja volt 13:45-kor a hotelben - ezt írja a szállodát üzemeltető cég közleménye. Információs vonalat is indítottak, ezen a hotel vendégeinek hozzátartozói érdeklődhetnek: +33170837437.

15:39
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Újságíró és ENSZ-munkatárs a túszok között

A kiszabadított fogvatartottak között volt a mali állami tévé és az ENSZ három munkatársa.

15:40
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Mindenki maradjon otthon!

A brit külügyminisztérium azt tanácsolja a Bamakóban lévő embereknek, hogy maradjanak otthon, és kövessék a helyi hatóságok utasításait. 

A helyzet még mindig instabil 

– írják. A közlemény szerint érdemes több napra elegendő ételt és vizet felhalmozni, valamint azt is hangsúlyozzák, hogy Észak-Moptiban különösen nagy a terrorveszély, de az ország egész területén előfordulhat terrorcselekmény. 

15:43
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Túszul ejtettek egy amerikai kormányalkalmazottat

Az MSNBC hírtelevízió értesülései szerint az amerikai kormány egyik alkalmazottja is a terroristák által elfoglalt szállodában van.

15:51
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Diplomatarendszám volt a terroristák autóján

A helyi ENSZ-misszió szóvivője megerősítette, hogy diplomatarendszám volt azon az autón, amivel a fegyveresek megérkeztek a bamakói szállodához - írja a CNN. Korábban szemtanúk ugyanezt állították.

15:53
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Amerikai csapatok a helyszínen

A CNN úgy tudja, hogy az amerikai hadsereg különleges egységei is Bamakóban vannak. Az amerikai hírtelevízió szerint közreműködnek a túszszabadító akcióban.

15:55
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szigorítják a schengeni határellenőrzést

Az európai uniós tagországok megállapodtak az unió külső határvédelmének megerősítéséről, a légi utasok személyi adatainak kezeléséről, valamint a fegyvercsempészek elleni fokozott fellépésről - közölte Brüsszelben Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter, a tagországok bel- és igazságügyi tárcavezetőinek tanácskozásán. A The Guardian írása szerint a külső határokon az Európai Unió állampolgárai is ellenőrzésre számíthatnak. 

15:57
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Obama odafigyel Malira

Najib Razak malajziai kormányfővel folytatott tárgyalásait követően Obama amerikai elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államok "figyelemmel követi a helyzetet" az afrikai országban, közölte az MTI.

16:03
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Mentőautó érkezett a kiszabadított túszokért

Ezzel a járművel állítólag 20 embert tudnak elvinni a szálloda közeléből azok közül, akiket már kiszabadítottak a katonák. A képet egy helyi rádió tette ki a Twitterre.

16:18
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Lövések hallatszódnak a hotelből

A szálloda hetedik emeletéről heves gépfegyvertűz zaját lehetett hallani - írja a Reuters szemtanúkra és katonai forrásokra hivatkozva. 

16:23
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Már csak egy Turkish Airlines-alkalmazott van fogságban

A török légitársaság azt mondta, hogy hét fogva tartott alkalmazottjából hatan már kiszabadultak a bamakói szállodából. 

16:26
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Törlik a Párizs-Bamako-járatot

Az Air France bejelentette, hogy nem indulnak járatok Párizsból Bamakóba. 

16:27
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Az IS vállalta a jemeni támadást

Az Iszlám Állam vállalta a jemeni kormánycsapatok két ellenőrzőpontja elleni támadásokat. Biztonsági források korábban az al-Kaida jemeni szárnyának tulajdonították az akciót.

A Sky News Arabia hírtelevízió szerint az egyik ellenőrzőpont elleni támadásban egy öngyilkos merénylő először működésbe hozta a gépkocsijába rejtett pokolgépet, majd 25-30 fegyveres támadt a meglepett katonákra. 

A harcokban 12 jemeni katona és 19 szélsőséges vesztette életét.

16:30
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Ellenőrzik, hogy vannak-e amerikaiak a túszok között

Az amerikai külügyminisztérium jelenleg azt próbálja kideríteni, hogy vannak-e amerikaiak az elfoglalt szállodában - írta Twitterén John Kirby külügyi szóvivő. A CNN korábban azt közölte, hogy amerikai kormányalkalmazott is van a túszok között.

16:38
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Elbarikádozták magukat

A fegyveresek elbarikádozták magukat a szálloda hetedik emeletén - mondták szemtanúk és biztonsági források a Reutersnek.

16:41
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a francia különleges erők

Megérkeztek a francia különleges egységek a bamakói szállodához, jelentette be a francia honvédelmi miniszter.

16:46
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Magyar katonák Maliban

Három magyar katona teljesít szolgálatot Maliban, akik kiképzési feladatokat hajtanak végre - tudta meg az Origo a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályától.

16:54
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Már 130 halálos áldozat van

Százharmincra emelkedett a párizsi merényletek halálos áldozatainak száma - közölte Manuel Valls francia miniszterelnök pénteken a szenátusban.

Az egyik sérült meghalt a korházban Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A hivatalos adatok eddig 129 halálos áldozatról és 352 sebesültről szóltak. A miniszterelnöki hivatal megerősítette, hogy a sérültek közül egy kórházban ápolt ember pénteken meghalt.

16:54
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Két orosz is volt a szállodában

Kimenekítettek két orosz túszt a Radisson Blu szállodából Bamakóban - írja az orosz Life News hírportál az orosz konzulátustól érkező információkra hivatkozva. Az oroszok az Uljanovszk légitársaság alkalmazottai, írja a portál.

16:54
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Huszonhat amerikai katona segít

Huszonhat amerikai katona van Maliban, 6 amerikai állampolgárt pedig kimentettek.

16:57
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Túszejtőket lőttek le

Három terroristát öltek meg a biztonsági erők a bamakói szállodában - írja a BBC helyi hírforrásokra hivatkozva. A túszejtőket a hotel tetején lőtték le.

16:59
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Eddig 95-en szabadulhattak

A hat amerikai tússzal együtt eddig 95-en szabadultak ki a bamakói szállodából. A nemzetiségek így oszlottak meg a biztonsági miniszter szerint:

15 francia

2 elefántcsontparti

4 török

4 algériai

1 orosz

1 német

1 szenegáli

1 kanadai

2 spanyol

4 kínai

45 mali

17:09
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Az al-Kaidához köthető csoport is vállalta a támadást

A Reuters információi szerint egy Al-Mourabitoun nevű, al-Kaidához köthető csoport is magára vállalta a bamakói túszejtést. A csoport központja Észak-Maliban van. Korábban az Iszlám Állam egyik bosnyák nyelvű honlapján jelent meg ez a szöveg: „Ebben a pillanatban mali testvéreink behatoltak egy szállodába”.

17:19
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Még nem tudni, van-e köze a párizsi merényletekhez

Korai lenne megállapítani, hogy a túszejtésnek van-e bármilyen köze a november 13-i merényletekhez - mondta Bret McGurk, Obama megbízottja. Az MSNBC is idézte őt, miszerint a térségben lévő terroristáknak kevés kapcsolatuk van az Iszlám Állammal. 

17:25
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

15 halottról beszélnek Maliban

A Mikado nevű helyi rádió meg nem erősített információi szerint 15 halálos áldozata van a bamakói túszejtésnek.

17:44
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Őrszemeknek hívják magukat a terroristák

Három terrorcsoport összeolvadásával jött létre 2013-ban az a terrorszervezet, amelyik vállalta a bamakói túszejtést.

Az Al-Mourabitoun elnevezés azt jelenti, hogy "Őrszemek"

- írja a szélsőséges mozgalmakat tanulmányozó amerikai Counter Extremism Project nevű szervezet honlapja. Korábban már az Al-Morabitoun elődei is aktívak voltak: 2013-ban Algériában támadtak meg egy gázipari létesítményt. Ott 38 embert öltek meg. Ugyanabban az évben Nigériában hajtottak végre robbantásos merényletet, 20 ember halálát okozva.

A három csoport 2013 augusztusában egyesült. Fő céljuk az lett, hogy kiűzzék a franciákat az észak-afrikai régióból. Franciaország hadserege 2013-ban avatkozott be Maliban a kormányt fenyegető dzsihádisták semlegesítésére, ezért válhattak ők az új csoport fő ellenségévé. Az amerikai szervezet honlapján viszont nem írnak nagyobb támadásokról az összeolvadás óta. 

A csoport vezetője Mokhtar Belmokhtar.

Az viszont nem biztos, hogy ő még életben van.

2015 júniusában egy líbiai légitámadásban állítólag megölték az amerikaiak, de a halálát az Egyesült Államok nem erősítette meg. A csoport 2015 júliusában választotta a férfit hivatalosan is vezetőjévé.

Még 2013-ban Csád kormánya jelentette be, hogy terrorellenes akcióban megölték Belmokhtart, méghozzá Maliban. 2015 októberében egy Algériai hírcsatorna jelentette be a férfi halálhírét, méghozzá az Al-Kaídára hivatkozva: azt állították, hogy a szervezet szóvivője egy hangüzenetben beszélt arról, hogy Belmokhtar halott.

17:46
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Biztonsági figyelmeztetés

Az amerikai mali nagykövetség a brit külügyminisztériumhoz hasonlóan figyelmeztette az incidensre a térségben lévő állampolgárait. Kövessék a helyi hatóságok utasításait - írták a biztonsági figyelmeztetésben.

SECURITY MESSAGE FROM THE US EMBASSY IN BAMAKO:The security incident at the Radisson Hotel is ongoing and all U.S....

Szerző: Ambassade des Etats-Unis au Mali, 2015. november 20.
17:52
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Lehet, nincs több túsz a hotelben

A mali hatóságok azt mondták a BFM TV-nek, hogy nincs már több fogva tartott túsz a Radisson Hotelben. Egy másik forrás szerint azonban még mindig vannak bent civilek is.

18:01
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Tizennyolc holttestet láttak

Az AFP információi szerint 18 holttestet találtak a szállodában. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyi a civil áldozatok száma, és hány terrorista van a holttestek között.

18:04
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Októberben elfogták Abaaoud testvérét

Még októberben elfogták a hatóságok Marokkóban a párizsi merényletek feltételezett fő szervezőjének, Abdelhamid Abaaoudnak a testvérét, Jaszin Abaaoudot - közölték nevük elhallgatását kérő helyi biztonsági források pénteken a Reuters hírügynökséggel.

A marokkói hatóságok egy sor feltételezett iszlamista szélsőségest tartóztattak le az utóbbi hónapokban. Hétfőn a rendőrség négy, a dzsihadistákkal kapcsolatban álló személyt vett őrizetbe, akik pokolgépes támadásokat készültek elkövetni.

18:08
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Hivatalos: minden túsz kiszabadult

Amadou Sangho miniszteri tanácsadó hivatalosan is megerősítette, hogy kiszabadult minden túsz. Az AFP információi szerint megölték a két támadót.

18:13
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Egy belga politikus is meghalt

A bamakói terrorakcióban életét vesztette Geoffrey Dieudonne, a belga regionális közgyűlés tagja, aki egy konferencián vett részt Maliban.

18:31
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Rakétacsapást mértek az oroszok dzsihádistákra

A Kaszpi-tengeren állomásozó orosz hadihajókról 18 rakétát lőttek ki az Iszlám Állam (IÁ) főbb állásai ellen, jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Az akciót a légierő támogatta.

18:32
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Véget ért a túszdráma

A Reuters információi szerint véget ért a bamakói túszdráma, az áldozatok és sérültek számáról egyelőre nincsenek megerősített információk. 

18:58
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Drogügyek vezették nyomra a francia rendőröket

Egy kábítószeres ügyben nyomoztak a francia rendőrök, ezért figyelték az önmagát felrobbantó Hasna Aitboulachen telefonját - írja cikkében a Reuters. A nő mobilját követve jutottak el a lakáshoz, ahol Abdelhamid Abaaoud is elbújt.

19:04
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Lehet még terrorista a hotelben

A biztonsági miniszter szóvivője szerint a mali speciális erők még mindig harcolnak az iszlamistákkal a bamakói szálloda valamelyik felső emeletén. 

19:07
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Még több halott lehet Bamakóban

A Reuters információi szerint összesen 27 halottat láttak az ENSZ-békefenntartók a bamakói szállodában: 15-öt az alagsorban, 12-t az emeleten. 

19:17
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel és Hollande egyeztet

November 25-én Párizsban egyeztet Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő a terrorizmus elleni együttműködésről - jelentette be pénteken a párizsi német nagykövetség.

November 25-én egyeztet a két vezető a terror elleni harcról Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

A francia elnök jövő kedden Washingtonban Barack Obama amerikai elnökkel, csütörtökön pedig Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni közös katonai fellépésről tárgyaljanak.

19:28
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Lövéseket hallottak

Éppen a hotelben tartózkodó François Rihouay francia újságíróval beszéltek a BBC központjában telefonon, amikor a háttérben lövéseket lehetett hallani, az újságírónak pedig fedezékbe kellett vonulnia. Az újságíró azt mondta, hogy holttesteket vittek el a közeléből, utat akart adni a zsákokat vivő embereknek, amikor meghallotta a lövéseket. "Pánik van a szálloda előtt. Minenki azt hitte, hogy vége az akciónak, de úgy tűnik, a helyzet még bizonytalan" - mondta az újságíró.

19:44
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Két amerikai segített be Maliban

Az amerikai különleges erők egyik tagja éppen az USA bamakói nagykövetségén tartózkodik, ő ment el a szállodához, amit megtámadtak a dzsihádisták. A katona ideiglenes megbízatással van Maliban - közölte az amerikai védelmi minisztérium. Nem volt külön megbízatása a beavatkozásra, önként ajánlotta fel a segítségét - írja a BBC a minisztériumra hivatkozva. Egy másik amerikai katona a helyi műveleti parancsnokságon dolgozik. A BBC-nek a védelmi minisztérium azt mondta, hogy ő "tanácsadással segítette a helyzet megoldását". 

19:50
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Köze lehet a párizsi merényletekhez

A bamakói terrortámadásnak köze lehet a párizsi merényletekhez, egyelőre azonban nincs erre bizonyíték. Meg kell várni, hogy kiderüljön, pontosan kik álltak az afrikai túszejtés mögött - jelentette ki Magyarország tiszteletbeli mali konzulja az M1-en.

Mamadou Sidibé elmondta, hogy mivel a terroristák afrikai akcentussal beszélték az angol nyelvet, feltételezések szerint nigériaiak lehettek, akik a Boko Haram szervezet tagjai.

20:08
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Ban Kimun elítélte a támadást

Ban Kimun ENSZ-főtitkár elítélte a bamakói szálloda elleni terrortámadást, és részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak.

Az ENSZ-főtitkár elítélte a támadást Forrás: AFP/STR

A főtitkár azt is mondta, hogy támogatja a mali kormány terroristák és a szélsőséges csoportok elleni küzdelmét.

20:36
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Nem biztos, hogy a menekültek között jönnek az IS harcosai

Az EU terrorizmus elleni koordinátora elvetette azt az állítást, hogy az Iszlám Állam harcosai magukat menekültnek álcázva jutnak be az unióba.

Gilles de Kerchove az RFI/France 24 nevű francia műsorszórónak nyilatkozva azt mondta, nem hiszi, hogy az IS ily módon szivárog be Európába.Kerchove szerint nem lenne helyes beleesni abba a csapdába, hogy összekapcsolják a bevándorlást és a terrorizmust.

21:00
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Mégsem robbantotta fel magát

Mégsem robbantotta fel magát Abdelhamid Abaaoud unokatestvére. A CNN francia ügyészségi forrásokból úgy értesült, hogy valaki más vitte magával a halálba a fiatal muzulmán hölgyet.

21:10
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Két támadót megöltek

Huszonkilencre nőtt a bamakói szálloda elleni támadás halálos áldozatainak száma - mondta egy névtelenül nyilatkozó ENSZ-tisztviselő. Olivier Salgado, a szervezet helyi szóvivője megerősítette, hogy két támadót megöltek a túszok kiszabadítása közben. Az akció még mindig tart, szobáról szobára fésülik át az épületet.

21:25
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Az Eiffel-torony Mali nemzeti színeivel

A mali zászló színeivel ábrázolta az Eiffel-tornyot Herve Baudry francia karikaturista, hogy kifejezze szolidaritását a bamakói támadás áldozataival.

21:28
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

12 holttest az alagsorban

12 holttestet találtak a Radisson Blu Hotel alagsorában, 15-öt a második emeleten - mondta az AP hírügynökségnek egy ENSZ-tisztviselő.

21:35
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Görögországon keresztül jöttek

A múlt pénteki párizsi merényletek két öngyilkos elkövetője Görögországon utazott át, amit az október 3-án tőlük vett ujjlenyomat bizonyít - közölte pénteken Párizs főügyésze.

A szóban forgó két személy egy futballstadionnál követett el vérengzést, majd felrobbantotta magát.

Hírszerzési és rendőrségi források korábbi közlése szerint annak az elkövetőnek, akit a holtteste mellett talált szíriai útlevél alapján azonosítottak, elképzelhetőleg bűntársa is volt, amikor átutazott a Balkánon Nyugat-Európa felé.

21:44
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Hamis útlevéllel buktak le Rómában

Két hamis útlevéllel utazó szíriai fiatalembert vettek őrizetbe pénteken Rómában a Ciampino nemzetközi repülőtéren. Az egyikük 18, a másik 19 éves, norvég és francia útlevéllel akartak Máltára utazni. Egyikükről az is kiderült, hogy Ausztriában menedékkérelmet nyújtott be, és ennek elbírálása folyamatban van.

A bergamói Orio al Serio repülőtéren csütörtökön szintén két hamis útlevéllel utazó szíriait vettek őrizetbe, hamis norvég és osztrák útlevéllel. Ők is Máltára tartottak.

21:50
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

A szenátus is elfogadta a szükségállapot meghosszabbítását

A francia szenátus is megszavazta pénteken a rendkívüli állapot meghosszabbítását három hónappal, amit a nemzetgyűlés az előző napon hagyott jóvá.

Francois Hollande köztársasági elnök 14 napra hirdette ki a rendkívüli állapotot, amely a most elfogadott törvény értelmében február végéig tarthat.

22:28
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

70 embernek kell új lakás Saint Denis-ben

70 embernek, köztük 28 gyereknek kell új lakhatást biztosítani Saint Denis-ben - mondta a polgármester. A szerdai akcióban körülbelül ötezer töltényt löttek ki a rendőrök, és megölték a támadások értelmi szerzőjének tartott Abdelhamid Abaaoud-ot.

22:43
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Megemlékezés Párizsban

Tömegek gyűltek össze Párizsban a Place de la Republique-on, hogy megemlékezzenek az egy héttel ezelőtti támadás áldozatairól.

22:56
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Videó a bamakói rendőri akcióról

23:05
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szigorúbb határellenőrzés

Várakozásra számíthatnak a Romániába utazók, mert az átkelési idő a teljes magyar–román határszakaszon megnövekedhet a román hatóság szigorított ellenőrzései miatt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Az ellenőrzés célja, hogy megelőzzék olyan emberek határátlépését, akiknek esetleges tevékenysége fenyegetheti a biztonságot.

23:14
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

A mieinkért és Párizsért

A "mieinkért" és "Párizsért" - ezeket az üzeneteket írják fel az Iszlám Állam állásait támadó orosz gépek bombáira az orosz védelmi minisztérium videóján.

?? ?????! ?? ?????!#????? #????? ??????? ? ??????? ? ???????? ??????? ????????? ???? ???????? ??????????? ??????? ?????...

Szerző: ?????????? ??????, 2015. november 20.
23:37
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Robbanás Boszniában

Robbanás történt péntek délután 17.30 körül Boszniában, egy Mostar melletti alagútban - jelentette a B92. A Salakovac alagútban a robbanás Anto Jelec, a boszniai fegyveres erők törzsfőnökének autója előtt történt.

A szerb lap szerint a robbanóeszközt - amely krátert hagyott az úttesten - egy mozgó járműből dobhatták ki. A támadás után egy autó gyorsan elhajtott a helyszínről. A tábornok és kíséretének tagjai nem sérültek meg.

23:42
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Áthajtott a füstön

"Robbanás volt, de nem sérültünk meg" - mondta Anto Jelec az Avaz című lapnak. A tábornok szerint autója nem sérült meg, és ő "áthajtott a füstön". Az incidenst jelentette a rendőrségnek.

23:57
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szerdán Szarajevóban lövöldöztek

Szerda este a vahabistának tartott Enes Omeragic két boszniai katonát lőtt le egy szarajevói fogadóirodában, majd magával is végzett.

A katonákat pénteken temették el. A boszniai ügyészség terrorizmus gyanújával indított nyomozást.

00:24
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Washington segítene

Segítséget ajánlott fel pénteken a Fehér Ház a mali kormánynak a bamakói terrortámadás elkövetői elleni nyomozáshoz.

Amerikai kormányzati források szerint nem találtak arra utaló jelet, hogy a bamakói Radisson Blu szálloda elleni támadást az Iszlám Állam (IÁ) vagy a Boko Haram dzsihádista szervezet követte el. Washingtonban úgy gondolják, hogy az akció mögött al-Mourabitoun és az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM) militánsai állnak.A Fehér Ház egyben megerősítette, a támadás véget ért, igyekeznek megállapítani az amerikai állampolgárok hollétét. 

00:25
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Korlátozzák a mozgásukat

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője arra figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy az iszlamista militánsok támadása nyomán korlátozzák mozgásukat Mali fővárosában. Hozzátette, hogy amerikai katonák vagy hivatalos személyek nem vállaltak "aktív" szerepet a túszejtők elleni harcban. Azok, akik segítettek a túszoknak, korábban is a térségben tartózkodtak.