A svédasztal remekei

Vágólapra másolva!
A svédasztalos vendégség sokak kedvence, mert mindenféle finomság közül válogathatunk. De mi is van az igazi svédasztalon? És mi az ami igazán a svédek kedvence? Összeállításukban olyan ételek elkészítését mutatjuk be, mint a nálunk is híres svéd húsgolyók, vagy a különös nevű Jansson megkísértése, vagy a karácsonyi sáfrányos kalács.
Vágólapra másolva!

A tizennyolcadik század elejétől a tizenkilencedik század derekáig a vacsorát megelőző, aquavit buffet - mely ma svédasztal néven ismert - nagy divat volt svéd arisztokrata körökben. Ez az étkezési forma a királyi udvarban és a parlamentben is dívott. Az ismert ínyenc, Dean Christian Vahlin 1815-ben arról számolt be, hogy az egyik fogadás alkalmával a svédasztalon remek szardella, vaj, sajt, kétféle bor és gyümölcsből készített aquavit szerepelt.

Mi is kerüljön a svédasztalra?

A klasszikus smörgasbord - azaz svédasztal kínál pácolt heringet, mustáros heringet, marjesillt (fiatal pácolt heringet) tejföllel, pácolt, ecetes balti heringet, marinírozott, nyers balti heringet, tojássárgáját (a "Nap szemei"-t) svéd kaviárral, hering- és céklasalátát, füstölt sós heringet, szeletelt lilahagymát, tejfölt, ecetes hagymát, főtt krumplit, barna kenyeret, fehérkenyeret, vajat és sajtot.
Ha még van hely, akkor válogathatunk pácolt, nyers lazacot (gravlax), hideg, posírozott lazacot, füstölt lazacot, garnélarákot, kagylót, osztrigát, tojásos garnélarákot, marénaikrát, majonézt, lazacmártást.
Aki igazán kitesz magáért, az még a következőket is feltálalja: füstölt angolna, hideg marhasült, főtt sonka, füstölt sonka, kolbász, májpástétom, borjúgömböc, ecetes póréhagyma, vegyes savanyúság, mustár, almaszósz, cékla, sós lében vagy ecetben pácolt uborka, retek, Cumberland-mártás, paradicsomsaláta, zöldsaláta.
Ha hosszúra nyúlik az este, akkor meleg ételekkel is gazdagodik a svédasztal: jön Janssons megkísértése (hagymás, krumplis szardella), svéd húsgolyók, mini kolbász, marhafasírt Lindström módra, frissensült vese, sült spenótkarika, sült zöldség, omlett gombás krémmel, spárga, zöldborsó.
Ha van még hely a gyomorban, akkor itt a desszert ideje: gyümölcssaláta, kompót és sütemények.
Az ételekhez leginkább sört és vizet fogyasztanak, de a hering mellé sokan kedvelik a gyakorta különböző fűszerekkel ízesített aquavit pálinkát is.