Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája legutóbbi két győztese csapott össze vasárnap késő este a Bernabeu-stadionban, a Real Madrid centenáriumi tornájának döntőjében. Némi meglepetésre a 2001-es BL-győztes Bayern München 2-1-re legyőzte az ünneplő Madridot. A harmadik helyet az AC Milant legyőző Liverpool szerezte meg.

A vendéggyőzelem még nagyobb lehetett volna, ha a perui Claudio Pizarro pontosabban céloz a Bayern-csatársor tengelyében. A Real legjobbja ismét Luis Figo volt, ő szerezte a házigazda szépítő gólját tizenegyesből. Jóllehet mindkét oldalon hiányoztak nagyágyúk, Vicente del Bosque és Ottmar Hitzfeld számos csillagát pályára küldte. A Madridban például újra játszott Roberto Carlos, s a szünet után, amikor szorult a hurok, Raúl és Morientes is pályára lépett, de mindhiába. A nagy nevek közül Iker Casillas, Hierro és Makelele hiányzott, a másik oldalon Lizarazu, Deisler és Elber. A fiatal Javier Portillo a center posztján a kezdő tizenegyben kapott helyet.

Natürlich Bayern/sport/focivilag/20020730naturlich.htmlHajrá Bayern München!http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=45318

A 27. percben Míchel Salgado véletlennek tűnő kezezéséből megítélt büntetőből szerzett vezetést Ballack a bajoroknak, a 60 000 néző nagy bánatára. Bár az iram nem volt öldöklő, a Zidane, Figo és Flávio vezérelte madridiak uralták a mezőnyt. Guti, Cambiasso és Portillo hagyott ki helyzetet, ezekre Salihamidzic, Scholl és Pizarro lövései jelentették a választ.

A 64. percben Salihamidzic is betalált egy remek, Pizarróval végrehajtott kényszerítőzés után, amikor nagyon kitámadott a Madrid. Csupán szépítésre futotta a spanyolok erejéből, amikor a 84. percben a Morientes lerántásáért megítélt tizenegyest Figo értékesítette.

A nézők között ezúttal is ott volt a díszpáholyban Rivaldo, a Milan új szerzeménye, de nem örülhetett túlságosan, mert csapata 2-1-es vereséget szenvedett a Liverpooltól a harmadik helyért rendezett meccsen.

Döntő:
Real Madrid - Bayern München 1-2 (0-1)
Real: César - Míchel Salgado (Minambres, 46.), Pavón, Helguera, Roberto Carlos - Cambiasso (Solari, 46.), Flavio (Celades, 75.), Figo, Zidane - Guti (Raúl, 46.) - Portillo (Morientes, 61.)
Bayern: Kahn - Sagnol, Linke, R. Kovac, Tarnat (Zickler, 75.) - Salihamidzic, Scholl, Hargreaves (Fink, 46.), Ballack, Ze Roberto (Feulner, 70.) - Pizarro
gól: Ballack (27., 11-esből), Salihamidzic (64.), illetve Figo (84., 11-esből)

A 3. helyért:
Liverpool - AC Milan 2-1 (2-0)
gól: Simic (32.- öngól), Baros (36.), illetve Tomasson (57.)

Vasárnap egy másik angol siker született olasz csapat ellen: az Amszterdamban zajló előkészületi tornán a Manchester United legyőzte a Parmát, a házigazda Ajax pedig 4-3 verte a Barcelonát.

Eredmények:
Manchester United - Parma 3-0 (1-0)
gól: Giggs (23.), Veron (50.), Solksjaer (55.)

Ajax Amsterdam - FC Barcelona 4-3 (0-2)
gól: Hossam (47.), Van der Vaart (60., 62.), Witschge (90.), illetve Kluivert (10.), Saviola (40., 47.)

Ch. Gáll András