Vágólapra másolva!
Fokozatosan javul Diego Maradona állapota, s az argentin sajtó szerint már levették a lélegeztetőgépről. A dél-amerikai ország állami hírügynökségének kedd délutáni jelentése szerint kokaint találtak a szívproblémái miatt kórházban kezelt egykori futballsztár vizeletében.

Az argentinok egykori világklasszisa súlyos szív- és légzési problémákkal hétfő hajnalban került egy Buenos Aires-i klinika intenzív osztályára. Az orvosok erős nyugtatókkal próbálták stabilizálni a sztár állapotát. A Suizo-Argentino magánklinika orvosai szerint vérnyomásproblémák miatt lett rosszul Maradona, aki jól reagált a gyógyszerekre. Azt a feltételezést, miszerint kábítószer-túladagolás idézhette elő a helyzetet, a szakemberek nem cáfolták, s az argentin állami hírügynökség keddi jelentése meg is erősítette a találgatást, mivel kokaint találtak Maradona vizeletében.

A Telam azt közölte, hogy a mintában olyan nagy volt a kábítószer aránya, amely súlyos tüneteket idézett volna elő egy egészséges szervezetben. Csak egy rendszeresen droggal élő ember viselhet el ekkora mennyiséget. Médiaértesülések szerint a 43 éves világbajnok 2000 elején egyszer már csaknem belehalt, amikor túladagolta magának a kokaint. A kórház és Alfredo Cahe kezelőorvos továbbra is tagadja, hogy Maradona betegsége kábítószer-függőségére vezethető vissza.

A kórház közleménye szerint az 1986-ban világbajnok argentin legenda állapota továbbra sem kielégítő, s ezért folyamatos megfigyelés alatt tartják, valamint légzését - akárcsak eddig - mesterségesen segítik. "Kicsit fellélegezhetünk, de azért nagyon oda kell figyelnünk az elkövetkezendő napokban, hiszen fennáll a szívizomgyengülés veszélye" - mondta Alfredo Cahe, a család orvosa.

A 43 éves sztár - akit az elmúlt időszakban egy kubai drogelvonó klinikán kezeltek - vasárnap Buenos Airesben megnézett egy élvonalbeli találkozót, amelyen volt csapata, a Boca Juniors 2-0-ra nyert a Nueva Chicago ellen. Maradona a játékosokkal ünnepelt és aláírásokat osztogatott, majd nem sokkal később rosszul lett.

A kórház előtt rengeteg szurkoló gyűlt össze, akik több képet és ereklyét állítottak fel az intézmény elé, ezzel is segítve az "Isteni Diego" mihamarabbi gyógyulását. Az argentin lapok természetesen a címoldalon foglalkoztak az ország nagy kedvencével: "Maradona kórházban: súlyos szívproblémák!" - írta a La Nacion című újság, míg a Diario Popular "Diego az életéért küzd!" felkiáltással jelentette meg hétfői számát. A futballőrültnek tartott Nestor Kirchner argentin államfő is foglalkozott az esettel. "Remélem, gyorsan felépül. Mint minden argentin, én is óriási fájdalmat érzek" - mondta.