Vágólapra másolva!
A 2024-es Európa-bajnokságra készülő portugál labdarúgó-válogatott hazai pályán 5-2-re nyert a Svédország elleni felkészülési mérkőzésen.

Portugália csütörtök este azt a svéd válogatottat fogadta, amely hat Eb-részvétel és a legutóbbi nyolcaddöntős szereplés után meglepetésre nem jutott ki a németországi kontinenstornára. Az északi csapatnál bemutatkozott az új szövetségi kapitány, a korábbi kiváló dán csatár, Jon Dahl Tomasson. A másik oldalon Roberto Martínez 32 fős keretében helyet kapott a szaúdi al-Nasszr 39 éves focistája, Cristiano Ronaldo is, ám a svédek elleni szűkített keretbe már nem került be az ötszörös aranylabdás portugál klasszis. Ronaldo mellett Diogo Dalot, Joao Cancelo, Danilo Pereira, Otavio, Ruben Neves, Vitinha és Joao Félix is kimaradt. A foghíjas keret ellenére a portugálok bombaerős csapattal álltak ki az elnyűhetetlen, 41 éves Pepe vezetésével, aki 135. alkalommal lépett pályára a válogatottban.

Pepe, Rafael Leao, Bruno Fernandes
A portugálok magabiztosan nyertek az Eb-ről lemaradó svédek ellen
Fotó: AFP

A portugálok már a 24. percben megszerezték a vezetést, miután Bernandro Silva kapufáról kipattanó lövése éppen Rafael Leao elé pattant, aki a tizenhatosról a jobb felső sarokba bombázott. Alig tíz perccel később Matheus Nunes növelte a portugálok előnyét. A szünet előtt Semedo hozta ziccerbe Bruno Fernandest, aki négy méterről az üres kapuba lőtt.

A fordulás után sem álltak le a luzitánok, ugyan Bruma találatára a Sportingnál idén szenzációs formában játszó, magyar származású Viktor Gyökeres egy percen belül góllal válaszolt, de Goncalo Ramos nem sokkal később visszaállította a négygólos különbséget. 

Viktor Gyökeres
Viktor Gyökeres a svéd válogatottban is folytatta a gólgyártást
Fotó: AFP 

A hajrában a portugálok a hatodik gólért mentek, de végül nem ők, hanem a svédek szereztek újabb gólt. A Gyökeres helyére csereként beállt Gustaf Nilsson szépített a 90. percben. A Royale Union Saint-Gilloise támadója hat év után tért vissza a válogatottba és a második találatát szerezte.

A portugál válogatott zsinórban 11. mérkőzését nyerte, ezeken 41 gólt lőtt, ám a svédek ellen annyi gólt kapott, mint a legutóbbi tíz meccsén összesen.