Faluhelyen az a hír járja, hogy a hagyma és a fokhagyma minden problémát megold. Ez utóbbit például már évszázadok óta használják gyógynövényként a világ különböző kultúrái.
A fokhagyma erőteljes antibiotikum, vírus-, gomba- és baktériumölő. Ez a különleges képesség az allicin nevű összetevőnek köszönhető. Természetes antioxidánsokban is meglehetősen gazdag, amik a szabadgyökök ellen és az erős immunrendszer érdekében veszik fel a harcot.
Fogyassza összetörve és – ha elég bátor – nyersen, meleg teában, pirítós kenyérrel vagy az ízlése szerint.
A másik csodagyógyszer az oregánóolaj. Gondoskodik a káros baktériumok kiirtásáról, miközben a hasznosakhoz nem nyúl. A karvakrol nevű anyagnak köszönhetően vírus- és gombaellenes.
Fenti kettőt kombinálva, készítsen házi pesztós tésztát:
két gerezd fokhagymát nyomjon össze vagy reszeljen le, adjon hozzá 6 kanál hidegen sajtolt olívaolajat, 3 csepp oregánóolajat és 10 levél, apróra vágott bazsalikomlevelet, majd sót, végül keverjen bele 3 dkg aprított, pirított mandulát, tökmagot vagy mogyorót. Főzzön ki tésztát, tegyen rá 2 evőkanálnyit a pesztóból, és reszeljen rá parmezánt.
A hideg hónapokban
a nyers céklasalátát ízesítsük almaecettel és mézzel.
Amellett, hogy mindhárom immunerősítő hatású, együtt még finom is.
Az echinacea, vagyis a kasvirág sok évszázada a fertőzések gyógyszere. Hagyományosan a nyílt sebek, vérmérgezés és más bakteriális betegségek kezelésére használták, manapság a megfázás és az influenza ellenszere. Titka az immunrendszer erősítésében rejlik. A tavaszi és a nyári hónapokban érdemes begyűjteni, megszárítani, hogy az őszi és a téli időszakban legyen mihez nyúlni.
Vagy vehetünk kasvirágtinktúrát is, amiből immunerősítő üdítőt készíthetünk.
Hozzávalók egy kancsónyihoz: