Gyorsétteremben zaklatták a kiborgprofesszort

Eyetap, wearable computer, Steve Mann
Vágólapra másolva!
Francia gyorséttermi eladók molesztálták a viselhető számítástechnika úttörőjét. A harminc éve kiborgként élő Steve Mannről le akarták feszegetni a koponyájához rögzített szemkameráját.
Vágólapra másolva!

Több párizsi múzeum végigjárása után ült be családjával Steve Mann, a Torontói Egyetemen dolgozó, kiberszemmel rendelkező egyetemi kutató egy helyi McDonald's étterembe. Belépéskor az étterem egyik alkalmazottja rákérdezett a szemüveg viselésének okára, ám mikor Mann megmutatta neki az orvosa által írt levelet, beengedték a gyorsétterembe.

Forrás: Steve Mann / Wikipédia
Fixen rögzítik a viselő fejére a speciális kamerát

Étkezés közben azonban egy másik alkalmazott inzultálta a férfit, és le akarta venni a fejéről a koponyájához rögzített digitális szemüveget. Mikor Mann nem volt hajlandó levenni a szemüveget, két másik McDonald's-alkalmazott segítségével kidobták az étteremből. A dulakodás közben megsérült a szemkamera, valamint eltépték a férfi orvosi igazolását is. Mann azt akarja elérni, hogy a szemüvegét megjavíttassa a McDonald's, és jó ötletnek tartaná, ha a cég támogatna látással kapcsolatos kutatásokat.

Figyelemfelkeltő a szemkamera

Mann-nek nem ez az első olyan incidense, amit a szeme előtt hordott kamera váltott ki. 2002-ben az egyik reptér repülésbiztonsági személyzetével kapott össze, amikor azok csak a viselhető számítógép levétele után akarták felengedni a repülőre. A kutató rendelkezett az összes repülésbiztonsági hatóság írásos engedélyével, ám ez kevés volt a biztonsági őröknek. Az incidens során a kutató félmillió dolláros, vagyis 117 millió forintot érő felszerelésében közel hatvanezer dollárnyi, vagyis tizennégy millió forintnak megfelelő kár keletkezett, ami itthon egy lakás ára.

Forrás: Steve Mann
A kamera rögzítette az étterembeli incidenst

Mindkét fenti incidens olyan esetekben következett be, amikor az elektromos berendezés, fényképezőgép használata ütközött a szabályokkal. Mann maga is hivatkozik egy olyan esetre, amikor egy francia McDonald'sban való fotózás miatt molesztáltak egy turistát. Az Egyesült Államok 2001 szeptember 11-e utáni repülésbiztonsági szigorításai pedig szintén nem érhették meglepetésként a kutatót.

Bojkottra szólítanak a neten

A francia gyorsétteremben történtek nagy port vertek fel az interneten is. A Reddit közösségi híroldal felhasználói kinyomozták és közzétették a francia McDonald's telefonszámát, hogy a tudóssal szimpatizálók panaszt tehessenek. A TechCrunch csúcstechnológiai híroldal újságírója, John Biggs bojkottra szólított az étteremlánccal szemben, amíg az bocsánatot nem kér a tudós molesztálásáért. A legtovább pedig a science fictionnel és technológiával foglalkozó IO9 blog ment el, amely az első kiborgokkal szembeni gyűlöletbűntettnek titulálta az incidenst.

Kamerával lát igazán jól

Mann több mint harminc éve kísérletezik hordozható, a szemet plusz információkkal ellátó rendszerekkel. A lenti fotón is látható korai prototípusai még kényelmetlen, több kilót nyomó masinák voltak, az elmúlt tíz évben azonban már kecses, szemüvegre hajazó berendezést hord. A kutatónak szabadalma van a látható fénytartomány kibővítésére szolgáló programról, és úttörője volt a mobilos blogolásnak.

Forrás: Steve Mann
A régi szemkamerákkal igazi különcnek tűnt a kiborgprofesszor

A Reddit közösségi híroldalon nyilatkozó egykori Mann-tanítvány szerint a professzoron látszik, hogy évtizedek óta használja a segédeszközeit. Kikacsolt szemkamerával a mozgása bizonytalanná válik, látása pedig veszít élességéből. A tanítvány szerint a szemre vetítő lézerfény járulhatott hozzá, hogy Mann látása annyit romoljon, hogy már csak a berendezéssel lásson jól. Mann maga pedig arról számolt be, hogy felkészületlennek és meztelennek érzi magát a látottakat további információval kiegészítő berendezés nélkül.