iPhone-ja van? Akkor Önt is érintik ezek a változások!

telefonálás telefonhívás iphone calling phone call
Fotó: TheRegisti / Unsplash
Vágólapra másolva!
Nem tud mit tenni az Apple, jöhetnek az eddig tiltott szoftverek az App Store kínálatába.
Vágólapra másolva!

Választás híján beadta a derekát az Apple, az Európai Unió március elején életbe lépő digitális piacokról szóló jogszabályának (DMA) való megfelelőség érdekében olyan változtatásokat vezet be az operációs rendszereiben, amelyeket önként sosem lett volna hajlandó. Ezt alátámasztja, hogy a módosítások kizárólag a DMA által lefedett országokban lépnek hatályba, máshol minden marad a régiben.

Mindegyik a legújabb szoftvert futtató iPhone-ra elérhetőek lesznek a változtatások Forrás: TheRegisti / Unsplash

Az elsőre legnagyobb jelentőségűnek tűnő hír, hogy az Apple kénytelen lesz lehetővé tenni az App Store-ral rivális programboltok telepítését az iPhone-ra és az iPadre. A felhasználók érdekeire hivatkozva a vállalat próbálja minimalizálni az ezzel kapcsolatos kockázatait, így kizárólag olyan alternatív appboltok jelenhetnek meg a készülékein, amelyek képesek egy nagynevű pénzintézeten keresztül évente igazolni, hogy rendelkeznek legalább 1 millió euró, azaz 386 millió forint tőkével a bankban, plusz egyéb a termékek vírusellenőrzésével és listázásával kapcsolatos feltételeknek is meg kell felelniük.

Az Epic Games máris bejelentette, hogy elindítja az európai iPhone- és iPad-tulajok számára a saját digitális boltját, amelyből többek közt a Fortnite is letölthető lesz.

Az ennél a gyakorlatban sokkal fontosabb változtatások, hogy az EU tagországaiban az Apple beengedi a Safariéval alternatív technológiát használó böngészőket és a felhős játékstreamelő szolgáltatások appjait az App Store kínálatába, továbbá harmadik felek által készített pénzügyi appokkal is lehet majd NFC-n keresztül mobilfizetni.

Az Apple csökkenti a fejlesztők által fizetendő díjakat is, alapvetően 10% jutalékot kér tőlük, míg a mikrotranzakciós fizetések esetén 17%-ot, viszont az App Store fizetési rendszerének használata esetén ezekre rájön még 3%. A fejlesztők képessé válnak szabadon választott fizetésfeldolgozó rendszert használni, de a három százalékoson kívül nekik is meg kell fizetniük a fenti díjakat.

Ezen túlmenően a legnépszerűbb mobiljátékok és mobilappok fejlesztői alaptechnológiai költség címszó alatt kénytelenek lesznek telepítésenként 50 eurocentet fizetni a cégnek, függetlenül attól, hogy az App Store-ból vagy alternatív boltból terjesztik-e a termékeiket. Ezt felhasználónként a termékük évi első telepítése után kell megfizetniük, amennyiben az összes telepítés száma meghaladta az 1 milliót.

A változtatások a március elejére várható iOS 17.4 és iPadOS 17.4 kiadásától lépnek életbe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!