Az Apple kinyírhatja a feltört iPhone-okat

Vágólapra másolva!
Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatójának nyilatkozatai szerint cége mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza kizárólag hűségszerződéssel, mobilszolgáltatónál megvásárolható telefonjának feltörését.
Vágólapra másolva!

Az Ars Technica című online technológiai magazin beszámolója szerint Jobs az iPhone november 9-i brit piaci bevezetése kapcsán rendezett londoni sajtóeseményen újságírói kérdésekre válaszolva beszélt a feltörésekről. Az Apple első embere maga is beismerte, hogy a cég a hackerekkel folyamatos macska-egér játékot folytat majd, ám véleménye szerint rendkívül komolyan veszik a problémát, így mindig próbálnak majd egy lépéssel a feltörések készítői előtt járni.

Annak ellenére, hogy Jobs konkrétan nem nyilatkozott arról, pontosan milyen módszerekkel igyekeznek gátat szabni az iPhone feltörőinek, iparági bennfentesek szerint elképzelhető, hogy az Apple olyan szoftverfrissítést ad majd ki a készülékhez, amely teljesen használhatatlanná teszi a már feltört iPhone-okat - persze csak akkor, ha használójuk letölti és feltelepíti azt mobiljára, az új mobilok pedig eleve ezeket fogják tartalmazni.

Miért foglalkozik egyáltalán az Apple mobiltelefonjának feltörésével? A cég számára azért kulcsfontosságú, hogy a készüléket csak mobilszolgáltató partnereinél - azaz november 9-ig kizárólag az amerikai AT&T-nél - vegyék meg az emberek, mert az iPhone-t csak hűségszerződéssel és internet-előfizetést tartalmazó havi díjcsomagot választva lehet megvásárolni. A hagyományos értékesítési modelltől eltérően az Apple olyan megállapodást kötött a szolgáltatókkal, amelynek a révén a felhasználók által generált adatforgalom díjaiból is részesedést kap, ami piacelemzők kalkulációi szerint dollármilliókkal növeli majd a cég bevételeit évente.