Simó György: Az internet az nem egy tánc

Vágólapra másolva!
Bár az óvodában még nem az internet volt a jele, azért elég régóta együtt él a hazai online társadalommal - árulta el Simó György, az Axelero Internet vezérigazgatója az [origo] Társalgójában. A chaten ADSL-ről, sávszélességről, Sulinet Expresszről és a Kontroll Csoportról is szó esett.
Vágólapra másolva!

Simó György: Jó napot kívánok, szervusztok, üdvözlök mindenkit az internet világnapja alkalmából, és várom a kérdéseket!

Forrás: [origo]Nemzetközi összehasonlításban miért drága itthon az internet? (donga)
- Nemzetközi összehasonlításban nem drága itthon az internet. Az ADSL ára az európai átlag szintjén van, a dial-up hozzáférések kínálata pedig az ingyenestől a 3000 forintos korlátlan csomagig terjed. Ehhez jön a telefon hozzáférési díja, ahol hasonlóan sokszínű a kínálat.

Várható, hogy olcsóbbak lesznek az ADSL-csomagok az Axelerónál? (ikork)
- Semmi sem kizárt. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy az ADSL jelenleg az európai árszinten van, és az árának megfelelő értéket nyújt a felhasználóknak.

Nem gondolja úgy, hogy elég magasak a csomagok árai? Sokaknak elérhetetlen egy ADSL-csomag. (ikork)
- Az ADSL-csomagok belépési ára ma nettó 8000 forint. Ez a hozzáférések számának mai szintjén indokolt. Még egy szót a csomagok elérhetetlenségéről! Úgy gondolom, hogy más szolgáltatásokkal összehasonlítva (mobiltelefon, könyvárak, DVD-k árai, zene, mozi) ez a havi díj kifejezetten kedvezőnek tűnik.

Valóban: az ADSL árszintje európai. Viszont a fizetésünk nem az. Tehát addig, amíg a bérek nem lesznek uniós színvonalúak, nem lehetne a szolgáltatás összegéből engedni? :) (ikork)
- A magyar lakosság fizetőképessége természetesen nem azonos a nyugat-európaival. Ugyanakkor egy szolgáltatás árát nem csak a piac felvevőképessége alakítja, hanem a beruházásokhoz szükséges ráfordítások mértéke is. Magyarul a DSL-szolgáltatás árában ma meghatározó a Matávnak vagy más távközlési szolgáltatónak fizetendő rész, amit viszont az ehhez szükséges berendezések ára is mozgat, az pedig európai szintű, hiszen multinacionális cégek adják. Azt is hangsúlyozom még egyszer, hogy az árak értékelésénél nagyon fontos az ár percepciója is. Sokszor sok szolgáltatásért hajlandóak vagyunk kifizetni a nyugat-európai árat is, akár többet is, mint a gépkocsinál, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak a szélessávú szolgáltatás áráról, hanem az értékéről is beszéljünk.

A jövőben esetleg nem kívánnak-e változtatni azon gyakorlaton, miszerint az ADSL-telepítéseket a sokszor inkompetens matávos kollégák végzik? Sok kellemetlenségtől megkímélnék az előfizetőket. (Vigor2104)
- Tekintve, hogy az ADSL telepítését a Matáv területén csak a Matáv végezheti, ezért erre kevés az esély. Sajnálom, hogy Ön így látja a matávos kollégák teljesítményét, nekem sokkal pozitívabb visszajelzéseim vannak a munkájukról.