Szürcsöléssel ingerlik a közönséget egy londoni színházban

Narancs
NNN
Vágólapra másolva!
Egy londoni színház figyelmezteti a közönségét: a színészek az előadás közben narancsot szopogatnak és ez zavaró lehet egyesek nézők számára.
Vágólapra másolva!

A Finsburyben található Sadlers Wells színház tájékoztatása szerint a publikum „kellemetlenül" érezheti magát az „Out” című darab során, mivel a színészek narancsot szopogatnak a színpadon.

Az előadás étkező emberek hangjait is tartalmazza, ezért a mizofóniában szenvedők egyes részeket kellemetlennek találhatnak

– olvasható a darab leírásában.

Mi az a mizofónia?

A Lexiq szerint a mizofónia nem más, mint a „hangok gyűlölete”. Egy olyan pszichés rendellenesség, amikor valaki „heves érzelmi feszültséget, idegességet érez bizonyos hangok hallatán.” Ilyen lehet például a csámcsogás, szürcsölés, nyelés, szipogás.

No de, miről is szól valójában a színdarab?

Az ismertető szerint a darab „szembeszáll a homofóbiával és a transzfóbiával", célja pedig, hogy „újraértelmezze, visszaszerezze és ünnepelje a karibi kultúra egyes aspektusait queer szemszögből".

Az „Out” című darab egy „interdiszciplináris előadás, amelyet az LMBTQ- jogokért folyó globális küzdelmek inspiráltak", és amely "kihívást jelent a status quo ellen".

Bátran vállalva a személyes, politikai és kulturális disszonanciát, ez a mű áttöri az erőszakos gyarmati történelmünket, hogy újraértelmezze, visszakövetelje és megünnepelje a queer jövőnket"

– áll a leírásban.

A Mail On Sunday megjegyzi, hogy a darab castingjánál azt kérték, hogy a jelentkezőknek „queer, transz, vagy nemi nonkonformista, illetve fekete vagy karibi származású előadónak" kell lenniük.

Nem ez az első darab, amelynek prospektusaira ún. „trigger warningokat" helyeztek el. Korábban Shakespeare műve járt így, ott arra figyelmeztették a közönséget, hogy „nőgyűlölő utalásokra” is számítaniuk kell.

A színházlátogatók nevetségesnek nevezték a lépést.

Az új trend már Magyarországon is felütötte a fejét, a Trafó Kortárs Művészetek Házában rendszeresen tüntetnek fel trigger warningokat a színdarabok ismertetőjén.