Nem vicc, 1088 lóerős szuperautót villantott a Skoda

Skoda Vision Gran Turismo
Vágólapra másolva!
A Skoda Vision Gran Turismo a népszerű videójátékban lesz majd választható, négymotoros összkerékhajtással.
Vágólapra másolva!
Skoda Vision Gran Turismo
Fotó: Skoda

Több mint 120 éves múltra tekint vissza a Skoda Motorsport, ahol bizony rengeteget foglalkoznak a jövővel is. Ide tartozik a virtuális versenyzés, amelyre válaszul elkészítették a Skoda Vision Gran Turismo nevű tanulmányt, amellyel a népszerű Gran Turismo 7 videójátékban lehet majd száguldozni.

Skoda Vision Gran Turismo
Fotó: Skoda

A formatervezők az 1957-es Skoda 1100 OHC Spider-t tekintették inspirációnak, amikor megalkották a lendületes megjelenésű monoposto versenyautót – már 2022 vége felé… Éles vonalakkal rajzolták meg a hosszú, elnyújtott karosszériát, amely aktív aerodinamikai elemekkel dolgozik – például a két hátsó sárvédőn szükség esetén felnyíló légterelőkkel. 

A Gran Turismo 7-ben kétféle megjelenés közül lehet majd választani, az egyik a matt Explorer Zöld színű fényezés, ami a Skoda Vision 7S tanulmányról lehet ismerős, a másikat az 1977-es Monte Carlo Ralin a kategóriáját megnyerő Skoda 130 RS raliautó alapján készítették.

Skoda Vision Gran Turismo
Fotó: Skoda

A Vision Gran Turismo középvonalában foglal helyet a sofőr, akit 6 pontos biztonsági öv tart a helyén. Kormánykerék helyett olyan irányítószervet látunk, amelyet szimulátorokkal évek óta játszó emberek tapasztalatai alapján készítettek el, illetve szimulátorokhoz készített irányítóeszközökről vettek mintát. A szuperszéles kijelző nem csak a legfontosabb menetinformációkról tájékoztat, de a szélén jelenik meg a hátrafelé néző kamera képe, amellyel a tükröket váltják ki.

Skoda Vision Gran Turismo
Fotó: Skoda

Egyedi karbon váz köré képzelték el a szuperautót, amely 4,41 méter hosszú, 1,95 méter széles és mindössze 94,9 cm magas. A 4 hajtómotorral és 87 kWh kapacitású akkumulátorral 1,3 tonna a saját tömeg. A villanymotorokat egymással párba, a karosszéria közepén helyezik el, egyenként 272 lóerősek, így jön össze az 1088 lóerős és 1020 Nm-es rendszerteljesítmény. 

Skoda Vision Gran Turismo
Fotó: Skoda

A Skoda mérnökei olyan algoritmust készítettek, ami kanyarban a lehető legnagyobb tempó elérése érdekében szabályozza az egyes hajtómotorok teljesítményleadását, a nyomórudas felfüggesztés ahhoz hasonlít, amit a Formula-E versenyautók használnak. A Skoda Development and Design csoportjának tagjai közösen alakították ki a digitális menethangot.