Justin Willman kész átverés showja a Netflixen

Gyakran kegyetlenek az átverések.
Fotó: Netflix
Vágólapra másolva!
A Netflixen április eleje óta látható az amerikai humorista, műsorvezető és bűvész, Justin Willman legújabb sorozata. A The Magic Prank Show with Justin William (Justin William trükkös tréfái) című, a Kész átverés show című műsorra emlékeztető széria humorral és bűvésztrükkökkel szeretné egyszerre szórakoztatni a nézőket, jó útra téríteni a tévelygőket és „karmikus igazságot” szolgáltatni azoknak, akik úgy érzik, megbántották őket. Kár, hogy egyik célját sem sikerült igazán elérnie.
Vágólapra másolva!

Az amerikai illuzionista és televíziós személyiség neve a Netflix műsorainak nézői számára már ismerősen csenghet a Magic for Humans (Varázslat az embereknek) című, három évadot megélt, 2018-ban útnak indult valóságshow sorozatból. Most azonban egy újabb oldaláról mutatkozik be e közönség számára: igazságszolgáltató, humorosnak szánt csínytevéseket megtervező és kivitelező „átverőmágusként” jelenik meg a műsorban.

Justin és csapata rengeteg időt fordít a trükkök kidolgozására. Fotó: Netflix

Az általa és csapata – Stuart MacLeod, Kyle Marlett és Austin Janik bűvészek, illetve Kim Congdon humorista – által kieszelt, olykor bűvészmutatványokba illő technikákat is alkalmazó trükkös átverések kreatívak. Ez vitathatatlan érdemük. Ahogy az is tagadhatatlan, hogy ezek a megleckéztetésnek szánt, gyakran látványos mutatványok rendkívül sok munkát, alapos felkészülést igényelnek. Mindez kezdetben igazáns ígéretesen hangzik. A csapat és a műsor célja azonban nem egészen világos számomra.

Bár Justin William és csapat szerint ezekkel karmikus igazságszolgáltatást nyújtanak a hozzájuk fordulók számára: a célpontjaikat szembesítik azzal, hogy milyen negatív érzelmeket váltanak ki másokból a viselkedésükkel. Egy-egy sikeres akciójuk végén azonban mégsem tűnik valószínűnek, hogy az „áldozatok” valóban megtanulták a leckét. 

Ráadásul a viccesnek szánt átverések gyakran túlságosan is kegyetlen, olykor már-már ízléstelen tréfának tűnnek. Persze mindez könnyen megmagyarázható azzal, hogy ha kevésbé lennének sokkolóak és megrázóak, nem lenne elég erőteljes a hatásuk. De biztos, hogy erről kell szólnia egy műsornak? Én ennél számtalanszor kellemesebb kikapcsolódást és jobb időtöltést is el tudnék képzelni.

Az első évadban testvérpárok „harcának” szemtanúivá válunk. Az első konfliktus Valerie és Vincent között ráadásul gyermekded, a levágott és lefagyasztott bábfejek pedig egyesesen ízléstelenek. A második testvérpár már komolyabb ellentéttel fordul Justinhoz és csapatához, Kendale ugyanis Kendricknek valóban a legprivátabb szféráját sértette meg azzal, hogy elárulta róla: meleg. Az, hogy Kendalet végül egy nagy félelmével szembesítik, talán ad egy „kvittek vagyunk” érzést Kendick számára, de nem látom be, hogyan oldaná meg mindez a kettejük kapcsolatában fellépő konfliktust? Egy alapos elbeszélgetés- akár szakember bevonásával – szerintem sokkal hatásosabb módszer lenne a konfliktuskezelésre. Ráadásul a mesterséges intelligencia által életre keltett robot, amellyel ráijesztettek a „bűnösre”, még csak viccesnek sem volt nevezhető.

Azt pedig már végképp nem tudtam hová tenni, hogy a második, jegyespárokat bemutató részben miért kellett mindenképpen bemutatni egy meleg pár eljegyzését, amely ráadásul sokkolóan ijesztővé és véressé sikerült. Értem én, hogy életre szóló emlékké akarták varázsolni a meglepetést és a pillanatot, de ennek tényleg ez a legjobb módja? Kötve hiszem. És még számos hasonló kérdés merült fel bennem a humorosnak szánt, valójában azonban gyomorforgató és kegyetlen ugratások és leckéztetések láttán. Bár néhány érdekes bűvésztrükknek szemtanúi lehetnek a nézők, mindez számomra messze kevés ahhoz, hogy újra és újra a képernyők elé csábítson ez a maszlagokkal teli sorozat.