Fontos bejelentést tett a Magyar Posta - ezt mindenkinek tudnia kell

Magyar Posta
Állásfoglalást adott ki a Magyar Posta a "kamu csomagokkal" kapcsolatban
Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben csalók kedvelt módszerei közé tartozik az, hogy úgynevezett "kamu csomagokat" küldenek ki különböző címekre, és ha a címzett kellően gyanútlan, akkor ki is fizeti az utánvétes összeget, vagy pedig rendelt ugyan, de nem azt kapja, amit megrendelt. A Magyar Posta elhatárolódik az ilyen esetektől, miután nem feladata a küldemények tartalmának ellenőrzése.
Vágólapra másolva!

A Magyar Posta jogszabályi kötelezettsége kizárólag az, hogy a küldeményeket a címzettekhez eljuttassa. Az elmúlt hetekben a sajtóban és a közösségi médiában megjelent hamis állításokra és támadásokra reagálva a Magyar Posta elhatárolódik a „kamu csomagok” néven elhíresült csomagok tartalmával kapcsolatosan a társaságot érő vádaktól.

A Magyar Posta Zrt. nem webáruház, hanem kézbesítési szolgáltató, így a megrendelt csomagok tartalmáról nincs és nem is lehet információja. A megrendelt csomagok tartalmának ellenőrzése kizárólag a megrendelő joga és felelőssége, akinek lehetősége van az átvételt megtagadni - írja közleményében a Magyar Posta.

A tapasztalt jelenség elkerülése érdekében a posta továbbra is 

azt javasolja a webáruházakból rendelő fogyasztóknak, hogy a rendelés során mindig győződjenek meg arról, hogy megbízható webáruházból rendelnek-e. Olyan csomagért pedig, amit nem rendeltek meg, értelemszerűen ne fizessenek.

A webáruház hitelességének ellenőrzésére érdemes átolvasni az eladó értékelését, az adott webáruház Általános Szerződési Feltételeit, Gyakran Ismételt Kérdéseit, különösen a reklamációra, visszaküldésre vonatkozó fejezeteket.

Amennyiben mindezek ellenére valaki „kamu csomagot” kap, a rendőrséghez vagy a fogyasztóvédelemhez szükséges fordulni.

Csomag, átverés
Ha valaki „kamu csomagot” kap, a rendőrséghez vagy a fogyasztóvédelemhez szükséges fordulni
Fotó: Shutterstock 

Kétféleképpen verhetnek át 

A társaság néhány napja már közzétett hasonló felhívást. Mint a Világgazdaság megírta, ez az átveréshullám arról szól, hogy a címzett nem is rendelt semmit, de mégis kap utánvétes csomagot, amit átvesz, ezzel akár több tízezer forintos kárt is szenvedhet.

A másik verzió, hogy nem azt kapja, amit rendelt.

A csomagok rendszerint Ázsiából érkeznek, rajtuk pedig nagyon sokszor a gyanúsnak tartott FAN-logó látható, amit a futárok már jól ismernek. Éppen ezért gyakran szólnak is a vevőknek, hogy utasítsák el a kézbesítést.

Ezzel a módszerrel sokszor idős embereket vernek át, akik gyakran azt hiszik, hogy a gyerekeik rendeltek nekik valamit, ezért kifizetik és átveszik a termékeket. Miután azonban átvették és kifizették a küldeményt, akkor nem nagyon lehet már mit kezdeni a kamucsomagokkal, ebben az esetben is az javasolható, hogy a rendőrséghez vagy a fogyasztóvédelemhez érdemes fordulni.