Különleges titkot rejt egy magyar település neve

Vágólapra másolva!
Magyarországon rengeteg szokatlan nevű település van, amelyek elnevezése különleges történelmi múltra vagy éppen érdekes keletkezéstörténetekre utal.
Vágólapra másolva!

Ilyen például Helvécia is, amely településnek az elnevezése valójában egy ország nevéből származik, ennek pedig érdekes történelmi okai vannak.

Svájc latin neve Helvécia. Vagyis a Bács-Kiskun vármegyében a vármegyeszékhelyhez, Kecskeméthez közel található nagyközséget Svájcról nevezték el. 

Az is érdekesség, hogy a világon ezzel nincs egyedül Helvécia, hiszen közel kétszáz ilyen nevű település létezik a világszerte. 

De vajon honnan ered ez az elnevezés? 

A település egy Magyarországon tanári állást vállaló, svájci származású tanártól kapta a nevet

Wéber Ede eredetileg Svájcban, Baselben született, később pedig a magyar kormány megkeresésére érkezett hazánkba, hogy Balatonfüreden átvegye az árvaházi nevelőintézeti pedagógusokat képző intézet vezetését 1870-ben - részletezi a Promotions.hu cikke.

1887-ben egy svájci üzlettársának segítségével vállalkozásba kezdett, és később Kecskemét és Kiskunfélegyháza határában svájci tőkések közreműködésével 2000 holdas szőlőtelepet létesített, amely 1892-ben kapta a Helvécia nevet. Helvécia település tehát ennek a kezdeményezésnek a nyomán jött létre. 

WéberEde, Wéber Ede
Wéber Ede
Fotó: wikipedia.org

A történet szerint 1892 tavaszán a kecskeméti vasútállomásról ment ki a pusztába 88 magyar és 17 német anyanyelvű család, akik vállalkoztak az akkor még bizonytalannak látszó kísérletre: Wéber Ede irányításával nekiláttak a szőlőtelepítésnek. Wéber egyébként az alföldi homok megkötésének lelkes előharcosa volt.

Kezdetben még csak félezren laktak ezen a területen, de ma ma közel tízszer ennyi ember él a településen.

 Itt telepedett le Wéber Ede fia is, aki harcolt az első világháborúban is.

Wéber mindezek mellett közreműködött a Kecskemét-fülöpszállási helyiérdekű vasút létrehozásában is. Helvécián, a vasútállomás közelében a Trieszt mellett álló Miramare kastély mintájára 1905-ben felépíttette saját kastélyát, a Wéber-kastélyt, Bagolyvár néven. A neoromantikus stílusú új épület alatt pedig hatalmas pincét, valamint présházat alakíttatott ki.

Közéleti tevékenységén kívül irodalommal is foglalkozott, Petőfi Sándor verseit és népdalokat fordított németre.

Ha közelebbről is szeretne megismerkedni Helvéciával, akkor nézze meg az alábbi videót:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!