Újabb gigaüzlet készülődik az olajszektorban

Vágólapra másolva!
Újabb hatalmas üzlet születhet az olajszektorban, ugyanis a ConocoPhillips megvásárolná a Marathon Oil olajipari céget.
Vágólapra másolva!

Előrehaladott tárgyalásokat folytat

 a ConocoPhillips a Marathon Oil megvásárlásáról egy olyan, kizárólag részvényeket tartalmazó üzlet keretében, amely a houstoni székhelyű vállalatot valamivel a jelenlegi 15 milliárd dolláros piaci értékénél magasabbra értékelheti 

- jelentette szerdán a Financial Times. 

Az amerikai olaj- és gázszektorban 2023-ban 250 milliárd dolláros értékben történtek felvásárlások és fúziók, és a konszolidációs hullám a jelek szerint 2024-ben is folytatódik.

A Világgazdaság ezzel kapcsolatban kiemeli: a legutóbbi megaüzlet a hónap elején történt, az amerikai szabályozó hatóságok akkor zöld utat adtak az Exxon Mobilnak a Pioneer Natural Resources 60 milliárdos felvásárlására.

Az ExxonMobil és a Pioneer egyesülése nyomán hatalmas cég jött létre, amely a Permi-medencében a legnagyobb megtérülési potenciállal rendelkezik. Az egyesített vállalat több mint 1,4 millió hektáron, a Delaware- és Midland-medencében becslések szerint 16 milliárd hordó olajegyenértékes erőforrással rendelkezik. Az ExxonMobil permi termelési volumene több mint kétszeresére, várhatóan napi 1,3 millió hordó olajegyenértékre (MOEBD) növekszik, és az előzetes becslések alapján 2027-ben körülbelül 2 MOEBD-re emelkedik majd.

marathon, oil, benzinkút, illusztráció,
A Conoco Phillips felvásárolná a Marathon Oilt
Fotó: Shutterstock/Focused Adventures / Shutterstock/Focused Adventures

De az olajpiac más vonatkozásban is mozgásban van. Néhány évvel ezelőtt Dél-Amerika egyik legkisebb államára is ráköszöntött a szerencse: az ország partjainál ugyanis jelentős olajkészleteket fedeztek fel, és az olajtermelés valamint a nyomában járó gazdasági fellendülés hatására ma már előszeretettel emlegetik velük kapcsolatban a kuvaiti példát.

Egy kis dél-amerikai ország, Guyana partjainál 2015-ben olajat talált az ExxonMobil, és ahogy az Origo is beszámolt róla, 2019-2020 fordulóján megkezdődött a kitermelés. Tavaly már napi 645 ezer hordót hoztak felszínre, ami 5 éven belül meg fog duplázódni. 

Ezzel az ország Kuvaitot megelőzve az első helyre fog kerülni az egy főre jutó olajkitermelésben.

Az ugyancsak egy főre jutó GDP érték, amely a kitermelés előtt 6000 dollár volt, most 21-22 ezer dollár, és 2028-ban már 38 ezer dollár lesz. Ennél magasabb mutatóval csak a legfejlettebb nyugati országok, az USA, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland büszkélkedhet. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!